Suklaapossu

Kaakaomacaron-leivokset mokkatäytteellä

Mansikka-sitruuna-macaronien lisäksi viime vuoden Nenäpäivän buffet-pöytään päätyi myös nämä kaakao-mokkamacaron-leivokset.

Tein myyjäisiin yhteensä kolme erimakuista macaron-leivosta eli näiden kahden lisäksi on tulossa vielä yksi ohje lähipäivinä. Alla kaikki kolme matkalla paikan päälle..

Näihin mokka-versioihin tuli täytteeksi mokkakiisseliä. Kiisseli jäi sen verran löysäksi, että se kostutti macaronkuoren sisällön täysin yön aikana. Tämä aiheutti sen, että kuoret irtosivat toisistaan ja macaronien normaalisti hieman sitkeä rakenne kärsi. Mutta olipahan ainakin kostea, ja mukavasti miedon mokan makuinen 🙂

Näiden lisäksi on tulossa vielä viimeinen ja samalla mielestäni se paras macaron ohje eli piparminttu-suklaa, mmm! Mutta eivätpä nämäkään siis huonoja olleet, eivät olleskaan.

Mokka-kaakao -macaronleivokset

Koosta riippuen n. 40

Aineet:

140 g mantelijauhoa

30 g tummaa kaakaojauhetta

140 g tomusokeria

60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista

60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista

35 g sokeria

 

150 g hienoa sokeria

50 g vettä

Täyte:

m. 1 dl vettä

2 tl pika-espressokahvijauhetta

0.5 dl sokeria

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

4 keltuaista

25 g voita

Ohje:

Mittaa siivilöity mantelijauho, tomusokeri ja kaakaojauhe kulhoon ja siirrä odottamaan. Mittaa mukiin 60 g valkuaisia ja jätä manteli-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan vuoroaan.

Mittaa 60g valkuaisia isoon vatkauskulhoon ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.

Mittaa 150 g hienoa sokeria ja 50 g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).

Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää 35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft peaks). Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.

Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauho-kaakaoseokseen.

Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva tasoittuu n. 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (n. 2.5 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna taikinan levätä 15-30 min ennen paistamista, kunnes pinta kuivuu kosketusta kestäväksi.

Paista keskitasolla 160°C:ssa koosta riippuen n. 12 min. Macaronit ovat kypsiä, kun niiden jalka on kiinnittynyt hattuun. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

Tee täyte sillä välin, kun kuoret jäähtyy. Sekoita kattilassa kaikki muut täytteen aineet, mutta ei voita. Lämmitä seosta kiehuvaksi koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun seos paksenee (se tapahtuu yhtäkkiä nopeasti), ota kattila pois levyltä. Jatka vatkaamista n. minuutti. Lisää voi ja  jatka voimakkaasti vatkaamista, kunnes voi sulaa. Anna täytteen jäähtyä kokonaan ennen kuin täytät sillä kuoret. Jäähdyttämistä voit nopeuttaa laittamalla kattilan kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Lajittele kuoret koon mukaan ja etsi kullekin kuorelle saman kokoinen puolisko. Lusikoi pieni nokare täytettä toisella puoliskolle.

Ja paina toinen puolisko päälle.

Vinkki:
* Macaronit voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja pakastaa.

* Macaronit ovat parhaita, kun niiden antaa vetäytyä ainakin yön yli ennen nauttimista.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaakaomacaron-leivokset mokkatäytteellä

Piparkakku Akka

Näyttää niiiiiin älälyttömän hyviltä. 😛 Jokohan minäkin pikku hiljaa uskaltaisin itse tehdä macaroneja. Tähän saakka syönyt vain muiden tekemiä. 🙂

Suklaapossu

Kiitos Piparkakku Akka 🙂 Kokeilepas ihmeessä sinäkin 🙂

Kakku Taikuri

Sullon fiba ohjeessa 🙂 Reseptissä lukee 25g vettä, mutta tekstissä 50g. Jälkimmäinen varmaan oikein 🙂

Suklaapossu

Oih, hyvä huomio! Olitpas tarkka. Kiitos 🙂 50g on tosiaan oikein. Nyt korjattu! 🙂

Vastaa käyttäjälle Piparkakku AkkaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *