Suklaapossu

Kinkku-juustopiirakka pekonilla, munaton

munaton suolainen piirakka juhliin

Tein lasten synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi pellillisen piirakkaa, jossa oli aika paljon vivahteita Ranskalaisesta kinkku-juustopiirakasta. Piirakan pohjan tein samaan tyyliin kuin tuossa ranskalaisessa piirakassa, mutta tein siitä samalla vähän rukiisempi korvaamalla osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla. Hyvin toimi pohja näinkin ja oli ehkä aavistuksen ruokaisampi, kuin pelkistä vehnäjauhoista tehtynä. Täytteeseen päätyi myös ranskalaisesta piirakasta tutut kinkku, juusto ja persilja. Samalla halusin, että myös munattomalla ruokavaliolla oleva poikamme pääsee maistamaan piirakkaa, joten tein täytteestä munattoman samaan tyyliin kuin älyttömän hyvän kasvisjuustopiirakankin eli suurustamalla. Humpsautin samalla joukkoon myös mm. paprikaa ja pekonia.

munaton kinkkupiirakka paprikalla ja pekonille

Piirakkaa syödessäni mietin, että piirakasta tuli niin iso, että ainakin paprikaa olisi voinut olla enemmänkin, jotta se olisi maistunut selvemmin. Mutta ensi kerralla sitten…

Piirakka vaikutti maistuvan tuostakin huolimatta, sillä vaikka tarjolla oli toinenkin suolainen piirakka, reilusti makeita herkkuja ja juhlijoitakin oli vain 6 aikuista + lapset, piirakasta oli juhlien jälkeen huvennut noi 2/3. Tämä tarkoittaa normaalin kokoiseen vuokaan mitoitettuna yli 1 vuoallista piirakkaa, oho ja vautsi! Yksi suursyömäri taisi tosin olla toinen juhlasankari eli vanhempi tyttö 🙂

piirakkaa juhlissa

Jos nyt vielä tapani mukaan etsin paprikan lisäksi vielä lisää paranneltavaa, niin mainitsen toisestakin jutusta. Nimittäin piirakan täytteen määrästä. Täytettä olisi mielestäni saanut olla hieman enemmänkin. Koska tein piirakasta munattoman, myös piirakan alkuperäiseen ohjeeseen kuulunut nesteen määrä väheni, jolloin siis myös täytteen määrä väheni. Täyteeseen voikin hyvällä omalla tunnolla heittää n. 1-2 dl maitoa/kermaa. Lisäänkin tuon paremman määrän suoraan ohjeeseen. Lisäksi taisin paistaa piirakkaa hitusen liian kauan, jolloin se tietenkin kuivui enemmän kuin tarkoitus. Ja ei, ei piirakka silti kuiva ollut. Ja maistuikin toki hyvälle. Kaipasin vain hieman enemmän sitä samaa suutuntumaa kuin alkuperäisessä ranskalaisessa kinkku-juustopiirakassa.  Tämä on taas tätä täydellisyyden tavoittelua. Ensi kerralla sitten, ensi kerralla 🙂

 

Pekoni-paprika-kinkku-juustopiirakka

pellillinen

Pohja:

200 g voita

3dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

6 rkl jääkylmää vettä

Täyte:

½ pkt (á 170g) pekonia

1 punainen paprika

150 g voimakasta koskenlaskijajuustoa

0.5 dl vehnäjauhoja

2.5 dl maitoa

(+ 1-2 dl maitoa/kermaa ks. teksti ylempää)

400 g savukinkkua

150 g ranskankermaa

300-400 g punaleima Emmentaalia raastettuna

mustapippuria

1 dl hienonnettua (lehti)persiljaa

Ohje:

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot keskenään murumaiseksi seokseksi. Lsää suola ja vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.

Vuoraa n. 40 x 30 cm uunipelti taikinalla. Taikinaa tulee todella ohut kerros, mutta se riittää kyllä.

Ruisjauhot murotaikinassa tuovat lisämakua

Tee täyte. Pilko savukinkku ja paprikat pieniksi kuutioiksi. Jätä syrjään odottamaan.

Paista pekonin siivut pannulla ruskeiksi. Ota syrjään odottamaan. Jos pannulle jäi paljon rasvaa, kaada osa rasvasta pois ja laita pannulle paprikat pehmenemään. Sekoittele parin minuutin ajan. Pienennä pekonit ja lisää paprikoiden joukkoon. Ripottele paprika-pekoniseoksen pinnalle vehnäjauhoja ja sekoita hyvin. Lisää maito ja koskenlaskija pieniksi kuutioiksi leikattuina. Sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes seos paksenee. Tähän kuluu aikaa muutama minuutti. Sekoita joukkoon vielä ranskankerma, juustoraaste, kinkun palat ja hienonnettu persilja. Mausta mustapippurilla.

Kinkkupiirakkaan sopivat mahtavasti pekoni ja paprika.

Kaada täyte pohjan päälle. Paista 200 asteessa, hieman keskitasoa alemmalla tasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin pintaansa. Jäähdytä hetki ennen syömistä.

Munaton kinkku-juustopiirakan täyte

Vinkki:

* Piirakka kestää hyvin myös pakastamisen, joten voit tehdä sen ajoissa valmiiksi pakkaseen. Lämmitä vain piirakka ennen tarjoamista lämpimäksi (mutta ei kuumaksi, jotta maut tulevat paremmin esille).


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinkku-juustopiirakka pekonilla, munaton

Taru / Taikakakut

Ihania herkkuja taas! Olisin ihan ähkynä kun ihan kaikkea olisi maistettava 🤣 Onnittelut lapsille! ❤

Anne

Tää oli maailman parasta piirakkaa. Tuun varmasti tekemään tätä jatkossakin.

Suklaapossu

Voi kuinka ihana kuulla Anne! 🙂 Ihanaa, että ohjeesta oli iloa 🙂

Vastaa käyttäjälle Taru / TaikakakutPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *