Suklaapossu

Karpalo-juustokakku

Veljen vaimo täytti pyöreitä vuosia alkuvuodesta ja pyysi minua tekemään jonkun kakun töihin viemisiksi. Kyselin toiveita kakun suhteen ja kuulin aiemmin tekemäni karpalo-juustokakun olleen niin herkullinen, että voisin tehdä sellaisen tälläkin kertaa. Koristelun suhteen sain vapaat kädet, ja tällainen kakuista sitten tuli.

 

On aina vähän jännittävää laittaa eteenpäin leivonnaista, jota ei ole itse maistanut valmiina. Mutta kakku kuulemma oli ollut täydellistä, sellaista raikasta, eikä kotiinvietävää ollut jäänyt murustakaan 🙂

 

 

Kaikkia tuohon aiempaan kakkuun käyttämiäni aineksia ei enää löytynyt kaupasta, joten jouduin hieman soveltamaan. Lisäksi kakun piti olla myös laktoositon, tai jälkikäteen kuultuna myös vähälaktoosinen olisi ollut passeli. Käytin kakkuun laktoositonta vispikermaa, joka ei käsissäni yleensä käyttäydy kovin kivasti, vaan vatkautuu normaalia vispikermaa jämäkämmäksi vaahdoksi jo melkein samantein kun alkaa edes vaahtoutua. Tällä kertaa sain vatkaimen pysäytytettyä ajoissa, mutta kun vatkasin joukkoon vielä tuorejuustot, oli täyte jo tosi paksua. Lisäsin suoraan täytteeseen hieman karpalososetta seosta löysentämään, ja loput raikkaasta karpalososeesta meni kakun päälle.

Koristelu hoitui tällä kertaa nopeasti spritsaamalla valkoisista Candy melts-nappeja tuohon pinnalle ja lisäämällä kaulintamassan ja sokerimassan seoksesta tehtyjä kukkia spritsausten päälle. Aivan ei mennyt spitsaus nappiin noilla Candy Meltseilla, ja uskon, että nätempää jälkeä olisi tullut sulatetulla valkosuklaalla. Mutta näin tällä kertaa, ensi kerralla sitten toisella tavalla 🙂

 

Karpalo-juustokakku

Noin 30 hengelle. Kahteen n. 26 cm ja 16 cm reunavuokaan tai yhteen n. 30 cm reunavuokaan

Karpalosose:

500 g (pakaste)karpaloita

2 dl vettä

2 dl sokeria

Pohja:

400 g kaurakeksejä

125 g sulatettua voita

Täyte:

10 dl vispikermaa

800 g vaniljatuorejuustoa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 0.75 dl sokeria

n. 1.5 dl aiemmin tehtyä karpalososetta

3.5 tl liivatejauhetta

2.5 rkl sitruunanmehua

1 rkl vettä

Kiille:

n. 5 dl eli loput aiemmin tehdystä karpalososeesta

2.5 tl liivatejauhetta

1 rkl sitruunamehua

1.5 rkl vettä

Ohje:

Tee karpalosose laittamalla (puolisulaneet) karpalot ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 2 minuuttia. Hurauta sauvasekoittimella sileäksi. Hurauta joukkoon myös sokeria. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Sose saa jäädä kirpsakaksi. Anna soseen jäähtyä kokonaan. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Tee pohja murskaamalla keksit. Sekoita joukkoon sula voi. Laita irtopohjavuoan reunaosat tarjoilulautasille. Painele muruseos reunaosien sisäpuolelle, vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee täyte. Liuota liivatejauhe veteen ja sitruunamehuun. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita notkistetut tuorejuustot kerman joukkoon, lisää myös sokeri sekä noin 1.5 dl karpalososeesta. Kuumenna turvonnutta liivatetta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes se sulaa kokonaan. Lisää liivateseos ohuena nauhana vaahdon joukoon. Kaada täyte pohjien päälle, tasoita ja laita vuoka jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt, sekoita kiilteeseen tuleva liivatejauhe sitruunamehuun ja veteen. Kuumenna turvonnutta liivatetta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes se sulaa kokonaan. Sekoita liivateseos lopun karpalososeen joukkoon. Kaada karpalosose hyytyneiden täytteiden päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Poista lopuksi irtopohjavuoan reunaosat ja koristele esimerkiksi sulatetulla valkosuklaalla.

Vinkki:

* Jos haluat päällisestä kirkkaamman ja sileämmän, siivilöi karpalososeesta keittämisen jälkeen isommat kuoren palat pois.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karpalo-juustokakku

saara

Ohhoh! Varmaan näppäilyvirhe tuolla reseptissä, kun lukee 10 l vispikermaa 😀
Tosi herkullisen oloinen ja näköinen kakku kyllä 🙂

Suklaapossu

Oho, no niimpäs olikin! Nyt virhe korjattu. Kiitos Saara huomiostasi 🙂

Anonyymi

Mie teen aina juustokakut laktoosittomasta vispikermasta. Kannattaa vatkata tuorejuusto ja muut tykötarpeet eri astiassa ja kerma erikseen ja yhdistää sit vikana seokset. �� näin ei tuu liian paksua massaa �� ihan vaan vinkvink. ��

Suklaapossu

Totta, tuota eri kipoissa vatkaamista suositellaan yleensäkin. Olen vain tottunut hurauttamaan kaikki sekaisin, ja aina on onnistunut niin. Vain tuon laktoosittoman kanssa on tosi tarkkaan. Yleensä tulee pelkkä kerma vatkattua "ryyniksi" asti, kun en osaa ajoissa lopettaa 😉 Ja sitten kun joukkoon lisää vielä muitakin aineita tavalliseen tapaan, niin seos on nopsaan liian paksua. Toisaalta, laktoosittomalla kermalla onnistuisi liivatteettoman juustokakun teko hyvin, kun vatkattu massa on tarpeeksi jämäkkää heti vatkaamisen jälkeen. Mutta pitää ehdottomasti kokeilla joskus vielä tuota erikseen vatkaamistakin ja katsoa miten lopputulos muuttuu 🙂

No mutta, onneksi tämä kakku kuitenkin teki tehtävänsä ja siitä tykättiin, vaikka koostumut ei ehkä ollut aivan niin ihanteellinen kuin olisi voinut olla 🙂

Paula

Minkä verran ohjetta olisi hyvä pienentää 24cm vuokaan?

Suklaapossu

N. 24 cm vuokaan tekisin n. 0,67-kertaisena eli 2/3 annoksen. Tuolloin kakusta tulisi suunnilleen samankorkuinen kuin näistä tekemistäni kakuista 🙂

Vastaa käyttäjälle PaulaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *