Karamellisoidut mantelit ja maapähkinät

Jouluna uskaltauduin koittamaan kokonaisten manteleiden ja pähkinöiden paahtamista ja karamellisointia paistinpannulla nähtyäni sellaisia pikku murusia blogissa. Kurkkasin tekotavan alkuperäisohjeesta täältä, ja siellä oli todella hyvät kuvalliset ohjeet hommaan. Itse lisäsin joukkoon sokerin lisäksi vielä pienen ripauksen chiliä. Lopputuloksena oli hyvin paahdetut, sokeripäällyiset herkulliset pähkinät/mantelit. Näitä teen kyllä toistekin! Makuakin pystyy helposti muokkaamaan lisäämällä joukkoon vaikka valkosipulia tai kanelia..

Osa näistä päätyi omaan suuhun ja loput pukin lahjapaketteihin. Toivottavasti saajat pitivät lahjastaan.

En tiennyt mihin kategoriaan laittaisin nämä, joten pistin samantein muutamaankin. Nämä löytyy nyt pikkumakeat-tunnisteen alta makean ulkokuorensa ansiosta, vaikka eivät muuten ehkä sinne kuuluisikaan..

Muutin alkuperäisohjetta hieman (laitoin mm. manteleita ja pähkinöitä enemmän ja vettä hieman vähemmän). Tuo alkuperäisohje on tosiaan niin hyvä, että kannattaa käydä siellä katsomassa, mutta kirjoittelen itsekin lyhyesti miten nämä tein.

Karamellisoidut mantelit ja maapähkinät

Aineet:
200 g manteleita
2 dl kokonaisia maapähkinöitä
2.5 dl sokeria
0.5 dl vettä
ripaus chilirouhetta
merisuolaa

Ohje:
Sekoita mantelit, maapähkinät, sokeri ja vesi laajassa paistinpannussa. Lämmitä keskilämmöllä välillä sekoitellen. Neste katoaa jossain vaiheessa ja seoksesta tulee kuivanoloista ja hiekkaista. Tässä vaiheessa laske lämpötilaa ja jatka sekoittamista koko ajan. Kun pohjalle kertyy siirappimaista lientä, sekoita pähkinät sen joukkoon. Kun pähkinät ja sokeri alkaa saada väriä, sekoittele kunnes saavutat haluamasi tummuusasteen. Ota pannua tarvittaessa välillä pois liedeltä ja laita tarvittaessa takaisin. Varo polttamasta pähkinöitä. Jos pannu alkaa savuta, ota se heti pois liedeltä. Kun pähkinät ovat lähes valmiit, sekoita joukkoon suola ja chilirouhe. Kaada valmiit pähkinät heti leivinpaperin päälle uunipannulle ja levittele toisistaan erilleen. Anna jäähtyä täysin. Jäähdyttyään murra mahdolliset paakut.

Vinkit:
* Joukkoon voi lisätä chilin sijasta muistakin mausteita. Esim. valkosipulijauhetta, kanelia..

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Nämä ovat kyllä jotain niin ihanaa, tein hunajapaahdettuja manteleita toissa jouluna!:)

Nämä olivat kyllä todellista herkkua! Hunajalla paahdetut ovat taatusti myös ihania 😛 Sellaisiakin pitää koittaa jossain vaiheessa! 🙂 Itse tehtyihin tulee jotenkin ihan erilainen paahteinen maku kuin kaupasta ostettuihin, vaikka nekin ovat hyviä 🙂

Mä oonkin tässä pohtinut pähkinöiden sokeroimista kun on jonkin aikaa jo pussillinen "maustamattomia pähkinöitä" kaapissa seisonut.

Suosittelen ehdottomasti koittamaan! 🙂 Nämä olivat niin hyviä! Mullakin on vielä maustamattomia maapähkinöitä, jos koittais vaikka hunajalla paahtamista seuraavaksi 🙂

Nam! Näitä on ihan pakko kokeilla pikimmiten 😛

Olivat kyllä herkullisia! Koitapas ihmeessä! 😀

Oi joi, näyttää herkullisilta! Mitenköhän kauan nämä säilyvät?

– Eea

Kiitos Eea 🙂 Itsepaahdetut ovat kyllä hyviä! Tuosta säilyvyydestä en osaa varmuudella sanoa, mutta jos säilyttelee jääkaapissa, niin uskoisin säilyvän hyvinä suht pitkäänkin. Toisaalta näillä on tapana hävitä sieltä kaapin uumenista jo melko nopsaa, herkkua kun ovat, joten säilyvyys taitaa olla muutenkin melko lyhyt 😉

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.