Joulun pullakranssi ja bostonkakku

Jouluinen pullakranssi

Joulunmakuiset, piparkakkumausteilla maustetut pullakranssit ja bostonit tuovat jouluntuoksun keittiöön. Pullataikina valmistuu helposti vaikkapa yleiskoneella. Sen aikaa, kun kone vaivaa taikinaa, voi valmistella muita joulujuttuja tai kuten itse tein, kuunnella joulumusiikkia glögiä siemaillen ja joulufiiliksestä nauttien.

Helppo ja näyttävä pullakranssi

Olen tänä vuonna kiinnittänyt huomiota siihen, että pulla kuuluu monien jouluun ja joulunaikaa. Ehkä huomaamisen on vaikuttanut myös se, että joulun makuisen pullan leipominen on pyörinyt mielessäni jo muutaman viikon ajan, vaikka aiempaa kokemusta ei sellaisesta olekaan.

Itse asiassa nyt kun palaan mielessäni lapsuuden jouluihin, tulee mieleeni mehevät kookospullat, jotka taisivat olla tarjolla juuri joulun aikaan. Jostain syystä tuo pullaperinne ei kuitenkaan ole jatkunut omalla kohdallani. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa sellaista…

Jouluinen bostonpulla

Tällä kertaa tein yhen puolen litran pullataikinan. Jaoin taikinan kahteen osaan ja tein kummastakin osasta extemporee hieman erilaiset pullat. Molemmissa oli samat täytteet, mutta ulkomuoto oli erilainen. Bostonpullan (yllä) kokosin sydämen muotoisen reunavuoan sisäpuolelle, kun taas kranssimallinen pulla (alla) paistui suoraan leivinpaperin päällä.

Joulun pullakranssi

Kranssi saattaa näyttää vaikeatekoiselta, mutta se on ihan superhelppo tehdä. Ohjeista löydät kuvalliset ohjeet.

Ainakin omaan silmääni tuo kranssimuotoinen oli todella kaunis. Tosin siitä ei saanutkaan samalla tavalla vedettyä sopivan kokoista palaa, kuin bostonista, vaan piti turvautua veitseen.

Jouluinen pulla

Olisiko tässä pulla sinun joulupöytääsi?

 

Piparin makuinen pullakranssi ja bostonkakku

2 kpl bostonia tai kranssia TAI noin 30 yksittäistä pullaa

Pullataikina:

1 annos helppoa pullataikinaa yleiskoneella (laita taikinaan ohjeessa oleva suurempi rasvamäärä)

Täyte:

100 g voita

1 dl fariinisokeria

3 rkl sokeria

4 tl kanelia

2 tl jauhettua inkivääriä

2 tl jauhettua neilikkaa

1 tl kardemummaa

Ohje:

Tee pullataikina erillisen ohjeen mukaan. Laita taikinaan ohjeessa oleva suurempi rasvamäärä. Jaa valmis taikina kahteen osaan.

Kaulitse toinen taikinan pala kevyesti jauhotetulla alustalla noin 60 cm x 30 cm kokoiseksi. Levitä levyn pinnalle kerros huoneenlämpöistä voita. Ripottele pinnalle sokerit sekä mausteseos. Rullaa pullataikina kuten kääretorttu pitkältä sivulta aloittaen.

Pullakranssia varten: Nosta rullattu pullataikina uunipellillä olevan leivinpaperin päälle. Muotoile rullasta ympyrä ja yhdistä rullan alku- ja loppupää. Leikkaa saksilla pullataikinaa noin 2 sentin välein, mutta älä aivan alas asti.

Nostele leikatut vuorotellen leikattu kohta kranssin ulkopuolelle ja vuoroin sisäpuolelle.

Anna pullan kohota puolisen tuntia.

Bostonpullaa varten: Leikkaa rullasta noin 15 palaa. Asettele ne vuoan reunojen sisäpuolelle tasaisin välimatkoin. Jätä hieman tilaa kunkin pullan väliin, jotta ne mahtuvat leviämään ja nousemaan uunissa.

Joulun bostonkakku

Voitele kevyesti munalla (tai munatonta pullaa leipoessa siirapin ja maidon seoksella) ja ripottele pinnalle hieman raesokeria. Paista 185 asteessa keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes pulla on saanut kauniin värin pintaansa ja on täysin kypsä.

Vinkki:

* Piparipullien maku on hyvin miedon piparinen. Jos kaipaat selkeämpään ja voimakkaampaa makua, lisää hieman mausteiden määrää. Inkivääri hyökkäsi maussa esiin melko voimakkaasti, joten ehkä sitä ei kannata kovin paljon lisäillä.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Joulun pullakranssi ja bostonkakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X