Suklaapossu

Kääretorttukakku parhaalla kinuskilla ja puolukoilla

Helppo kääretorttukakku, jonka sisällä gluteeniton tumma kakkupohja sekä maailman parhaasta kinuskista tehty kinuskimousse sekä puolukoita. Nam! Tämä oli hyvää ja sain paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Tämä kakku sopisi vaikkapa tulevaan isänpäivään!

Paahdetusta sokerista tehty kinuski on ihan älyttömän hyvää! Se on ihan parasta kinuskia mitä tiedän. Olen kehunut sitä aiemminkin, mutta nyt taas kun tein sitä pitkästä aikaa, en malta olla mainitsematta sen herkullisuudesta. Maistelin lusikalla pienen maistiaisen valmiista kinuskista, ja suusta pulppusi vaikka mitä kehusanoja. Ja pitihän sitä maistella se toinenkin lusikallinen. Ja taisi siinä mennä kolmaskin, vai kuinka mones se viimeinen sitten olikaan.. Aivan ihanaa! Kinuskin joukossa olevat suolahippuset vielä korostavat makua tehden siitä täydellistä.

Kääretorttukakku

Tämä kakku syntyi siitä ilosta, että töissä oli paljon aihetta juhlaan, sekä hyvien työuutisten, että synttäreiden johdosta. Synttärisankari toivoi kahvihuoneeseen kakkua, jossa olisi kinuskia, mutta muuten sain vapaat kädet. Kinuski-toive osui juuri sopivaan rakoon, sillä olin juuri miettinyt tuon mielettömän hyvänmakuisen paahdetusta sokerista tehdyn kinuskin vaahdottamisen testailua. Nyt sain siihen oivan tilaisuuden. Samalla sain testailtua kakkuun myös jo monen monta vuotta mielessä ollutta kääretorttutyylistä kokoamista. Tuolla kääretorttukakulla tarkoitetaan sitä, että levyllä paistetty kakkupohja suikaloidaan sen levyisiksi suiruiksi, kuinka korkea kakusta halutaan. Pinnalle levitetään täyte ja levyt rullataan perätysten isoksi kääretortuksi. Jos katsoitte Koko Suomi Leipoo -ohjelman ensimmäisen jakson, niin tiedätte mistä puhun. Ja mikäli ette katsonut ohjelmaa, niin alempaa löytyvistä ohjeista se selviää 🙂 Tässä jo pieni näyte, mistä kyse:

Valmiin kakun sisustasta tuli mielestäni oikein kivan näköinen. Sisältä paljastui yllätys, kun kakkua leikatessa täyte ei ollutkaan normitapaan vaakatasossa vaan täyte ja kakkupohjakerrokset olivat pystyssä. Harmittavasti en saanut kunnon palakuvaa kakusta, jotta voisin esitellä myös sisustan. Pitää siis tehdä myös omaan kahvipöytään tällainen, jotta näette kakun myös sisältä. Ellet ehdi leipoa ensin itse tällaista 🙂

Poltettu kinuskikastike

Kakussa on sokerikakkutaikinatyyppinen, gluteeniton kakkupohja. Korvasin vehnäjauhot mantelijauhoilla ja perunajauhoilla ja ripottelin joukkoon myös hieman kaakaojauhetta tuomaan väriä. Täytteenä on vaahdotettu kinuski sekä puolukoita. Kaipasin myös kakun päälle tuoreita puolukoita, mutta koska niitä ei löytynyt, korvasin ne tuoreilla vadelmilla. Koristelu on muutenkin rento. Tällaiset rennot koristelut on helppoja ja kivoja tehdä. Vähän vaan heittelee erikokoisia ja muotoisia juttuja sinne tänne..

Daimia koristeena

Kinuskia tullee kakkuun reilusti. Osa täytteeseen ja osa päälliseen. Päälle tulevaa kinuskia pitää keittää hieman pidempään kuin kinuskimousseen vatkattavaa kinuskia. Molemmat kinuskit voi tehdä samaan aikaan. Jatkaa vain päällisen kinuskin keittämistä vähän myöhemmässä vaiheessa. Kinuskin keittopuuhat tuli opittua kantapään kautta. Jos laitat kinuskin sellaisenaan (ilman lisäkeittämistä) kakun päälle, niin luultavasti kinuski on liian löysää ja se valuu lautasella aika tahti. Tuli meinaan testattua tätäkin juttua. Aluksi kinuski valui nätisti, mutta kymmenen minuutin kuluttua tilanne oli toinen. Tuossa vaiheessa kakkulautanen lainehti kinuskista eikä kakun päällä ollut sitä enää juurikaan. Kaavin äkkiä kinuskin pois ja aloin uuteen kinuskin keittoon. Siinä vaiheessa, kun yritin saada kinuskit pois kakun päältä, kakun kermareunukseen tarttui hieman ylimääräistä kinuskia. Onneksi kakun suhteen sai olla vapaat kädet, eikä reunan tarvinnut ollakaan niin sliipattu, joten eipä tuo haitannut, vaikka kakusta tuli astetta rennompi kuin aikomus.

Suuresta kinuskin määrästä huolimatta kakku ei ollut mitenkään äklömakea, vaan puolukoiden kanssa oikein sopivan makuinen. Eli jos kinuskihammas kolottaa oikein kunnolla, kannattaa kinuskia tehdä vieläkin enemmän ja tarjoilla se erillisestä kiposta kakun rinnalla 🙂

Kääretorttu-kinuskikakku

Halkaisija n. 20 cm, korkeus n. 10 cm

Pohja:

8 kananmunaa

2.5 dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

2 dl perunajauhoja

1.5 dl mantelijauhetta

1 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

Kinuski:

2.5-kertainen annos paahdetusta sokerista tehtyä kinuskia

Täyte:

4 dl kuohukermaa

n. 4 dl kinuskia

200 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 5 dl puolukoita

Kuorrutus ja koristelu:

4 dl vispikermaa

100 g vaniljatuorejuusto

kinuskia

ja koristeluun esim. puolukoita/vadelmia, suklaakarkkeja, daimia jne.

Ohje:

Tee ensin kinuskikastike. Sen pitää ehtiä jäätymään jääkaappikylmäksi ennen kuin kinuskin voi vaahdottaa kakun täyttämistä varten. Kinuski onkin hyvä tehdä valmiiksi jääkaappiin jo päivää ennen täyttämistä. Tee kastike erillisen ohjeen mukaan. Jäähdytä valmis kastike kokonaan ja laita se vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Kun kinuski on täysin kylmää, tee pohja. Huom! Taikinasta tulee todella iso ja se vaatii ison vatkauskulhon. Voit tehdä halutessasi pohjaosat myös kahdessa erässä, puolikkaana taikina-annoksena eli 4 munan taikinana ja paistaa ne erikseen!

Vatkaa munat ja sokerit paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon perunajauho, mantelijauhe ja kaakaojauhe. Sekoita käännellen varovasti sekaisin. Levitä taikina kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 225 asteessa n. 8 minuuttia, tai kunnes pohja tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä eli on kypsä. Varo kuitenkin paistamasta liian kypsäksi, jotta pohja ei suotta kuivu. Kumoa pohja samantein leivinpaperille ja anna jäähtyä leivinliinalla peitettynä. Poista leivinpaperi jäähtyneen pohjan päältä.

Täytä kakku. Mittaa kinuskista n. 4 dl toiseen vatkauskulhoon. Kinuskista jää jäljelle noin 2 dl, joka käytetään myöhemmin kuorrutukseen ja koristeluun. Vatkaa 4 dl kinuskia vaahdoksi.

Vaahdota myös 4 dl kuohukermaa. Yhdistä vaahdot ja vatkaa sekaisin. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto ja hurauta vielä sekaisin.

Leikkaa pohjat pitkittäin 3 osaan. Suiruista tulee n. 10 cm levyisiä.

Levitä kinuskitäyte kummankin pohjan päälle ja tasoita.

Ripottele pinnalle puolukoita maun mukaan. Itse laitoin n. 5 dl, mutta valmista kakkua maistellessani totesin, että niitä olisi voinut olla vaikka enemmänkin..

Kääri levyt rullalle. Aloita napakasti, ja jatka sen jälkeen kevyesti rullaamalla. Kun yksi pala on rullattu, jatka seuraavalla levyllä samasta kohtaa.

Nosta kääritty kakku vaaka-asentoon. Vuoraa tiukasti kelmulla ja laita jääkaappiin asettumaan. Kakun voi toki kuorruttaa ja syödä heti, mutta on parempi, jos se ehtii vetäytymään muutaman tunnin.

Tee kuorrutus vatkaamalla kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto.

Tee kakkuun ensin murukerros eli laita pintaan vain ohut kerros kerma-tuorejuustoseosta. Tässä vaiheessa kakku saa vielä paistaa kerman läpi.

Levitä tämän jälkeen reunoille kunnolla kermavaahtoa.

Tasoita vaikkapa leipurin lastalla tms. tasaisella välineellä. Reunan ei tarvitse olla täysin siisti. Kakun luonteeseen sopii se, että kaikki ei ole täysin sliipattua. Levitä lisää kermaa myös kakun pintaan.

Laita kakku jääkaappiin ja valmistele kinuskipäällinen. Kinuskikastike on tässä vaiheessa liian löysää, joten se pitää paksuntaa keittämällä sitä hieman lisää. Laita siis loput kinuskikastikkeesta mikroon ja kuumenna ensin n. 1 minuutti. Tarkkaile tilannetta ja katso, ettei kinuski kuohu yli. Sekoittele välillä. Mikrota niin kauan, että kinuski paksenee hieman (mulla meni tähän n. 2 minuuttia). Muista, että kinuski paksenee jäähtyessään vielä lisää. Kinuski on hyvä, jos se on jäähtyneenä suunnilleen tällaista:

Levitä kinuski kakun päälle rennoin ottein. Anna sen valua reunoilta alas.

 Koristele kakku vielä esim. Daimilla, vadelmilla, keksin paloilla, pieneksi leikatuilla suklaanameilla jne. Ja eikun kiinni!

 

Paras kinuskikastike

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kääretorttukakku parhaalla kinuskilla ja puolukoilla

Kaura

Nam! Loistava idea isänpäivään. Kaunis kakku.

Suklaapossu

Kiitos Kaura 🙂 Sopii tosiaan isänpäivään mahtavasti. Melko pienetkin lapset voivat olla mukana tämän tekemisessä ja kakun rullailussa 🙂

Taru / Taikakakut

Mä tein tuollaisen kääretorttukakun helmikuussa miehelle syntymäpäivänä mariannetäytteellä, oisko ollut Liisa Westerbergin ohjeella, ja se epäonnistui silloin niin etten voinut laittaa sitä blogiin. Leikkasin nimittäin tuon pohjan väärään suuntaan! Kakusta tuli liian korkea ja hutera ja ruma ja vino ja ja… ;D;D;D Sun kakku on kyllä ihan täydellinen! 🙂

Suklaapossu

Voi kiitos Taru 😀 Ja harmi, että sun kakkus epäonnistui. Sai tässä pari kertaa miettiä miten päin pohjaa alkaa leikkaamaan, että varmaan tulee tarpeeksi tukeva kakku. Pelkäsin hieman, että kakku romahtaisi täytteen takia, mutta pysyi tosi hyvin paikoillaan. Niin hyvin, että uskaltaisin ensi kerralla laittaa vaikka enemmänkin tuota moussea 🙂 Ja eipä muuta kuin Taru kokeilemaan uudestaan vaan, nyt kun tiedät miten sitä ei kannata tehdä 😉 ! Mariannetäyte kuullostaa ihanan raikkaalta 🙂

Sari

Onko kakkuun tehty kaksi neljän munan pohjaa? Ohjeessa puhutaan kahdesta pohjasta täyttämisvaiheessa mutta pohjan paistovaiheessa ei oteta kantaa montako pohjaa tarvitaan?

Suklaapossu

Moikka Sari! Näin se tosiaan on! Tein itse pohjat erikseen ja epähuomiossa merkkasin ohjeeseen vain tuon toisen pohjan ohjeen. Pohjia tulee siis kaksi. Muokkasin hieman ohjetta tuolta osin. Toivottavasti nyt on selkeämmin kirjoitettu 🙂

Sari

Kiitos tarkennuksesta! Ajattelin kokeilla tulevana viikonloppuna. Ohjeesi on hyviä ja blogia mukava seurata!

Suklaapossu

Tuopa oli ihana kuulla Sari, kiitos! 😀 Pidän peukkuja, että kakku onnistuu. Ja olisi toki kiva kuulla, mitä siitä pidit 🙂

Leena

Tulipa ihana kakku. Tämä vain paranee jos tekee päivää tai kahta aiemmin koristelua vaille valmiiksi. Puolukoita laitoin varmaan 8 dl ja ei ollut yhtään liikaa. Tästä tuli kyllä suosikki. Kiitos ohjeesta!

Suklaapossu

Ihana kuulla Leena! 🙂 Usein kakut tykkäävät tuosta, kun saavat vetäytyä päivän tai pari. Maut tasoittuvat ja kakusta tulee vieläkin herkullisempi. Onpa hyvä tietää, että kakku kestää hyvin ainakin tuon määrän puolukoita. Ole hyvä, ja kiitos itsellesi kun kävit kertomassa kokemuksesi! 😀

SP

Onko mitään muuta makua kuin puolukka?

Suklaapossu

Puolukan sijasta voi käyttää muita happamia marjoja esim. vadelmat tai punaherukat sopisivat tähän tosi ihanasti 🙂

Eija

Hei
Eikö näihin kääretarttupohjiin tarvitse leivinjauhetta ?

Suklaapossu

Hei Eija! Kun muna-sokerivaahdon vatkaa kunnolla paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi, ei leivinjauhetta välttämättä tarvita, vaan pohja kohoaa hienosti hienosti ilmankin.

Anne

Moikka!
Näytää herkulliselta!
Uskaltaisikohan tämän tehdä 1,5 kertaisena ja riittäisiköhän se silloin noin 20 hengelle? Ajattelin, että antaisin rullan tekeytyä seuraavaan päivään vuoassa.
Voiko kaakaon korvata perunajauhoilla tai jättää vain pois?

Suklaapossu

Moikka Anne! 🙂 Kuullostaa hyvältä suunnitelmalta tehdä 1.5-kertaisena 20 hengelle. Toki riittoisuus riippuu aina muistakin tarjottavista sekä siitä, onko syöjien joukossa kakkuhirmuja, mutta keskimäärin tuon kokoisen kakun tarjoilisin itsekin 20 hengelle. Kaakaojauhe kannattaa korvata perunajauhoilla.

Pauliina

Moi, Oletko tehnyt tätä koskaan kermalla tai kermarahkalla ja marjoilla? 😊

Suklaapossu

Moi Pauliina! 🙂 Olen tehnyt yhden sellaisen kakun ja se löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/ Eli kakku onnistuu myös noilla täytteillä, mutta täytteen pitää olla tarpeeksi jämäkkä. Ja pohjalle EI kannata levittää tahnoja tai hilloja (kuten itse tein), sillä tällöin täyte tuppaa liukumaan välistä pois 🙂

Marjatta

Osaatko arvioida tuosta Kääretorttukakusta (8munan) monelleko henkilölle arvioisi?

Suklaapossu

Hei Marjatta! Riittoisuus on aina kiinni muista tarjottavista ja syöjien kakkuhimokkuudesta, joten tarkkaa arviota on hankala antaa. Normaalisti 8 munan kakusta riittää 24 syöjälle, mutta tässä on täytettä vähemmän ja kokokin on pienempi kuin normitäytekakussa, joten keskimäärin arvioisin tästä kakusta riittävän noin 15 syöjälle.

Vastaa käyttäjälle MarjattaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *