Juhlavat limepopsit eli limen makuiset cookie popsit

Vuoteen mahtuu paljon ihania juhlia. Koulujen päätösjuhlat tuli juhlittua viime viikonloppuna, mutta myös pitkin vuotta on paljon kaikenlaisia pileitä. Viime kuun loppupuolella pääsin seuraamaan tuttavani väitöstä ja karonkkaa. Sain pyynnön tehdä väitöksen jälkeiseen kahvitukseen jotain pientä herkkua. Ensiajatuksena väittelijä esitti popsit ja jotain sydämen ja ehkä tohtorinhatun muotoista. Päätarjottavana oli suklaakakku, joten ainakin toiset pikkuherkut saisivat olla jotain muuta kuin suklaata. Lopulta pöytään päätyi tällaisia ihania lime-keksipopseja eli limen makuisia cookie popseja. Ihania olivat, vaikka itse sanonkin. Popsit saivat myös muilta kiitosta ja kehuja.
Pst. Pöytään päätyi myös toisenlaisia pikkuherkkuja, jotka hieman näkyvät alla olevassa kuvassa. Niistä lisää sitten myöhemmin.
Popsit olivat todellinen hitti tässä jokunen vuosi sitten. Vaikka suurin innostus on ehkä laantunut (kuten käy jokaisen hitin kanssa pikkuhiljaa), mielestäni ne sopivat juhlapöytää edelleenkin tosi hyvin. Ne valmistuvat melko helposti ja mikä tärkeintä, maistuvat ihanilta. Näiden popsien pohjana käytin aiempaa blogistani löytyvää sitruunapopsien ohjetta. Tällä kertaa en kuitenkaan löytänyt kaupasta lemon curdia, enkä lasten perässä juostessa löytänyt tilaisuutta sellaisen tekemiseenkää (vaikka se onkin ihan älyttömän helppoa). Lemon curdin sijasta käytinkin jääkaappiin päätynyttä limetahnaa. Myös aikaa ei ollut yhtään liikaa, joten päätin käyttää itsetehdyn murotaikinan sijasta valmiita kaurakeksejä. Maku ei kuitenkaan kärsinyt näistä muutoksista yhtään, vaan ehkä päinvastoin, näistä tuli tosi hyviä. Käyttämäni limecurd oli myös maullisesti todella paljon voimakkaampaa ja kirpeämpää kuin sitruunainen versio, joten fiksasin sen määrää hieman tekovaiheessa sitruunaisia popseja pienemmäksi. Eri merkkisissä valmiissa kaupan tahnoissa saattaa olla paljonkin eroja maussa, joten kannattaa maistella popsimassaa tekovaiheessa. Miedomman makuista curdia voi laittaa joukkoon enemmänkin ja samaan aikaan vähentää tuorejuuston määrää samassa suhteessa. Pääasia on, että popsimassa ei ole liian löysää eikä liian kovaa, vaan sellaista sopivan tahmeaa ja koossa pysyvää.
Kokeilin samalla erilaisia kuorruttamiskeinoja ja pikku hiljaa kun pääsin vauhtiin, löytyi se oikea keino. Päätavoitteeni oli siis tehdä kuorrutteesta mahdollisimman sileä. Tämä näytti onnistuvan parhaiten niin, että tikun piti koko ajan alaspäin, samassa suunnassa kuin kuorruttaminen tapahtui. Siis itse popsi alaspäin ja tikun tyhjä pää kattoa kohti. Sitten kun tikun päässä olevan popsin oli dipannut sulaan Candy Meltsiin, nostin tikun hitaasti ylös ja heilautin pari kolme kertaa ilmassa tikkua nopeasti alaspäin, jolloin ylimääräinen kuorrute valui pois. Sitten vain tikku toisinpäin ja sokeriastiaan jähmettymään.
Luin vähän ennen kuorruttamista netistä vinkin, jonka mukaan Candy Meltsin joukkoon kannattaa sekoittaa hieman öljyä, jotta koostumuksesta tulee parempi. Päätin kokeilla sitä kikkaa. Öljy auttoikin tekemään kuorrutteesta löysemmän. Öljystä huolimatta kuorrute jähmettyi dippaamisen jälkeen tosi nopsaan. Alla olevassa kuvassa näkyy sekä röpelöisempiä että sileämpiä popseja.
Koristeluun käytin metallinhohtoista efektisävyä alkoholiin landrattuna, joka toi hohtoa ja juhlavuutta popseihin.
Nämä sopivat ihanasti vaikka tulevan kesän juhliin. Tässä tulee ohje 🙂
Limepopsit eli limen makuiset cookie popsit
Koosta riippuen n. 40 kpl
Aineet:
400 g kaurakeksejä
240 g limecurdia (itse käytin Tescon finest lime curdia)
100 g valkosuklaata
n. 175 g vaniljatuorejuustoa
Koristeluun:
400 g Candy Melts-nappeja
n. 2.5 rkl rypsiöljyä
Rolkem efektisävy, kulta
alkoholia
pensseli
Ohje:
Murskaa kaurakeksit tehosekoittimella tai pakastuspussin sisällä kaulien pienemmäksi. Paloittele valkosuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita keksimurskan joukkoon suklaasula, limetahna ja vaniljatuorejuustoa, kunnes koostumuksesta tulee tahmainen. Levitä massa leivinpaperin päälle noin 25 x 20 cm levyksi ja nosta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Leikkaa hieman kovettuneesta massasta sydämen mallisia (tai muun mallisia) paloja. Pistä palat tikkuun ja nosta tikut jääkaappiin 2-3 tunniksi jähmettymään lisää.
Ennen kuorruttamista valmistele ensin alusta, johon laitat kuorrutetut popsit. Esim. kaada sokeria reilusti (monen sentin kerros) säilytysrasiaan. Tikut pysyvät sokerissa pystyssä. Sulata kuorrutusta varten Candy Melts-nappeja mikrossa n. 20 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen. Sekoita sulan massan joukkoon rypsiöljy. Dippaa popsit yksitellen Candy Melts-massaan ja nosta ylös. ”Kopsauta” pari kertaa ilmassa tikkua alaspäin ja anna ylimääräisen kuorrutteen valua pois. Nosta tikku ylös ja laita se sokerilla täytettyyn kippoon pystyyn. Anna jähmettyä.
Koristelua varten ripottele jauhemaista efektisävyä pieneen mukiin ja lorauta päälle muutama tippa alkoholia, kunnes efektisävystä tulee maalattavaa. Koristele popsit joko maalaamalla ne kokonaan, tai töpöttelemällä pensselillä kultaisia koristetäpliä popseihin. Anna värin kuivua kokonaan. Ja sitten popsit ovatkin valmiita tarjottavaksi ja nautittavaksi 🙂
Vinkit:
* Valkosuklaalla tulee hieman kellertävämpi pinta kuin Candy Melts-napeilla.
* Voit käyttää kuorruttamiseen myös valkosuklaata tai vaikkapa maitosuklaata.
* Jos haluat päästä kuorruttamaan heti pian tikkuihin tökkimisen jälkeen, laita popsit jääkaapin sijasta pakkaseen hetkeksi.
* Alkoholi haihtuu popsien pinnalta, eikä se maistui lainkaan.
* Popsien määrää riippuu paljon niiden koosta. Itse sain 42 kpl sydämen mallisia popseja, jotka olivat melko isojakin. Popseja olisi tullut enemmänkin, mutta osa taikinasta katosi parempiin suihin taikinan tekovaiheessa…
* Popsit ovat munattomat, jos käytetyt keksit ovat munattomia.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juhlavat limepopsit eli limen makuiset cookie popsit
Nää on sairaan hienoja! Tosi kivoja! ?❤ Mä en oo kyllästynyt vielä mihinkään popseihin, ne on niin kivoja pikkumakeita ?
Voi kiitos paljon Taru! 😀 Mä tykkäsin myös näistä. Tuo kulta toi ihanaa kimalletta pintaan ja makukin oli loistava 🙂