Suklaapossu

Lihapiirakat uunissa

Kotitekoiset lihapiirakat ovat herkullisia

Kotikutoisia lihapiirakoita, itse tehtyinä, uunissa paistettuina? Kyllä vain! Törmäsin uunissa paistettaviin lihiksiin ensimmäistä kertaa selatessani Facebookin leivontaryhmää, jossa näin kuvan sellaisista. Ajatus jäi jonnekin takaraivoon jylläämään, kunnes netissä heiluessani huomasin silmäkulmassani jälleen samanmoisen ohjeen. Ajatus ei jättänyt rauhaan, vaan pakkohan niitä oli kokeilla. Ja hyvä että kokeilin! Ennakkoluuloistani huolimatta, nämä näyttivät ja maistuivat ja jopa tuoksuivat lihapiirakoille. Vai pitäisikö sanoa haisivat.. No yhtä kaikki. Ehkä se oli tuoksu, sillä sen haistettuaan teki mieli maistaa palanen. Ja hyvää oli.

En ole koskaan aiemmin tehnyt lihapiirakoita, sillä pelkään kuuman öljyn kanssa läträämistä. Itseasiassa en ole tehnyt mitään, missä joutuu lutraamaan kuuman rasvan kanssa. Pelkoni vuoksi teen myös esim. donitsit uunissa tähän saamaan tapaan, ja ne ovatkin mielestäni maailman parhaat donitsit. Näiden lihapiirakoiden tekotavasta löytyy kaksi yhtäläisyyttä noihin ihaniin uunidonitseihin. Toinen on se, että ne, yllätys yllätys, paistetaan uunissa. Mutta se herkullisuuden syy, eli juuri se juttu, minkä takia ne muistuttavat rasvassa keiteltyjä on yksinkertainen. Paistetut leivonnaiset sivellään heti paiston jälkeen sulatetulla voilla. Ja siinäpä se sitten on.

Itsetehdyt lihapiirakat kiiltävät kauniisti

Valmiit lihapiirakat ovat muuten ihan eri luokkaa kuin kaupan rasvaröllykät. Vaikka näiden voiteluun käytetäänkin reilusti voita, niin kun voitelu tehdään ritilän päällä, osa rasvasta valuu väkisinkin ritilän läpi ja vain tarvittava määrä imeytyy lihisten pintaan. Yhteensä kaikkien 26 lihapiirakan voiteluun meni n. 100 grammaa eli per piirakka rasvan määrä on melko pieni. Onkohan peräti pienempi, mitä olisi öljyssä paistettuna…? Voitelu on kuitenkin tärkeä, jotta pinta pehmenee ja näistä tulee juuri oikeanlaisia, herkullisia.

Monissa netin ohjeissa käytetään lihapiirakoiden kuoriosaan täysmaitoa. Mä heittelin joukkoon rasvatonta maitoa ja lisäsin hieman enemmän öljyä enemmän mitä alunperin ajattelin. Kuoriosa on siis melkein kuin sämpylätaikina ja täytteeseen tulevan jauheliha-riisimössön voi maustaa oman maun mukaan.

Täytteiden makuja voi muutella mielensä mukaan tulisemmaksi vai vähempi mausteiseksi. Jos haluaa syödä piirakat sillai vain ilman täytteitä, kannattaa täytteen makumaailmaan panostaa enemmän ja heittää mukaan reilummin mausteita. Itse tein melko miedon makuisen täytteen, niin myös lapset pystyivät nauttimaan lihapiirakoita ilman että suu oli tulessa. Mutta kyllä se meille aikuisillekin maistui ihan vain tuollaisenaan. Piirakoita tulee sen verran reilu määrä, että jälkiviisaana ajateltuna täytteen voisi jakaa kahteen osaan ja maustaa toisen puolen lisäsuolalla ja pienellä chilillä, nams!

Uunissa valmistuvat lihapiirakat maistuvat huisin hyville

Otsikkoa miettiessäni googlettelin hieman lisää ja sieltä löytykin reilusti lempinimiä näille. Ehkä tunnetuimmat nimet olivat lihis ja lörsty. Kinkulla ja/tai munalla tuunattuna lihiksia kutsutaan atomiksi tai vetypommiksi. Ja suurempana tätä voisi kutsua netin mukaan myös Möttöseksi.

Ja vielä yksi juttu. Mä en yleensä edes välitä lihapiirakoista. Aloin tekemään näitä vain, kun tiesin muiden perheenjäsenten tykkäävän niistä. Tai no mein pikkupoju ei ole ennen maistanut lihistä, mutta nyt hänkin sai, kun jätin kananmunat pois. Kaikki söivät näitä mielellään, jopa minä.

 

Lihapiirakat uunissa, munattomat

n. 26 kpl

Taikina:

5 dl rasvatonta maitoa

5 rkl (=0.75dl) kasviöljyä

2 rkl tummaa siirappia (tai 3 rkl sokeria)

2 pss (á 11 g) kuivahiivaa

1.5 tl suolaa

n. 10-11 dl vehnäjauhoja

Täyte (täyte on miedonmakuinen = lapsille sopiva, mausta halutessasi oman maun mukaan lisää):

0.5 dl puuroriisiä + 3 dl vettä + ripaus suolaa

400 g (naudan kevyt) jauhelihaa

1 iso sipuli

n. 1 tl valkosipulimurskaa (tai pari valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)

1 tl savustettua paprikaa

n.0.5 tl maustepippuria

1 rkl sinappia

1 rkl ketsuppia

n. 1 tl (meri)suolaa

mustapippuria

Lisäksi voiteluun:

n. 100 g voita

Ohje:

1. Tee taikina: Mittaa maito isoon kulhoon ja lämmitä mikrossa n. 42 asteiseksi (eli hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi). Mittaa joukkoon öljy, siirappi (tai sokeri) ja noin 3 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vatkaa kunnolla sekaisin. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä rauhassa noin vartti, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää joukkoon suola sekä hieman jauhoja. Vaivaa taikinaa kunnolla välillä jauhoja lisäten. Taikinasta muotoutuu vähitellen kimmoisa pallo. Yritä pitää jauhot minimissä, jotta taikina pysyy pehmeänä. Laita hyvin vaivattu taikina kulhoon ja peitä hyvin. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Tähän kuluu aikaa noin puolesta tunnista tuntiin.

2. Tee täyte: Valmista tällä välin täyte. Mittaa puuroriisi, vesi ja ripaus suolaa kattilaan. Keitä riisi kypsäksi (eli kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin). Nosta riisi jäähtymään. Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Kuullota sitä pienessä öljytilkassa muutama minuutti. Lisää jauheliha ja valkosipulimurska. Paista jauheliha kunnolla ruskeaksi. Mausta jauheliha vielä esim. savupaprikalla, maustepippurilla, sinapilla, ketsupilla, suolalla ja mustapippurilla. Maista ja mausta halutessasi lisää. Sekoita jauhelihan joukkoon vielä riisi.

3. Täytä: Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Laita uuniin myös tyhjä uunipelti kuumenemaan. Ota kaksinkertaiseksi noussut taikina esille ja jaa se kahteen osaan. Jätä toinen osa odottamaan ja kaulitse toinen osa jauhotetulla alustalla n. 40 x 40 cm levyksi. Leikkaa levystä jotain pyöreää esinettä (lautasta, lasia, mukia tms.) käyttäen n. 11 cm halkaisijaltaan olevia pyöreitä paloja. Laita täytettä runsas ruokalusikallinen kunkin ympyrän päälle hieman toisella laidalle (jätä reuna ilman täytettä, jotta reunat tarttuvat toisiinsa kiinni). Kostuta reunat kevyesti vedellä.

Käännä ympyrän tyhjä puoli täytteen päälle ja laita ympyrän reunat vastakkain. Paina kunnolla kiinni. Varmista vaikka haarukalla, että reunat ovat kunnolla kiinni.

Nosta lihapiirakat odottamaan, että uuni on valmis. Kun uuni on valmis, ripottele kuumalle pellille vehnäjauhoja ja nosta 6-8 lihapiirakkaa paistumaan. Sulata rasva valmiiksi.

4. Paista ja voitele: Paista 225 asteessa n. 10-12 minuuttia, kunnes piirakoiden pinta on saanut kauniin ruskean värin. Nosta jauhispiirakat samantein ritilän päälle ja voitele voisulalla kauttaaltaan. Anna voin imeytyä ja lihisten pehmetä.

Valmistele seuraava pellillinen aina kun edellinen on uunissa. Ota toinen, iso taikinan pala esille ja kaulitse siitä samalla tavalla levy ja täytä lihapiirakat valmiiksi. Ihan lopuksi kaulitse vielä ylijääneet taikinat ja ota siitä vielä sen verran pyöreitä paloja kuin saat (ja mihin täyte riittää). Täyte riittää koosta riippuen noin 26 lihapiirakkaan.

Vinkki:

* Lihapiirakat kestävät myös pakastamisen. Pakasta heti jäähtymisen jälkeen, niin ovat tuoreen veroisia sulatuksen jälkeen.

* Mausta täyte oman makusi mukaan.

* Täytteessä on riisiä melko hintsusti. Jos tykkäät, voit laittaa tehdä täytteeseen vaikka tupla-annoksen riisiä.

* Voit leikata taikinasta muunkin kokoisia pyöreitä paloja. Muista, että isommat lihapiirakat paistuvat hieman pidempään, ja pienemmät ovat valmiita aikaisemmin. Paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen, joten tarkkaile tilannetta.

* Taikinan voi kaulita myös erillisinä palluroina, jolloin ylimääräistä taikinaa ei jää. Jaa tällöin puolikas annos taikinaa 13 yhtä suureen osaan. Pyörittele osat palloiksi, laita liinan alle ja kohota hetki. Kaulitse pallot yksitelleen n. 11 cm halkaisijaltaan oleviksi ympyröiksi ja täytä kuten ohjeessa.

 * Jos  ja kun taikinaa jää hieman yli, sen voi hukata vaikkapa lihapiirakoita muistuttaviin mitä-jääkaapista-sattuu-löytymään sisältäviin pasteijoihin. Mä kaulitsin jämätaikinan vielä kahdeksi n. 10  x 20 levyksi. Ripottelin päälle kinkkusuikaleita ja juustoraastetta ja käänsin toisen puolen päälle ja nipistin reunat kiinni. Päälle vielä lisää juustoraastetta ja hieman aurajuustomurua. Voi nams ja mums, kun tuli hyviä!

Kinkku homejuusto pasteijat maistuvat ihanilta

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihapiirakat uunissa

Leena-muori

Oi mitä herkkuja! Pitää kyllä ottaa asiaksi testata nämä. Minäkään en viitsisi kuin ne munkit kerran vuoteen paistaa siinä rasvassa. Siksi kai mullaki lihiksien teko jäänyt aina vaan. Anoppilassa saa aina väliin herkutella lihiksillä. Mies tykkäis taatusti. ;D

Suklaapossu

Kiitos Leena 🙂 Testaapas ihmeessä Leena! Meillä oltiin iloisesti yllättyneitä näistä ja nyt odotankin jo seuraavaa kertaa, jolloin näitä pääsee tekemään. Mä en ole muuten uskaltanut edes munkkeja keitellä öljyssä, mutta nyt mietin, onnistuiskohan munkkien tekeminen tällä samalla tavalla uunissa 🙂

Sirpa

Kuulostaa hyvältä! Jäin miettimään tuota että miksi peltien käsittely noin? Siis miksi kuumenemaan uuniin ja minkätakia vehnäjauhoja pellille, eikö ne pala uunissa peltiin kiinni?

Suklaapossu

Kiitos Sirpa ja pahoittelut hitaasta vastaustahdista. Töissä ollut älyttömän kiire ja iltaisin olen meinannut simahtaa istualteen koneen ääreen päästyäni. Mutta asiaan. Löysin tuon peltien kuumennusvinkin vertaillessani erilaisia googlettamalla löytyneitä lihisohjeita. Kun pelti on kuuma, kypsennys lähtee käyntiin samantein ja jauhot estävät taikinaa tarttumasta pellille. Mietin itsekin tuota mahdollisuutta, että jauhot palaisivat peltiin kiinni, mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Eli ei muuta kuin leipomaan, ellet ole jo ehtinyt 🙂

Köksänope

Hei, kiitos hyvästä ohjeesta. Olen tehnyt lihapiirakoita ja kypsentänyt ne öljyssä. Sitä ei tarvitse pelätä, kunhan pitää kannen vieressä mahd. rasvapalon tukahduttamiseksi. Mutta tämä uunissa paistaminen oli uutta ja hyvin toimi. Voisulan jälkeen niistä tuli pehmeitä voipaperin ja liinan alla. Pienenä vinkkinä sanoisin; itse kaulin taikinan n. 50×30 cm: n levyksi, muottina käytin n. 10 cm halkaisijaltaan olevaa ns. pyöreää pasteijamuottia, painoin kevyesti taikinan alareunaan pitkälle sivulle viisi pyörylää kuin merkiksi piiraan paikoiksi , ei pohjaan asti, laitoin ruokalusikallisen täytettä kaikille viidelle pyörylän alareunaan, sitten nostin vähitellen koko alareunan piiraiden päälle niin, että juuri peittyivät, käsin painelin varovasti piiraat ”esiin”, sitten painoin pasteijamuotilla puolikkaat piiraat irti. Seuraava rivi käsittelyyn. Sain 15 kpl yhdestä levystä. Tällä menetelmällä säästät kaksi työvaihetta: vedellä kostuttamisen ja haarukalla painamisen. Kun painat piiraat irti pasteijamuotilla, ne samalla sulkeutuvat ja pysyvät kiinni. Ja riisin määrän tuplasin ja mausteita aikuiseen makuun. kiitos maukkaasta ohjeesta. 🙂

Suklaapossu

Hei Köksänope. Loistavaa, ihana kuulla, että ohjeesta oli iloa sinullekin! 🙂 Ja kiitos oikein hyvästä vinkistä lihapiirakoiden leikkaamista ja sulkemista suhteen. Jos vain omistaa pasteijamuotin, niin tuo on hyvä keino nopeuttaa leivontapuuhia! 🙂

Kaisa

Hei vaan ja mukavaa Uutta Vuotta! Testasin ensimmäistä kertaa lihapiirakoita ja lopputulos oli varsin hyvä. Lainasin sinulta taikinan reseptiikan ja paisto-ohjeen, täytteen kehittelin porkkanalaatikon jämistä. Itsekään en välitä uppopaistamishommista, joten tämä ohje tuli tarpeeseen.

Suklaapossu

Heippa Kaisa ja ihanaa alkanutta vuotta sinullekin! 🙂 Tämä on kyllä ihana ohje, oon tykännyt myös kovin. Täytettä pystyykin helposti muokkaamaan oman maun mukaiseksi. Kuullostaa tosi loistavalta idealta käyttää porkkanalaatikkoa näihin! Mä sain muuten pukilta rasvakeittimen joululahjaksi, mutta nämä tulee tehtyä jatkossakin uunissa! 🙂

Sari

Kiitos Suklaapossu, ihanasta ja maistuvasta lihapiirakka ohjeesta 😃👍❤️ Mieskin tykkäsi kovasti näistä, sanoi, että on tosi hyviä, näitähän voi tehdä toistekkin, mistä sä tälläsen ohjeen olet saanut, kysyi multa, sanoin että : Suklaapossulta….. Kuului, että KENELTÄ 🙈🙈😝😝😝, näytin tämän ohjeen, niin tuumas vaan, että: En mä tota tunne 🙈🙈🙈 (anna mun kaikki kestää, noi miehet, kun ei niin perusta näitä ruokajuttuja 🤭🤭🤭😂😂😂😂)

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *