Suklaapossu

Kinuski-omenapiirakka

Sain reilu pari viikkoa sitten pari kassillista lisää happamia omenia ja pitihän niistä vielä päästä leipomaan jonkinlainen piirakka. Muistin joskus muinoin nähneeni netin syövereissä kuvia aivan äärettömän hyvännäköisistä kinuskisista omenapiirakkapaloista murupäällisellä. Koska sain kahvipöytään myös vieraan, päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja kokeilla tuollaista yhdistelmään. Ja kyllä tuli hyvää! Kirpeä omena ja makea kinuski maistuivat ihanilta yhdessä.

Pelkäsin piirakoiden olevan kinuskin takia liian makeita. Kaikki syöjät kuitenkin tykkäsivät piirakasta kovin (myös vieraamme, joka ei liian makeasta pidä). Happamat omenat taittoivat makeutta tosi kivasti.

Tein piirakan pellillä ja leikkelin sopivan kokoisiksi paloiksi. Päälle tuli rapeaa murupäällistä ja sopi paloihin niin mahtavasti, että olisin toivonut sitä olevan enemmän. Korjasinkin ohjetta tuolta osin ja nyt rapeaa päällistä löytyy pinnalta enemmän. Herkullista!

Kinuskinen omenapiirakka

n. 20 x 30 cm korkealaitaiseen vuokaan

Muruseos:

150 g voita tai leivinmargariinia

1 dl sokeria

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl vaniljasokeria

1/4 tl suolaa

Täyte:

2.5 dl kuohukermaa

2.5 dl fariinisokeria

1 rkl vehnäjauhoja

koosta riippuen n. 6 keskikokoista hapanta omenaa

1 tl kanelia

Ohje:

Tee muruseos sulattamalla rasva ja lisäämällä joukkoon loput aineet. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Kaada n. 2/3 muruseoksesta leivinpaperilla peitettyyn vuokaan ja painele pohjalle. Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia 180 asteessa.

Tee tällä välin kinuskikastike. Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele n. 3 minuuttia miedolla lämmöllä. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot siivilän läpi (vaikka käsivispilällä sekoittaen) ja anna kiehua kevyesti vielä 2 minuuttia. Ota kinuski pois levyltä. Kinuskikastike on tässä vaiheessa vielä aika lirua, mutta se kiinteytyy uunissa herkullisen tahmeaksi kastikkeeksi.

Valmistele myös omenat. Pilko omenat ohuiksi siivuiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria ennen pilkkomista, mutta ulkomaiset omenat kannattaa kuoria.

Kaada yli puolet kinuskikastikkeesta esipaistetun pohjan päälle. Lado päälle omenan siivut.

Ripottele omenien päälle kanelia. Lusikoita päälle vielä lisää kinuskia, omenoiden happamuudesta ja määrästä riippuen 2-3 lusikallista. Ripottele päälle vielä loput muruseoksesta. Kinuskia jää hieman yli. Sen voi tarjota valmiin piirakan kanssa, jos huomaa, ettei piirakassa ole tarpeeksi makeutta ja makeanhammas jää kolottamaan.

Paista piirakkaa vielä n. 30 minuuttia, kunnes omenanpalat ovat kunnolla kypsyneet. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista.

Vinkit:

* Kuvissa olevissa paloissa pohjataikinasta on käytetty pohjan 3/4. Mielestäni rapeaa muruseosta olisi saanut olla päällä enemmän, joten muutin suoraan ohjeeseen paremmat suhteet. Piirakka oli kuitenkin tosi tosi hyvää paksummasta pohjastakin huolimattakin, eikä itseni lisäksi ketään syöjistä keksinyt siitä mitään valitettavaa.

* Makeutta pystyy säätelemään piirakkaan laitettavan kinuskin määrällä. Jos pelkää liiallista makeutta, kannattaa kinuskia laittaa piirakkaan vähemmän kuin ohjeessa. Loppukinuskin voi tarjota valmiin piirakan kanssa.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinuski-omenapiirakka

Tita

Voi miten ihanan näköinen piirakka! Taatusti hyvää!

Suklaapossu

Kiitos Tita 🙂 Kinuski tekee kaikesta niin ihanaa! ;D

Lauramaria

Pitäisikö ohjeessa mainita että se 1/3 muruseoksesta tulee piirakan päälle?

Suklaapossu

Hyvä huomio, olitpas tarkka! 🙂 Korjasin ohjeen tuolta osin 🙂

Anonyymi

Uunissa tulollaan, toivottavasti onnistuu!!

Suklaapossu

Nyt odotan jännityksellä kuulevani millaista tuli! 🙂

Terhi

Jos tekisi tavallisen pellillisen niin tuplaanko annoksen? Vai 1,5 kertainen? Miten pakastus onnistuu?

Suklaapossu

Tuo pikkupelti on aika tarkkaan puolet normipellin koosta, joten pellillistä varten kannattaa annos tuplata 🙂 Näiden tekemisestä on jo sen verran aikaa, etten valitettavasti muista päätyikö näitä pakkaseen asti. Murupäällinen luultavasti ainakin hieman kärsii pakastamisesta ja pehmenee jonkin verran. Jos leipaset tämän, niin olisi kiva kuulla mitä tykkäsit 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *