Suklaapossu

Liukuvärjätty täytekakku

Tässä kuopuksemme synttärijuhlien toinen kakku. Kokeilin kakkuun liukuvärjäys-tekniikka. Monessa blogissa liukuvärjäys on tehty pursottamalla, mutta itse kiireen keskellä otin hieman pelkistetymmän keinon käyttöön ja levitin värit käsipelillä kakun pintaa. Ihan kiva tuli mielestäni näinkin 🙂

Kuvat tuli otettua kiireessä. Kokopäivätyöt ilmiselvästi häiritsevät tätä ihanaa harrastusta  😉 , eikä juhlavalmisteluja pysty tekemään paljoakaan etukäteen. Tällä kertaa olin varannut kaiken juhlatarjottavan leipomiseen vain yhden päivän. Ja koska leivottavaa on paljon, ei kuvaamiseen tule kiinnitettyä niin paljon huomiota ja taustanakin taisi miltei joka leivonnaisessa olla tämä tumma lakana. Postauksen loppupuolella on vielä muutama kuva vaaleaa taustaa vasten. Niistä näkee väritkin ehkä hieman selvemmin.

Kakun päälle lenteli muutama varastosta löytämäni perhonen, joiden tekemistä kokeilin hätäisesti jo muutama kuukausi sitten. Perhoset on tehty kaulintamassasta. Päälle olen ripotellut kimalletta (edible glitter, rainbow dust). Vaikka tuo kimalle on syötävää, sitä ei siitä huolimatta suositella nautittavaksi. Se onkin aika passeli juuri ei-syätäväksi tuleviin koristeisiin, joissa kaivataan enemmän ”pling pling”-efektiä mutta suoraan kakun päälle en suosittele sitä laitettavaksi.

Varasin kuorrutukseen vispivalmistetta 5 dl ja siitä jäi reilusti yli. Parempi tietenkin näin päin, ettei tarvitse murehtia kerman loppumista kesken kuorrutuksen. En merkannut ohjeeseen tarkkaa määrää, sillä määrät saattavat poiketa toisistaan paljonkin, riippuen valmisteesta. Kuohukerman ja vispikerman välilläkin on aika paljon eroja; vatkattua kuohukermaa tulee määrällisesti noin kolmannes vähemmän kuin vispikermaa.

Tässä tarkemmat tiedot ja alempana vielä liukuvärjäystekniikkaa muutamin vaihekuvin. Täytteenä oli muuten taas iki-ihana puolukka-kinuskitäyte 🙂

Liukuvärjätty täytekakku

Kakun halkaisija n. 20 cm

Pohja:

4 munan sokerikakkupohja

Täyte:

Kinuski-puolukkatäyte

Kuorrutukseen:

n. 3-4 dl vispikermaa tai muuta vastaavaa valmistetta
vaniljasokeria
pastevärejä

Koristeet:
perhoset pastaväreillä värjättyä kaulintamassaa, päällä syötävää kimalletta

Ohje:

Kakun kuorruttamista varten vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon hieman vaniljasokeria. Jaa kermavaahto kolmeen kulhoon ja värjää pastaväreillä eri värisiksi. Levitä kakun päälle kerros yhtä väriä. Tasoita. Puhdista levityslasta ja valitse seuraava väri.

Levitä kakun yläreunaan kerros kermavaahtoa. Tasoittele kevyesti.”Söhrötä” eli sekoittele kuorrutusten raja kevyesti vaikka lastalla. Sekoittele sitä enemmän, mitä epäselvemmän rajan haluat. tasoita tämän jälkeen sivusta. 

 Levitä kakun alareunaan vielä viimeinen, erivärinen kermavaahto. Sekoittele taas eri väristen kermojen rajaa hieman epäselvemmäksi. Vedä reunat vielä tasaiseksi palettiveitsellä. Nyt kuorrutus on valmis 🙂

Vinkki:
* Vaihekuvistakin näkee, etten laittanut kakun pintana ”murukerrosta” ennen kuin leivitin kermat päälle. Murukerrokselle tarkoitan kakun pinnalla olevaa ohutta kreemi- tai kermavaahtokerrosta, joka pitää kakun pinnassa oleva murut kiinni kakussa, jotta ne eivät suttaa päälle tulevaa kermavaahtokerrosta. Itselläni oli olevinaan kova kiire ja jätin murukerroksen laittamatta. Tämän seurauksena irtonaiset kakun murut tuppasivat nousemaan kerman pintaan, eikä jälki ole niin siisti kuin voisi olla. Eli suosittelen kakun kuorruttamista ohuelti esim. värjäämättömällä kermavaahdolla ennen värillisten kermojen levittämistä.

Otin korkatun kakun reunoilta kuvia vielä juhlien jälkeenkin. Näistä värit ovat paljon luonnollisemmat, kuin ensimmäiset, tummaa taustaa vasten otetuissa kuvissa. 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Liukuvärjätty täytekakku

Taru

On hieno! Ihanat värit, niin tyttömäiset 🙂

Suklaapossu

Kiitos Taru! Kiva, että värit näyttävät kuvissakin hyviltä. Niistä oli jotenkin todella hankala saada luonnollista kuvaa, ja mielestäni kakku oli luonnossa vielä kuvia raikkaampi. Tätä oli kiva tehdä, tuli hieman erilaisempi 🙂

Kirsi/Kirsin keittiössä

Voi miten upea! Ihanat värit!
Meillä maistuu paremmin tälläiset kermaiset kakut, sokerimassa-versiot on meillä vähän out 🙂 Joten nappaan idean mukaani 🙂

Suklaapossu

Kiitos paljon Kirsi! 🙂 Yllättävän helposti kakusta voi saada näyttävän. Itsekin olen näimmä pikku hiljaa siirtymässä massapäällystetyistä kakuista näihin kermakuorrutteisiin, vaikka jatkossakin tulen varmaan käyttämään useissa kakuissa valkosuklaamassaa. Ja jos sokerimassakakut kyllästyttävät, pakko mainostaa sinullekin tuota valkosuklaamassa. Oletko koskaan kokeillut sitä kakun päälle (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/04/muotoiltava-valkosuklaamassa.html). Se on aivan ihanan makuinen ja sitä on tosi helppo käsitellä. Ja siitä voi tehdä koristeitakin. Ja syödä vaikka sellaisenaan ;D Suosittelen koittamaan ainakin kerran 🙂

Kirsi / Tekila

Liukuvärjäys on kyllä ihanan nopea tapa tehdä nättejä kakkuja! Miten silti nää simppelit asiat jää aina kokeilematta?

Suklaapossu

Niimpä, sanos muuta! 😉 Luultavasti näiden tekemiseen vaaditaan vain niin kova kiire, ettei monimutkaisempaan yksinkertaisesti riitä aika.. 🙂

Eija

Tässä se nyt sitten on, maailman kaunein täytekakku! Olen aivan myyty, sun tekemisiäsi pitää alkaa seuraamaan tarkemmin!☺

Suklaapossu

Kiitos Eija, kauniisti sanottu! 🙂 Kiva kun kävit ja toivottavasti viihdyt täällä jatkossakin 🙂

Anonyymi

Kiva kun olet alkanut laittamaan vähän enemmän vaihekuvia. 🙂 Enemmänkin voisit toki laittaa, esimerkiksi taikinan koostumus yms olisi kiva nähdä, että tällainen epävarma leipurin alkukin voisi verrata kuvaa ja omaansa että ollaanko ollenkaan jäljillä 😀
Sun blogi on kyllä aivan mahtavan hyvä sekä monipuolinen ja reseptit kekseliäitä! Keep up the good work ja ihanaa syksyn jatkoa sinulle 🙂

Suklaapossu

Mukavaa, jos vaihekuvista on iloa 🙂 Yritän ottaa niitä aina kuin mahdollista, mutta harmillisesti leivontahetki on nykyään (kokopäivätöiden ja lasten kanssa touhuamisen keskellä) usein sen verran kiireinen, että kamera tuppaa unohtumaan pöydälle ja koitan vaan selviytyä tilanteesta ehdin nahoin 😉 Hyvä vinkki tuo, että taikinastakin voisi ottaa kuvia. Ja jos vain jotain vielä tulee mieleen, niin ehdottele ihmeessä, olen mielissäni kaikista parannusehdotuksista! 🙂 Kiitos vielä kommentistasi ja oikein ihanaa syksyä sinullekin 🙂

JohaNna.

Blogisi on yksi lemppareistani! Tiedän, miten aikaavievää bloggaaminen on, vieläpä tällainen leivontablogi! Hyvä kun on vaihekuviakin, auttaa tällaista tumpeloa 🙂

Suklaapossu

Kiitos JohaNna 🙂 Mukava kuulla, että pidät blogistani ja hienoa, jos vaihekuvista on hyötyä 🙂 Aikaa bloggaamiseen saisi kulumaan vaikka kuinka ja jokin aika sitten, kun vielä olin kotosalla, tuli blogia päivitettyä aika tahtia. Nyt työt häiritsevät tätä harrastusta 😉 , eikä aika riitä kaikkeen mihin haluaisi. Mutta mukavaa puuhaa tämä on ja taatusti jatkuu 🙂 Tuo aina tosi on mukava kuulla, että te lukijat viihdytte täällä 🙂 Ja aina voi myös antaa kehitysehdotuksia ja vaikka jotain postausehdotuksia, jos sellaisia tulee mieleen. Mukavaa syksyn jatkoa! 🙂

Neea

Siis nii-in kaunis kakku. Voisin vain tuijottaa tuota. Meinaan lainata ideaa tyttären 7-vuotiskakkuun. Voisitko vielä kertoa mitä värejä olet käyttänyt?Värisävyjä haen tässä. Ja kuinka monelle syöjälle kakusta riitti? Ja kostutitko kakkulevyä jokaisesta välistä mutta et enää päältä? Kiitos jo etukäteen!

Suklaapossu

Kiitos Neea! 🙂 Käytin tässä kakussa värjäämiseen Wiltonin pastavärejä. Väreistä päätellen käytössäni oli turkoosi, liila ja rosen värinen pastaväri. Tämän kokoinen kakku riittää yleensä noin 12 hengelle, riippuen muiden tarjottavien määrästä. Jos tarjolla on paljon muutakin, saattaa riittoisuus olla isompikin. Ja kakkuhirmuille tarjottaessa kakku saattaa kadota jo pienemmällä porukalla. Kostutan yleensä kaikki kakkuun tulevat pohjapalat. Alimmaista vähiten ja ylimmäistä eniten, sillä kosteus painuu alas päin. Päälilevyn (ja muidenkin kakkulevujen) kostutusmäärät riippuu kakkupohjan mehevyydestä eli koittelee vaikka sormella kevyesti koska alkaa tuntua hieman kostealta, mutta ei vielä märältä. Arviolta päällimmäisen osan kostutukseen menee n. 0.5 dl nestettä. Ihanaa että innostuit kakusta 😀

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *