Macaron-leivokset piparminttu-suklaa-, Lemon curd- ja maapähkinävoi-täytteillä (gluteeniton)

Sain pyynnön tehdä Vapuksi kunnon pläjäyksen erilaisia macaron-leivoksia. Täytteiden ja värien suhteen sain vapaat kädet. Vappuun (ja miksei muihinkin juhliin) sopii hyvin erilaiset värit, joten tein niin väri- kuin makumaailmaltaan kolmenlaisia leivoksia.

Kaksi makumaailmaa eli sitruuna- ja piparminttu-suklaatäyte olivatkin heti varmoja. Ne kun ovat suosikkitäytteeni. Halusin samantein kokeilla myös jotain uutta. Kaappeja tonkiessani silmiini osui suolapähkinäpussi. Macaron-kuori itsessään on todella makea, joten sen pariksi sopii mainiosti jokin kirpeä tai suolainen. Suolapähkinöistä sain ajatuksen maistella macaronkuoria ja maapähkinävoita yhdessä. Makean ja suolaisen yhdistelmä oli yllättävä, mutta sen verran hyvä, että tein testimielessä itselleni vielä toisenkin maapähkinävoi-täytteisen macaronin. Ja pitihän makumaailma varmistaa vielä kolmannenkin kerran 😉 Mutta siis hyvää oli, myös toisen aikuisen maistelijan mielestä, joten maapähkinä päätyi kolmanneksi mauksi.

Käytin kahteen macaron-annokseen ohjetta, jota testailin vähän aikaa. Ohje on tosi helppo ja melko varma onnistumisen suhteen. Eikä makukaan ole niin voimakkaan mantelinen kuin yleensä, sillä osa mantelijauheesta korvataan maissitärkkelysjauholla. Myös tällä kertaa kuoret onnistuivat mielestäni oikein hyvin. Ainut ongelma meinasi tulla paistovaiheessa, sillä osa kuorista nousi epätasaisesti ja repeytyi päältä pahasti. Huomasin, että leivinpellin päällä olevalla alustalla on merkitystä. Jos pellillä oli pelkästään ohut leivinpaperi, repeytyivät macaronit pahasti. Jos taas taitoin leivinpaperin kaksinkerroin tai käytin paksumpaa kestoleivinpaperia, pysyivät kuoren pinnat nätisti tasaisina. Samalla tuli siis opittua taas jotain uutta. Tässäkin on uunikohtaisia eroja, eikä leivinpaperia tarvitse välttämättä taittaa kaksinkerroin. Luulisin, että tämänlainen ongelma saattaa tulla vastaan uuneilla, joissa alalämpö on liian voimakas. Onneksi tällöin voi kokeilla paksumpaa kerrosta leivinpaperia, tai kahta uunipeltiä päällekkäin.

Kolmannen satsin tein italialaisella menetelmällä, jossa sokeriliemi kuumennetaan ja kaadetaan vatkattujen valkuaisten joukkoon. Keino on ollut käytössäni melko varma onnistumista ajatellen, mutta joskus silläkin tulee onttoja kuoria. Niin kävi tälläkin kertaa, mutta onneksi se ei tilaajaa haitannut.

Maapähkinävoi-, sitruuna- ja piparminttu-suklaa-macaronit-leivokset
Koosta riippuen n. 90 kpl valmista macaron-leivosta

Kuoret:
yhteensä 3 annosta macaron-kuoria, osa italialaisella ohjeella, osa Jennin ohjeella
– yhteen annokseen keltaista pastaväriä
– toiseen annokseen punaista pastaväriä + strösseleitä pursotettujen lanttien päälle
– kolmanteen annokseen vihreää pastaväriä + tummaa kaakaojauhetta pinnalle koristeeksi pursotuksen jälkeen

Täyte I:
n. 200 g karkeaa maapähkinävoita

Täyte II:
Piparminttu-suklaatäyte

Täyte III (sitruunatahnaa. Reilu annos, lopusta riittää vaikka rahkan tai jogurtin kaveriksi):
1 dl sitruunan mehua
1.25 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
4 keltuaista
25 g voita

Ohje täyte III:een eli sitruunatahnaan:
Sekoita sitruunan mehu, sokeri, maissitärkkelysjauhot ja keltuaiset kattilassa sekaisin vispilällä. Kuumenna seosta jatkuvasti vispilällä pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Nosta kattila heti levyltä ja jatka vatkaamista voimakkaasti n. minuutin ajan. Lisää joukkoon voi nokareina ja vatkaa, kunnes voi sulaa ja seos on kiiltävää ja sileää. Anna jäähtyä.

Täyte macaron-kuoret haluamallasi täytteellä. Sitruunatahna ja piparminttu-suklaatäyte on helppo pursottaa esim. paksumpaa pakastepussia apuna käyttäen. Maapähkinävoi on melko jäykkää ja kuorten täyttäminen sillä onnistuu hyvin levittämällä lusikalla täytettä kuoren pinnalle.

Vinkki:
* Macaronit voi tehdä vaikkapa pakkaseen valmiiksi ja ottaa sulamaan parisen tuntia ennen tarjoamista.

* Jos leivosten pitää olla täysin gluteenittomia, varmista, että suklaa ja nonparellit ovat gluteenittomia.

Huomasin jälleen, että kirpeän raikkaat täytteet sekä myös suolaiset täytteet sopivat tosi kivasti makeisiin macaronkuoriin.

Kommentit (12)

Mulla on ollut vaikeuksia saada mantelijauhosta tarpeeksi hienojakoista, ja siis löytää kaupasta ylipäätään tarpeeksi hienojakoista jauhoa. Mitä mantelijauhoa sinä olet käyttänyt?

Piti vielä lisätä, että tosi kauniita macaronseja, mutta selain jäätyi. 🙂

No niin, tätä(kin) resseptiä testattu. Osaatko antaa vinkkiäliian jäykäksi jäävään taikinaan? Vatkaankohan valkuisia liikaa vai sekoitanko taikinaa mantelijauhoa lisätessä liian vähän. Aina jää se hitsin nystyrä siihen pinnalle 😀
Oikein kiva ohje, vaikka ne täydelliset pitsireunat ja sileä lakki jäi vielä kokematta, mutta luulen, että se on enemmän leipurista kuin reseptistä kiinni 😉
Harjoitukset jatkukoon!

Nanna / http://www.noppasoppa.wordpress.com

Moikka Nanna 🙂 Yritin jo eilen vastata sulle, mutta kävi samoin kuin sulle eli selain hyytys, koko illaksi tosin. Mutta nyt uusi yritys, vaikkakin näimmä hieman myöhässä kun olit niin ehtiväinen 🙂 Eli käytän Sallisen mantelijauhetta. Usein sanotaan, että mantelijauhe pitäisi siivilöidä, mutta itse en jaksa sellaista. Siitä huolimatta pinnasta tulee aika sileä. Liian jäykäksi jäävä taikina kielii ainakin liian vähäisestä sekoittamisesta. Massa kannattaa sekoitella niin löysäksi, että jos taikinaan vetää nuolijalla uran, niin se umpeutuu 20 sekunnin kuluessa. Jos vako jää näkyviin tuossa ajassa, sekoittaa muutaman kerran lisää. Toinen tapa testata sopiva koostumus on tiputtaa lusikallinen massaa leivinpaperin päälle. Jos se jää kokkareeksi, eikä se tasoitu lainkaan, pitää massaa sekoitella lisää. Huomasin muuten, että tätä taikinaa joutui sekoittelemaan hieman enemmän kuin muita, oli sen verran jäykkä valkuaisvaahto. Mutta tosiaan liikaakaan ei saa sekoittaa, ettei ilmakuplat häviä täysin. Kokeilepas vielä uudestaan, toivottavasti onnistuu vielä paremmin 🙂 Onneks kuitenkaan nuo kauneusvirheet eivät vaikuta makuun 🙂

Voi Suklaapossu, macaronisi ovat aina niin kauniita ja täydellisen näköisiä! Kun uskaltautuisin vielä itsekkin kokeilemaan… No ehkä näistä sinun postauksistasi innostuneena tässä kesän aikana 🙂

Voi kiitos paljon Maiju 🙂 Uskaltaudu ihmeessä sinäkin kokeilemaan! Itse olen testaillut eri ohjeita vaikka kuinka, ja tämä on todellakin yksi parhaista, tai siis se paras! 😀 Kannattaa testailla 🙂

Nämä macaronisi alkavat näyttää silmissäni niin houkuttelevilta, että alan olla lähellä niiden tekemistä. ;D En edes muista, olenko koskaan ja missään maistanut macaroneja… Näistä maistaisin ensiksi noita vihreitä. Ai jai! 😛

Hihih, kiitos Leena-muori ja hienoa, jos saan sinut innostumaan näiden kokeilemisesta 😀 Mun ensimmäinen macaron-maistijainen oli muuten omatekemäni macaron. Sen jälkeen olen syönyt sellaisia yksissä juhlissa ja saanut myös kaupan valmiita. Mutta kyllä pitää sanoa, että nämä omatekoiset voittivat kaikki nuo. Varsinkin juuri nuo vihreät, ne on ihan parhaita. Maistuu melkein Pätkikselle 😛

Oi että miten hyvän näköisiä 😛 Jos saisin kysyä, että mihin teet macaronit? Siis teetkö macaronivuokaan vai miten? 🙂

Kiitos 😀 Käytän massan pursotteluun pursotuspussia, jossa on pyöreäsuinen n. 10 mm halkaisijaltaan oleva tylla. Pursottelen sillä macaronmassan tavalliselle uunipellille suoraan leivinpaperin päälle. Puristan pyöreän lantin, lopetan pursottaminen, pursotan viereen toisen lantin jne. Macaronvuokia (tai -mattoja, mitä lienevätkään) en ole kokeillut. Olen kuullut, että niissä taikina ei välttämättä kypsy kunnolla, tai valmiit kuoret tarttuvat kiinni eikä jälki ole niin siisti kuin voisi olla. Leivinpaperilla olen onnistunut ihan kivasti, kun vain taikina on oikeanlainen (liian paksuun jää huiput, liian löysä leviää pellille eikä nostata jalkoja) ja pitää tasaista rytmiä pursottaessa 🙂

Kysyn vaan että laitetaanko siis nuo strösselit ennen vai jälkeen paistamisen kun ajattelin että eikö ne sula uunissa?

Ripottelin strösselit pintaan ennen paistamista, heti pursottamisen jälkeen. Hyvinä pysyivät eivätkä sulaneet 🙂

Kommentoi juttua: Macaron-leivokset piparminttu-suklaa-, Lemon curd- ja maapähkinävoi-täytteillä (gluteeniton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Suklaahippukeksit ovat minusta yksi parhaista pikkuleivistä. Vaikka blogista löytyykin jo kaksi täydellisen ihanaa ohjetta, testasin vielä näistä herkuista munatonta versiota. Se onnistui yliodotusten ja uunista ulos tuli ihanan pehmeitä ja suorastaan suussasulavat keksit, siis ihan kirjaimellisesti. Jos minulla olisi nyt kaapissa suklaata, todennäköisesti tekisin näitä samantein. Kurkkaa herkkuohje blogista. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaahippukeksit-munattomat/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaahippukeksit⁠
#munaton⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#eggless⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#chocolateshipcookie
  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠

suklaapossu

X