Suklaapossu

Maailman helpoin jäätelö (ilman jäätelökonetta)

Kesä ei ole kesä ilman jäätelöä. Tässä on naurattavan helppo ohje jäätelöntekoon ilman jäätelökonetta. Vain vatkaus, massa pakastimeen ja muutaman tunnin päästä jäätelö on valmis!

Netti on jäätelönteko-ohjeita pullollaan ja halusinpas minäkin koittaa kuinka helppoa se on. Halusin koittaa ohjetta, jossa massaa ei tarvitse käydä sekoittamassa pakkasessa. Muistin Nigellan tehneen tällaista jäätelöä käyttäen kondensoitua maitoa. Netistä löysin vastaavia ohjeita ja niitä mukaillen tein kaapeista löytyneistä aineista nämä jäätelöversiot. Jäätelö toki maistuu ilman erillisiä makuaineitakin ihanalta 🙂

Mokkaisesta tuli ihanan kahvinen (nams!). Minttuversiosta testasin itseasiassa kahta erilaista. Toiseen laitoin piparminttuaromia ja toiseen Kissanminttu-likööriä. Itse pidin hieman enemmän piparminttuaromilla maustetun mausta. Likööristä ei tullut tarpeeksi mintun makua ja alkoholi alkoi helposti maistua liikaa läpi. Toisaalta alkoholi pitää jäätelön pehmeämpänä, joten jäätelöön voisi jatkossa lirauttaa tilkan likööriä ja vahvistaa makua tarvittaessa aromeille. Testaamani hasselpähkinäversio oli liiankin pähkinäinen, joten korjasin määrän suoraan ohjeeseen hieman pienemmäksi. Siinäkin olisin halunnut käyttää pähkinälikööriä, mutta sitä ei sattunut kaapeista löytymään. Kinuskijäätelöstä tuli mmmmmm, ihanan kinuskinen!

Määrästä tulee 4 pientä vuoka (n. 1l/vuoka), mikäli käyttää vispikermaa. Kuohukermalla määrä n Määrän voi halutessaan puolittaa helposti. Jäätelömassa kaadetaan vuokiin ja vuoat laitetaan pakastimeen yön yli. Jäätelöitä ei saa sekoittaa välillä! Nauti seuraavana päivänä (tai kärsimättömänä muutaman tunnin päästä, kuten minä tein)! Edit. 27.5.2014.

Perusmassa: 1 litraa vispikermaa tai kuohukermaa (kuohukermalla tulee vähemmän massaa, mutta se on täyteläisempää) 2 prk (397g) makeutettua kondensoitua maitoa 2 mm vaniljajauhetta

Ohje: Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada kondensoitu maito pikku hiljaa samalla vatkaten. Lisää vaniljajauhe. Jaa seos neljään kulhoon ja lisää makuaineet.

1.) Mokka-jäätelö:

Makuaineet: 1 tl Espresso-pikakahvijauhetta purkista 0.5 dl Kahvilikööriä 2 rkl fariinisokeria Suklaakinuskia (ohje alla)

Suklaakinuski: 1.5 dl kuohukermaa 0.5 dl fariinisokeria 0.5 dl sokeria 50g suklaata (maitosuklaata + tummaa suklaata)

Ohje: Aloita tekemällä suklaakinuski. Laita kerma ja sokerit kattilaan. Keitä seosta parin minuutin ajan. Ota seos pois liedeltä, anna jäähtyä pari minuuttia ja lisää pilkottu suklaa. Sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. Anna jäähtyä.

Liuota espresso-jauhe ja fariinisokeri kahvilikööriin. Sekoita seos jäätelömassan joukkoon. Kaada vuorotellen vuokaan jäätelömassaa ja suklaakinuskia. Kaada päälimmäiseksi suklaakinuskia ja marmoroi pinta.

2.) Hasselpähkinä-jäätelö:

Makuaineet: n. 3 mm hasselpähkinäaromia (tai Hasselpähkinälikööriä maun mukaan) Suklaakinuskia (ohje alla) Hasselpähkinärouhetta

Suklaakinuski: 1.5 dl kuohukermaa 0.5 dl fariinisokeria 0.5 dl sokeria 50g suklaata (maitosuklaata + tummaa suklaata)

Ohje: Aloita tekemällä suklaakinuski. Laita kerma ja sokerit kattilaan. Keitä seosta parin minuutin ajan. Ota seos pois liedeltä, anna jäähtyä pari minuuttia ja lisää pilkottu suklaa. Sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. Anna jäähtyä. Lisää pähkinäaromi jäätelömassaan. Lisää jäätelömassa ja suklaakinuski vuorotellen vuokaan. Ripottele hasselpähkinärouhetta pinnalle.

3.) Minttu-suklaa-jäätelö:

Makuaineet: 120 g after eight-palasia 0.6 dl = 4 rkl kuohukermaa n.1 mm piparminttuaromia tai 1 dl Kissanminttulikööriä 1 rkl tummaa kaakaojauhoa (piparminttuaromin kanssa)

Pilko after Eight mukiin ja lisää kerma. Lämmitä mikrossa varovasti, kunnes suklaa sulaa. Jäähdytä seos. Sekoita likööri jäätelömassaan. Kaada vuorotellen jäätelömassaa ja jäähtynyttä after-eight-suklaaseosta vuokaan. Ripottele päälle halutessasi kaakaojauhetta tai marmoroi pinta after-eight-suklaaseoksella.

4.) Kinuskinen jäätelö:

Makuaine: n. 0.75 dl kinuskikastiketta

Sekoita kinuskikastike parilla sekoitusliikkeellä jäätelömassaan huolimattomasti, jotta se jää raidoiksi. Kaada vuokaan.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maailman helpoin jäätelö (ilman jäätelökonetta)

Anonyymi

Kuulostaapa helpolta ja hyvältä, pakko kokeilla!! Kun ei viitsi sitä konetta hankkia kaappeihin pyörimään..

Suklaapossu

Helppoa ja hyvää tosiaan. Tätä on helppo muokata kun makuaineiksi voi heitellä melkein mitä vain 🙂 Ai niin. Jos haluaa käyttää maustamiseen alkoholijuomia, niin pidempi jäädytysaika saattaa tehdä jäätelöstä hileisen. Mulle ainakin kävi näin, vaikka yleensä alkoholin pitäsii pehmentää lopputulosta. Mutta tosiaan tuohon perusmassaa voi lisäillä melkein mitä vain, tai nauttia pelkiltään vaikka kuuman kinuskin kera, nams! 😀

Sanna

Hei! Kiitos kivasta ohjeesta ja vinkeistä! 🙂 Olenkin tehnyt ohjeellasi jo monta kertaa maukasta jäätelöä! Makeanhimo on tullut todella tyydytetyksi! 😀 Lapsetkin tykkää!
Mukavaa kevättä!
T. Sanna Villa Elsalla
http://villaelsalla.blogspot.fi/2015/04/sunnuntai-aamuna.html

Suklaapossu

Kiva, että ohjeesta on ollut iloa teillekin 🙂 Tätä on tullut itsekin kokeiltua vuosien varrella jo ties kuinka monella makuyhdistelmällä, ja kaikki yhtä herkullisia niin omasta kuin lastenkin mielestä. Tuo pohja on tosi hyvä koostumuksensa puolesta, ja siitä saa täyteaineita muokkaamalla oman maun mukaisen. Kiitti Sanna kommentistasti ja oikein mukavaa kevättä myös sinulle ja perheellesi! 🙂

Leenukka

Hei!

Itse tehty jäätelö on kyllä niin parasta! 🙂 Minä teen jäätelöä lähes samalla ohjeella, laitan vain massaan myös glukoosisiirappia. Tuo sinun mokkajäätelö-vinkkisi oli kyllä aivan mahtava, kiitos siitä! 🙂 Kahvilikööri-seoksen tilalle tosin keittelin kahvisiirapin, mutta hyvää oli silti. 😛 Jaoitko muuten tuon yhden suklaakinuski-annoksen noiden kahden eri makuvaihtoehdon (mokkajäätelö ja haselpähkinäjäätelö) kesken, vai teitkö molemmille oman? Mietin vain, kun mun omasta jäätelöstä tuli aika paljon tummempaa kuin sinun jäätelösi näyttäisi olevan, että mulla tais tulla suklaakinuskia tuplamäärä… 🙂

Ihanaa kesää sinulle, toivotaan, että saadaan loppukesästä oikein lämmin jäätelökesä! 🙂

Suklaapossu

Heippa Leenukka! 🙂

Totta, omatekoinen jäätelö on niiiin hyvää 😛 Testailin muuten jonkin aika sitten tuon glukoosisiirapin vaikutusta jäätelöön ja ero oli mielestäni tosi pieni. Kun oikein etsimällä etsi, niin huomasi, että koostumus oli aavituksen pehmeämpi ja vähempi kiteisempi glukoosisiirapilla kuin ilman sitä. Eli ilmankin pärjää 🙂

Näiden jäätelöiden tekemisestä on jo aikaa, enkä valitettavasti millään muista paljonko suklaakinuskia tein. Muistan vain sen, että tein yhden annoksen suklaakinuskia, jonka jaoin noihin kahteen jäätelöön. Saattaakin hyvin olla, että olen epähuomiossa jättänyt määrät puolittamatta..

No niin, lukasinpas ohjeen vielä uudestaan 🙂 Jäätelön väri tulikin tuosta mokka-kahvi-seoksesta ja suklaakinuskin lisäsin vain raitoina väliin ja päälle. Sekoititko sinä suklaakinuskin suoraan jäätelömassaan? Vai vain raidoiksi jäätelön joukkoon? 🙂 Pääasia tietenkin, että jäätelö maistui 🙂

Oikein ihanaa kesänjatkoa sinullekin Leenukka! Toivottaan, että aurinkoiset jäätelökelit alkaisivat pian taas uudestaan! 🙂

Leenukka

Heippa taasen!

Pitääpä kokeilla tehdä jäätelöä myös ilman glukoosisiirappia, vaikka jo ensi kerralla. Kovasti jo poltteleekin jäätelön teko, kun en ole vähään aikaan tehnyt…

Taisin tehdä niin, että laitoin pakastusastiaan vuorotellen jäätelömassaa ja kinuskia. Lopuksi ihan vähän sekoittelin, jotta saisin massaan marmoriefektiä. Väri taisi tosiaan tulla ennemminkin kahvista, mutta mulla oli tosiaan tuota suklaakinuskiakin niin paljon, että massa näytti ehkä siksikin enimmäkseen tummalta. Mutta joo, herkkua se oli joka tapauksessa – teen kyllä toistekin samaa jäätelöä! 🙂

Terkuin Leenukka

Suklaapossu

Heippa taas Leenukka! 🙂 Pahoittelut piitkästä vastaustauosta. Tällä hetkellä on niin paljon kiireitä, että vastaaminen saattaa venahtaa. Keittiöremppaa, pihahommia jne. + rannetulehdus, huoh. No mutta pian ehkä jo rauhoittuu.

Kokeilehan ihmeessä ilmankin glukoosisiirappia. Kun olet tehnyt useasti jo glukoosisiirapilla, huomaat mahdollisen eron (tai sen ettei eroa juurikaan ole) varmaan heti 🙂 Mulla on sama vika jäätelön suhteen, mieli tekisi tehdä koko ajan. Aika mokoma vaan ei riitä kaikkeen kivaan, ja herkulliseen 😉

Voi tosiaan olla että ohjeen määrissä on pieni laskuvirhe. Mutta pääasia, että jäätelöstä tuli siitä huolimatta herkkua. Tai ehkäpä juuri sen takia? ;D

Nyt on niin ihanan lämmintä, että jäätelö maistuis taas. Ihanaa, lämpöistä kesänjatkoa ja jäätelöhetkiä sinulle Leenukka! :

Anonyymi

Itse tehnyt aina ohjeella, ilman glukoosia. Pitää varmaan kokeilla joskus myös sen kanssa. Mistä johtuu kun usein jäätelöstä jää suuhun ns. Rasvainen kerros jälkimakuna? Kermana käyttänyt flora vispiä tai vispikermaa, eikä ole päässyt ns.voiksi.

Suklaapossu

Olen muuten joskus huomannut tuon saman rasvantunnun, en kylläkään aina. Johtuiskohan rasvan tunne siitä, että noissa aineissa on kuitenkin aika paljon rasvaa, niin mikäli pääsee kiteytymään jotenkin sopivasti.. Hmm. Enpä osaa sanoa. Varsinkaan kun en itse ole tuota huomannut joka kerta, vaikka olenkin käyttänyt samaa ohjetta.

Sari

Ihana ja helppo ohje.
Lisäsin massaan 3 purkkia Mango Pilttiä😍 Nam

Suklaapossu

Kuullostaa herkulliselta 🙂

Jansku

Hei minkä merkkistä kahviliikööriä olet käyttänyt respetsissä

Suklaapossu

Moikka Jansku! 🙂 Harmittavasti tämän tekemisestä on sen verran aikaa, etten muista tarkkaa merkkiä. Itseni tuntien luultavasti nappasin hyllystä jonkin halvimmasta päästä olevan ja etiketin mukaan nätimmän pullon 🙂

KooVee

Hei!
Eli ymmärsinkö oikein, että vispikermasta ja kuohukermasta tulee hieman erilainen? Entäpä jos niitä molempia laittaa?
Onko tosiaan niin, ettei jäätelö jää yhtään hileiseksi? Mikä on mielipiteesi; jos tekee vaniljajäätelön, kannattaako laittaa vaniljatangosta siemenet, kuivattua vaniljaa vai jotain muuta vaniljaa, kuten uutetta tai pastaa? Saako jäätelön rakennetta pehmeämmäksi muulla kuin alkoholilla?

Irina Lisinen

Hei KooVee! Omissa kokeiluissani vispikermalla ja kuohukermalla on tullut hieman erilaiset lopputulokset. Toki eri merkkisillä kermoillakin on eroja, eikä lopputulos välttämättä ole sama eri merkkisiä kermoja käytettäessä, joten pitäisi tehdä taas uusi kokeilu nykyajan kermoilla erojen testailemiseksi.
Muistaakseni jäätelö ei jäänyt yhtään hileiseksi. Koostumus toki ei ole täysin sama kuin kaupan jäätelöissä, tai jäätelökoneessa valmistetussa jäätelössä ja makukin erilainen.
Vaniljasta käyttäisin joko uutetta tai pastaa. Vaniljatangon siemenet voisivat myös sopia.
Tämän jäätelön tekemisestä jo aikaa useampi vuosi ja olen pyöritellyt mielessäni hieman erilaista tapaa tehdä jäätelö. Tässä vatkataan ensin kerma ja lisätään kondensoitu maito vasta sen jälkeen. Mietinkin, että se saattaa vaikuttaa rakenteeseen (ehkä jopa positiivisesti, ehkä ei), jos kerman ja kondensoidun maidon vatkaa samaan aikaa kulhossa ja vain niin paksuksi, että se juuri ja juuri kiinteytyy tarpeeksi. Tällöin kermaa voisi olla hieman enemmän, jolloin koostumus voisi olla vieläkin parempi. Nämä on siis vain arvailuja, mutta halusin tuoda nämä mietinnät esille kuitenkin 🙂

Vastaa käyttäjälle LeenukkaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *