Kinkku-juustopiirakka, munaton

Mein vanhimman tytön (10v) ja kuopuksen (poika 3v) yhteisiä synttäreitä juhlittiin sukulaisten kanssa ensimmäisen kerran kesäkuun puolella. Tämänkertaisten synttärijuhlien yksi suolaisista tarjottavista oli tämä maukas kinkku-juustopiirakka.
Alunperin aikomukseni oli tehdä vain juustopiirakka saman tyyppisellä ohjeella, jolla olen tehnyt aiemmin herkullisen aurajuustopiirakan. Muistin kuitenkin, että lukija oli laittanut tuohon piirakkaan kinkkua ja purjoa. Kuinka voidaan olla, että olin unohtanut koko purjon olemassa olon! Sitä nyt ainakin piti lisätä piirakkaan. Noh, koska piirakka voisi olla ruokaisampikin, lisäsin joukkoon myös kinkkua. Persilja sopii tällaiseen piirakkaan loistavasti ja koska sitä kasvaa kasvimaalla vaikka kuinka paljon, hain ison kourallisen sitä mausteeksi. Piirakasta tuli samalla myös kokonaan munaton ja myös pohja koki muutoksen.
Huomasin kesken piirakan teon, että täytteiden lisääminen meinasi lähteä suoraan sanottuna lapasesta. Onneksi olin paistanut pohjan suht matalareunaisella uunipellillä, ei täytteitä voinut enää laittaa tätä enempää. Ja hyvä niin. Tämä oli juuri passeli määrä. Tällaisia suolaisia piirakoita onkin helppo tehdä vaikka juuri niistä aineksista, mitä kaapista sattuu löytymään.
Juhlissa on tämän lisäksi tarjolla Tex-mex -lihapiirakoita. Juhlaväestä löytyi 8 aikuista ja 8 lasta. Pellillinen piirakkaa riitti nippanappa tuolle poppoolle. Tosin lapset eivät tästä tainneet paljon maistella, sillä lasten pöydän antimet sipseineen ja poppareineen taisivat olla se juttu 🙂 Aikuisille sen sijaan maistui, ja kiva niin.
Kinkku-juustopiirakka
Uunipellillinen (noin 35 x 40 cm )
Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä
1 dl öljyä
Täyte:
170 g sinihomejuustoa
300 g punaleimaemmentalia
250 g hyvää savukinkkua
20 cm pätkä purjoa (n. 120g)
persiljaa, timjamia tms.
2.5 dl juustokermaa
2 dl ranskankermaa TAI kermaviiliä
1 tl maissitärkkelysjauhoja
Ohje:
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää vesi ja öljy ja sekoita, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja painele jauhotetuin käsin uunipellin pohjalle.
Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä. Kun pohja on uunissa, kuutioi emmental pieniksi kuutioiksi ja pienennä myös kinkut. Pese purjo ja pilko pieniksi paloiksi. Laita purjo mikron kestävään kulhoon ja kuumenna mikrossa noin 1 minuutti, jotta purjo hieman pehmenee.
Murustele esipaistetun pohjan päälle homejuusto, pienemmäksi pilkotut emmentalkuutiot, kinkun palat, pehmennetty purjo sekä persiljaa/timjamia tai muuta maustetta. Sekoita juustokerma, ranskankerma sekä maissitärkkelysjauhot keskenään hyvin sekaisin. Kaada liemi ohuena nauhana joka puolelle piirakkaa. Lientä on vähän, mutta se riittää kyllä.
Paista piirakkaa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Jäähdytä piirakka kunnolla ennen herkuttelua.
Vinkki:
* Piirakan täyte saattaa tuntua löysältä heti uunista poisotettaessa. Täyte kuitenkin jähmettyy jäähtyessään.
* Jos et pidä purjosta, sen voi jättää hyvin jättää pois. Jos myös kinkun ja persiljan jättää pois, lopputuloksena on herkullinen sinihomejuustopiirakka. Piirakkaa voi siis muokata mielinmäärin oman maun mukaiseksi.
Pst. Tässä vielä pieni pätkä, joka tuli kirjoitettua jo piirakantekohetkellä: ”Voi kun saisin edes osan tästä tuoksusta välitettyä sinne ruudun toiselle puolelle! Otin piirakan juuri pois uunista, enkä malttaisi odottaa enää hetkeäkään ennen palan leikkaamista…” Arvatkaa vaan, kuinka kauan maltoin. Jep, en montaakaan minuuttia. Pitihän sitä varmistaa, että piirakka on oikeasti hyvää 😛

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kinkku-juustopiirakka, munaton
Tein tätä gluteenittomana ja tuli todella hyvä piirakka! Kiitos ohjeesta! 🙂
Moikka Henna! 🙂 Loistavaa, tämä on hyvä tietää, että tämä onnistuu myös gluteenittomana 🙂
Aiwan tajuttoman suolaista.Eka kertaa tein ja menossa vieraille tarjottavaksi kun on pakko.Pohjassa ei saisi olla yhtään suolaa.Ja olisi pitänyt arvata,että homejuusto on liikaa,kun on emmentalia ja palvikinkkua.
Hei Mannaryyni. Harmi, ettei piirakka miellyttänyt. Suolaisuuteen vaikuttaa monet seikat mm. pohjaan käytettävä suola, aurajuuston ”kypsyys” ja palvikinkun laatu. Jos kaikki sattuvat olemaan sitä suolaisinta versiota/sellaisia, jotka korostavat suolaisuutta (esim. merisuola vs. Seltin, kypsä ja pehmeä aurajuusto vs. kuivempi ja mauttomampi versio jne.), niin piirakastakin saattaa tulla todella suolaisen oloinen. Toki kyse on myös makuasioista, ja meillä tykätään ehkä hieman tavallista suolaisemmista piirakoista, jolloin pienempikin pala riittää nitistämään suolaisen nälän 🙂
Ihana ohje! Todella maukasta, täydellistä. Alkuun tuntui, että pohja on liian ohut, mutta olikin mukavan rapea. Tein tätä poikani 6-vuotis synttäreille, puoleen pohjaan vain auraa lapsia ajatellen. Puoli piirakkaa meni parempiin suihin, kun kuusihenkinen perheemme hieman maisteli 🙂 Juuri tein uuden piirakan juhliin, täytyy varmuuden vuoksi pakastaa heti 🙂
Ihana kuulla Marianne! 🙂
Moi kärsiikö maku tai rakenne jos valmiin piirakan pakastaa ja sit ottaisi jääkaappiin sulamaan edellisena iltana?
Hei Kotileipuri! Koska piirakka on munaton, en ole aivan varma miten se käyttäytyy pakkasessa. Meillä ei koskaan myöskään ole jäänyt piirakoita pakastettavaksi. Toisaalta tässä on juustoa, joka sitoo aineksia yhteen, eikä piirakan pitäisi sen takia ainakaan vetistyä kovinkaan paljoa. Onko piirakka tarkoitus tarjoilla juhlissa vai tuleeko kotiväen syötäväksi?
Aurajuuston jättäisin pois. Perus yhdellä juustolla laittaisin.kiva että munaton
Hei. Säilyykö hyvänä tämä piirakka jos tekee pari-kolme päivää ennen tarjoilua ja säilyttää kylmässä
Hei Ansku! Ainakin pari päivää aiemmin varmaankin uskaltaa tehdä. Kolme päivää jo aika aikaisin ja piirakka ei välttämättä enää maistu niin tuoreelta.