Suklaapossu

Laskiaispullat puolukka-kinuskitäytteellä sekä perinteisesti

Useissa blogeissa on jo miltei koko helmikuun näkynyt ihania laskiaispullien kuvia. Nyt vihdoin ja viimein laskiaisen ollessa jo ovella, meilläkin nautittiin näistä pullista.

 

Samalla kun ryhdyin laskiaispullien tekoon, tein kahdenlaisia versioita. Osaan laitoin perinteisesti kermavaahtoa ja hilloa ja …

 

 

…osan pullista tuunasin kinuskisiksi. Laitoin näihin sisälle kinuskikerman lisäksi raikasta puolukkahilloa sekä liruttelin päälle vielä hieman kinuskikastiketta. Suht makeaa, mutta hyvää! Toki kinuskipullat olivat sen verran täyttä tavaraa, että olisivat voineet olla kooltaan vaikka puolet pienempiä, sellaisia mukavia suupaloja, mutta hyvin nämäkin upposivat.

 

 

Kinuskisten pullien lisäksi myös perinteinen pulla koki pienen muutoksen, sillä sen kermavaahto sai (vahingossa) pienen valkosuklaalisän. Olin pilkkonut eräitä toisia leivonnaisia varten valkosuklaata liikaa. Sulattelin tuon ylimääräisen osan perinteisen pullan kermavaahdon joukkoon. Se toi juuri sopivasti makeutta vaahtoon ja antoi samalla sopivasti hieman tönkömmän rakenteen.Vaikka perinteinen laskiaispulla on aina hyvää, kannattaa ihmeessä koittaa pullan tuunaustakin välillä. Vain mielikuvitus on rajana 🙂

Herkullista laskiaista kaikille!

 

Laskiaispullat

n. 12 kpl

Taikina:

2.5 dl maitoa 25 g hiivaa

3/4 rkl kardemummaa

1 dl sokeria 3/4 tl suolaa 1/2 munaa

n. 7 dl jauhoja

100 g voita huoneenlämpöisinä palasina

Voiteluun/päälle:

1 muna

raesokeria/matelilastuja tms.

Täyte 1:

2.5 dl vispikermaa

25 g valkosuklaata

1 tl vaniljasokeria

mansikkahilloa

Täyte 2:

kinuskikerma (2.5 dl kuohukermaa + vajaa 1 dl fariinisokeria)

puolukkahilloa Päälle:

tomusokeria, kinuskia..

Ohje: Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Alusta taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa olla löysähkö, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen.

 Jaa taikina 12 osaan. Pyörittele pulliksi ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Voitele munalla ja ripottele päälle halutessasin raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vaniljasokeri ja sulatettu valkosuklaa. Kaiverra pullan keskelle pieni kolo ja lusikoita siihen hilloa. Pursottele reunoilla valkosuklaista kermavaahtoa.

Jos teet kinuskipullia, tee ensin kinuski. Laita kattilaan 1 dl kuohukermaa ja vajaa 1 dl fariinisokeria. Keitä seosta pari minuuttia. Ota pois levyltä ja laita kattila esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään. Kun seos on täysin kylmää, ota kinuskista puolet (n. 0.75 dl) talteen erilliseen kippoon. Tämä osa valutetaan pullien päälle (tai halutessasi myös sisään). Kaada kattilassa olevan kinuskin sekaan loput kuohukermasta ja vatkaa seos kuohkeaksi. Täytä pullat puolukkahillolla ja kinuskivaahdolla. Ripottele päälle tomusokeria ja halutessasi myös erilliseen kippoon kaatamaasi kinuskikastiketta.

Vinkki:

* Jos haluat pullista samankokoisia, punnitse palat. Itse tein n.75 gramman painoisia pullia ja niistä tuli juuri sopivan kokoisia laskiaispullia. Tavalliset pikkupullat voisivat olla puolet pienempiä

Näistä kuvistakin saattaa nähdä, että osa pullista oli korkeampia ja pyöreämpiä, kun taas osa on hieman littanampia ja matalampia. Käytin molempiin täysin samaa taikinaa ja punnitsin palat samankokoisiksi. Ainoa ero on nostatusvaiheessa. Laitoin pullat kahdelle eri pellille. Toiset nousivat nopeammin kuuman vesialtaan päällä ja toiset saivat nousta rauhassa pöydän päällä. Yllätyin, että hitaammin nousseet olivat uunista tullessaan pyöreämpiä ja korkeampia, kun taas nopeasti nousseet littanampia ja levinneitä. Pullien teko on mulle muutenkin melko arpapeliä taikinan onnistumisen suhteen, niin oli yllättävää havaita vielä tuollaisen vaikutus lopputulokseen. Se jäi mulle vielä mysteeriksi, miksi nostatusvaihe vaikuttaa tuolla tavoin… Osaako kukaan selittää?

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaispullat puolukka-kinuskitäytteellä sekä perinteisesti

Virpi Mäkinen

Herkullisen näköisiä! Pitääpä leipoa ensi viikolla.

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Laskiaispullat maistuvat aina. Meilläkin leivotaan alkuviikosta vielä uudet pullat 🙂

No home without heart

Kauniita ja herkullisen näköisiä ovat kyllä sinunkin pullasi:):):).

Suklaapossu

Kiitos, näistä pyöreistä tuli ihan nättejä 🙂 Mutta ne muut samalla väsäämäni pullat olivatkin sitten ihan toista maata.. Teen alkuviikosta vielä uuden pullataikinan, niin pääsee harjoittelemaan hieman lisää 🙂

Katja

Ihania laskiaispullia.:) Kinuskisista pullista tuli tosi hyviä. Puolukka olisikin ollut hyvä vaihtoehto käyttämälleni lakkahillolle, olisi ollut makean rinnalla myös kirpeää. Mutta ei kinuski-lakkayhdistelmäkään paha ollut. Päinvastoin.:)

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Näitä kinuskisia tulee tehtyä jatkossakin. Ehkä seuraavaksi tosin hieman pienempinä, sen verran makiaa oli. Ja taatusti lakka sopii puolukan sijasta todella hyvin 🙂

Kirsi

Oi oi … nyt on blogit täynnä laskiaispullia… nämä ovat kyllä niin älyttömän herkullisen näköisiä!!

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Oikein herkullisia olivatkin. Kyllä siinä useampi pulla meni maistellessa 🙂

Vastaa käyttäjälle KatjaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *