Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia / gluteeniton

Meillä ei koskaan syödä maissihiutaleita aamupalaksi,
välipalaksi tai muutenkaan, mutta ostin niitä alkuvuodesta
leivonnaistestailut mielessä. Kokeilinkin niitä jo suolatuissa valkosuklaafudgeissa, mutta pussi on todella iso ja niille piti keksiä
muutakin käyttöä. Koska kaapissa oli myös loppupurkki maapähkinävoita,
mikäs sen parempi leivonnaiskokeilu kuin maapähkinä-suklaakeksit, joiden valmistamiseen ei tarvita edes uunia. Näistä tuli tosi hyviä!

Alla suolaista maapähkinävoikeksiä ja
päällä kerros makeampaa suklaata. Suklaan suuresta määrästä huolimatta
nämä eivät olleet mitenkään yltiömakeita, sillä tuo keksikerros toi just
kivasti suolaisuutta. Tosi onnistuineita keksejä kaikinpuolin. Myös
toinen herkuttelija kehui jokaisen jääkaapilla käyntikerran jälkeen
näiden maukkautta.

Jos nyt kuitenkin jotain muokkaisin (ja minullahan on
tapana aina keksiä jotain muokattavaa), niin ensi kerralla laittaisin
maissihiutaleita hitusen vähemmän tai maapähkinävoita enemmän. Nyt
laitoin maissihiutaleita 200g. Käytössäni oli ”myös crunchy”
maapähkinävoi, jonka kanssa tarvittaisiin hiutaleita vähemmän kuin aivan
sileän version kanssa. Keksiosa oli tämän vuoksi pikkasen liiankin
murumaista, eikä meinannut leikatessa pysyä niin siistinä kuin olisin
halunnut. Toinen muutos olisi se, että keksikerrosta voisi olla
enemmänkin ja suklaata suhteessa hitusen vähemmän. Tekisinkin tai siis tulen
tekemään ensi kerralla keksipohjan pienempään, n. 20 cm x 20 cm
vuokaan ja vähentämään suklaan määrää, tai sitten vaan
vähentäisin hieman suklaata. Mutta hyvää siis näinkin, oikein
herkullista, mums!

Tässäpä tämä ohje 🙂

Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia (gluteeniton)

n. 23 x 23 cm vuokaan

Maapähkinäkerros:

125 g voita sulatettuna

noin 1.5-2 l (=n. 150g-200g) kokonaisia maissihiutaleita (HUOM! Varmista hiutaleiden gluteenittomuus!)

1 dl fariinisokeria

1 dl tomusokeria

1.25 dl (crunchy) maapähkinävoita
(ripaus suolaa, jos maapähkinävoi tai/ja voi suolatonta)

Päälle:
150 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata

0.5 dl (crunchy)maapähkinävoita
2 rkl vaaleaa siirappia
(suolapähkinöitä)

Ohje:

Rouhi maissihiutaleet tehosekoittimessa hienoksi.

Sekoita keskenään sulatettu voi, sokerit ja maapähkinävoi. Lisää jauhomaisia maissihiutaleita niin paljon, että seoksesta tulee murumainen, mutta kuitenkin sellainen, että murut pysyvät jotenkuten koossa, kun sitä puristelee kämmenten välissä. Painele muruseos todella tiiviisti leivinpaperoidun 23 cm x 23 cm kokoisen vuoan pohjalle.

Pilko suklaa kulhoon. Lisää joukkoon maapähkinävoi ja vaalea siirappi. Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Levitä seos vuokaan ja tasoita. Ripottele halutessasi samantein pinnalle vaikkapa suolapähkinöitä.

Laita jääkaappiin jähmettymään 1-2 tunniksi. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi terävällä veitsellä. Säilytä jääkaapissa. Napsi niitä jääkaapista aina silloin tällöin tai tarjoa vieraille.

Vinkki:
* Maapähkinävoin koostumus (rakeinen/sileä) vaikuttaa siihen, paljonko maissihiutaleita tarvitaan. Sileämmän kanssa tarvitaan enemmän ja rouheisen maapähkinävoin kanssa vähemmän.

* Jos muruseokseen menee liikaa maissihiutaleita ja se on liiankin murumaista (= murut eivät pysy yhdessä, vaikka seosta puristaa kämmenen sisällä), lisää hieman maapähkinävoita ja sulatettua rasvaa, kunnes se alkaa pysymään käsien välissä puristamalla kasassa.

* Jos suklaapinta uhkaa halkeilla palojen leikkausvaiheessa, on se luultavammin liian kylmää. Pidä vuokaa hetki huoneenlämmössä, niin suklaa lämpenee ja leikkaantuu nätimmin.

 

Kommentit (16)

Tosi herkullisen näköisiä! uskon, että suolapähkinät kruunaa tuon herkun ;D

Kiitos Taru ! Suolapähkinät ja suklaa ovat kyllä nappiyhdistelmä! 🙂

Ihania. Ps. Laitoin sulle s.postia.

Kiitos Doro! 🙂 Ps. Kiitos muistutuksesta, vastasin 🙂

Oi hitsit, näyttävät ihanilta! Taidanpa näitä tehdä sunnuntain brunssille!

Kiitos Tita! 🙂 Nämä sopivat kivasti moneen paikkaan; juhliin, piknikille, välipalaksi, jälkiruoaksi… Tai vaikkapa kesän tullen mökillä kuin mökillä tehtäväksi, kun näiden tekemiseen ei tarvita uuniakaan! 🙂

Kestääköhän pakastamista? 🙂

-E

Meillä eivät päätyneet pakkaseen asti, joten harmittavasti en pysty aivan varmaksi sanoa. Mutta uskoisin, että kestäisivät pakastamisen. Uskallatko kokeilla? 🙂

Tein näitä muutama viikko takaperin tarjottavaksi vieraille, ja olivat kyllä aivan ihania! Vieraatkin ottivat useamman palan.. Kiitos ohjeesta, tätä tulen varmasti vielä useasti käyttämään!
Leipoessani hoksasin, että ostamani 'tavalliset' maissihiutaleet sisälsivät ohramallasta. Niistä valmistettuina keksit siis sisälsivät gluteenia. Meille ei asialla ollut väliä, koska joukossamme ei ollut keliaakikkoja. Ohjeeseen voisi olla kuitenkin hyvä lisätä maininta siitä, etteivät kaikki maissihiutaleet ole gluteenittomia. 🙂
-Sara

Heippa Sara. Todella hyvä huomio! Merkkaankin tuon ohjeeseen samantein. Kiitos tarkkaavaisuudestasi! Ja mukava kuulla, että keksit maistuivat myös teille 🙂

Kommentoi juttua: Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia / gluteeniton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X