Suklaapossu

Kylmässä kohotettu pullataikina ja laskiaiskranssi, munaton

Kylmässä kohotettu pullataikinasta syntyy maukkaat pullat

Kylmässä kohotettu pullataikina. Ihan huippukeksintö! Näistä tuli ehdottomasti ihan parhaita pullia, joita olen koskaan onnistunut vääntämään. Niistä löytyi makua, siis just sellaista pullan makua kuin niissä kuuluukin olla. Ja se pehmeys, oih. Ja vielä kun tuollaisesta taikinasta pyörittelee laskiaspullia, joista muotoilee kranssin, ovat suussasulavan herkullinen laskiaispullakranssi valmis.

Parhaat laskiaispullat ja pullakranssi syntyy kylmässä kohotetusta taikinasta

Pitkä, hidas kohotus kylmässä auttaa selvästi tällaisten hiivapohjaisten taikinoiden makuun! Olen kokeillut pitkää kohottamista jo Maailman parhaiden hampurilaissämpylöiden kohdalla, mutta siinä ohjeessa taikinan aineet ovat lämpimiä ja kohottaminen tehdään huoneenlämmössä. Hiivan määrä on kuitenkin niin pieni, että kohotukseen menee aikaa. Tämä kylmässä kohotettu taikina sen sijaan alustetaan kylmiin aineisiin, siis myös kylmään nesteeseen. Nesteen ei siis tarvitse olla aina lämmintä, vaan hiiva toimii myös kylmässä. Tällöin taikina kohoaa vain hitaammin ja samalla taikinaan tulee lisää makua. Lisäksi kylmässä kohotetun taikinan tekeminen on ainakin omasta mielestäni helpompaa, kun se jakautuu kahdelle päivälle. Aikaa tuntuu säästyvän, sillä ekan kohotuksen aikana ei tarvitse kytätä paniikissa kelloa ja hätäillä muiden puuhailujen kanssa, vaan sen ajan pystyy viettämään rauhassa untenmailla. Leipomisen pystyy aamullakin aloittamaan rauhassa sitten kun tulee sopiva hetki. Mä aloittelin vasta lasten aamupalan jälkeen eli siinä vaiheessa kun taikina oli ollut jääkaapissa puolisen vuorokautta. Myös se oli mahtavaa, ettei kaikkea taikinaa tarvinnut leipoa heti pullien pyörittelyn alettua, vaan osan taikinasta voi jättää jääkaappiin odottamaan parempaa hetkeä. Loistavaa kaikin puolin!

Pyöreistä pullista tehty kranssi

Teinkin aluksi taikinasta vain yhden kranssin. Otin taikinasta pöydälle ensin puolet, jaoin sen 12 osaan ja palautin kulhoon 4 osaa, kun tajusin etten ehdi tekemään lasten pyöriessä jaloissa kuin yhden kranssin. Lopputaikinan laitoin takaisin jääkaappiin odottamaan parempaa hetkeä. Sen jälkeen pyörittelin nuo 8 osaa palloiksi ja nostin leivinpaperin päälle ympyrän muotoon. Ja eikun pelti uuniin 40 asteeseen noin kolmeksi varttiksi, jotta pullat pääsivät nousemaan. Nostamisen olisi toki voinut tehdä huoneenlämmössäkin, siinä vain olisi kestänyt aika paljon pitempään, sillä taikina oli kylmää.

Sillä aikaa kun pullat nousivat rauhassa uunissa, kulutin aikaani lasten kanssa ja ihmettelin mielessäni miten en ollut koskaan aiemmin keksinyt tätä. Siis kohottaa pullataikinaa kylmässä. Olin joskus vuosia vuosia sitten kokeillut patonkia vastaavanlaisella menetelmällä, mutta siitä oli tullut älyttömän tiivis pakkaus, että koko kylmäkohotus sai jäädä unholaan. Vasta nyt enempi leiponeena tajusin tehneen virheen siinä, ettei kohottanut kylmää taikinaa tarpeeksi, vaan paiskasin patongin suoraan jääkaapista uuniin. Eli jääkaapin jälkeen lämpimässä kohottaminen on myös tarpeen.

Pullakranssi laskiaispullista näyttää hyvältä

No mutta se siitä kohottamisesta. Taikina on miltei sama kuin peruspullataikina. Siihen riittää hitaan kohottamisen takia pienempi hiivamäärä. Laitoin taikinaan myös tavallista enemmän sokeria ja hippasen lisää rasvaa tuomaan mehevyyttä. Jauhojen määrä kannattaa pitää maltillisena, jotta pullat pysyvät pehmeinä ja kuohkeina. Myös taikinan hyvä vaivaaminen on valttia. Jostain syystä näitä oli tosi kiva tehdä, vaikka vihaankin pullataikinan vaivaamista. Taisi siinä vaivatessa mieleen tulla pari kirosanaakin, kun yritin poistaa sormiin tarttunutta taikinaa. Mutta ne sanat unohtuivat viimeistään seuraavana aamuna kun pullan tuoksu levisi keittiöön.

Laskiaispullakranssi toimii myös kakkuna

Voi kunpa laskiainen olisi aina. Tai voihan niitä pullia muutenkin tehdä. Ainakin kun näin hyvä kohotuskeino apuna! Ja muuten, sen lopputaikinan tein pulliksi vasta myöhemmin illalla. Taikina oli tuossa vaiheessa kökkinyt miltei vuorokauden jääkaapissa. Pelkäsinkin sitä, että taikina olisi lähtenyt käymään ja hiiva olisi syönyt kaiken sokerin, mutta niin ei ollutkaan käynyt, vaan pullista tuli edelleen tosi hyviä. Kohotusajan kanssa ei siis tällä kokemuksella ole niin tarkkaa, mutta suosittelen silti tekemään pullat noin puolen vuorokauden jälkeen taikinan tekohetkestä. Tässä tulee tämä superihana ohje vihdoinkin 🙂

Kylmässä kohotettu pullataikina ja laskiaiskranssi

n. 24 laskiaispullaa tai 3-4 laskiaispullakranssia tai reilusti pikkupullia

Aineet:

5 dl maitoa

n. 35 g (2/3 pkt) tuorehiivaa

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

10 + n. 2 dl vehnäjauhoja

175 g voita puoliksi sulaneena/huoneenlämpöisenä

Päälle:

maito-sokeriseosta (n. 1 dl maitoa + 1 rkl sokeria)

raesokeria

Väliin:

esim. mansikkahilloa tai mantelimassaa, nutella

2 dl vispikermaa

vaniljasokeria

Ohje:

Murustele hiiva kylmän maidon joukkoon ja lisää mukaan myös sokeri. Sekoittele hetki, kunnes hiiva on sulanut maitoon. Sekoita maitoon myös suola ja kardemumma. Ala lisätä joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää ensalkuun yhteensä n. 10 dl jauhoja koko ajan kunnolla sekoittaen. Vatkaa reippaasti vaikkapa yleiskoneella taikinakoukulla, kunnes taikina alkaa irrota kulhon seiniltä. Vaivaa taikinan joukkoon puoliksi sulanut = huoneenlämpöinen pehmeä rasva. Taikina on tässä vaiheessa melko tahmaista ja todella pehmeää. Lisää jauhoja vielä hieman kerrallaan (yht. n. 2 dl) ja vaivaa taikinaan kunnon sitko. Yritä pitää jauhojen määrä pienenä, niin pullista tulee myös pehmeitä. Nosta kunnolla vaivattu taikina isoon kulhoon, jossa se mahtuu nousemaan kunnolla ilman että taikinat lävähtää jääkaapin hyllylle. Vuoraa kulho kelmulla ja laita päälle vielä leivinliina. Nosta taikinakulho jääkaappiin yön yli.

Kylmäkohotettu pullataikina on paras

Seuraavana päivänä: Jaa taikina kahteen osaan. Laita toinen taikinanpala takaisin jääkaappiin kelmun ja leivinliinan alle odottamaan vuoroaan. Jaa pöydälle jäänyt taikinan 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele kukin osa palloksi. Asettele 6-8 palaa (riippuen kuinka ison kranssin haluat tehdä) leivinpaperoidun pellin päälle ympyrän muotoon. Jätä pallojen väliin nousemisvaraa reilusti, mutta vain sen verran, että pallot kuitenkin ottavat toisiinsa kiinni viimeistään uunissa kypsyessään.

Laita pullien päälle leivinliina ja nosta pelti 40 asteiseen uuniin noin kolmeksi varttiksi tai kunnes pullat ovat hyvin nousseet. Nostaminen onnistuu myös huoneenlämmössä, tällöin siihen vain menee reilusti enemmän aikaa, sillä taikina on kylmää. Sillä aikaa kun kranssin pullat nousevat, voit tehdä toisen kranssin valmiiksi nousemaan.

Kun pullat ovat nousseet, ota pelti pois uunista ja laita uuni lämpeämään 220 asteeseen. Voitele pullat maito-sokeriseoksella ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 220 asteessa n. 10 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin ja pullat ovat kypsiä. Anna kranssin jäähtyä kunnolla hyvin peiteltynä.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Leikkaa jäähtyneen pullakranssin päältä ”hatut” pois. Pursottele kermavaahto pullarinkuloiden reunoille.

Vispikermaa ja vaniljasokeria pullan väliin

Levitä kermavaahtorinkulan keskelle oman makusi mukaan hilloa, mantelimassaa tai vaikka Nutellaa. Nosta hatut takaisin pullien päälle. Koristele vielä tomusokerilla ja eikun kimppuun!

Vinkki:

* Kun leikkaat hatut pois, nosta ne samassa järjestyksessä tarjoilulautasen viereen, niin ne ovat helppo nostaa oikeille  paikoilleen täyttämisen jälkeen.

 

Tämä on varmaan ikuinen kiistelyn aihe, mutta mun mielestä laskiaispullassa kuuluu olla sisällä hilloa. Minkälaisesta pullasta sinä pidät? 🙂

Laskiaispulla hillolla on perinteinen täyte
Laskiaspulla hillolla on minun mileeeni
Kuohkeat ja pehmeät uunituoreet pullat

 Runebergin päivä on huomenna ja sitä silmällä pitäen leivoin Runebergin makumaailmaa muistuttavan kakun eilen. Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä, sillä kun kippasin kypsän kakkuvuoan lautaselle, oli kakku kuin selkäänsä saanut. Ohje siis kaipaa vielä hieman hiomista, ennen kuin viitsin laittaa sitä blogiin. Ehkä sitten ensi vuonna, sillä tulevana viikkona ajattelin keskittyä enemmän pullan syömiseen 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kylmässä kohotettu pullataikina ja laskiaiskranssi, munaton

Kaura

Onpas ihanan näköinen pullakranssi. Alkoi kiinnostamaan tämä kylmäkohotus. Kerran olen sämpyjä tehnyt vastaavasti, joten miksei pullaakin voisi kokeilla.

Suklaapossu

Kiitos Kaura 🙂 Suosittelen ehdottomasti koittamaan! Näistä tuli parhaimpia pullia mitä oon koskaan ennen tehnyt. Ja hienoa myös tuo aikataulun rauhallisuus, kun pystyi seuraavana päivänä itse aloittamaan leipomisen just silloin kun tuli hyvä hetki 🙂

Satu

Hei! Tyhmä kysymys, mutta pitää kuitenkin varmistaa ettei mene pullat ”pipariksi” 🙂 voiko tästä kylmäkohotetusta pullataikinasta leipoa millaisia pullia vaan. Olisi mielessä jotain Dallaspullan tyyppistä, täytettyä pullaa. Taikinaa voi siis kaulia, kääntää, vääntää miten haluaa ja lopputulos on hyvä pulla?? Kiitos vastauksesta 🙂

Suklaapossu

Hei Satu 🙂 Taikinalla voi tehdä samoja temppuja kuin tavallisella taikinalla. Meillä tytöt tekivät lopputaikinasta mm. solmuja ja täytettyjä kierteitä ja hyvän nostamisen jälkeen muistuttivat enemmän pullia kuin pipareita 😉 Eli onnistuu 🙂

Jenni

Kiitos kylmäkohotusvinkistä! Oli kätevää tehdä taikina edellisenä päivänä. En myöskään ole ikinä leiponut niin pehmeitä pullia kuin tällä ohjeella! Ainut mitä muutin oli laittaa rasvaa vain 150 g, minkä määrän laitan omaan taikinaanikin.

Taikinaa jääkaapista ottaessa pelotti, että tulee kivipullia (ensimmäinen pullakokeiluni vuosia sitten, niillä olisi voinut kivittää ihmisiä ?) koska taikina oli niin tiivistä. Kun sitten kohotin pullat 40-asteisessa uunissa, ne paisuivat ihan valtavasti! Ja kun pääsi syömään, niin oli todella hyviä ja pehmeitä. Tällä tavalla teen jatkossakin! ?

Suklaapossu

Ole hyvä Jenni, kiva, että ohjeesta oli sullekin iloa 🙂 Mä muuten ihmettelin juuri tuota samaa ilmiötä testatessani tätä ohjetta, siis sitä, että jääkaapissa ollut taikina oli melko tiivistä, mutta se kuinka paljon ne uunissa kohosivatkaan ja kuinka ilmavia niistä tulikaan, niin vau! Rasvan määrä on taatusti just passelin noin hieman pienempänäkin. Kiitos Jenni, kun kerroit kokemuksesi 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *