Suklaapossu

Kaakaokakku

Jokin aika sitten Mustikkasuun blogissa leivottiin kaakaokakkua, joka oli alunperin löytynyt Makunautintoja Mimmin keittiöstä. Myös Maistuis varmaan sullekin-blogissa tehtiin kakkua tässä syksyllä. Jokainen on kehunut kakkua niin hyväksi, että uudesta sydämen muotoisesta kahvikakkuvuoasta innostuneena testasin sitä nyt myös itse. Ja hyvää olikin! Kosteaa ja mehevää. Kahvikakkua parhaimmillaan! 🙂 Ellei tämä ole jo näin täydellinen, niin piste iin päällä voisi olla suklaakuorrute! Mutta sitäkään ei siis todellakaan tarvita, vaan kakku sulaa muutenkin suuhun! 🙂

Kakku oli siis ihanan mehevä ja sopivan kostea. Jos en olisi tiennyt kakun raaka-aineita, olisin kakkua mussuttaessani luullut sen sisältävän suklaata. Näin ei siis olekaan, vaan suklaan maku tulee kaakaosta. 🙂 Kakkua voisi mielestäni käyttää hyvin myös kakkupohjana. Väliin voisi laittaa vaikka suklaamoussea, vadelmia ja kermavaahtoa. Tai näin Joulun lähestyessä puolukkamoussea. Nam!

Kiireissäni en voidellut vuokaa tarkasti ja sydämen kärki hieman halkesi siinä vaiheessa, kun poistin kakkua vuoasta. Kakku tuli onneks vain omaan käyttöön, eikä tuo siis haitannut kuin ulkonäöllisesti. Toki sen olisi saanut peittoon esimerkiksi tuolla aiemmin mainitsemallani suklaakuorrutteella! 😉 Tässäpä tämä kaakaokakun ohje:

Kaakaokakku

Ohjeella tulee 1 kookas kakku n. 2 litran vuokaan tehtynä.

Aineet: 

3 dl maitoa

1 ½ dl sokeria

1 1/4 dl tummaa kaakaojauhetta

180 g margariinia tai voita

2 dl sokeria

3 isoa kananmunaa

4 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 rkl vaniljasokeria 

(2 – 3 rkl punssia)

Ohje:

Mittaa maito, sokeri ja kaakaojauhe kattilaan ja kiehauta ne ja nosta jäähtymään. Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi (on vaaleaa ja löystynyttä). Mittaa kuivat ainekset ja sekoita ne keskenään. Yhdistä rasva-sokerivaahtoon munat yksitellen (laita tarvittaessa muutama lusikallinen jauhoja aina välillä, niin taikina ei juoksetu). Yhdistä seokseen kylmä maito-sokeri-kaakaoseos ja jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan, tasoita pinta ja laita kakku paistumaan aluksi 150 asteiseen uuniin alatasolle. Anna kakun paistua rauhassa ja nosta loppupuolella lämpöä tarvittaessa hieman korkeammaksi n. 175 asteeseen. Paistoaika on noin 1 tunti. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, älä paista kakkua liian kuivaksi. Itse tikutin kakkua 50 minuutin kohdalla, jolloin se kaipasi enää hieman lisää paistoa ja 55 minuutin kohdalla kakku olikin jo täysin kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilän tms. päälle. Jäähdytä kakku hyvin.

Vinkit:

* Kakun voi paistaa myös normaalissa kakkuvuoassa (tai kahdessa n. 20 cm kokoisessa) ja käyttää kakkupohjana. Paistoaika on tällöin vuoan koosta riippuen hieman ohjetta lyhyempi. Kakku on itsessään niin kostea, ettei välttämättä tarvitse (lainkaan?) kostutusta.
* Kakku paranee vanhetessaan, joten jos vain malttaa, kannattaa odottaa pari, kolme päivää ennen korkkaamista. Toki maistuu myös tuoreeltaan 🙂
* Ohjeessa on mainittu punssi, mutta itse jätin se pois. Jos haluaa, punssin sijasta voi käyttää muitakin alkoholijuomia, kuten rommia tai vaikka Baileysiä. Bayleis tosin on sen verran mieto, että sen maku saattaa hävitä kaakaon joukkoon. Niin ja jokin appelsiinilikööri voisi olla muuten todella ihanaa tässä 🙂

Tässä näkyy murtunut sydän 😉


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaakaokakku

Sanna Keränen

Täällä tehty paljon ihania leivonnaisia! Tämä kaakaokakku vaikuttaa todella hyvältä ja pitäisi enemmänkin kokeilla näitä ja tehdä erilaisia versioita. Jotain tällaista voisin kokeilla! 🙂

Suklaapossu

Kiitos Sanna 🙂 Tämä oli kyllä ehdottomasti yksi parhaista tekemistäni kahvikakuista! Suosittelen koittamaan 🙂 Niin pehmeä ja kostea ja maku muistutti todella paljon suklaakakkua.

Mulla kahvikakkujen testailu jatkuu aina vaan.. Oon testaillut tässä syksyn aikana varmaan jo 10 erilaista ohjetta. Mutta onpahan samalla tullut opittua paljon niiden teosta ja löytänyt samalla ihania ohjeita. Vielä pitää tuota Sydänsurujen kakkua testata toistamiseen hieman eri tavalla ja sitten kun se onnistuu, niin voi pitää pientä taukoa. Jos vain malttaa.. Mukavaa kun piipahdit 🙂

Anonyymi

Tämä kakku kohosi niin hyvin uunissa, että taikinaa valui vähän yli laidan… Tästä tuli oikein mehevää ja suklaista kakkua. Maku todellakin parani kun odotti pari päivää. Mitenkähän maun käy, kun pakastin puolet kakusta tuoreeltaan? T.Hanna

Suklaapossu

Ohoh, sepäs nousi sitten oikein kunnolla. Minkä kokoinen vuoka sulla oli käytössä? Tuo käyttämäni sydänvuoka on n. 2.4 litrainen ja vaikka kakku nousi hyvin, jäi reunoille tilaa vielä tyhjää tilaa suht reilusti. Meillä kakku ei ehtinyt pakkaseen asti, mutta luulisin kakun tykkäävän siitä. Jotkut kahvikakut tuntuvat peräti paranevan pakkasessa. Kiitos Hanna kommentistasi! On tosi mukava kuulla, mitä näistä ohjeista pidetään ja miten ne onnistuvat muiden keittiössä 🙂

Taru

Hmm.. toimisikohan jos tuon punssin sijasta laittaisi taikinaan muutaman ruokalusikallisen kahvia ja tekisi sitten vielä valmiin kakun päälle mokkapalakuorrutteen?

Suklaapossu

Kuullostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta idealta! Mokkapalakuorrute sopii mahtavasti kahvikakkuihin ja makumaailmansa puolesta sopii tähänkin tosi hyvin. Punssi ei tässä kakussa ole pakollinen aine, joten tuon kahvinkin voi halutessaan jättää pois. Toki se tuo lisäkosteutta ja mehevyyttä 🙂

Anne

Minä olen käyttänyt juuri kahvia ja kuorruttanut voihin sulatetulla suklaalla ja vielä päälle Daim murua.

Suklaapossu

Voi kuinka hyvältä kuullostaa, Daim-muru on kuin piste i:n päälle 🙂

Leipuri

Suklaa tehdään kaakaosta!!! Suklaata ei kasva missään!!!!

Vastaa käyttäjälle Sanna KeränenPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *