Lime macaron-leivokset

Tuttavani väitöstilaisuuden kahvituksessa oli tarjolla herkullisia lime-suklaa-macaron-leivoksia. Sain samantein inpiksen sellaisten tekemiseen. Limen maku oli kuoressa ja täytteenä suklaaganache. Yhdistelmä oli sellainen, jota en ehkä itse olisi keksinyt, mutta se oli erittäin toimiva. Tekemäni leivosten kuoret saivat makunsa limen kuoriraasteesta, mutta lopulta suklaaganache vaihtuikin limettitahnaan, sillä halusin hyödyntää limen kuoren lisäksi myös sen mehun. Näistä tuli tosi hyviä, täyte raikasti mukavasti makeaa kuorta.

Ensi kerralla pitää tosin kokeilla sitä suklaatäytettä, sitten kun kaipaa kunnolla makeaa..

Tein kuoret taas italialaisella ohjeella. Se on tosi hyvä ohje, sillä onnistuivat taas aika kivasti, sisustaa myöten.

Lime-macaronit 

Koosta riippuen n. 30-40 kpl

Aineet:

150 g mantelijauhoa

150 g tomusokeria

2 limen hienoksi raastettu kuori (n. 1 rkl)

60 g valkuaista (n. 2 munan valkuaiset)

35 g sokeria

60 g valkuaista (n. 2 munan valkuaiset)

150 g hienoa sokeria

50 g vettä

vihreää pastaväriä

Limettitahna:

2 limen mehu (n. 0.75 dl)

1 dl sokeria

2 tl maissitärkkelysjauhoja

1 muna

25 g voita

Ohje:

Mittaa
siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja lisää joukkoon limen kuoriraaste. Siirrä syrjään odottamaan.
Mittaa mukiin 60 g valkuaisia ja jätä manteli-tomusokeri-seoksen viereen
odottamaan vuoroaan. Pese limen kuoret hyvin ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Laita myös raaste manteli-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan vuoroaan.

Mittaa 60g valkuaisia isoon vatkauskulhoon ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.

Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan ja kuumenna
hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa
silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).

Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää
35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se
vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft
peaks). Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada
sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen
vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.

Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia sekä limen kuori tomusokeri-mantelijauhoseokseen. Lisää myös mahdollinen väri. Huomaa, että väri vaalenee paljon kun seos sekoitetaan marenkivaahtoon, joten värjää reilusti tummemmaksi mitä haluat valmiiden kuorien olevan.

Sekoita
jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja
mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi
nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva
tasoittuu n. 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitat,
sitä ohuemmaksi taikina muuttuu. Siirrä taikina pursotinpussiin ja
pursota leivinpaperilla peitetylle
pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (n. 2.5 cm
halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti
muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna taikinan levätä 15-30 min ennen
paistamista, kunnes pinta kuivuu kosketusta kestäväksi. Paista
160°C:ssa n. 12-14 min. Macaronit ovat kypsiä, kun niiden jalka on
kiinnittynyt hattuun. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

Tee täyte eli limettitahna. Laita limen mehu, sokeri, maissitärkkelysjauhot ja muna kattilaan. Vatkaa sekaisin. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksenee ja pulpahtaa kerran. Ota pois levyltä. Sekoita joukkoon voi. Jäähdytä.

 Laita täytettä macaron-kuorien toiselle puolelle. Paina tyhjät kuoret kansiksi. Anna vetäytyä ainakin seuraavaan päivään. Macaronit voi myös pakastaa.

 

Avainsanat

Kommentit (6)

Voi miten upeita macaron-leivoksia, kivan värisiä! Koskahan sitä itse tulisi näitä kokeiltua…

Kiitos Kirsi 🙂 Tykkäsin kans kovin, sekä väristä että mausta. Mä en yleensä tee samoja juttuja kovinkaan usein, mutta macaron-leivoksia on tullut tehtyä tosi paljon viime aikoina. Ehkä syy on jännityksessä, kun koskaan ei täysin varmaksi tiedä mitä uunista tulee ulos. Tällä italialaisella on nyt onnistunut tosi usein, sisustaa myöten. Sitten kun joskus innostut, niin suosittelen ehdottomasti italialaista ohjetta (vaikka vaatiikin lämpömittarin eli on hitusen vaativampi), sillä ainakin itselläni ranskalaisella tuli paljon onttoja pohjia ja epäonnistuminen oli todennäköisempää. Vaikka kyllähän ne ei-niin-täydellisetkin on tullut syötyä 😉

Ihanan näköisiä! Raikkaita ja niin kesäisiä. Pitääkin seuraavalla kerralla tuota italialaista macaron-ohjetta.

Kiitos Tita 🙂 Tällaiset kirpeähköt täytteet sopii musta tosi hyvin macaron-kuorien väliin, ne kun ovat muuten aika makeita pakkauksia. Suosittelen koittamaan tuota italialaista, vaikka onkin hieman ranskalaista työläämpi tuon sokeriliemen keittämisen takia. Mutta ehdottomasti sen arvoista 🙂

Kauniita nämä sinun macaronit! Ja ihana idea tuo daim tarhatädeille. Itse pähkäilen täällä mitä veisin meidän ihanille tädeille. Itse tehdyt makeiset ovat kyllä aika huippua idea! =)

Kiitos paljon Kakkumonsteri 😀 Oon yleensä tosi huono keksimään lahjoja, mutta itsetehdyt makeiset ja leivonnaiset ovat saaneet aina hyvän vastaanoton ja niitä onkin nyt Joulun lisäksi tullut tehtyä muutenkin. Samalla saa ylimääräistä leivontaintoa hieman laannutettua 😉 Nuo Daimit olivat tosi hyviä. Kuten tarhatätikin totesi, aitoja parempia ;D

Kommentoi juttua: Lime macaron-leivokset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X