Suklaapossu

Kinuski-puolukkakakku marenkipäällisellä

Marenkipäällysteinen kakku

Mun työpaikalla juhlittiin kahden henkilön töihin liittyviä saavutuksia ja sain kunnian tehdä kahvipöytään kaksi identtistä kakkua. Toinen juhlien päähenkilöistä rakastaa kinuskia, joten se oli yksi makutoiveista. Kinuskin pariksi sopii puolukka, joten kakut saivat sisuksiinsa kinuskimoussea kokonaisilla puolukoilla. Ulkonäön suhteen sain vapaat kädet ja pienenä vinkkinä sain, että koristelu saisi olla yksinkertainen ilman ylimääräisiä härpäkkeitä. Ehdotin koristeluksi marenkikuorrutusta tohottimella poltettuna ja se sai hyväksynnän. Kakuista kuulemma tuli just hyvät ulkonäön suhteen. Makukin sai juhlissa paljon kehuja. Ihania nuo työkaverit, kun antavat aina (positiivista) palautetta 🙂

Kinuski-puolukkatäytteinen kakku

Tein pohjaksi samantapaisen pohjan kuin vadelmaisessa seminakukakussakin. Koska kakun täytteeksi tuli kinuskimoussea, muokkasin kakkupohjaa vähempisokeriseksi ja rasvaiseksi. Muutin myös paistotapaa ja paistoin kakkupohjan testimielessä kahden vuoan sijasta yhdessä vuoassa. Nuo muutokset huomasi kakun koostumuksesta, sillä pohjasta tuli hieman kuivempi ja aavistuksen kovempi kuin kahdessa vuoassa paistettuna. Ei se mikään kuiva köntti silti ollut, mutta kaipasi pientä kostutusta, erityisesti paistovaiheessa vuoan pohjan kanssa olevan osan kanssa. Kokonaisuudessaan kakku oli kuitenkin tosi hyvää, muutoksista huolimatta.

Koska pohja on tukevampi kuin normi sokerikakkupohja, riittoisuus on myös suurempi. Itse tuppaan heittämään vielä täytettäkin reilulla kädellä, jolloin kakuista tulee myös korkeita ja sitäkin kautta riittoisia. Näissä juhlissa juhlijoita oli palttiarallaa 30 kieppeillä ja 40 hengelle mitoitetusta määrästä jäikin kakkuja hieman yli.

Juhliin päätyi siis kaksi tällaista samanlaista kakkua. Ohjeella tulee yksi kakku.

Kinuski-puolukkakakku marenkipäällisellä

n. 20 hengen kakku, n. 24 cm vuokaan

Pohja:

5 munaa

3.25 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

0.75 dl juoksevaa rasvaa

0.75 dl maitoa

3.5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

0.5 tl suolaa

Kostutukseen:

n. 5 rkl maitoa

Täyte:

Kinuski-puolukkatäyte (24/26 cm vuokaan mitoitettu annos)

Päällinen:

1 annos Sveitsiläistä marenkia (marengista jää hieman yli, lopusta voi tehdä uunittomia marenkeja)

Ohje:

Tee kakkupohja valmiiksi mielellään päivää ennen täyttämistä eli kaksi päivää ennen kakun tarjoamista. Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rasvan ja maidon seos varovasti käännellen. Sekoita loput aineet keskenään ja sekoita muna-seokseen varovasti nuolijalla käännellen kolmessa erässä. Kaada taikina kevyesti voideltuun 23-24 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 45-55 minuuttia hieman keskitasoa alemmalla tasolla tai kunnes pohja on kypsä. Uuneissa on eroja, joten tarkkaile tilannetta ja kokeile kypsyys heti kun kakku tuntuu pinnalta kokeiltuna kiinteältä. Anna pohjan jäähtyä pari minuuttia ja poista vuoan reunaosat. Anna jäähtyä kokonaan leivinliinan alla ja peitä hieman jäähtynyt pohja kelmulla.

Tee täyte erillisen ohjeen mukaan. Aloita täytteen teko päivää ennen täyttämistä kinuskin keittämisellä, jotta se ehtii jäähtymään kunnolla. Kun täyte on kokonaan valmis, leikkaa kakku kolmeen osaan. Täytä kakku vuoan reunojen sisäpuolelle suoraan tarjoilulautaselle ja anna hyytyä yön yli. Kakusta tulee korkea, joten täyttövaiheessa kannattaa käyttää reunakalvoja, joilla saa vuokaan lisää korkeutta.

Kun kakku on hyytynyt, tee kuorrutus erillisen ohjeen mukaan. Kun marenki on jäähtynyt, levitä se kakun päälle rennoin ottein.

Marenkikuorrutus kakkuun

Tee kakkuun kaunis pinta polttamalla pinta tohottimella.

Tohottimella kaunis pinta marenkiin

Tai älä nyt sentään ihan polta pintaa (kuten allekirjoittanut teki), vaan yritä saada siihen kaunis väri. Itse käytin tohotinta ensimmäistä kertaa ja tohottaessani kakun pinta syttyi tuleen, hups. Onneksi tuon pienen liekin sai sammutettua kevyellä puhaltamisella eikä haittana ollut muuta kuin pieni musta, haiseva kohta, jonka sai nypättyä pois. Eli varovaisuutta tohottimen käytössä. Näin jälkikäteen ajateltuna tohottimen käytön testailu kannattaa tehdä jonnekin muualle kuin suoraan kakun pintaan…

Vinkki:

* Jos marenkikuorrutusta jää yli, pursottele siitä pieniä marenkeja leivinpaperin päälle ja jätä huoneenlämpöön kuivumaan noin vuorokaudeksi. Näin saat kovia, mutta suussasulavia marenkeja.

Yksinkertainen ja näyttävä kakun koristelu

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinuski-puolukkakakku marenkipäällisellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *