Makeat tuulihatut murupäällisellä (ja hävikin välttämiseksi lakkatäytteellä)

Tuulihatut stroisselipäällisellä sopivat juhliin

Näin viime vuoden puolella netissä tosi kivannäköisen ohjeen, jossa tuulihatun päällä nökötti keksitaikinaa muistuttava kerros. Mielenkiintoni heräsi samantein ja etsin hyvää tilaisuutta testata sitä. Uuden vuoden juhlissa on mukava mussuttaa kaikkia pieniä suupaloja, joten päätin testata näitä silloin. Käytän todella harvoin valmiita ja testattuja ohjeita, mutta tällä kertaa päätin tehdä tuulihatut netistä löytämälläni, mielenkiintoisella ohjeella. Voi jehna kun olivat hyviä, erityisesti uunituoreena. Ja jopa ilman täytettä! Eikä edes vaikeita tehdä.

Tuulihattutaikina ja murutaikina päällekäin, helppo tehdä

 

Herkut syntyivä, kun jäin kotiin leipomaan muun perheen matkasessa anoppilaan. Tällaiset leivontapäivät ovat harvinaista herkkua ja nautin niistä suunnattomasti. Silloin saan oman pienen hetken (jopa muutaman tunnin) vain itselleni. Suunnittelin tekeväni näiden tuulihattujen lisäksi muitakin leivonnaisia. Suunnitelmat meinasivat mennä mönkään heti alkumetreillä, kun sain ensimmäisen pellillisen tuulihattuja uuniin. Jäin  nimittäin ihailemaan niiden nousemista ja kaunista muotoa. Nehän näyttivät kauniilta, juuri sellaisilta kuin pitikin! Ihmetys oli niin suuri, että kaikki muu touhu keskeytyi hetkeksi ja katselin vain uunin luukun läpi kuinka tuulihatut kohosivat muruseoksen alla.

Olin jättänyt muutaman tuulihatun päältä testimielessä murutaikinan pois. Niiden katsominen saikin aikaan pienen naurun pyrskähdyksen, sillä ne olivat pienen pieniä kinniäisiä verrattuna noihin muihin, murutaikinan alla suuriksi paisuneisiin tuulihattuihin. Kyllä oli mahtava huomata, että ohje toimi. Tosin taisin olle hieman epätarkka murutaikinan palojen asetteluiden kanssa tai sitten en painanut niitä tarpeeksi taikinan pintaan, sillä kun tarkkailin kypsiä tuulareita, ne eivät olleet aivan niin tasalaatuisia kuin alkuperäisohjeessa. Mutta eipä se varmaan makua huonontanut.

Tuulihatut murupäällisellä kasvavat uunissa isommiksi kuin ilman murupäällistä

Alkuperäisohje muuttui matkan varrella, mutta vain hitusen. Mitat oli kerrottu grammoina ja ne vastasivat selvästi cup-mittoja. Esim. maitoa tuli 240g eli 1 cup. Muokkasin ohjetta sen verran, että sain määrät helpommin mitattaviksi suomessa käytetyillä dl-mitoilla eli tuo 1 cup oli lopulta 2.5 dl jne.. Samalla tein taikinaa vain puolikkaan annoksen, sillä se vaikutti tosi suurelta. Tämä pienempi annoskin on suuri, sillä ainakin itse sain aikaan hieman päälle 3 pellillistä tuulihattuja.

Tuulihattujen tekeminen on helppoa

Alkuperäisohjeessa puhuttiin jauhoisa nimellä ”bread flour”. En keksinyt googlettelunkaan jälkeen tarkkaa tietoa, mitä jauhoja nuo vastaavat suomessa, joten käytin suosiolla ihan vain perus vehnäjauhoja ja hyvin toimivat. Tuossa alkuperäisjutussa muuten väitettiin, että stroisselipäällisellä tuulihatuista tulee 4:llä tavalla parempia. Keksin myös itse samaan tyyliin oman 4 hyvää puolta ja ne tulee tässä:

  1. Pehmeän ja ilmavan tuulihatun sekä rapean murutaikinan konstrasti on ihana ja muru tuo hyvää makua muuten melko plissun makuiseen tuulihattuun
  2. Murutaikinalla kuorrutetut tuulihatut ovat näyttäviä ja erilaisia
  3. Murutaikinalla kuorrutetut tuulihatut maistuvat tuoreeltaan jopa sellaisenaan, ilman täytettä
  4. Murutaikinan alla paistuneet tuulihatut ovat selvästi suurempia kuin ilman murutaikinaa paistuneet kaverinsa ja niiden sisään mahtuu reilusti enemmän täytettä (katso vaikka kuva alla)

Onnistunut tuulihattu on sisältä ontto

En ollut suunnitellut täytettä sen enempää, vaan laitoin tuulihattujen täytteeksi mitä kaapista sattui löytymään. Olin vähän aiemmin ostanut lakkatuorejuustopaketin, joten se sai mennä kermavaahdon joukkoon. Kerma-tuorejuustosötkön maku oli pelkiltään tosi pliisu, joten teräsin lakan makua vielä tyhjentämällä täytteen joukkoon loppupurkin lakkahilloa. Tungin täytteen pursotuspussiin, jossa oli pienehkö pyöreä tyllä ja kokeilin pursottaa täytteen sekä pohjan että sivusta kautta. Sivustasta pursottaessa koko päällinen meinasi revetä, mutta pohjasta pursotus onnistui hyvin. Täytettä meni sisään paljon, ja täyttämisessä saikin olla tarkkana, ettei täytettä laittanut liikaa, jolloin täyte uhkasi pursua reiästä takaisin päin. Lakkatäytteen maku miellytti niitä, jotka pitävät muutenkin lakasta.

Lakkatäyte tuulihattujen sisällä

Mielestäni näistä tuli tosi kivoja, ja pystyn jo hyvin kuvittelemaan näitä seuraavissa juhlissamme, erilaisilla täytteillä.

Tuulihatut stroisselipäällisellä

3 pellillistä, yhteensä n.75 kpl

Tuulihattutaikinaan:

1.25 dl (125 g) vettä

1.25 dl (125 g) maitoa

2 tl (10 g) erikoishienoa sokeria

2/3 tl (3 g) suolaa (jos käytössä suolapitoinen voi. Suolattoman voin kanssa suolaa tulee 1 tl)

125 g voita

2.25 dl (n.150 g) vehnäjauhoja (alk.per. leipäjauhoja)

250 g (eli n. 5 kpl m-koon) munia

Päälliseen (”murutaikina”):

50 g kylmää voita

n. 4 rkl (60 g) tummaa (ruokokide)sokeria

(jos voi on suolatonta, ripaus (0.5 g) suolaa)

n. 6 rkl (60 g) vehnäjauhoja (alk.per.leipäjauhoja)

Täyte esim.:

2 dl vispikermaa

200 g lakkatuorejuustoa

n. 1.5-2 dl (maun mukaan) lakkahilloa

Ohje:

Tee ensin murutaikina, joka tulee tuulihatun päälle. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi. Laita voi sekä muut muruseoksen aineet monitoimikoneen kulhoon ja sekoita, kunnes seos on murumaista.

Murupäällisen aineet on pitää olla kylmiä

Muruseos

Kaulitse muruseos kahden leivinpaperin välissä noin 2 mm paksuiseksi (n. 25 cm halkaisijaltaan olevaksi) levyksi.

Murutaikina kaulitaan ohueksi

Nosta murutaikinalevy leivinpapereineen pakkaseen odottamaan.

Tee seuraavaksi tuulihattutaikina. Mittaa vesi, maito, sokeri, suola ja voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita samantein joukkoon siivilöidyt jauhot. Nosta kattila takaisin levylle ja sekoittele, kunnes taikina alkaa irrota reunoilta ja pohjasta. Anna seoksen jäähtyä pari minuuttia.

Vesi voi ja jauhoseos kypsennetään ensin

Lisää munat joukkoon yksitellen kunnolla (vatkaimen keskiteholla) vatkaten. Vatkaimella vatkatessa seos menee aluksi murumaiseksi, mutta koostumus muuttuu munien lisäämisen myötä. Tarkkaile siis koostumusta viimeisen  munan kohdalla. Valmiin massan pitäisi olla pehmeää, sitkeää ja hieman kiiltävää. Sen pitää pysyä muodossaan, kun sitä pursottaa. Ks. myös vinkki-osio liittyen munien määrään!

Valmis tuulihattutaikina ennen pursottamista on sileä

Lusikoi täyte pursotuspussiin ja pursottele pyöreitä noin kahden euron kokoisia kasoja leivinpaperin päälle. Ota murutaikinasta kaulittu levy pakkasesta. Leikkaa siitä hieman (n.10%) pienempiä kuin pursotetuista tuulihattutaikinakasoista ja nosta yksi läpyskä kunkin kasan päälle.

Murutaikinasta leikataa sopivan kokoisia pyöreitä paloja

Murutaikinan pala asetetaan tuulihattutaikinan päälle

Kokoa murutaikinasta leikkausvaiheessa ylijäänyt taikina yhteen. Varo lämmittämästä sitä käsissä. Kaulitse jäljelle jäänyt taikina uudestaan kahden leivinpaperin välissä ja laita tarvittaessa pakkaseen hetkeksi. Leikkaa hieman kovettuneesta levystä lisää paloja tuulihattutaikinakasojen päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa n. 22 minuuttia, kunnes tuulihatut ovat hyvin nousseet ja näyttävät miltei valmiilta. Avaa luukun ovi 2-3 sekunniksi, jotta höyry pääsee pois uunista. Pidä tuulihatut vielä uunissa, kunnes pallurat ovat saaneet hieman väriä, päällinen on rapean tuntuinen ja tuulihatut tuntuvat kevyiltä. Anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.

Vinkit:

* HUOM! Munien määrä riippuu niiden koosta. Taikinaan menee noin 5 M-koon munaa.

* Varo avaamasta uunin luukkua ennen, kuin tuulihatut ovat miltei valmiita, jotta ne eivät lässähdä!

* Voit käyttää apuna keksitaikinan leikkaamisessa esim. tyllaa tai muuta pientä pyöreää välinettä.

Murupäällinen tekee tuulihatuista isompia

 

Kommentit (4)

Ovat kyllä varsin mielenkiintoisia! Varasti ihania! 🙂 Itsellä edellisten tuulihattujen teosta on niin monta vuotta ettei niitä löydy edes blogista. Olen tehnyt kinkkutäytteellä ja ihan kermalla ja mansikkahillolla.

Kiitos Taru 🙂 Herkkua kyllä olivat, samalla rapeita, mutta silti ihanan pehmoisia, nams! Mansikkahillo + kermavaahto on myös tosi ihana tuulihattujen täyte kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tässä tuo murupäällinen toi jo oman makunsa ja mietinkin, että sopisiko vaikka pelkkä vaniljasokerilla maustettu kermavaahto + tuorejuustosötkötys sisälle tai sitten vaniljakreemillä maustettu kermavaahto. Mmmm.. Ehkä pitää testailla sellaisiakin 😛

Oi että ihanaa! Näyttää superherkulliselta.

Kiitos Anni 🙂 Tykkäsin kovin. Varsinkin tuoreeltaan maisteltuna meinasi mennä useampikin. Tai siis menikin 😉 Onneksi näitä tuli yhdestä annoksesta niin paljon että jäi täytettäväksikin.

Kommentoi juttua: Makeat tuulihatut murupäällisellä (ja hävikin välttämiseksi lakkatäytteellä)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X