Suklaapossu

Juusto-kinkkupiirakka paprikalla

Herkullinen suolainen piirakka

Yksi blogini suosituimmista ohjeista on Ranskalainen kinkku-juustopiiras, eikä ihme. Olenhan itsekin otsikoinut tuon piirakan nimellä ”Yksi parhaista – Ranskalainen kinkku-juustopiiras” jokaista sanaa tarkoittaen. Tuo ohje on kulkenut mein suvun juhlahetkissä jo vuosikaudet ja erityisesti äitini on leiponut piirakan varmaan kaikkiin juhliinsa. Siitä huolimatta siihen ei ole ehtinyt kyllästymään, vaan se maistuu aina vain yhtä hyvälle.

Juusto kinkku paprika piirakka

Kun leivoin omien lasteni juhliin piirakkaa, oli vanhimman tytön toiveena saada jälleen tuota herkullista kinkkupiirakkaa. Vaikka se on maukasta sellaisenaan, en tapani mukaan malttanut olla muokkaamatta ohjetta hieman. Suurin tekemäni muutos on se, että lisäsin joukkoon myös paprikaa. Vaihdoin myös täytteeseen tulevan ranskankerman tuorejuustoon, sillä jostain syystä olin jättänyt ranskankerman kauppaan, mutta tuorejuustoa löytyi. Tosin piirakan pohjatkin vaihtuivat lennossa helppoon ja maukkaaseen kolmen aineen piirakkapohjaa, johon ihastuin vuohenjuusto-piirakkaa tehdessäni. Piirakka koki muutoksia, mutta hyvää tästä silti tuli. Maku oli muutoksista johtuen hieman miedompi kuin alkuperäisohjeessa, mutta silti tosi hyvä.

Juusto kinkkupiirakka sipulilla

Koska tällaisilla kinkkupiirakoilla on tapana loppua juhlissa, joten tein juhliin myös toisen samantapaisen piirakan, mutta siihen laitoin paprikan sijasta pöydällä ylimääräisenä hyörineen punasipulin puolikkaan pieniksi paloiksi pilkottuna. Sipuliversio päätyi pakkaseen odottamaan toisia juhlia. Paprikainen juusto-kinkkupiirakka päätyi tarjolle rullatun broileri-voileipäkakun ja savulohi-tuulihattukakun rinnalle. Kinkkupiirakasta oli juhlien jälkeen jäljellä muusta tarjottavasti huolimatta vajaa neljännes, vaikka juhlijoissa oli vain 6 aikuista ja muutama lapsi. Muutaman viikon päästä pääsimme maistelemaan myös pakkasessa ollutta, sipulia sisältävää piirakkaa ja sepäs loppuikin kokonaan. Tuolloin tarjottavaa oli suunnilleen saman verran ja syöjiä pari enemmän.

Suolaiset tarjottavat juhlissa

Piirakka on aina herkullista, tekee sen sitten paprikalla tai sipulilla tai kokonaan ilman niitä. Tässä tulee ohje olkaa hyvät 🙂

Kinkku-juustopiiras paprikalla

n. 26 cm vuokaan

Pohja:

100 g voita

100 g (n. 1.5 dl) vehnäjauhoja

100 g (n. 2 dl) juustoraastetta

Täyte:

200 g savukinkkua

200 g punaleima Emmentaalia

3 munaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

noin 1 tl savupaprikajauhetta

1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

1 punainen suippopaprika

Ohje:

Tee ensin pohja. Lämmitä voita mikrossa, kunnes se pehmenee hieman. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja juustoraaste ja sekoita, kunnes aineet ovat hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan suottas vaivaa taikinaa ettei se sitkisty. Painele taikina vuoan pohjalle ja nosta taikinaa myös reunoille noin 1.5 cm korkeudelle. Taikina riittää kyllä, vaikka saattaa näyttää, että sitä on liian vähän. Jätä vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Kuutioi juusto, kinkku ja paprika pieniksi paloiksi. Ripottele noin puolet kinkusta ja paprikasta taikinan päälle. Ripottele kinkun päälle juustokuutiot ja niiden päälle vielä loput kinkusta ja paprikasta.

Piirakan täytteet

Notkista tuorejuustoa lusikalla tai käsivispilällä. Sekoita tuorejuuston joukkoon munat yksitellen. Mausta seos paprikajauheella ja pieneksi pilkotulla persiljalla. Kaada munaseos vuokaan tasaisesti kaikkialle. Voit varovasti sekoitella täytettä, jos näyttää siltä, ettei munaliemi mennyt tasaisesti.

Paista piirakkaa 200 asteessa hieman keskitasoa alemmalla tasolla n. 45 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, laita piirakan päälle folion pala loppuajaksi. Nosta piirakka jäähtymään. Piirakka on parhaimmillaan hieman lämpimänä/lämmitettynä.

Vinkit:

* Voit korvata tuorejuuston esim. ranskankermalla, smetanalla tai turkkilaisella jogurtilla. Tällöin täyte saa herkullisen miedon makutwistin.

* Piirakka kestää hyvin pakastamisen.

* Toinen kuvissa näkyvistä piirakoista on tehty ilman paprikaa. Paprikan sijasta siihen käy käytetty pieneksi pilkottua punasipulia.

Juusto kinkkupiirakka paprikalla

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juusto-kinkkupiirakka paprikalla

Sanna

Hei! Millä määrällä voisin korvata vehväjauhot, et saisin gluteenittoman version?

Suklaapossu

Hei Sanna 🙂 En ole kokeillut tätä gluteenittomista jauhoista, mutta yleensä sanotaan, että vehnäjauhot voi korvata samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta, joten ainakin itse lähtisin siitä liikkeelle. Uskallatko kokeilla? 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *