Suklaapossu

Kakku kaksivärisillä ruusupursotuksilla

Viime viikonloppuna vietettiin kuopuksemme 2-vuotisjuhlaa. Juhlat vietetään edellisvuoden tapaan kahdessa erässä, jotta vieraiden kanssa keskusteluunkin jää aikaa. Toki näin pienelle määrälle juhlavieraita voisi järjestää yhdetkin juhlat, mutta on kahdessa juhlassa myös enemmänkin hyviä puolia. Näin voi hyvällä omalla tunnolla leipoa kahteen kertaan oikein urakalla! 😉

Synttäreiden valmisteluun kuuluu yleensä kaikenlaista puuhaa ja jos haluaa leipoa kaiken itse (kuten minä), kuluu kaiken muun touhun lisäksi myös keittiössä touhuamiseen aikaa ihan kiitettävästi. Itselläni kaiken muun leipomisen keskellä synttärikakku saa yleensä hieman normaalia vähemmän huomiota ja sen vuoksi omien lasten kakut tuppaavatkin olemaan hieman pelkistetympiä kuin muille tehdyt kakut.

Niin herkullista kuin valkosuklaamassa kakun päällä onkin, tällä kertaa halusin pitkästä aikaa kuorruttaa kakun jollain muullaa. Kuorrutteen vaihtaminen mahdollisti sen, että koristelu hoitui yksinkertaisesti pursottamalla vain ruusuja kakun pintaan. Esikoinen esitti toiveensa pikkusiskon puolesta ja väritoiveena oli pinkki, johon äidin oikeudella lisäsin hieman valkoista. Kun tein viimeksi tämän tyyppisen pursotetun kakun, lupasin ottaa muutamia vaihekuvia pursotustilanteesta. Pursottamisen kuvaaminen olikin haastavaa, sillä molemmat kädet olivat liki koko ajan pursotuspussissa ja tyllassa kiinni. Toivottavasti kuvista kuitenkin on sen verran apua, että ne madaltavat kynnystä tämän tyypiseen pursotteluun. Jälkikäteen huomasin kuvaamisen vaikuttaneen tämän kakun pursotusjälkeen, sillä alemmasta rivistä tuli hieman ylempää matalempi. Mutta onpahan ainakin käsintehdyn näköinen 🙂

Ensi ajatuksena oli tehdä kakun täytteeksi liivatteeton vadelmamousse valkosuklaalla hyydyttäen, mutta suunnitelmat muuttuivat lennossa. Puuhasin nimitätin täytteen parissa samalla, kun kuopus juoksi jaloissa ja veteli keittiön jakkaroita miltei päällensä. Senhän voi melkein arvaa mitä siitä seuraa, kun yrittää keskittyä samaan aikaa kakun tekoon ja 2-vuotiaan lapsen nyppimiseen milloin mistäkin pahan teosta.. Olin täytteen kanssa jo loppusuoralla ja laitoin vain viimeisenä valkosuklaata täytteen joukkoon. No täyte juoksettui ihan ryynimäiseksi. Syyksi paljastui liian kuuma valkosuklaa, jonka hätäpäissäni heitin täytteeseen, jotta pääsisin jatkamaan taas lasten kanssa puuhailua. Roskiin meni tuo satsi. Huh, eipä ole tuollaistakaan ennen käynyt.

Onneksi usein epäonnesta seuraa jotain hyvääkin, niin myös tällä kertaa.. Koska vadelmaa ei enää ollut jäljellä, täytteeksi muodostui lopulta uusi testitäyte eli liivatteeton ananas-mangomousse. Kakusta tuli mielestäni tosi hyvää. Ananaksen ja mangon yhdistelmä oli mukavan raikas. Kakku maistui erityisen hyvin seuraavana päivänä kakun korkkauksesta eli kaksi päivää täyttämisen jälkeen, kun maut olivat kunnolla tasoittuneet.

Ruusupursotettu kakku n. 20 cm

Pohjana: 4 munan sokerikakkupohja

Täyte: 3 dl Flora Kuohua 100 g ranskankermaa 100 g maustamatonta tuorejuustoa 1 prk (227g/140g) ananasmurskaa 2 dl mangososetta n. 0.5 dl sokeria 1 dl vaniljakreemijauhetta

Kostutukseen: vajaa 2 dl mansikka-vadelmamehua

Päällinen: 5 dl Flora Vispiä 2.5 dl Flora Kuohua vaniljasokeria Rose-sävyistä pastaväriä

Ohje: Tee kakkupohja valmiiksi viimeistään edellispäivänä.Aloita täytteen teko vatkaamalla Flora Kuohu paksuksi vaahdoksi. Valuta ananasmurskasta ylimääräiset nesteet pois. Lisää joukkoon ranskankerma ja jatka vatkaamista vielä pari minuuttia. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto voimakkaasti vatkaten. Vatkaa joukkoon vaniljakreemijauhe, ananasmurska ja mangosose. Mausta sokerilla.

Kokoa kakku. Kostuta kakkupohjat. Kostuta alinta pohjaa vähiten ja ylintä eniten. Laita alin pohja tarjoilulautaselle vuoan irtoreunojen keskelle. Reunojen korkeudesta riippuen, laita matalan vuoan reunojen sisäpuolelle vielä sopivan korkuisiksi leikatut leivinpaperin tai piirtoheitinkalvon suikaleet tuomaan lisäkorkeutta. Kaada päälle liki puolet täytteestä. Tee samoin toinen väli. Lisää vielä viimeisen kakkupohjan päälle loput moussesta. Laita jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi. Kun täyte on hyytynyt, poista irtoreunat (+ mahdolliset leivinpaperit/muut kalvot). Koristele kakku pursottamalla ruusuja tähtityllalla.Vatkaa Flora Vispi (tai haluamasi vispikerma) vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Jos haluat kaksivärisen pursotuksen, ota vaahdosta puolet toiseen kulhoon. Lisää toiseen vaahtoon pastaväriä haluamasi sävyn aikaan saamiseksi.

Laita pursotuspussiin tähtitylla. Itse käytin Städterin 14 mm. Laita värjäämätön vaahto pursotuspussin toiseen reunaan. Pidä vaikka pursotuspussia pöytää vasten, nosta kädellä toista reunaa ylös ja lado vaahtoa pitkin pussin sivustaa. Lisää pussiin värjätty vaahto toiseen sivustaan. Kun pussin nostaa pystyasentoon, valkoisen vaahdon pitäisi olla toisessa laidassa ja värjätyn toisessa.. (Tästä vaiheesta oli aika mahdoton ottaa kuvaa, kun toinen käsi oli pussissa kiinni ja toinen latoi vispattua Vispiä pussiin. Toivottavasti selityksestä kuitenkin saa selvän. Netistä löytyy halukkaille lisätietoa kuvien kera kaksivärisen pursotuksen tekemiseen.)

Aloita pursottaminen kakun alareunasta. Tee ensin yksi pyörylä. Tee toinen pyörylä heti ensimmäisen perään niin, että se menee hieman edellisen kiekuran ”hännän” päälle. Jatka näin koko alareuna. Tee alareunan jälkeen toinen rivi ”ruusuja”.

Jatka pursottamalla kakun pääliosa. Etene kakun keskustaa kohti pursottamalla ensin yksi kierros reunoilla, sen jälkeen toinen. Jatka niin kauan, että saavut kakun keskustaan. Tee vielä pieni ruusuke kakun keskustaan.

Ja kakku on valmis

Vinkki: * Vaniljakreemijauheiden määrissä on eroja. Täytteen ohjeessa oleva määrä koskee Sallisen kreemijauhetta, mutta jos käyttää vaikkapa Milletin vastaavaa, määrää kannattaa hieman kasvattaa.

* Pursottaessa värien suhde saattaa olla hieman erilainen, jos tyllaa kiertää hieman. Itselläni päällisestä tuli enemmän pinkkivoittoinen kuin reunoista, sillä käänsin tyllaa hieman enemmän niin, että pinkki puoli siirtyi enemmän vasemmalle.

* Jos ei halua näin selvää eroa pinkin ja valkoisen välille, värejä voi sekoitella kevyesti (siis todella varovasti) vaikka siinä vaiheessa kun kermavaahtoa lisää pursotuspussiin.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kakku kaksivärisillä ruusupursotuksilla

Tita

Onpa kaunis tuo pursotus! Pitääkin harjoitella tuollaista. Myös tuo valkosuklaamassa kakun päälle on vielä kokeilematta.

Suklaapossu

Kiitos paljon Tita! 🙂 Tuo pursotus on tosi helppo ja sillä saa tehtyä aikas kivannäköisen kakun. Valkosuklaamassaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Se on mielestäni ihan paras kuorrute sekä maun että koostumuksen puolesta. Sitä tulee helposti syötyä, kröhöm, siis maisteltua kuorrutusvaiheessa pelkitäänkin ;D

Anne – Liian hyvää

Kyllä on kaunis kakku! Ihanat nuo vaihekuvat pursotuksesta, todella auttavat havainnollistamaan selkeästi tuon kauniin koristelun. Tätä täytyy kokeilla 🙂

Suklaapossu

Kiitos Anne! 🙂 Hienoa, jos vaihekuvista on apua. Sitä "kiepsautusta", siis tuon ruusukkeen pursottamista en harmikseni pystynyt kuvaamaan, kun se ei oikein kädettömänä onnistunut. Mutta hyvä jos noista saa tarpeeksi selvän. Kokeile ihmeessä, saa helposti näyttävän kakun 🙂

Miiuli

Montakohan liivatetta täytteeseen pitäisi laittaa, jos ei laita vaniljakreemijauhetta?

Suklaapossu

Moikka Miiuli 🙂 Kun kermavaahdon vatkaa kunnolla tukevaksi vaahdoksi, riittää täytteeseen 3 liivatelehteä. Ilman kreemijauhetta tehty täyte on hieman löysempää kuin kreemijauheella tehtynä, joten suosittelen kakun kokoamista irtopohjavuoan reunojen sisäpuolelle (kuten näimmä tämäkin kakku oli koottu).

Vastaa käyttäjälle TitaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *