Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia / gluteeniton

Meillä ei koskaan syödä maissihiutaleita aamupalaksi,
välipalaksi tai muutenkaan, mutta ostin niitä alkuvuodesta
leivonnaistestailut mielessä. Kokeilinkin niitä jo suolatuissa valkosuklaafudgeissa, mutta pussi on todella iso ja niille piti keksiä
muutakin käyttöä. Koska kaapissa oli myös loppupurkki maapähkinävoita,
mikäs sen parempi leivonnaiskokeilu kuin maapähkinä-suklaakeksit, joiden valmistamiseen ei tarvita edes uunia. Näistä tuli tosi hyviä!

Alla suolaista maapähkinävoikeksiä ja
päällä kerros makeampaa suklaata. Suklaan suuresta määrästä huolimatta
nämä eivät olleet mitenkään yltiömakeita, sillä tuo keksikerros toi just
kivasti suolaisuutta. Tosi onnistuineita keksejä kaikinpuolin. Myös
toinen herkuttelija kehui jokaisen jääkaapilla käyntikerran jälkeen
näiden maukkautta.

Jos nyt kuitenkin jotain muokkaisin (ja minullahan on
tapana aina keksiä jotain muokattavaa), niin ensi kerralla laittaisin
maissihiutaleita hitusen vähemmän tai maapähkinävoita enemmän. Nyt
laitoin maissihiutaleita 200g. Käytössäni oli ”myös crunchy”
maapähkinävoi, jonka kanssa tarvittaisiin hiutaleita vähemmän kuin aivan
sileän version kanssa. Keksiosa oli tämän vuoksi pikkasen liiankin
murumaista, eikä meinannut leikatessa pysyä niin siistinä kuin olisin
halunnut. Toinen muutos olisi se, että keksikerrosta voisi olla
enemmänkin ja suklaata suhteessa hitusen vähemmän. Tekisinkin tai siis tulen
tekemään ensi kerralla keksipohjan pienempään, n. 20 cm x 20 cm
vuokaan ja vähentämään suklaan määrää, tai sitten vaan
vähentäisin hieman suklaata. Mutta hyvää siis näinkin, oikein
herkullista, mums!

Tässäpä tämä ohje 🙂

Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia (gluteeniton)

n. 23 x 23 cm vuokaan

Maapähkinäkerros:

125 g voita sulatettuna

noin 1.5-2 l (=n. 150g-200g) kokonaisia maissihiutaleita (HUOM! Varmista hiutaleiden gluteenittomuus!)

1 dl fariinisokeria

1 dl tomusokeria

1.25 dl (crunchy) maapähkinävoita
(ripaus suolaa, jos maapähkinävoi tai/ja voi suolatonta)

Päälle:
150 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata

0.5 dl (crunchy)maapähkinävoita
2 rkl vaaleaa siirappia
(suolapähkinöitä)

Ohje:

Rouhi maissihiutaleet tehosekoittimessa hienoksi.

Sekoita keskenään sulatettu voi, sokerit ja maapähkinävoi. Lisää jauhomaisia maissihiutaleita niin paljon, että seoksesta tulee murumainen, mutta kuitenkin sellainen, että murut pysyvät jotenkuten koossa, kun sitä puristelee kämmenten välissä. Painele muruseos todella tiiviisti leivinpaperoidun 23 cm x 23 cm kokoisen vuoan pohjalle.

Pilko suklaa kulhoon. Lisää joukkoon maapähkinävoi ja vaalea siirappi. Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Levitä seos vuokaan ja tasoita. Ripottele halutessasi samantein pinnalle vaikkapa suolapähkinöitä.

Laita jääkaappiin jähmettymään 1-2 tunniksi. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi terävällä veitsellä. Säilytä jääkaapissa. Napsi niitä jääkaapista aina silloin tällöin tai tarjoa vieraille.

Vinkki:
* Maapähkinävoin koostumus (rakeinen/sileä) vaikuttaa siihen, paljonko maissihiutaleita tarvitaan. Sileämmän kanssa tarvitaan enemmän ja rouheisen maapähkinävoin kanssa vähemmän.

* Jos muruseokseen menee liikaa maissihiutaleita ja se on liiankin murumaista (= murut eivät pysy yhdessä, vaikka seosta puristaa kämmenen sisällä), lisää hieman maapähkinävoita ja sulatettua rasvaa, kunnes se alkaa pysymään käsien välissä puristamalla kasassa.

* Jos suklaapinta uhkaa halkeilla palojen leikkausvaiheessa, on se luultavammin liian kylmää. Pidä vuokaa hetki huoneenlämmössä, niin suklaa lämpenee ja leikkaantuu nätimmin.

 

Kommentit (16)

Tosi herkullisen näköisiä! uskon, että suolapähkinät kruunaa tuon herkun ;D

Kiitos Taru ! Suolapähkinät ja suklaa ovat kyllä nappiyhdistelmä! 🙂

Ihania. Ps. Laitoin sulle s.postia.

Kiitos Doro! 🙂 Ps. Kiitos muistutuksesta, vastasin 🙂

Oi hitsit, näyttävät ihanilta! Taidanpa näitä tehdä sunnuntain brunssille!

Kiitos Tita! 🙂 Nämä sopivat kivasti moneen paikkaan; juhliin, piknikille, välipalaksi, jälkiruoaksi… Tai vaikkapa kesän tullen mökillä kuin mökillä tehtäväksi, kun näiden tekemiseen ei tarvita uuniakaan! 🙂

Kestääköhän pakastamista? 🙂

-E

Meillä eivät päätyneet pakkaseen asti, joten harmittavasti en pysty aivan varmaksi sanoa. Mutta uskoisin, että kestäisivät pakastamisen. Uskallatko kokeilla? 🙂

Tein näitä muutama viikko takaperin tarjottavaksi vieraille, ja olivat kyllä aivan ihania! Vieraatkin ottivat useamman palan.. Kiitos ohjeesta, tätä tulen varmasti vielä useasti käyttämään!
Leipoessani hoksasin, että ostamani 'tavalliset' maissihiutaleet sisälsivät ohramallasta. Niistä valmistettuina keksit siis sisälsivät gluteenia. Meille ei asialla ollut väliä, koska joukossamme ei ollut keliaakikkoja. Ohjeeseen voisi olla kuitenkin hyvä lisätä maininta siitä, etteivät kaikki maissihiutaleet ole gluteenittomia. 🙂
-Sara

Heippa Sara. Todella hyvä huomio! Merkkaankin tuon ohjeeseen samantein. Kiitos tarkkaavaisuudestasi! Ja mukava kuulla, että keksit maistuivat myös teille 🙂

Kommentoi juttua: Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia / gluteeniton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠
  • Kirsikat ovat, ainakin täällä meidän pihassa, juuri nyt parhaimmillaan. Ison sadon kunniaksi päätin tehdä Maisemakahvilan piirakan tyyppisen, munattoman piirakan kirsikasta, mutta pienin muutoksin. Mm. osan vehnäjauhoista korvasin kaurahiutaleilla ja täytteeseen laitoin rahkan lisäksi vaniljakastiketta. Kurkkaa koko piirakan helppo ohje blogin puolelta. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-rahkamurupiirakka-munaton/⁠
⁠
#kirsikka⁠
#makeapiirakka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesäleivonta⁠
#kesä

suklaapossu

X