Suklaapossu

Laskiaispullat tuplatäytteellä kerrospullina

Kerrospulla maistuu laskiaisena, kun haluaa nauttia tupla-annoksen kermavaahtoa ja muuta täytettä

Kuvittelin tänä vuonna jättäväni laskiaispullien leipomisen kokonaan väliin. Kun hetken aikaa pyörittelin mielessäni erilaisia versioita, päähäni pälkähti tuplakermakerrospulla eli pulla, josta löytyy hilloa ja kermavaahtoa kahdesta kerroksesta. Laskiaispullassahan parasta on juuri tuo täyte, ainakin omasta mielestäni, ja kerrospullasta sitä saa tupla-annoksen. En malttanut olla testaamatta kerrospullaa ja pian olikin pullataikina tulossa.

Kerronpa jo heti näin alkuun, että näistä tuli ihania! Pulla tuli syötyä kerros kerrokselta ja joka haukulla sai just sopivasti kermavaahtoa ja hilloa. Koska kerrokset olivat ohuempia kuin laskiaispullissa yleensä, oli niiden syöminen helpompaa ja vähemmän suttaavaa. Koska kaksikerroksissa laskiaispullissa oli täytettä enemmän, pullat olivat myös täyttäviä, jolloin yksi pulla riitti hienosti.

Pullaa ja reilusti täytettä

Olen jo aiemminkin blogissani kertonut, ettei pullataikina ole ystäväni. Inhoan leipomisessa eniten juuri pullataikinan vääntämistä. Muuta asiaa leipomisessa en sitten inhoakaan, vaan tunne on täysin päinvastainen. Pullataikinantekoärsytyksestä huolimatta löydän itseni vähän väliä tuon tahmaavan, sormiin ja vaatteisiin tarttuvan taikinan kimpusta. Asiaa onneksi helpottaa yleiskone, jonka annan aina hoitaa taikinan vaivaamisen tiettyyn pisteeseen asti. Monissa paikoissa kuitenkin varoitellaan, että yleiskoneella on vaarana vaivata taikinaa liikaa. En ole vielä(kään) ottanut selvää, onko sopiva aika 2 minuuttia, vartti vai jopa puoli tuntia. Tämän takia otan taikinan käsivaivaukseen heti kun se alkaa edes hieman muistuttaa pullataikinaa. Joskus loppuvaivaaminen onnistuu hienosti käsin, mutta joskus se tarttuu aina vain uudestaan ja uudestaan sormiin, vaikka jauhoja lisäisi miten.

(EDIT 1.2.2021: Vihdoinkin pullataikinantekokammo on ohi! Taikina onnistuu loistavasti yleiskoneella, kunhan malttaa antaa koneen käydä tarpeeksi pitkään. Katso ihmeessä tuo ohje. )

Näin kävi tälläkin kertaa, eikä taikinasta tullut unelma, vaikka ohje oli sama, mitä käytän yleensäkin. Tästä voin syyttää ainoastaan kärsimättömyyttäni taikinan vaivaamisen suhteen. Kun hermot ja kädet ei kestä, niin ne ei kestä. No niin, se siitä harmituksen purkamisesta. Tuplatäyte kuitenkin lopulta antoi anteeksi aavistuksen sitkottoman taikinan ja pullat maistuivat siitä huolimatta oikein hyviltä 🙂

Pulla kermavaahto ja hillotäytteillä

Mulla se oikea laskiaispulla on lapsesta asti ollut hillotäytteinen. Jos kuitenkin pitää enemmän mantelitäytteestä, voi hillon toki korvata mantelimassalla. Ja voihan kermavaahdon alle hukuttaa hillon ja mantelimassan sijasta vaikka kerroksen nutellaa. Oih, nam! Eli oman maun mukaan 🙂

Kerrospullat laskiaiseen

Aineet:

Pullataikina helposti yleiskoneella (tai toisen erillisen ohjeen mukaan). Kokonaisesta annoksesta saa koosta riippuen noin 20 pullaa.

Voiteluun:

1 muna

TAI

1-2 rkl siirappia

noin 0.5-1 rkl maitoa

Lisäksi:

hilloa tai mantelimassaa (oman maun mukaan)

vispikermaa

vaniljasokeria (ei pakollinen)

Ohje:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liuota joukkoon. Lisää sokeri. Lisää ensin 7 dl jauhoista, suola ja kardemumma. Vatkaa yleiskoneen täydellä teholla pari minuuttia. Laita teho minimille ja jatka jauhojen lisäämistä pikku hiljaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Sekoita vielä lopuksi joukkoon rasva.

Peitä kulho liinalla. Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin osa vielä 10 osaan.  Pyörittele palat palloiksi, nosta pallot leivinpaperin päälle, laita leivinliina päälle ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Sekoita siirappi ja maito keskenään. Lisää maitoa siirapin joukkoon sen verran, että siirapista tulee helposti levittyvää. Voitele kohonneet pullat siirappi-maitoseoksella (tai kananmunalla) ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 220 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä pullat hyvin ennen täyttämistä.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Mausta halutessani ripauksella vaniljasokeria. Leikkaa pullat kolmeen osaan. Laita kahden alimman osan keskellä nokare hilloa. Pursota kermavaahto hillon ympärille.

Pullan täyttaminen sujuu helposti sarjatyönä

Kokoa pullat ja eikun kimppuun!

Vinkit:

* Muistathan, että uuneissa on eroja, joten paistoaika saattaa heittää suuntaan tai toiseen ohjeessa olevasta ajasta. Kannattaa siis tarkkailla tilannetta.

* Täytä pullat haluamallasi täytteellä, vaikkapa nutellalla.

* Tällä ohjeelle saa munattomat pullat. Jos voit käyttää kananmunia, voi pullat voidella munalla siirappi-maidon sijasta.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaispullat tuplatäytteellä kerrospullina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *