Suklaapossu

Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia / gluteeniton

Meillä ei koskaan syödä maissihiutaleita aamupalaksi, välipalaksi tai muutenkaan, mutta ostin niitä alkuvuodesta leivonnaistestailut mielessä. Kokeilinkin niitä jo suolatuissa valkosuklaafudgeissa, mutta pussi on todella iso ja niille piti keksiä muutakin käyttöä. Koska kaapissa oli myös loppupurkki maapähkinävoita, mikäs sen parempi leivonnaiskokeilu kuin maapähkinä-suklaakeksit, joiden valmistamiseen ei tarvita edes uunia. Näistä tuli tosi hyviä!

Alla suolaista maapähkinävoikeksiä ja päällä kerros makeampaa suklaata. Suklaan suuresta määrästä huolimatta nämä eivät olleet mitenkään yltiömakeita, sillä tuo keksikerros toi just kivasti suolaisuutta. Tosi onnistuineita keksejä kaikinpuolin. Myös toinen herkuttelija kehui jokaisen jääkaapilla käyntikerran jälkeen näiden maukkautta.

Jos nyt kuitenkin jotain muokkaisin (ja minullahan on tapana aina keksiä jotain muokattavaa), niin ensi kerralla laittaisin maissihiutaleita hitusen vähemmän tai maapähkinävoita enemmän. Nyt laitoin maissihiutaleita 200g. Käytössäni oli ”myös crunchy” maapähkinävoi, jonka kanssa tarvittaisiin hiutaleita vähemmän kuin aivan sileän version kanssa. Keksiosa oli tämän vuoksi pikkasen liiankin murumaista, eikä meinannut leikatessa pysyä niin siistinä kuin olisin halunnut. Toinen muutos olisi se, että keksikerrosta voisi olla enemmänkin ja suklaata suhteessa hitusen vähemmän. Tekisinkin tai siis tulen tekemään ensi kerralla keksipohjan pienempään, n. 20 cm x 20 cm vuokaan ja vähentämään suklaan määrää, tai sitten vaan vähentäisin hieman suklaata. Mutta hyvää siis näinkin, oikein herkullista, mums!

Tässäpä tämä ohje 🙂

Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia (gluteeniton)

n. 23 x 23 cm vuokaan

Maapähkinäkerros:

125 g voita sulatettuna

noin 1.5-2 l (=n. 150g-200g) kokonaisia maissihiutaleita (HUOM! Varmista hiutaleiden gluteenittomuus!)

1 dl fariinisokeria

1 dl tomusokeria

1.25 dl (crunchy) maapähkinävoita (ripaus suolaa, jos maapähkinävoi tai/ja voi suolatonta)

Päälle: 150 g maitosuklaata 100 g tummaa suklaata

0.5 dl (crunchy)maapähkinävoita 2 rkl vaaleaa siirappia (suolapähkinöitä)

Ohje:

Rouhi maissihiutaleet tehosekoittimessa hienoksi.

Sekoita keskenään sulatettu voi, sokerit ja maapähkinävoi. Lisää jauhomaisia maissihiutaleita niin paljon, että seoksesta tulee murumainen, mutta kuitenkin sellainen, että murut pysyvät jotenkuten koossa, kun sitä puristelee kämmenten välissä. Painele muruseos todella tiiviisti leivinpaperoidun 23 cm x 23 cm kokoisen vuoan pohjalle.

Pilko suklaa kulhoon. Lisää joukkoon maapähkinävoi ja vaalea siirappi. Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Levitä seos vuokaan ja tasoita. Ripottele halutessasi samantein pinnalle vaikkapa suolapähkinöitä.

Laita jääkaappiin jähmettymään 1-2 tunniksi. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi terävällä veitsellä. Säilytä jääkaapissa. Napsi niitä jääkaapista aina silloin tällöin tai tarjoa vieraille.

Vinkki: * Maapähkinävoin koostumus (rakeinen/sileä) vaikuttaa siihen, paljonko maissihiutaleita tarvitaan. Sileämmän kanssa tarvitaan enemmän ja rouheisen maapähkinävoin kanssa vähemmän.

* Jos muruseokseen menee liikaa maissihiutaleita ja se on liiankin murumaista (= murut eivät pysy yhdessä, vaikka seosta puristaa kämmenen sisällä), lisää hieman maapähkinävoita ja sulatettua rasvaa, kunnes se alkaa pysymään käsien välissä puristamalla kasassa.

* Jos suklaapinta uhkaa halkeilla palojen leikkausvaiheessa, on se luultavammin liian kylmää. Pidä vuokaa hetki huoneenlämmössä, niin suklaa lämpenee ja leikkaantuu nätimmin.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maapähkinä-suklaakeksit ilman uunia / gluteeniton

Taru

Tosi herkullisen näköisiä! uskon, että suolapähkinät kruunaa tuon herkun ;D

Suklaapossu

Kiitos Taru ! Suolapähkinät ja suklaa ovat kyllä nappiyhdistelmä! 🙂

Raisa P

Oi oi oi!!! 🙂

Suklaapossu

Heheh, nämä kyllä veivät kielen mennessään 🙂

Doro

Ihania. Ps. Laitoin sulle s.postia.

Suklaapossu

Kiitos Doro! 🙂 Ps. Kiitos muistutuksesta, vastasin 🙂

Tita

Oi hitsit, näyttävät ihanilta! Taidanpa näitä tehdä sunnuntain brunssille!

Suklaapossu

Kiitos Tita! 🙂 Nämä sopivat kivasti moneen paikkaan; juhliin, piknikille, välipalaksi, jälkiruoaksi… Tai vaikkapa kesän tullen mökillä kuin mökillä tehtäväksi, kun näiden tekemiseen ei tarvita uuniakaan! 🙂

Anonyymi

Kestääköhän pakastamista? 🙂

-E

Suklaapossu

Meillä eivät päätyneet pakkaseen asti, joten harmittavasti en pysty aivan varmaksi sanoa. Mutta uskoisin, että kestäisivät pakastamisen. Uskallatko kokeilla? 🙂

Anonyymi

Tein näitä muutama viikko takaperin tarjottavaksi vieraille, ja olivat kyllä aivan ihania! Vieraatkin ottivat useamman palan.. Kiitos ohjeesta, tätä tulen varmasti vielä useasti käyttämään!
Leipoessani hoksasin, että ostamani 'tavalliset' maissihiutaleet sisälsivät ohramallasta. Niistä valmistettuina keksit siis sisälsivät gluteenia. Meille ei asialla ollut väliä, koska joukossamme ei ollut keliaakikkoja. Ohjeeseen voisi olla kuitenkin hyvä lisätä maininta siitä, etteivät kaikki maissihiutaleet ole gluteenittomia. 🙂
-Sara

Suklaapossu

Heippa Sara. Todella hyvä huomio! Merkkaankin tuon ohjeeseen samantein. Kiitos tarkkaavaisuudestasi! Ja mukava kuulla, että keksit maistuivat myös teille 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *