Suklaapossu

Kaura-suklaakeksit ilman uunia

Uunittomat keksit syntyvät vain muutamasta aineesta

Ihan älyttömän hyviä! Ihania! Herkullisia! Suussasulavia! Oi mikä rapsakkuus ja suklaan pehmeys! Pakko ottaa toinen! Nämä huudot kaikuivat päässäni, kun maistelin näitä ilman uunia valmistuvia kaura-suklaakeksejä, jotka muistuttivat etäisesti Snickersin makumaailmaa. Helpon valmistustavan lisäksi keksin tekemiseen ei tarvita kuin kourallinen aineita eli parhaimmillaan vain 5 ainetta; suklaata, kaurahiutaleita, maapähkinävoita, fariinisokeria ja voita.

Suklaa-kaurakeksit valmistuvat ilman uunia

Näitä keksejä voi tehdä uunittomuuden takia myös vaikka mökillä, jos sieltä löytyy jonkinlainen liesi. Mikro on myös hyvä apuväline suklaiden sulattamiseen, mutta sulatus onnistuu myös vesihauteessa liedellä. Ja näitä on ihana leipoa vaikka näin kesäisinä päivinä, kun haluaa pitää asunnon viileänä ja silti tekee mieli jotain herkullista, mutta ei halua tuoda seinien sisäpuolelle yhtään lisälämpöä uunilla.

Herkulliset ja helpot suklaakeksit rapealla kaurahiutaleilla ovat superihania

Testailin ohjetta pariinkin otteeseen saadakseni siitä omaan makuuni tarpeeksi täydellisen. Ensimmäisellä kerralla käytin tavallisia kaurahiutaleita ja kuumensin niitä kattilassa, aivan liian vähän aikaan. Lopputulos oli herkullinen, mutta kauramuruseos tahmeaa ja mautonta. Toisella kerralla vaihdoin kattilan paistinpannuun ja tavalliset hiutaleet pikakaurahiutaleisiin. Tällä kertaa myös paistoin hiutaleita, kunnes ne saivat hieman väriä ja alkoivat tuoksua. Voi vitsit kuinka herkullisia kaurahiutaleista tuli tällä tavalla tehtynä! Paistaminen muuttaa kaurahiutaleiden makua ja rakennetta selvästi paremmaksi. Olisin voinut syödä kauramurua pelkiltään enemmänkin. Sitä voisi käyttää myös granolassa kuivattujen hedelmien ja vaikka pähkinöiden kanssa sekoitettuna. Nam!

Helpot kaurakeksit suklaalla

Keksien suklaatäytteeseen tulee suklaata ja maapähkinävoita. Maapähkinävoi pehmentää suklaatäytettä ja tuo samalla siihen miedon maun. Sitä makua ei tosin välttämättä edes tunnista. Tai itse en tunnistanut, ennen kuin maistelin oikein kunnolla. Kokonaisuus oli niin vietävän hyvä, että enpä tässä osaa muuta enää sanoa kuin että tässä on ohje 🙂

 

Kaura-suklaakeksit ilman uunia

Koosta riippuen n. 30 palaa

Aineet:

100 g tummaa (n. 50%) suklaata

100 g maitosuklaata

0.75 dl Crunchy maapähkinävoita

n. 1/4 tl (meri)suolaa (jos maapähkinävoi suolattua, voit laittaa hieman vähemmän)

225 g voita

1.25 dl fariinisokeria

7 dl pikakaurahiutaleita

Ohje:

Pilko suklaat mikron kestävään kulhoon. Mittaa kulhoon myös maapähkinävoi. Sulata suklaat mikrossa varovasti n. 15 välein sekoittaen. Mausta maapähkinävoi-suklaaseos suolalla. Jätä sivuun odottamaan.

Mittaa paistinpannulla voi ja fariinisokeri. Sulata miedolla lämmöllä. Kun voi on kokonaan sulanut, lisää joukkoon kaurahiutaleet ja nosta lämpöä. Sekoita seosta vielä n. 3-4 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes voi on kokonaan imeytynyt kaurahiutaleisiin ja muruseoksta tulee rapsakampia (mutta ei liian kuivia) ja ne saavat hieman väriä pintaansa.

Uunittomien keksien tekeminen on helppoa ja nopeaa

 

Levitä puolet kauramurusta leivinpaperoituun n. 20 cm x 20 cm vuokaan ja paina tiiviisti pohjalle. Kaada päälle suklaa-maapähkinävoiseos ja levitä tasaiseksi.

Maapähkinävoi suklaaseos

Ripottele pinnalle vielä loput kauramurusta ja painele kevyesti pintaan kiinni.

Kauramuruseos

Jätä pöydällä jäähtymään pariksi tunniksi ja nosta vielä jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa paloiksi ja nauti.

Vinkit:

* Maapähkinävoin sijasta voi suklaaseokseen käyttää kuohu-/vispikermaa tai kondensoitua maitoa:

– Kondensoidulla maidolla suklaasta tulee fudgemainen, kermalla suklaaganachetyyppinen. Kondensoitua maitoa tulee määrällisesti hieman enemmän kuin maapähkinävoita eli noin 1.25-1.5 dl = puolisen purkkia / 200 g suklaata. Kondensoitua maitoa käytettäessä suklaat kannattaa sulattaa kattilassa yhdessä kondensoidun maidon kanssa koko ajan sekoittaen.

– Kerman määrä voisi olla myös hieman suurempi kuin maapähkinävoin eli arviolta 1-1.25 dl per 200 g suklaata olisi hyvä määrä. Näitä en siis ole itse testannut juuri näihin kekseihin, mutta tein arviot muiden ohjeiden perusteella.

* Säilytä suklaa-kaurakeksit jääkaapissa. Nosta ne tarjolle hieman ennen nauttimista, niin maut pääsevät kunnolla esille.

* Kaurahiutaleiden paistoaika vaikuttaa niiden koostumukseen. Liian pitkä paistoaika tekee kaurahiutaleista turhan kuivia ja tällöin kauramuru rapisee helposti pois. Liian lyhyt paistaminen sen sijaan tekee niistä tahmeat. Tarkkaile koostumusta ja paista vain sen verran, että seoksesta tulee murumaisempi ja se saa hieman väriä. Tosin vein töihin mielestäni epäonnistuneet versiot, eli ne keksit, joihin paistoin kauramuruseosta vain minuutin verran ja siitä tuli makuuni liian pehmeä. Kaurapalat saivat kuitenkin töissä niin paljon kehuja ja reseptipyyntöjä, että totesin koostmuksen olevan vain makuasia.

* Tarkka kauramurun paistoaika riippuun niin monesta tekijästä, ettei sitä pysty kertomaan minuuteissa tarkalleen. Annan kuitenkin pienen lisävinkin tähän liittyen: Nosta paistinpannu pois levyltä heti kun kauramurusta tulee selvästi murumainen eikä se ole enää voisen tahmea. Siis jos haluat sekä rapean että koossapysyvän muruseoksen. Nam!

Yksi parhaista kekseistä ovat ilman uunia valmistuvat suklaa-kaurakeksit

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaura-suklaakeksit ilman uunia

Ansku

Vaikuttaa ihanalta! Mikähän voisi olla maapähkinävoin pähkinätön vaihtoehto, joka sopisi tähän?

Suklaapossu

Kiitos Ansku 🙂 Maapähkinävoin sijasta voisi käyttää kuohu-/vispikermaa tai kondensoitua maitoa. Kondensoidulla maidolla suklaasta tulee fudgemainen. Kondensoitua maitoa laittaisin määrällisesti enemmän kuin maapähkinävoita eli noin 1.25-1.5 dl = puolisen purkkia. Kerman määrän pitäisin aika samoissa, jottei suklaasta tule liian löysää. Tai itseasiassa sitäkin voisi laittaa hieman enemmän. Laitan vielä tarkemmat arviot suoraan vinkit-osioon yllä 🙂

viltsu

Hei, miten vegaaninen versio onnistuu jos kokeilee tuota vispikerma vaihtoehtoa? onko kerma tarkoitus vaahdottaa vai laittaa nesteenä?

Suklaapossu

Hei viltsu! 🙂 Pahoittelen, että vastaaminen kesti näin kauan. Uskoisin, että vegaaninenkin versio onnistuu korvaamalla voi maidottomalla rasvalla ja vispikerma vegaanisella kermalla. En tosin ole kokeillut, joten onnistuminen selviää kunnolla vasta kokeilemalla 🙂 Kerma on tarkoitus laittaa nesteenä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *