Laskiaispullat puolukka-kinuskitäytteellä sekä perinteisesti

Useissa blogeissa on jo miltei koko helmikuun näkynyt ihania
laskiaispullien kuvia. Nyt vihdoin ja viimein laskiaisen ollessa jo ovella,
meilläkin nautittiin näistä pullista.

 

Samalla kun ryhdyin laskiaispullien tekoon, tein kahdenlaisia versioita. Osaan
laitoin perinteisesti kermavaahtoa ja hilloa ja …

 

 

…osan pullista tuunasin kinuskisiksi. Laitoin näihin
sisälle kinuskikerman lisäksi raikasta puolukkahilloa sekä liruttelin päälle
vielä hieman kinuskikastiketta. Suht makeaa, mutta hyvää! Toki kinuskipullat
olivat sen verran täyttä tavaraa, että olisivat voineet olla kooltaan vaikka
puolet pienempiä, sellaisia mukavia suupaloja, mutta hyvin nämäkin upposivat.

 

 

Kinuskisten pullien lisäksi myös perinteinen pulla koki
pienen muutoksen, sillä sen kermavaahto sai (vahingossa) pienen
valkosuklaalisän. Olin pilkkonut eräitä toisia leivonnaisia varten
valkosuklaata liikaa. Sulattelin tuon ylimääräisen osan perinteisen pullan
kermavaahdon joukkoon. Se toi juuri sopivasti makeutta vaahtoon ja antoi
samalla sopivasti hieman tönkömmän rakenteen.Vaikka perinteinen laskiaispulla on aina hyvää, kannattaa
ihmeessä koittaa pullan tuunaustakin välillä. Vain mielikuvitus on rajana 🙂

Herkullista laskiaista kaikille!

 

Laskiaispullat

n. 12 kpl

Taikina:

2.5 dl maitoa
25 g hiivaa

3/4 rkl kardemummaa

1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1/2 munaa

n. 7 dl jauhoja

100 g voita huoneenlämpöisinä palasina

Voiteluun/päälle:

1 muna

raesokeria/matelilastuja tms.

Täyte 1:

2.5 dl vispikermaa

25 g valkosuklaata

1 tl vaniljasokeria

mansikkahilloa

Täyte 2:

kinuskikerma (2.5 dl kuohukermaa + vajaa 1 dl
fariinisokeria)

puolukkahilloa Päälle:

tomusokeria, kinuskia..

Ohje:
Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna
hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut.
Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Alusta
taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten
pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää
huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa
olla löysähkö, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin.
Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina
on kaksinkertainen.

 Jaa taikina 12 osaan. Pyörittele pulliksi ja laita
kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Voitele munalla ja
ripottele päälle halutessasin raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Paista 225
asteessa n. 10-15 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vaniljasokeri ja sulatettu valkosuklaa. Kaiverra pullan keskelle pieni kolo ja lusikoita siihen hilloa. Pursottele reunoilla valkosuklaista kermavaahtoa.

Jos teet kinuskipullia, tee ensin kinuski. Laita kattilaan 1 dl kuohukermaa ja
vajaa 1 dl fariinisokeria. Keitä seosta pari minuuttia. Ota pois levyltä ja
laita kattila esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään. Kun seos on
täysin kylmää, ota kinuskista puolet (n. 0.75 dl) talteen erilliseen kippoon.
Tämä osa valutetaan pullien päälle (tai halutessasi myös sisään). Kaada
kattilassa olevan kinuskin sekaan loput kuohukermasta ja vatkaa seos
kuohkeaksi. Täytä pullat puolukkahillolla ja kinuskivaahdolla. Ripottele päälle
tomusokeria ja halutessasi myös erilliseen kippoon kaatamaasi
kinuskikastiketta.

Vinkki:

* Jos haluat pullista samankokoisia, punnitse palat. Itse
tein n.75 gramman painoisia pullia ja niistä tuli juuri sopivan kokoisia
laskiaispullia. Tavalliset pikkupullat voisivat olla puolet pienempiä

Näistä kuvistakin
saattaa nähdä, että osa pullista oli korkeampia ja pyöreämpiä, kun taas osa on
hieman littanampia ja matalampia. Käytin molempiin täysin samaa taikinaa ja
punnitsin palat samankokoisiksi. Ainoa ero on nostatusvaiheessa. Laitoin pullat
kahdelle eri pellille. Toiset nousivat nopeammin kuuman vesialtaan päällä ja
toiset saivat nousta rauhassa pöydän päällä. Yllätyin, että hitaammin nousseet
olivat uunista tullessaan pyöreämpiä ja korkeampia, kun taas nopeasti nousseet
littanampia ja levinneitä. Pullien teko on mulle muutenkin melko arpapeliä
taikinan onnistumisen suhteen, niin oli yllättävää havaita vielä tuollaisen
vaikutus lopputulokseen. Se jäi mulle vielä mysteeriksi, miksi nostatusvaihe
vaikuttaa tuolla tavoin… Osaako kukaan selittää?

 

 

Avainsanat

Kommentit (8)

Herkullisen näköisiä! Pitääpä leipoa ensi viikolla.

Kiitos 🙂 Laskiaispullat maistuvat aina. Meilläkin leivotaan alkuviikosta vielä uudet pullat 🙂

Kauniita ja herkullisen näköisiä ovat kyllä sinunkin pullasi:):):).

Kiitos, näistä pyöreistä tuli ihan nättejä 🙂 Mutta ne muut samalla väsäämäni pullat olivatkin sitten ihan toista maata.. Teen alkuviikosta vielä uuden pullataikinan, niin pääsee harjoittelemaan hieman lisää 🙂

Ihania laskiaispullia.:) Kinuskisista pullista tuli tosi hyviä. Puolukka olisikin ollut hyvä vaihtoehto käyttämälleni lakkahillolle, olisi ollut makean rinnalla myös kirpeää. Mutta ei kinuski-lakkayhdistelmäkään paha ollut. Päinvastoin.:)

Kiitos 🙂 Näitä kinuskisia tulee tehtyä jatkossakin. Ehkä seuraavaksi tosin hieman pienempinä, sen verran makiaa oli. Ja taatusti lakka sopii puolukan sijasta todella hyvin 🙂

Oi oi … nyt on blogit täynnä laskiaispullia… nämä ovat kyllä niin älyttömän herkullisen näköisiä!!

Kiitos 🙂 Oikein herkullisia olivatkin. Kyllä siinä useampi pulla meni maistellessa 🙂

Kommentoi juttua: Laskiaispullat puolukka-kinuskitäytteellä sekä perinteisesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X