Suklaapossu

Joululahjavinkki: Helppo puolukka-valkosuklaafudge karpaloilla

Suklaafudgeja on niin helppoja tehdä, että löydän itseni vähän liiankin usein väsäämästä niitä. Parhaimmillaan fudget saa tehtyä kahdesta raaka-aineesta eli suklaasta ja kondensoidusta maidosta. Mukaan voi heittää makua miltei mitä tahansa ja omat lempparini ovat suolapähkinöitä tai manteleita sekä lakritsin paloja sisältävät pehmeät suklaafudget. Ja kyllähän mokka-suklaafudget lakritsillakin ovat ihan mielettömän hyviä. Ja lakritsi-sitruuna-valkosuklaafudget, oijjoi! Ja.. No joo, lemppareita löytyy näimmä monta. Tällä kertaa jätin ikisuosikkini eli lakritsin pois ja laitoin valkosuklaisen fudgemassan joukkoon kaupasta pongaamaani puolukkajauhetta sekä kuivattuja karpaloita. Näistä tuli ihanan marjaisia suupaloja 🙂

Tein fudget kahteen otteeseen, välillä ohjetta ja tekotapaa muuttaen. Ensimmäinen yritys oli ilman karpaloita ja kattilassa keittäen. Valkosuklaa on herkkä palamaan ja sitä pitää sekoitella ahkerasti koko ajan kun kattila on kuumalla levyllä. Mulla huomio herpaantui muutamaksi sekunniksi ja fudgemassa meinasi kärvähtää pohjaan. Sain levyn nopeasti pienemmälle ja sekoitettua massan kunnolla irti kattilan pohjasta. Tästä kärvähdysvaarasta seurasi vain se, että sokeri karamellisoitui ja antoi oman ihanan makunsa fudgeen. Valmiita paloja maistessani olin kylläkin muuten tosi pettynyt, sillä niistä tuntui selvästi puuttuvan jotain. Jotain mikä antaisi jotain erilaista makua. Puolukkajauheen antama maku oli yllättävän mieto.

Sitten kekkasin lapsille ostamani kuivatut karpalot. Siinä se oli! Fudget kaipasivat selvästi joukkoonsa karpaloita. Tein fudgemassan uudestaan, tällä kertaa mikrossa. Sekoittelin karpalot joukkoon ja annoin levyn jähmettyä. Kumma miten noin pienellä lisällä koko fudgen makumaailma muuttui täysin. Nyt fudget olivat ihania, marjaisia, sopivasti makeita, pehmeitä!

Fudgen voi siis tehdä joko kattilassa tai mikrossa, ihan oman makunsa mukaisesti. Mikrossa suklaa ei pala aivan niin helposti, joten se on sen puoleen turvallisempi vaihtoehto. Ainakin kaltaiselleni leipurille, jolla tarkkaavaisuus saattaa kadota hetkeksi aivan muualle 🙂

Marmoroimalla fudgepaloista saa helposti näyttävämpi. Ja nyt kun Joulukausi lähestyy, nämä olisivat tosi kiva lahjaidea!

Joululahjavinkki: Helppo puolukka-valkosuklaafudge karpaloilla

Koosta riippuen n. 100 kpl

Aineet:

1 prk kondensoitua maitoa

600 g valkosuklaata

3 rkl puolukkajauhetta

(punaista pastaväriä)

n. 2.5 dl kuivattuja karpaloita

Ohje:

Pilko suklaat mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kondensoitu maito. Kuumenna välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet ja massa on melko löysää (ei mitään lirua kuitenkaan). Ota talteen eri kulhoon 3 isoa ruokalusikallista massaa. Sekoita lopun joukkoon puolukkajauhe. Värjää tässä vaiheessa punaisella pastavärillä, jos haluat selkeämmän punaisen värin. Sekoita joukkoon lopuksi vielä kuivatut karpalot.Kaada punainen, puolukalla maustettu fudge n. 20 x 25 cm leivinpaperoituun vuokaan. Tiputtele pinnalle vaalea massa nokareina. (Jos vaalea massa on jäähtynyt liikaa, eikä ole enää kovin juoksevaa, voit lämmittää sitä mikrossa välillä sekoitellen muutamia sekunteja kerrallaan ennen kuin laitat sen punaisen massan päälle). Vetele samantein veitsellä vaaleiden täplien läpi, niin pintaan syntyy marmorikuvio. Jos pinta jää kovin röpelöiseksi, voit tasoitella pintaa laittamalla päälle leivinpaperin palan ja painella kevyesti sen päältä levyä tasaisemmaksi. Anna jäähtyä hetki pöydällä ja laita sitten vuoka jääkaappiin kovettumaan muutamaksi tunniksi. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi.

Vinkki:

* Voit tehdä fudgen myös kattilassa. Sekoittele tällöin suklaita koko ajan ja pidä lämpö maltillisena, sillä valkosuklaa palaa helposti pohjaan.* Voit kovettaa fudgen myös isommassa tai pienemmässä vuoassa. Tällöin fudgesta tulee vain joko littanampi tai paksumpi. Leikkaa palat haluamasi kokoisiksi.* Fudgeja tulee näillä määrillä paljon. Voit halutessasi puolittaa ohjeen. Lopun kondensoidun maidon voi vaikkapa pakastaa tulevaa käyttöä varten.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joululahjavinkki: Helppo puolukka-valkosuklaafudge karpaloilla

Taru

Mun täytyy kyllä kokeilla näitä fudgejuttuja ennen joulua! Jotain pähkinäistä ainakin tekis mieleni 😉 Mä ostin eilen prismasta Biokian mustikkajauhepussin uteliaisuudesta. Vaikutti hienolta tuotteelta, kun oli 100% kotimaista metsämustikkaa ilman mitään ylimääräistä. Ruokalusikallinen jauhetta vastasi 1½ dl tuoretta mustikkaa! Wau! Alkoi heti raksuttamaan mihin sitä voisi leivonnassa käyttää! Varmasti siitä tulisi ihanaa fudgeakin jos mukana ois myös kuivatut mustikat! Jospa tekisinkin tällä sun ohjeella mutta mustikasta! 😀

Suklaapossu

Kokeile ihmeessä! Mä oon ihan rakastunut näihin. Niin nopeita ja helppoja tehdä, ja makuja pystyy varioimaan miten haluaa. Itseasiassa tässä just pari tuntia sitten tein yhden fudgeannoksen lakritsilla ja suolapähkinöillä, ihana lempparia!! 😛 Niiden on tarkoitus päätyä lahjaksi, mutta säästän kyllä reunapalat itselleni ;P

Oon muuten kokeillut tuosta mustikkajauheesta myös fudgeja (https://suklaapossu.blogspot.fi/2016/02/mustikka-valkosuklaafudge.html). Mustikan maku oli niissä aika mieto, tosin laitoin jauhettakin melko vähän. Mutta juuri nuo kuivatut mustikat sopisivat joukkoon varmaan tosi kivasti. Odotan innolla kuulevani/näkeväni mitä loihdit mustikkajauheesta. Ja minkälaisia herkkufudgeja teet 🙂

Kakkumonsteri

Valkosuklaa fudge on ihanaa! Tein joskus fudge massasta leivoksiakin 😀

Suklaapossu

Oih, valkosuklaafudgeleivoksia, nams! 😀

Iida Perkkiö

Heippa! Osaatko sanoa kuinka kauan nämä säilyvät tiiviissä lasipurkissa? Ajattelin joululahjaksi tehdä ja mietin että kuin aikaisin uskallan nämä tehdä?

Suklaapossu

Heippa Iida 🙂 Uskoisin säilyvän hyvinä parisen viikkoa, jääkaapissa säilytellen 🙂 Huoneenlämmössäkin olen säilytellyt muutamia päiviä hyvällä menestyksellä. Tarkkaa aikaa tosin on vaikea sanoa, sillä meillä tällaiset ovat aina hävinneet ennen pilaantumistaan 😉

Iida Perkkiö

Ok! Ehkä teen vasta ens viikolla, etten itse sorru syömään kaikkia ;D

Sanna

Mikäköhän mahtoi mennä pieleen, kun massani jäi melko jäykäksi. Mikrossa sulattelin pienissä erissä, mutta en saanut koostumusta missään vaiheessa juoksevaksi. Painelin massan sileäksi toisen leivinpaperin avulla. Tässä vaiheessa pintaan nousi hirveästi rasvaa. Olen tehnyt näitä viime vuonna ja en muista, että vastaavaa rasvaisuutta olisi ollut. Jännityksellä odotan, mahtaako valmiiden fudgejen pintaan nyt jäädä ikävä rasvainen pintakerros. 😀

Suklaapossu

Mulla on käynyt samalla tavalla aika usein valkosuklaan kanssa eli rasva erottuu. Tähän auttaa se, että kuumentaa valkosuklaan yhdessä kondensoidun maidon kanssa kattilassa ja siinä vaiheessa, kun valkosuklaa on miltei kokonaan sulanut, alkaa pinnalle muodostua rasvaa ja seos näyttää jo tosi pahalta. Jatkan aina tuossa kohtaa lämmittämistä koko ajan kunnolla sekoitellen ja parasta toivoen, ja hetken päästä rasva sekoittuukin takaisin muuhun massaan. Mikrossa keittelemällä massa saattaa olla vaikeampi saada sileäksi ja luulen, tämän johtuvan siitä, että massaa pitäisi osata lämmittää mikrossa oikean lämpöiseksi, jotta rasva sekoittuu takaisin massaan… Miten fudgen kanssa nyt kävikään, jäikö pinnalle rasvakerros?

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *