Suklaapossu

Makeat tuulihatut murupäällisellä (ja hävikin välttämiseksi lakkatäytteellä)

Tuulihatut stroisselipäällisellä sopivat juhliin

Näin viime vuoden puolella netissä tosi kivannäköisen ohjeen, jossa tuulihatun päällä nökötti keksitaikinaa muistuttava kerros. Mielenkiintoni heräsi samantein ja etsin hyvää tilaisuutta testata sitä. Uuden vuoden juhlissa on mukava mussuttaa kaikkia pieniä suupaloja, joten päätin testata näitä silloin. Käytän todella harvoin valmiita ja testattuja ohjeita, mutta tällä kertaa päätin tehdä tuulihatut netistä löytämälläni, mielenkiintoisella ohjeella. Voi jehna kun olivat hyviä, erityisesti uunituoreena. Ja jopa ilman täytettä! Eikä edes vaikeita tehdä.

Tuulihattutaikina ja murutaikina päällekäin, helppo tehdä

 

Herkut syntyivä, kun jäin kotiin leipomaan muun perheen matkasessa anoppilaan. Tällaiset leivontapäivät ovat harvinaista herkkua ja nautin niistä suunnattomasti. Silloin saan oman pienen hetken (jopa muutaman tunnin) vain itselleni. Suunnittelin tekeväni näiden tuulihattujen lisäksi muitakin leivonnaisia. Suunnitelmat meinasivat mennä mönkään heti alkumetreillä, kun sain ensimmäisen pellillisen tuulihattuja uuniin. Jäin  nimittäin ihailemaan niiden nousemista ja kaunista muotoa. Nehän näyttivät kauniilta, juuri sellaisilta kuin pitikin! Ihmetys oli niin suuri, että kaikki muu touhu keskeytyi hetkeksi ja katselin vain uunin luukun läpi kuinka tuulihatut kohosivat muruseoksen alla.

Olin jättänyt muutaman tuulihatun päältä testimielessä murutaikinan pois. Niiden katsominen saikin aikaan pienen naurun pyrskähdyksen, sillä ne olivat pienen pieniä kinniäisiä verrattuna noihin muihin, murutaikinan alla suuriksi paisuneisiin tuulihattuihin. Kyllä oli mahtava huomata, että ohje toimi. Tosin taisin olle hieman epätarkka murutaikinan palojen asetteluiden kanssa tai sitten en painanut niitä tarpeeksi taikinan pintaan, sillä kun tarkkailin kypsiä tuulareita, ne eivät olleet aivan niin tasalaatuisia kuin alkuperäisohjeessa. Mutta eipä se varmaan makua huonontanut.

Tuulihatut murupäällisellä kasvavat uunissa isommiksi kuin ilman murupäällistä

Alkuperäisohje muuttui matkan varrella, mutta vain hitusen. Mitat oli kerrottu grammoina ja ne vastasivat selvästi cup-mittoja. Esim. maitoa tuli 240g eli 1 cup. Muokkasin ohjetta sen verran, että sain määrät helpommin mitattaviksi suomessa käytetyillä dl-mitoilla eli tuo 1 cup oli lopulta 2.5 dl jne.. Samalla tein taikinaa vain puolikkaan annoksen, sillä se vaikutti tosi suurelta. Tämä pienempi annoskin on suuri, sillä ainakin itse sain aikaan hieman päälle 3 pellillistä tuulihattuja.

Tuulihattujen tekeminen on helppoa

Alkuperäisohjeessa puhuttiin jauhoisa nimellä ”bread flour”. En keksinyt googlettelunkaan jälkeen tarkkaa tietoa, mitä jauhoja nuo vastaavat suomessa, joten käytin suosiolla ihan vain perus vehnäjauhoja ja hyvin toimivat. Tuossa alkuperäisjutussa muuten väitettiin, että stroisselipäällisellä tuulihatuista tulee 4:llä tavalla parempia. Keksin myös itse samaan tyyliin oman 4 hyvää puolta ja ne tulee tässä:

  1. Pehmeän ja ilmavan tuulihatun sekä rapean murutaikinan konstrasti on ihana ja muru tuo hyvää makua muuten melko plissun makuiseen tuulihattuun
  2. Murutaikinalla kuorrutetut tuulihatut ovat näyttäviä ja erilaisia
  3. Murutaikinalla kuorrutetut tuulihatut maistuvat tuoreeltaan jopa sellaisenaan, ilman täytettä
  4. Murutaikinan alla paistuneet tuulihatut ovat selvästi suurempia kuin ilman murutaikinaa paistuneet kaverinsa ja niiden sisään mahtuu reilusti enemmän täytettä (katso vaikka kuva alla)
Onnistunut tuulihattu on sisältä ontto

En ollut suunnitellut täytettä sen enempää, vaan laitoin tuulihattujen täytteeksi mitä kaapista sattui löytymään. Olin vähän aiemmin ostanut lakkatuorejuustopaketin, joten se sai mennä kermavaahdon joukkoon. Kerma-tuorejuustosötkön maku oli pelkiltään tosi pliisu, joten teräsin lakan makua vielä tyhjentämällä täytteen joukkoon loppupurkin lakkahilloa. Tungin täytteen pursotuspussiin, jossa oli pienehkö pyöreä tyllä ja kokeilin pursottaa täytteen sekä pohjan että sivusta kautta. Sivustasta pursottaessa koko päällinen meinasi revetä, mutta pohjasta pursotus onnistui hyvin. Täytettä meni sisään paljon, ja täyttämisessä saikin olla tarkkana, ettei täytettä laittanut liikaa, jolloin täyte uhkasi pursua reiästä takaisin päin. Lakkatäytteen maku miellytti niitä, jotka pitävät muutenkin lakasta.

Lakkatäyte tuulihattujen sisällä

Mielestäni näistä tuli tosi kivoja, ja pystyn jo hyvin kuvittelemaan näitä seuraavissa juhlissamme, erilaisilla täytteillä.

Tuulihatut stroisselipäällisellä

3 pellillistä, yhteensä n.75 kpl

Tuulihattutaikinaan:

1.25 dl (125 g) vettä

1.25 dl (125 g) maitoa

2 tl (10 g) erikoishienoa sokeria

2/3 tl (3 g) suolaa (jos käytössä suolapitoinen voi. Suolattoman voin kanssa suolaa tulee 1 tl)

125 g voita

2.25 dl (n.150 g) vehnäjauhoja (alk.per. leipäjauhoja)

250 g (eli n. 5 kpl m-koon) munia

Päälliseen (”murutaikina”):

50 g kylmää voita

n. 4 rkl (60 g) tummaa (ruokokide)sokeria

(jos voi on suolatonta, ripaus (0.5 g) suolaa)

n. 6 rkl (60 g) vehnäjauhoja (alk.per.leipäjauhoja)

Täyte esim.:

2 dl vispikermaa

200 g lakkatuorejuustoa

n. 1.5-2 dl (maun mukaan) lakkahilloa

Ohje:

Tee ensin murutaikina, joka tulee tuulihatun päälle. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi. Laita voi sekä muut muruseoksen aineet monitoimikoneen kulhoon ja sekoita, kunnes seos on murumaista.

Murupäällisen aineet on pitää olla kylmiä
Muruseos

Kaulitse muruseos kahden leivinpaperin välissä noin 2 mm paksuiseksi (n. 25 cm halkaisijaltaan olevaksi) levyksi.

Murutaikina kaulitaan ohueksi

Nosta murutaikinalevy leivinpapereineen pakkaseen odottamaan.

Tee seuraavaksi tuulihattutaikina. Mittaa vesi, maito, sokeri, suola ja voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita samantein joukkoon siivilöidyt jauhot. Nosta kattila takaisin levylle ja sekoittele, kunnes taikina alkaa irrota reunoilta ja pohjasta. Anna seoksen jäähtyä pari minuuttia.

Vesi voi ja jauhoseos kypsennetään ensin

Lisää munat joukkoon yksitellen kunnolla (vatkaimen keskiteholla) vatkaten. Vatkaimella vatkatessa seos menee aluksi murumaiseksi, mutta koostumus muuttuu munien lisäämisen myötä. Tarkkaile siis koostumusta viimeisen  munan kohdalla. Valmiin massan pitäisi olla pehmeää, sitkeää ja hieman kiiltävää. Sen pitää pysyä muodossaan, kun sitä pursottaa. Ks. myös vinkki-osio liittyen munien määrään!

Valmis tuulihattutaikina ennen pursottamista on sileä

Lusikoi täyte pursotuspussiin ja pursottele pyöreitä noin kahden euron kokoisia kasoja leivinpaperin päälle. Ota murutaikinasta kaulittu levy pakkasesta. Leikkaa siitä hieman (n.10%) pienempiä kuin pursotetuista tuulihattutaikinakasoista ja nosta yksi läpyskä kunkin kasan päälle.

Murutaikinasta leikataa sopivan kokoisia pyöreitä paloja
Murutaikinan pala asetetaan tuulihattutaikinan päälle

Kokoa murutaikinasta leikkausvaiheessa ylijäänyt taikina yhteen. Varo lämmittämästä sitä käsissä. Kaulitse jäljelle jäänyt taikina uudestaan kahden leivinpaperin välissä ja laita tarvittaessa pakkaseen hetkeksi. Leikkaa hieman kovettuneesta levystä lisää paloja tuulihattutaikinakasojen päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa n. 22 minuuttia, kunnes tuulihatut ovat hyvin nousseet ja näyttävät miltei valmiilta. Avaa luukun ovi 2-3 sekunniksi, jotta höyry pääsee pois uunista. Pidä tuulihatut vielä uunissa, kunnes pallurat ovat saaneet hieman väriä, päällinen on rapean tuntuinen ja tuulihatut tuntuvat kevyiltä. Anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.

Vinkit:

* HUOM! Munien määrä riippuu niiden koosta. Taikinaan menee noin 5 M-koon munaa.

* Varo avaamasta uunin luukkua ennen, kuin tuulihatut ovat miltei valmiita, jotta ne eivät lässähdä!

* Voit käyttää apuna keksitaikinan leikkaamisessa esim. tyllaa tai muuta pientä pyöreää välinettä.

Murupäällinen tekee tuulihatuista isompia

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makeat tuulihatut murupäällisellä (ja hävikin välttämiseksi lakkatäytteellä)

Taru / Taikakakut

Ovat kyllä varsin mielenkiintoisia! Varasti ihania! 🙂 Itsellä edellisten tuulihattujen teosta on niin monta vuotta ettei niitä löydy edes blogista. Olen tehnyt kinkkutäytteellä ja ihan kermalla ja mansikkahillolla.

Suklaapossu

Kiitos Taru 🙂 Herkkua kyllä olivat, samalla rapeita, mutta silti ihanan pehmoisia, nams! Mansikkahillo + kermavaahto on myös tosi ihana tuulihattujen täyte kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tässä tuo murupäällinen toi jo oman makunsa ja mietinkin, että sopisiko vaikka pelkkä vaniljasokerilla maustettu kermavaahto + tuorejuustosötkötys sisälle tai sitten vaniljakreemillä maustettu kermavaahto. Mmmm.. Ehkä pitää testailla sellaisiakin 😛

Annin Uunissa

Oi että ihanaa! Näyttää superherkulliselta.

Suklaapossu

Kiitos Anni 🙂 Tykkäsin kovin. Varsinkin tuoreeltaan maisteltuna meinasi mennä useampikin. Tai siis menikin 😉 Onneksi näitä tuli yhdestä annoksesta niin paljon että jäi täytettäväksikin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *