Suklaapossu

Kasvis-juustopiirakka

Tämä on yksi parhaista maistamistani kasvispiirakoista. Olen pari kertaa aiemminkin tehnyt vastaavanlaista kasvispiirakkaa synttärijuhliin ja silloin se katosi pöydästä todella nopsaan. Piirakan täyte on kasvisversioksi erittäin maukas ja sitä on helppo muokata eri kasviksilla. Juustot antavat piirakkaan mukavan säväyksen ja niiden takia tämä varmaan onkin niin herkullista 🙂 Söimme tätä päivälliseksi ja lihaa rakastava mieheni kehui täytettä ja otti reilusti lisää 🙂 

Olen jo aiemmin testaillut rahka-voitaikinan keventämistä rasvaa vähentämällä. Testaus oli onnistunut, joten halusin tällä kertaa koittaa täysin rasvatonta maitorahkaa sisältävää piirakkapohjaa. Pohjasta tuli todella pehmeä! Suutuntuma oli kuitenkin ehkä hieman liikaa pannarimainen. Jos jatkossa tulee tehtyä vastaavaa (tai joku muukin haluaa koittaa 🙂 ) kannattaa munia laittaa vain 1 ja jauhoja ehkä hitunen enemmän. Alla alkuperäinen ohje ja sulkeissa muutosajatukset. Pohjataikinaan sopisi perusvehnäjauhojen sijasta taatusti todella hyvin leseetkin. Tai sitten voi käyttää samaa pohjaa kuin aiemmin tekemässäni kasvispiirakassa. Se toimii taatusti 🙂

Täyte on siis mielestäni todella hyvä! Suolaisuutta pystyy säätelemään aurajuuston ja kasvisliemikuution määrällä. Laitoin kokonaisen kasvisliemikuution ja siitä tuli jo aika suolainen, mutta itse ainakin pidän kunnolla suolaisista. Niin ja kannattaa muuten koittaa koskenlaskija-juustoa tuon tuorejuuston sijasta. Se sopii tähän mielettömän hyvin! 🙂

Juusto-kasvispiirakka

 

n.26 cm piirakkavuokaan

Pohjataikina:

2.5 dl vehnäjauhoja (2.75-3 dl voisi olla sopivampi määrä)

250 g maitorahkaa

2 munaa (1 riittäisi)

0.5 tl suolaa

Kasvistäyte:

550 g kukkakaalia, parsakaalia ja porkkanaa yhteensä

2 punasipulia

½ dl Täysjyvävehnäjauhoja

2 dl maitoa

½ tl kuivattua kirveliä

½ tl kuivattua rakuunaa

1 tl kuivattua basilikaa

n.½-1 kasvisliemikuutio

1/2 pkt Aura-sinihomejuustoa

50 g pippuriseos-tuorejuustoa

Päälle:

1 dl punaleima emmental-juustoraastetta

Ohje:

Aloita täytteen teolla. Pilko sipulit ja kuullota niitä hetken aikaa (n. 5-10 min.) kukkakaalin, parsakaalin ja porkkanoiden kanssa paistinpannulla, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito hyvin sekoittaen sekä mausteet. Anna täytteen kiehua pari minuttia ja sulata joukkoon vielä juustot. Ota paistinpannu pois levyltä ja tee pohja.

Sekoita maitorahka ja munat kulhossa. Lisää suola ja jauhot ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Taputtele taikina voidellun laakean (n.26 cm) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin. Taikina on löysää, joten se valuu reunoilta pikkuhiljaa alaspäin. Täyte kannattaakin lisätä heti kun on saanut pohjan paikoilleen. Reunat nousevat takaisin hieman täytteen painosta.

Paista 225 asteessa n. 25-30 minuuttia. Lisää juustoraaste päälle, kun piirakka on ollut uunissa n. 15 minuuttia. Älä pelästy, vaikka taikinan reunat nousevat paljon uunissa. Ne laskeutuvat kyllä takaisin uunista oton jälkeen piirakan jäähtyessä. Anna piirakan hieman jäähtyä ja makujen tasoittua ennen nauttimista.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvis-juustopiirakka

Napsu58

Onpa herkullisen näköistä jälleen. Sinun blogissasi kuvat on aina niin hienoja. Omat kuvani on huonolla kameralla otettuja eikä kuvaajakaan taida kovin hyvä olla. 😀

Suklaapossu

Kiitos Napsu58 🙂 Tykkään valokuvaamisesta ja yritän kovin harjoitella jatkuvasti paremmaksi ja paremmaksi. Vielä jokin aika sitten kuvani olivat melko huonoja. Kehitystä on siis jo tapahtunut melkoisesti, mutta vielä on paljon harjoiteltavaa 🙂 Eipä siihen auta muu kuin kuvata kuvata ja kuvata. Ja ottaa vinkkejä muiden blogien hienoista ruokakuvista (esim. Suklaapandalla on mielettömän ihanat kuvat)! 🙂

No home without heart

Kaunis blogi ja paljon ihania ohjeita sinulla täällä! Kasvissyöjänä tuo kasvispiirakka näyttää tosi hyvältä… kiitos paljon ohjeesta:)

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Leivon mielelläni erilaisia juttuja ja on todella hienoa kun löytää hyvän reseptin, kuten tämän herkkupiirakan 🙂

Vastaa käyttäjälle Napsu58Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *