Karjalanpiirakat

Nämä näyttävät olevan vakiotarjottava
järjestämissäni juhlissa! Tein siis jälleen pieniä karjalanpiirakoita. Itse
tehdyt vain ovat niin paljon parempia kuin kaupan, että ”uhraan”
näihin mielelläni hieman aikaa 🙂 Ja nämähän maistuvat niin lapsille kuin
aikuisillekin 🙂

Tälläkin kertaa käytin taikinassa pelkkiä ruissihtijauhoja, koska halusin
kunnolla rukiisen makuisen pohjan. Ohje on muutoin miltei sama kuin ennenkin.
Kopsasin tähän alle aiemmin käyttämäni ohjeen vaihekuvineen ja muokkasin
ohjetta siltä osin mitä muutoksia tein. (Tarkkasilmäisimmät voivat huomata, että fontti vaihtuu kesken kaiken. En vain saanut sitä millään muutettua..)

Kuorista tein tällä kertaa vieläkin
ohuempia ja taikinaa jäi reilusti yli. Ylijääneestä taikinasta kaulittiin
esikoisen kanssa jälleen näkkäreitä ja paistoin niitä hetken aikaa 250 asteessa
🙂

Karjalanpiirakat

Noin 70-80 kpl.

Taikina:

8 dl ruissihtijauhoja

3 dl vettä

1.5 tl suolaa 

Puurotäyte:

5 dl puuroriisiä

5 dl vettä

2 l punaista maitoa

2.5 tl suolaa

50 g voita

2 munaa 

Voiteluun:

n. 150 g voita + 3 dl maitoa 

Ohje:

Keitä ensin puuro. Sen pitää jäähtyä
ennen piirakoiden tekoa. Keitä kuten kuin tavallinen riisipuuro: Kiehauta vesi
ja lisää siihen riisi. Keitä hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää
sitten maito vähitellen niin, että puuro kiehuu koko ajan. Keitä hetki, käännä
levy pois ja anna hautua kypsäksi. Terästä voilla ja mausta suolalla.
Täytteeseen saa kauniin kiillon lisäämällä jäähtyneen puuron joukkoon
kananmunan tai pari. 

 

Tee taikina. Sekoita jauhot, suola ja
vesi keskenään kulhossa. Ota taikinaklöntti pöydälle ja vaivaa kunnes se on
kiinteä kasa.

Kaulitse taikina n.2 mm paksuiseksi levyksi ja ota pienellä (n.3-4 cm)
ympyrä-muotilla paloja. Laita taikinapalat jauhotetulle pöydälle odottamaan
tuorekelmun tai puolitetun ison pakastepussin
alle ettei taikina kuivu. Jos pinoat paloja, ripota jauhoja niiden väliin
etteivät ne tartu toisiinsa.

 

 

Ajele kakkarat. Älä paina, vaan anna
taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna
vähän ruisjauhoja, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Lisää keskelle reilu
ruokalusikallinen riisitäytettä, ja levitä niin, että reunoille jää n.1.5cm
taittovarat.

 

 

 

Taita molemmat reunat kohti keskustaa.
Rypytä peukalolla ja etusormella.

Paista 250-asteisessa uunissa n.15
minuuttia. Voitele välittömästi voisulalla tai kasta maito-voi-seokseen. Pane
voidellut piirakat laakeaan astiaan (vaikka uunipellille) limittäin ja peitä
voipaperilla ja leivinliinalla. Anna kuorien pehmetä ja piirakoiden jäähtyä.
Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.

 

 

Avainsanat

Kommentit (2)

Mmmmm, herrrkullisen näkösiä!!! Ja siinä oot iha oikiasa, että ite tehty o ite tehty, määki näitä Apukokin kansa tein semmoset 250 kappaletta pojan häihi iltapalalle alakukesästä, oliha siinä hommaa, mutta säpäkästi se kävi, ku mää pyöritin piirakat ja Apukokki hoiteli paistamise ja voitelun 😀 😀

Kiitos 🙂 Hyvältä maistuivat, jälleen! Sullapa on ollut aikamoinen rupeama. Itelläni tuppaa menemään yhden piirakan tekoon minuutin verran plus paistamiset ja voitelut päälle. Apukokista on taatusti ollut suuri apua 🙂

Kommentoi juttua: Karjalanpiirakat

Vastaa käyttäjälle Suklaapossu Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X