Suklaapossu

Kinuski-suklaapalat, miltei kuin Twix

Suklaa-kinuski-herkku rapealla muropohjalla on herkullinen tarjottava vaikka juhlissa

Nämä Twixiä muistuttavat kinuski-suklaapalat ovat pyörineet mielessäni jo useamman kuukauden ja ne ovat muistuttaneet olemassa olossaan useissa blogeissakin silloin tällöin. Nyt kun suklaanhimo taas iski kunnolla päälle, plarasin himoa tyynnyttääkseni uutta Suklaa-kirjaani. Törmäsin jälleen Suklaa-kinuskiherkut ohjeeseen, enkä malttanut enää odottaa kauempaa ohjeen testaamista. Ohje tosin muokkaantui hieman matkan varrella mm. vuoan koon suhteen ja keittämisajan suhteen, mutta idea on sama. Piirakan pohjalla on siis rapea murotaikina, jonka päälle kerros kinuskia ja päällimmäisenä vielä ihana kerros suklaata. Juuri niin kuin twix-patukassakin. Nam!

Itsetehdyt suklaapatukat kuten twix

Koska suola samaan aikaan sekä korostaa että taittaa makeutta, lisäsin pohjaan hieman reilummin suolaa, jotta makea kinuski pääsisi kunnolla oikeuksiinsa. Ja niinhän se tekikin.

Ja enpä tainnut vielä kertoa, että tämä piirakka on myös munaton. Murotaikinainen pohja on muun muassa tästä syystä sopivan mureneva ja suorastaan suussasulavan rapea.

Kinuski-suklaapatukat ovat syötävissä heti, kun suklaa jämähtää päälle. Itse kuitenkin huomasin, että maku syventyi ja tasaantui muutaman päivän kuluessa. Muutaman päivän päästä, eli juuri silloin, kun patukat mielestäni maistuivat kaikkeista parhaimmille, ne loppuivat.

Melkein kuin Twix-patukat

Kinuski keitetään tölkistä löytyvästä, ei-karamellisoidusta eli niin sanotusta tavallisesta kondensoidusta maidosta, ja parista muusta aineesta. Keittoajalla voi vaikuttaa patukoiden makuun ja kinuskin tummuuteen. Itse keittelin kinuskia vain sen verran, että se pysyi koossa ja jäi hieman venyväksi ja vanuvaksi. Katso vinkkiosiosta alempaa ohjeen muunnosideat.

Nämä muuten olisivat aika kivoja pieniä makeisia vaikka lähestyvän Vapun piknikille. Tai muuten vain karkkipäivään. Patukat voi myös halutessaan leikata vieläkin pienemmiksi, jolloin ne sopivat mainiosti myös juhlatarjottaviksi.

Kinuski-suklaapalat

Koosta riippuen noin 30 patukkaa.

Pohja:

175 g voita huoneenlämpöisenä

0.5 dl sokeri

1 tl vaniljasokeria

3.5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus (n. 0.25-0.5 tl) suolaa

Kinuski:

125 g voita

1 dl sokeria

1 prk (á 398 g) kondensoitua maitoa

0.5 dl glukoosisiirappia tai vaaleaa siirappia

Päälle:

250 g tummaa (n.50%) suklaata

1 rkl vaaleaa siirappia (ei pakollinen. Tuo suklaaseen kiiltoa ja paremman leikattavuuden)

Ohje:

Vuoraa n. 20 x 30 cm kokoinen uunipelti leivinpaperilla. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Tee ensin pohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Tähän kuluu aikaa noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja suolan. Sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä siis vaivaa taikinaa. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellin pohjalle. Jos taikina tarttuu sormiin, käytä apuna jauhoja. Taikinaa tulee melko ohut kerros, mutta se riittää kyllä.

Murotaikina kinuskisen piirakan pohjana

Paista pohjaa noin 15-20 minuuttia, kunnes se saa hieman väriä pintaansa.

Tee kuorrute. Laita kaikki kinuskin aineet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi sulaa. Kiehauta. Keitä seosta niin kauan, että se hieman tummuu ja samalla paksenee. Tähän kuluu aikaa noin 7-10 minuuttia. Anna kinuskin jäähtyä muutama minuutti. Levitä sitten kinuski pohjan päälle.

Kinuski syntyy kondensoidusta maidosta

Sulata vielä tumma suklaa kuorrutteeksi. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa n. 15 sekunnin välein sekoitellen. Sekoita joukkoon lopuksi siirappi. Kinuskin pitäisi tässä vaiheessa olla jo hieman jähmettynyt pinnalta. Kaada sula suklaa ohuina noroina kinuskin pinnalle ja tasoita. Voit tässä vaiheessa koristella pinnan esim. vetelemällä haarukkalla tai lusikalla pintaan haluamiasi kuvioita.

Suklaa saa kiiltoa siirapista

Anna piirakan kovettua ennen leikkaamista. Piirakka kovettuu nopeammin jääkaapissa. Leikkaa piirakka paloiksi, kun suklaa on miltei kokonaan jähmettynyt. Jos suklaa kovettuu liikaa, se lohkeilee helpommin. Voit tällöin pitää piirakkaa huoneenlämmössä, jolloin suklaa hieman pehmenee ja leikkaantuu siistimmin.

Vinkki:

* Mitä kauemmin keität kinuskia ja mitä paksumpaa ja tummempaa siitä tulee, sitä voimakkaamman makuinen siitä tulee ja samalla myös kovempi. Itse keittelin kinuskin tuollaiseksi suht vaaleaksi. Kinuski jäi pehmeäksi, jolloin piirakkaa piti kovettaa jääkaapissa pidempään, kuin tummemmaksi keitettyä kinuskia, ennen kuin sen sai leikattua siististi paloiksi.

* Saat vaihtelua kinuski-suklaapatukoihin, kun maustat valmiin kinuskin esim. appelsiiniaromilla tai raastat pohja taikinan joukkoon appelsiinin kuorta. Kokeile myös piparminttuaromia kinuskiin tuomaan raikkautta. Nam nam nam!

Kinuski-suklaapalat kondensoidusta maidosta

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinuski-suklaapalat, miltei kuin Twix

Anja

Tätä on pakko kokeilla. Kiitos ihanasta ohjeesta. Just äitienpäiväksi..pikkuiset tykkää,lapsenlapset.

Suklaapossu

Kiva, että innostuit Anja! 🙂 Toivottavasti teillä tykätään tästä yhtä paljon kuin meillä. Herkullista äitienpäivää! 🙂

Pirjo

Tuo kinuskitäyte oli aivan taivaallinen! Onnistuisikohan tuo kakun täytteeksi, jos joukkoon lisää vielä tuorejuuston ja kermaa? 🤔

Suklaapossu

Eikö ollutkin ihanaa herkkua, Pirjo 🙂 Tätä kinuskia en suosittelisi täytteeseen ainakaan keittämisen jälkeen. Kinuski pitää jäähdyttää huoneenlämpöiseksi ennen tuorejuustoon ja kermaan lisäämistä, ja tällöin kinuski voi olla jo liian kovaa siihen puuhaan.

Oletko jo kokeillut kinuskimoussea tällä ohjeella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkatayte/ ? Se on aivan ihanaa, yksi lempitäytteistäni 🙂

Pirjo

Hyvä huomio tosiaan! Onneksi en lähtenyt testaamaan. 😄 Bongasin tuon toisen täytteesi ja sitä onkin tarkoitus kokeilla ensi kuussa synttärikakkuun. Nämä keksipalat ovat muuten liiankin hyviä! Kiitos kun jaat näitä helppoja ja herkullisia ohjeita! 🙂

Suklaapossu

Jee, kiva juttu, että kinuskimousse pääsee testiin. Uskon, että tykkäät. Nämä kinuskipalat ovat minustakin liian hyviä. Oli tosi vaikea lopettaa syömistä. Aina vannoin, että nyt otan viimeisen palan, mutta hups vaan, hetken päästä käsi noukki seuraavan palan…

Ole hyvä Pirjo 🙂 Ja kiitos sinulle. On aina ihanaa saada ohjeista palautetta, niin tietää miten ne muilla toimivat 🙂

Kaisa

Hei, voiko näitä pakastaa? Juhliin ajatellen jos tekisi etukäteen.

Suklaapossu

Hei Kaisa! 🙂 En ole kokeillut, mutta uskoisin että kestävät pakastamisen hyvin. Nämä säilyvät myös jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa useamman päivän tai ainakin viikon hyvinä. Siis jos niitä ei tule syötyä ennen 😉

Hanna

Olisi ihan reilua laittaa reseptin lähde tänne

Suklaapossu

Hei Hanna. Mainitsin heti kirjoituksen alussa katsoneeni ohjeen ”Suklaa” -nimisestä kirjasta. Tarkennan vielä kirjan nimen, se on Suklaa – Kultainen kirja. Myös kirjassa olevan ohjeen nimen mainitsin tekstissä. Ohjeeni ei ole suora kopio tuosta, vaan se on muokattu omaan tekotapaan ja makuun sopivammaksi.

Senni

Heippa, ajattelin kysäistä, että onko tähän mahdollista käyttää valmista karamellisoitua kondensoitua maitoa kinuskin keittämisen sijaan? mennä sieltä mistä aita on matalin, juhliin ajattelin tehdä.

Suklaapossu

Heippa Senni 🙂 Karamellisoitu kondensoitu maito on sellaisenaan, suoraan purkista käytettynä tähän hieman liian löysää. Tuon kinuskikerroksen olisi hyvä olla sen verran kiinteää, että se kestää paloihin leikkaamisen. Harmittavasti tuo kond. maito ei sellaisenaan käy, ainakaan kovin paksuna kerroksena. Ohuena saattaisi toimia.

Tuli myös mieleen, että karamellisoidusta maidosta saisi toki kiinteämpää keittämällä sitä hetken aikaa kattilassa, mutta juuri se on se mitä halusit ilmeisesti välttää. Jokin muukin keino luultavasti on olemassa, mutta en uskalla ilman testaamista kertoa näistä enempää.

Vastaa käyttäjälle KaisaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *