Joululahjavinkki: Helppo puolukka-valkosuklaafudge karpaloilla

Suklaafudgeja on niin helppoja tehdä, että löydän itseni vähän liiankin usein väsäämästä niitä. Parhaimmillaan fudget saa tehtyä kahdesta raaka-aineesta eli suklaasta ja kondensoidusta maidosta. Mukaan voi heittää makua miltei mitä tahansa ja omat lempparini ovat suolapähkinöitä tai manteleita sekä lakritsin paloja sisältävät pehmeät suklaafudget. Ja kyllähän mokka-suklaafudget lakritsillakin ovat ihan mielettömän hyviä. Ja lakritsi-sitruuna-valkosuklaafudget, oijjoi! Ja.. No joo, lemppareita löytyy näimmä monta. Tällä kertaa jätin ikisuosikkini eli lakritsin pois ja laitoin valkosuklaisen fudgemassan joukkoon kaupasta pongaamaani puolukkajauhetta sekä kuivattuja karpaloita. Näistä tuli ihanan marjaisia suupaloja 🙂

Tein fudget kahteen otteeseen, välillä ohjetta ja tekotapaa muuttaen. Ensimmäinen yritys oli ilman karpaloita ja kattilassa keittäen. Valkosuklaa on herkkä palamaan ja sitä pitää sekoitella ahkerasti koko ajan kun kattila on kuumalla levyllä. Mulla huomio herpaantui muutamaksi sekunniksi ja fudgemassa meinasi kärvähtää pohjaan. Sain levyn nopeasti pienemmälle ja sekoitettua massan kunnolla irti kattilan pohjasta. Tästä kärvähdysvaarasta seurasi vain se, että sokeri karamellisoitui ja antoi oman ihanan makunsa fudgeen. Valmiita paloja maistessani olin kylläkin muuten tosi pettynyt, sillä niistä tuntui selvästi puuttuvan jotain. Jotain mikä antaisi jotain erilaista makua. Puolukkajauheen antama maku oli yllättävän mieto.

 

Sitten kekkasin lapsille ostamani kuivatut karpalot. Siinä se oli! Fudget kaipasivat selvästi joukkoonsa karpaloita. Tein fudgemassan uudestaan, tällä kertaa mikrossa. Sekoittelin karpalot joukkoon ja annoin levyn jähmettyä. Kumma miten noin pienellä lisällä koko fudgen makumaailma muuttui täysin. Nyt fudget olivat ihania, marjaisia, sopivasti makeita, pehmeitä!

 

Fudgen voi siis tehdä joko kattilassa tai mikrossa, ihan oman makunsa mukaisesti. Mikrossa suklaa ei pala aivan niin helposti, joten se on sen puoleen turvallisempi vaihtoehto. Ainakin kaltaiselleni leipurille, jolla tarkkaavaisuus saattaa kadota hetkeksi aivan muualle 🙂
Marmoroimalla fudgepaloista saa helposti näyttävämpi. Ja nyt kun Joulukausi lähestyy, nämä olisivat tosi kiva lahjaidea!


Joululahjavinkki: Helppo puolukka-valkosuklaafudge karpaloilla
Koosta riippuen n. 100 kpl
Aineet:
1 prk kondensoitua maitoa
600 g valkosuklaata
3 rkl puolukkajauhetta
(punaista pastaväriä)
n. 2.5 dl kuivattuja karpaloita
Ohje:

Pilko suklaat mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kondensoitu maito. Kuumenna välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet ja massa on melko löysää (ei mitään lirua kuitenkaan). Ota talteen eri kulhoon 3 isoa ruokalusikallista massaa. Sekoita lopun joukkoon puolukkajauhe. Värjää tässä vaiheessa punaisella pastavärillä, jos haluat selkeämmän punaisen värin. Sekoita joukkoon lopuksi vielä kuivatut karpalot.Kaada punainen, puolukalla maustettu fudge n. 20 x 25 cm leivinpaperoituun vuokaan. Tiputtele pinnalle vaalea massa nokareina. (Jos vaalea massa on jäähtynyt liikaa, eikä ole enää kovin juoksevaa, voit lämmittää sitä mikrossa välillä sekoitellen muutamia sekunteja kerrallaan ennen kuin laitat sen punaisen massan päälle). Vetele samantein veitsellä vaaleiden täplien läpi, niin pintaan syntyy marmorikuvio. Jos pinta jää kovin röpelöiseksi, voit tasoitella pintaa laittamalla päälle leivinpaperin palan ja painella kevyesti sen päältä levyä tasaisemmaksi. Anna jäähtyä hetki pöydällä ja laita sitten vuoka jääkaappiin kovettumaan muutamaksi tunniksi. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi.

Vinkit:
* Voit tehdä fudgen myös kattilassa. Sekoittele tällöin suklaita koko ajan ja pidä lämpö maltillisena, sillä valkosuklaa palaa helposti pohjaan.* Voit kovettaa fudgen myös isommassa tai pienemmässä vuoassa. Tällöin fudgesta tulee vain joko littanampi tai paksumpi. Leikkaa palat haluamasi kokoisiksi.* Fudgeja tulee näillä määrillä paljon. Voit halutessasi puolittaa ohjeen. Lopun kondensoidun maidon voi vaikkapa pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Instagram

  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Tein mein 2-vuotiaan pojan ja 9-vuotiaan tytön synttäreiden tarjottavista yhteenvedon. Voit nyt lukea blogista, mitä kaikkea suolaista ja makeaa olikaan tarjolla :) https://kotiliesi.fi/sukl…/yhteenveto-synttaritarjottavista/ #suklaapossu #yhteissynttärit #synttärit #suolaisetleivonnaiset #makeatleivonnaiset #lentokonekakku #pulla #pannacotta #sitruunakeksi #munaton #birthday #kotiliesiblogit
  • Onko teillä vielä punaherukoita jäljellä? Mä tein tällaisen munattoman punaherukkarahkapiirakan, josta tuli tosi hyvää! Piirakassa on mehevä pohja, rapea päällinen ja välissä rahkatäytettä punaherukoilla. Kurkkaa herkkuohje blogista ja kokeile itse vaikka heti alkaneen viikon iloksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukka-rahkapiirakka-maisemakahvilan-punaherukkapiirakka/  #punaherukka #piirakka #rahkapiirakka #kesä #herkkua  #suklaapossu #kotiliesiblogit #redcurrant #pie
  • Pitkästä aikaa fudgepuuhia maailman helpoimmalla ja nopeimmalla ohjeella. Ja herkullisimmalla 😋 #tummasuklaa #kondensoitumaito #suklaa #herkku #easybaking #chocolate #fudge #yummy #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Mun täytyy kyllä kokeilla näitä fudgejuttuja ennen joulua! Jotain pähkinäistä ainakin tekis mieleni 😉 Mä ostin eilen prismasta Biokian mustikkajauhepussin uteliaisuudesta. Vaikutti hienolta tuotteelta, kun oli 100% kotimaista metsämustikkaa ilman mitään ylimääräistä. Ruokalusikallinen jauhetta vastasi 1½ dl tuoretta mustikkaa! Wau! Alkoi heti raksuttamaan mihin sitä voisi leivonnassa käyttää! Varmasti siitä tulisi ihanaa fudgeakin jos mukana ois myös kuivatut mustikat! Jospa tekisinkin tällä sun ohjeella mutta mustikasta! 😀

Kokeile ihmeessä! Mä oon ihan rakastunut näihin. Niin nopeita ja helppoja tehdä, ja makuja pystyy varioimaan miten haluaa. Itseasiassa tässä just pari tuntia sitten tein yhden fudgeannoksen lakritsilla ja suolapähkinöillä, ihana lempparia!! 😛 Niiden on tarkoitus päätyä lahjaksi, mutta säästän kyllä reunapalat itselleni ;P

Oon muuten kokeillut tuosta mustikkajauheesta myös fudgeja (https://suklaapossu.blogspot.fi/2016/02/mustikka-valkosuklaafudge.html). Mustikan maku oli niissä aika mieto, tosin laitoin jauhettakin melko vähän. Mutta juuri nuo kuivatut mustikat sopisivat joukkoon varmaan tosi kivasti. Odotan innolla kuulevani/näkeväni mitä loihdit mustikkajauheesta. Ja minkälaisia herkkufudgeja teet 🙂

Valkosuklaa fudge on ihanaa! Tein joskus fudge massasta leivoksiakin 😀

Oih, valkosuklaafudgeleivoksia, nams! 😀

Heippa! Osaatko sanoa kuinka kauan nämä säilyvät tiiviissä lasipurkissa? Ajattelin joululahjaksi tehdä ja mietin että kuin aikaisin uskallan nämä tehdä?

Heippa Iida 🙂 Uskoisin säilyvän hyvinä parisen viikkoa, jääkaapissa säilytellen 🙂 Huoneenlämmössäkin olen säilytellyt muutamia päiviä hyvällä menestyksellä. Tarkkaa aikaa tosin on vaikea sanoa, sillä meillä tällaiset ovat aina hävinneet ennen pilaantumistaan 😉

Ok! Ehkä teen vasta ens viikolla, etten itse sorru syömään kaikkia ;D

Mikäköhän mahtoi mennä pieleen, kun massani jäi melko jäykäksi. Mikrossa sulattelin pienissä erissä, mutta en saanut koostumusta missään vaiheessa juoksevaksi. Painelin massan sileäksi toisen leivinpaperin avulla. Tässä vaiheessa pintaan nousi hirveästi rasvaa. Olen tehnyt näitä viime vuonna ja en muista, että vastaavaa rasvaisuutta olisi ollut. Jännityksellä odotan, mahtaako valmiiden fudgejen pintaan nyt jäädä ikävä rasvainen pintakerros. 😀

Mulla on käynyt samalla tavalla aika usein valkosuklaan kanssa eli rasva erottuu. Kuumennan valkosuklaan yhdessä kondensoidun maidon kanssa kattilassa ja siinä vaiheessa, kun valkosuklaa on miltei kokonaan sulanut, alkaa pinnalle muodostua rasvaa ja seos näyttää jo tosi pahalta. Jatkan aina tuossa kohtaa lämmittämistä koko ajan kunnolla sekoitellen ja parasta toivoen, ja hetken päästä rasva sekoittuukin takaisin muuhun massaan. Mikrossa keittelystä mulla ei valkosuklaan osalta ole kokemusta ja tämä on vain arvuuttelua, mutta olisikohan sunkin pitänyt vielä lämmittää massaa lisää… Miten fudgen kanssa nyt kävikään, jäikö pinnalle rasvakerros?

Kommentoi juttua: Joululahjavinkki: Helppo puolukka-valkosuklaafudge karpaloilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X