Suklaapossu

Jääkarkit eli kovat sokerikarkit

Frozen synttäreiden karkit

Miettiessäni mein tytön viisivuotiaan synttärisankarin toivekakun eli Frozen -kakun koristelua, näin ohimennen facebookissa ”jääkarkkien” ohjeen. Tuo ohje jäi mieleen ja löysinkin tuon samaisen ohjeen myös netistä. Ne sopivat niin mainiosti sekä kakun päälle että muuten vain napsittavaksi, että päätin kokeilla niitä. Jääkarkit ovat oikeastaan värjättyä ja vaniljalla maustettua sokeria, joka kovetetaan ohueksi levyksi ja jäähtymisen jälkeen siinä halkaistaan paloja. Sokerikarkkeja. Mein lapset olivat innoissaan näistä karkeista ja kädet kävivätkin aika tiuhaan tuon pienen kipon sisällä, kunnes juhlien jälkeen karkkeja oli jäljellä enää vain muutama hassu. Juuri tuo jääkarkki nimitys sai lapset innostumaan ja olivathan nämä kiiltävät, turkoosit, läpinäkyvät karkit muutenkin sen näköisiä, että niitä teki mieli maistaa. Lapsia oli paikalla vain 6, joten aika läjän taisi jokainen saada itselleen. Ihme ja kumma, mitään suurempaa sokerihumalaa en lapsissa tällä kertaa huomannut. Ehkä monet muut suolaiset tarjottavat (mm. vanhimman tytön itsetekemät voileivät) tasapainottivat tilannetta. 🙂

Jääkarkit

Jääkarkkien tekemiseen eli sokeriseoksen keittämiseen tarvitaan lämpömittaria, sillä sokeriliemen lämpötila nostetaan 150 asteeseen. Seos on äärettömän kuumaa tällöin, joten kannattaa olla todella varovainen kuuman sokeriliemen kanssa. Ja pitää lapset kauempana keittämisen ajan.. Lämpömittari on hyvä apuväline, mutta keittämistä voi toki koittaa myös ilman mittaria ja testailla lämpötilaa mm. väriä tarkkailemalla ja vesitestillä. Katso vinkki-osio alempaa 🙂

Meillä osa ”jääpaloista” päätyi kakun päälle ja loput tarjottiin sellaisenaan. Ohje tuohon Frozen-aiheiseen kakkuun tulossa aivan lähipäivinä. Tässä ensin jääkarkkien ohje:

Jääkarkit

Aineet:

4 dl sokeria

1.5 dl glukoosisiirappia

0.75 dl vettä

pari tippaa vaalean sinistä pastaväriä

n. 0.5 tl vanilijajauhetta

Ohje:

Laita uunipelti pannunalusen päälle ja vuoraa pelti foliolla.

Laita kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Sekoita.

Kuumenna välillä sekoittaen miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Kuumenna seos kiehuvaksi, sekoittele välillä. Nyt voit laittaa lusikan sivuun esim. lautasen päälle. Nosta hieman lämpöä, ja anna seoksen kiehua, kunnes lämpötila saavuttaa 150 astetta. Tähän kuluu aikaa mm. kattilan koosta riippuen noin 10 minuuttia tai vähän yli. Lämpötila saattaa jämähtää pitkäksikin aikaa reiluun 100 asteeseen, mutta kun se lähtee nousemaan, se tekee sen nopeasti. Älä siis karkaa paikalta vaan vahdi lämpötilaa.

Kun seos on 150 asteista, nosta kattila pannunalustan päälle. Sekoita joukkoon nopeasti vaniljajauhe sekä pari tippaa pastaväriä. Seos saattaa kuohahtaa tässä välissä. Jatka vain sekoittamista, kunnes kuohuminen loppuu ja väri on sekoittunut tasaisesti. Kaada kuuma sokeriseos samantein folion päälle pellille ja levitä n. 30 x 25 cm alalle. Muista, että kuuma sokeri on todella kuumaa ja polttaa hetkessä, joten toimi varoen.

Laita tyhjään kattilaan kattilaan kuumaa vettä ja jätä likoamaan. Laita kattilaan myös työvälineesi (lusikka ja lämpömittarin sokeriliemessä uiskennellut pää) Sokerimassa liukenee pikkuhiljaa kuumaan veteen ja irtoaa lopulta melkein kuin itsestään.

Jätä karkkimassa jäähtymään noin tunniksi tai pidemmäksikin aikaa. Kun karkkimassa on jäähtynyt, riko levy vaikkapa käsien välissä vääntäen tai kolauttamalla se jotain reunaa vasten tai humauttamalla lihanuijalla pirstaleiksi. Tarjoile palat sellaisenaan tai koristele niillä vaikkapa kakku.

Vinkki:

* Karkkien tekemistä voi yrittää myös ilman mittaria. Tiputtamalla kylmään veteen tipan sokeriseosta voi tarkistaa, missä kohtaa keittämistä mennään. Kun kylmään veteen tiputettu tippa jämähtää samantein kovaksi kikkareeksi, on se valmis. Sokeriseos alkaa myös saamaan väriä juuri siinä kohtaa, kun se on saavuttanut 150 asteen lämpötilan. Eli nosta kattila pois liedeltä heti, kun se alkaa saamaan vähänkään väriä, ja testaa vielä tiputtamalla tippa kylmää vettä sisältävään mukiin. Itselläni kuului kunnon sihahdus tipan osuessa veteen..

* Huomaa, että valmiit sokerikarkkipalat saattavat olla todella teräviä, joten kannattaa vahtia pienempien lasten puuhailuja niiden kanssa.

* Jos teet karkkeja esim. lasten juhliin, voit värjätä sokerimassan teeman tai lapsen lempivärin mukaiseksi.

* Käytä värjäämiseen pastavärejä. Pastaväriä tarvitaan vain tippa tai pari, jolloin karkin koostumus pysyy hyvänä.

Kovat karkit

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jääkarkit eli kovat sokerikarkit

Kakkumonsteri

Kauniin värisiä. Mulla on ollut tarkoitus tehdä jouluksi tämmöistä kovaa karkkia punavalkoisena. =) Mä olen muuten huomannut, että tuota sokerilientä ei saa keittää liian nopeasti 150 asteeseen. Jos pitää liettä täysillä, se voi kuumentua 5 minuutissa, mutta tällöin seos ei kovetu kunnolla. Hassua. Luulen, et kyse on siitä ettei seos ole tasaisesti lämmennyt. Oletko huomannut samaa ongelmaa?

Suklaapossu

Kiitos Kakkumonsteri 🙂 Ihana idea nuo puna-valkokarkit jouluksi! Enpä ole törmännyt tuollaiseen kovettumisongelmaan. Ehkä keittolämpötila on ollut mulla kuitenkin sen verran maltillinen, vaikka oonkin keitellyt seosta ihan kunnolla. Viiteen minuuttin en ole tosin keittämisajassa päässyt, vaan aika on tosiaan pidempi, 10 minuutin kieppeillä tai isommilla annoksilla aika paljon ylikin. Mutta mielenkiintoinen havainto sulla ja pitääkin laittaa korvan taakse jos joskus tulee vastaan samantapainen hyytymisongelma 🙂

Tiina

Heiii! Miten näitä jäitä kannattais säilyttää? Ajatuksena tehdä tytön synttäreille frozen kakun koristeeksi jäätä,mutta mielelläni tekisin jäät etukäteen. Ei viittis siinä leivontahärdellissä alkaa sokeria keittelemään

Suklaapossu

Jääkarkit kannattaa säilyttää mahdollisimman kuivassa paikassa. Itse pidin näitä pöydällä ja muutaman päivän päästä ne olivat keränneet pintaansa melkoisesti kosteutta. Jääkarkit kannattaa varmuudeksi tehdä myös mahdollisimman lähellä kakun koristelua (ei siis viikkoa aiemmin), niin eivät ehdi kostua.

Sulat jääkarkit

Mulla jäi ihan pehmeiksi. Lämpömittarin kanssa keittelin mutta eivät kovettuneet edes yön aikana. 😑 Ehkä ongelma oli sitten liian nopea lämmitys? Hyvä kun jaoit kokemuksesi. Kokeilen seuraavaksi maltillisemmin. En nimittäin katsonut aikaa kellosta ja oon koko päivän miettinyt et mikähän meni vikaan..

Sulat jääkarkit

Mulla jäi ihan pehmeiksi. Lämpömittarin kanssa keittelin mutta eivät kovettuneet edes yön aikana. 😑 Ehkä ongelma oli sitten liian nopea lämmitys? Hyvä kun jaoit kokemuksesi. Kokeilen seuraavaksi maltillisemmin. En nimittäin katsonut aikaa kellosta ja oon koko päivän miettinyt et mikähän meni vikaan..

Hanna

Hei, sulavatko nämä karkkit kuinka nopeasti kermakakussa?

Mirkku

Mulla kans jäi ihan pehmeiksi kyllä harmittaa.

Suklaapossu

Harmi homma Mirkku! Kuinka kovalla lämmöllä keittelit sokeria? Kuulemani mukaan liian kovalla lämmöllä keitetty ei välttämättä jähmety täysin.

Julle

Eka satsi jäi pehmeeksi. Ehkä liian vähän keitin. Väri olisi ollut täydellinen. Toinen satsi kovettui, mutta sininen väri muuttui vihreäksi. Miksiköhän 😅

Suklaapossu

Hei Julle! 🙂 Kuullostaisi siltä, että jälkimmäisellä kerralla sokeria on keitelty hippasen liikaa ja siihen on ehtinyt tulla selkeämpi kellertävä sävy, jolloin yhdessä sinisen värin kanssa siitä tuli vihreää. Mietin, että osasyy voi löytyä myös käytetystä väristä, jos se ei ole ollut tarpeeksi peittävä.

Ja lisävinkkinä (olen lukenut tämän jostain toisesta blogista): Keittolämpötila kannattaa pitää maltillisena, sillä liian nopeasti kuumaksi keitetty sokeri ei välttämättä jähmety kunnolla 🙂

Emma

Tein näitä. Tuli täydellisiä kun käytin sähköistä lämpömittaria. Säilyvät peltisessä rasiassa KAUAN. Heitin jämät viikon kuluttua ja olivat silloin aivan kun juuri tehdyt.

Irina Lisinen

Loistavaa!

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *