Suklaapossu

Liivatteeton mansikka-lime-valkosuklaatäyte

Tässä todella ihana liivatteeton mousse kakun väliin! Mä tykkään käyttää kakun välissä erilaisia mousseja, sillä ne ovat helppoja, nopeita, hyviä ja niitä on tosi helppo muokata aina minkäkin makuiseksi. Useimmiten jämäköitän täytteen kakun välissä pysyväksi liivatteella, mutta mielestäni on hyvä olla myös liivatteettomia ohjeita. Liivatteen sijasta voi toki käyttää myös vaniljakreemijauhetta, kuten raikkaassa vadelmatäytteessä, mutta nyt testasin valkosuklaan tehoa. Ja hyvin onnistui!

(Valko)suklaahan jämäköittää kermaa melko tehokkaasti, mutta (mansikka)soseen suuren määrän takia käytin myös hillo-marmeladisokeria kiinteyttämään sosetta. Olen lopputulokseen aivan mielettömän tyytyväinen, sillä tämä yhdistelmä toimi! Täytteestä tuli juuri sopivan jämäkkä ja se oli silti ilmavan moussemainen. Laitoin mukaan parin limeä mehuineen tuomaan kirpeyttä ja lopputulos olikin valkosuklaasta huolimatta erittäin raikas, mukavasti limemäinen ja hennon mansikkainen.

Mansikan ja limen sijasta täytteeseen voi kokeilla muitakin marjoja. Esimerkiksi vadelmat, punaherukat ja vaikkapa mustaherukat tai muut kirpeähköt marjat sopisivat tähän varmaan todella hyvin.

Käytin täytettä Vappukakkuun. Nappasin tuon täytekuvan samalla kun leikkelin ja muotoilin kakkua tarvittavaan muotoon. Tässä tämän täytteen ohje.

Liivatteeton lime-mansikka-valkosuklaatäyte n. 23 cm kakun kahteen väliin

Aineet: 2.5 dl flora vispiä 200 g valkosuklaata 200 g maustamatonta tuorejuustoa 350 g mansikoita soseutettuna 1.25 dl hillo-marmeladisokeria 5 rkl limen mehua (2 limeä) 1-2 limen hienoksi raastettu kuori

Ohje: Soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella. Laita sose kattilaan. Sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri, limen mehu ja hienoksi raastettu kuori. Lämmitä seosta välillä sekoitellen. Anna seoksen kiehua kunnolla n. 4 minuuttia. Ota kattila levyltä ja laita se kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.

Kun mansikkasose on jäähtynyt ja kiinteytynyt, valmistele loput asiat. Pilko suklaa mikron kestävään astiaan ja sulata mikrossa varovasti välillä sekoittaen n. 15 sekuntia kerrallaan. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto voimakkaasti vatkaten. Vatkaa joukkoon myös mansikkalimemarmeladi. Lisää lopuksi sulatettu valkosuklaa koko ajan voimakkaasti vatkaten. Täytä kakku ja laita jääkaappiin jähmettymään yön.

Vinkit: * Voit tehdä marmeladin valmiiksi jo edellisenä päivänä. * Pese limet huolella ennen kuoren raastamista. Raasta vain kuori, ei valkoista osaa. * Kokeile mansikan ja limen sijasta muita happamia marjoja. Josset lisää täytteeseen sitrushedelmää tai muuta yhtä hapanta hedelmää, voit vähentää hieman hillo-marmeladisokerin määrää.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Liivatteeton mansikka-lime-valkosuklaatäyte

Anu Lahti

Tämä täytyy laittaa muistiin! Mieheni sisko on kasvissyöjä, eikä syö mitään missä on liivatetta. Siksi tällaiset ohjeet ovat enemmän kuin tervetulleita.

Suklaapossu

Kiva, jos tästä on apua muillekin 🙂 Mäkään en kovin mielelläni käytä liivatetta, mutta en ole myöskään ehtinyt tutustua agar agariin ja muihin liivatteettomiin hyydyttäjiin.. Oli tosi mahtavaa huomata, että näinkin helpolla ja tavallisilla aineilla saa aikaan tarpeeksi kiinteän moussen, joka vielä maistuukin tosi hyvältä. Kun ehdit testailemaan, olisi kiva kuulla mitä piditte 🙂

Anonyymi

Liekö huomaat näin "vanhaan" postaukseen tullutta kommenttia, mutta yrittänyttähä ei laiteta! Tykkään soveltaa näitä kakkutäytteitä suuremmassa mittakaavassa hyydykekakuiksi, mutta kun tähän ei tuota liivatetta laiteta, epäilen hieman kakun hyytymistä. Joskus tein epäonnistuneen hyydykekakkusovelluksen ilman liivatetta ja hieman epävarma olen kokeilemaan uudestaan, joten ehkä sinä osaat lievittää "ramppikuumettani". 😀 Ja jos lisään mukaan liivatetta, missähän suhteessa sitä pitäisi laittaa? Pikkuvuokaan (n. 16-18cm) olisi sun ohjeesta syntyvän valkosuklaapohjan päälle tehdä, eli arvioisin tekeväni n. kolminkertaisena ohjeen.

Suklaapossu

Kiitos viestistäsi 🙂 Toivottavasti tämä vastaus ei tule liian myöhään. Tämä täyte oli kakun välissä ohuehkona kerroksena suht kiinteää, mutta hyydykekakuissa paksumpana kerroksena saattaa tosiaan olla liivatteen apu tarpeen.
Arvioisin liivatteen määrän olevan n.3-4 lehteä / annos. Tällä ohjeella saa aika ison annoksen kaksinkertaisenakin. Nuo täytevälit tuossa kuvassa ovat reilun sentin paksuiset. Täytettä molemmissa väleissä yhteensä on ehkä 2.5-3 cm kerros, kun käytetään 23 cm vuokaa.

Jos ymmärsin oikein, niin teet valkosuklaapohjan pienempänä ja laitat sen päälle ja sivuille tätä moussea niin, että pohja peittyy. Kuinka isoa vuokaa käytät täyttämisessä eli kuinka iso kakustasi olisi tulossa?

Merja

Hei. Armoton pähkäily käynnissä. Mulla on jääkaapissa valkosuklaa -lime rahka, jonka aattelin lisätä tähän.. Vieläkö suklaan voima riittää hyödyntämiseen vai pitääkö lisätä 1 tai 2 liivatelehteä?

Suklaapossu

Heippa! Nytpä pistit pahan kysymyksen! 😉 Mitäs jos korvaisit tuorejuuston kokonaan tuolla rahkalla? Täytteen määrä pysyisi kutakuinkin samana ja ehkä hyytyminenkin onnistuisi ilman liivatetta..? Rahkassa tosin on sokeria ja täytteestä saattaa tulla siis hieman makeampi kuin tuorejuustolla, ei ehkä kuitenkaan oleellisesti. Jos haluat kuitenkin käyttää tuorejuuston lisäksi tuon rahkan, niin ehkä yhden liivatelehden lisääminen on hyvä ajatus. Varmaa vastausta on vaikea antaa ilman kokeilemista, mutta yritin nyt vastata parhaan tietämykseni mukaan 🙂 Kuulisin vielä mielelläni mihin ratkaisuun päädyit ja miten täyte onnistui 🙂

Nimetön

Hei! Mitenhän sitruunamhu toimii täytteessä? Jos ihan purkista lisäis, oisko määrä sama 5rkl?

Suklaapossu

Heippa 🙂 Myös sitruunanmehu käy tähän täytteeseen. Hyytymisen onnistuminen riippuu melko paljon sitrushedelmän happamuudesta, joten jos tuo purkkimehu on yhtä hapanta kuin tuoreista limestä/sitruunoista puristetut mehut, se toimii täytteessä yhtä hyvin 🙂

#puusilmä

Miksi ylemmässä ohjeessa ei ole voita mutta alemmassa on? Vai enkö osaa lukea 🙂

Suklaapossu

Moikka #puusilmä. Tarkoitit varmaan Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan ohjetta? Ohjeesta oli teknisistä syistä kadonnut voin määrä, mutta nyt se on jälleen paikoillaan. Kiitos tarkkaavaisuudestasi 🙂

Mari

Hei, Harvoin leipovana kyselen, että käykö rypsiöljyn sijaan sulatettu voi tai leivontamargariini?

Suklaapossu

Heippa Mari! Olikohan kysymyksesi suunnattu koskemaan Mielettömän mehevää suklakakkupohjaa? Mikäli oli, niin uskaltaisin luvata, että öljyn sijasta voi käyttää myös sulatettua voita tai margariinia. Koostumus muuttuu tällöin hieman ja voi olla, että kakku myös nousee hieman eri tavalla kuin öljyllä tehtäessä.

Sara

Hei! Viikonlopuksi lupauduin tekemään hienon naked cake kakun liivaattetottamalla moussella. Makupariksi aattelin lime-vadelma eli kysymys kuuluu käykö pakastevadelmat tähän tarkoitukseen?

Suklaapossu

Hei Sara! En ole kokeillut tätä vadelmalla, mutta uskoisin niiden toimivan myös hyvin. Vadelmissa on melko paljon siemeniä. Jos käytät yhtä paljon vadelmasosetta kuin ohjeessa on mansikkasosetta, vadelmatäyte hyytyy siementen takia tiiviimmäksi kuin mansikkainen versio. Likemmäs tätä koostumusta pääseekin, jos käyttää täytteeseen paseerattua (eli siivilän läpi vedettyä) vadelmasosetta suunnilleen 3 dl. Maistele täytettä, niin saat maut eli sokerin määrät ym. kohdilleen.
Jos käytät ulkomaalaisia vadelmia, muistathan keittää niitä ensin 2 minuuttia.

Polskis

Moikka! Minkähän kokoisena ja minkä kokoiseen vuokaan tämä pohja kannattaisi tehdä, kun syöjiä olisi about 24? Haluaisin täytettä, ehkä vadelmamoussea kahteen kerrokseen. Lisäksi aion tehdä melko ison omar-juustokakun 26cm vuokaan.
Jotain pientä naposteltavaa olisi ehkä myös.

Polskis

Sähläsin jotain,piti tämä kysymys kirjoittaa mehevän suklaakakkupohjan ohjeeseen

Suklaapossu

Moikka Polskis. Vastasin sulle mehevän suklaakakkupohjan ohjeeseen 🙂

Katri

Mitenhän käy tälle pohjalle jos pakastaa? Säilyykö yhtä mehevänä?

Suklaapossu

Hei Katri! Varmistan, tarkoititkohan kysymykselläsi Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa? Jos tarkoitit, niin kyllä, pohja kestää pakastamisen todella hyvin ja se on sulatuksen jälkeen yhtä mehevää kuin tuoreenakin.

Katri

Kiitos 😊 tarkoitin juurikin mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa👌

Suklaapossu

Kiva että asia selvisi 🙂 Ihania leivontahetkiä ja herkullista alkavaa kesää Katri! 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *