Joulun kahvikakku
Tätä Joulun kahvikakkuohjetta ei suotta ole kehuttu Herkkuhovin blogissa, sillä se oli tosi mehevä, kostea ja ihanan pehmoinen. Kakku on lisäksi ihanan helppo ja nopea tehdä. Kakun kuohkeasta rakenteesta ei olisi uskonut, että kakun tekemiseen ei tarvita edes vatkainta, vaan riittää, että ainekset kääntää sekaisin käsivoimin. Ja vain yhdessä kulhossa. Helppoa kuin mikäkin. Ainut vaikeus on odottaa kakun tekeytymistä muutama päivä. Kakku nimittäin paranee vain vanhetessaan. Ihastuttava maku!
Muokkasin hieman ohjetta mausteiden osalta ja käytin voisulan sijasta juoksevaa margariinia helppouden takia. Se teki kakusta vieläkin pehmoisemman. Koska pidän reilusti mausteisista leivonnaisista, lisäsin kaikkia mausteita alkuperäisohjetta enemmän. Lopulta oli siinä ja siinä, tuliko kardemummaa liikaa vai ei. Toiset syöjät eivät tuota huomanneet, vaan enemmänkin kehuivat kakkua. Tämä oli tosissaankin helppoa, hyvää, kosteaa ja kuohkeaa. Tuon taisin jo sanoa aiemminkin 😉 Tosi mahtava Jouluinen kahvikakku! 😀
Paistamisessa muuten kannattaa käyttää isoa kahvikakkuvuokaa. Itselläni oli käytössä reilun kokoinen sydänvuoka, johon mahtuu isompikin taikina. Oli juuri passelin kokoinen.
Joulukakku
iso kahvikakku (kuvissa oleva kakku tehtyä 2.5 litran vuokaan)
Aineet: 450 g (n. 6.25 dl) fariinisokeria 300 g (n. 4.5 dl) vehnäjauhoja 1 rkl kanelia 1 rkl kardemummaa 1/2 rkl inkivääriä 1/2 rkl neilikkaa 1 tl soodaa 1/2 tl suolaa 2 dl piimää 2 munaa 100 g juoksevaa margariinia
Ohje: Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Kaada joukkoon piimä ja juokseva rasva sekä munat. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina hyvin voideltuun kahvikakkuvuokaan.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa 50-60 minuuttia, kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sen jälkeen. Jätä vuoka kakun päälle jäähtymisen ajaksi. Näin kakku ei suotta kuivu ja pysyy mehevänä paremmin.
Vinkki: * Kakku säilyy pitkään, joten sen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.
Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulun kahvikakku
Hmm kannattaako tähän päälle tehhä esim kinuskikuorrutetta?
tahtoisin kokeilla sellaista kuivakakulla….
Mikä ettei, saattaisi hyvin sopiakin! Kakku ei suuresta sokerin määrästä huolimatta ole mikään hirvittävän makea, joten kinuski olisi varmaan todella herkullista ja tuplaisi nautinnon 😛 Toki pitää muistaa, että makeuden aistiminen riippuu maistajasta, mutta ainakin minä uskaltaisin kokeilla 🙂
Monellekko kakusta riittää? Tarjoaisin tätä juhlissa joissa toetysti myös muuta syötävää 🙂
Jos arvioi, että yksi tuollainen "kumpu" riittää yhdelle, niin kakusta piisaa 20 henkilölle. Tosin, kun meillä oli tätä tarjolla, niin 4 henkilöä tuhosi muun syötävän lisäksi 6 "kumpua". Kakusta riittänee arviolta siis n. 15-20 henkilölle 🙂
Nam, tämä on kyllä ihana ja helppo kakku. Meillä oli tämä kakku kahvipöydässä viime jouluna.:)
Oli kyllä todella ihanaa, herkullisesti Joulun makuinen 🙂 Meillä onneksi on vielä pieni pala pakkasessa jäljellä, niin päästään vielä uudemman kerran nauttimaan tästä. Vaikka tällaisen tekisi toki äkkiä toisenkin, on niin helppo ja nopea tehdä 🙂
Hirvittää tuo sokerin määrä, kun arvaan ettei minulle riitä yksi kumpu tuota kakkua.
Mitä jos viipaloisit valmiin kakun, nappaisit itsellesi yhden kummun ja äkkiä pakkaisit loput lahjaksi/kylään viemisiksi/pakkaseen tms.? 😉 Näin teen usein itse monen leivonnaisen kohdalla 🙂
Miksi minun kakku kiehui uunissa? Eikä alkanut kypsymään saatikka kohonnut?!
Hmmm. Kiehuminen kuullostaa jännältä reaktiolta. Oliko taikinassa taatusti tarpeeksi jauhoja grammoina mitattuna? Ja muutkin aineet mitattu tarkasti? Minkä kokoisia munia käytit? Oliko vuoka tarpeeksi iso eli taikina pysyi vuoassa? Kiehuminen kuullostaa eniten siltä, että taikina on ollut liian löysää, jolloin se kiehuu eikä kypsy. Isot L-koon munat saattavat vaatia hieman lisää jauhoja, jos taikina on muutoinkin löysää. Löytyyköhän näistä jotain mahdollista syytä?
Kuinka iso on iso vuoka; siis mikä sulla on vuoan tilavuus?
Hei Annu! Hyvä kysymys! Tuon vuoan vetoisuus on noin 2.5 litraa.
Ai niin iso..? No hyvä että kysyin ennenkuin alan voidella vuokia ja todeta ne liian pieniksi! Kiitos ihanan näköisestä ohjeesta, joulu’pakettiin’ meinaan testata. =)
Mittasin vielä varmuudeksi, niin kyllä, se on noin iso 🙂 Hyvä kun kysyit, sillä vuokia on tosiaan useita eri kokoja, eikä pelkkä ”iso” kerro juurikaan mitään. Merkkasinkin suoraan ohjeeseen vielä tuon koon.
Ihania leivontahetkiä ja herkullista joulunaikaa Annu! 🙂
Miten voisi korvata tuon piimän? Itsellä erittäin vaikea laktoosi-intoleranssi
Hei Merru! Piimää löytyy myös laktoosittomana, kävisikö se? Jos kaipaat jotain maidotonta, niin soijajogurtti saattaisi toimia piimän korvikkeena.