Suklaapossu

Manoffee eli mansikka-kinuskipiirakka

Banoffee tyyppinen herkku mansikoista

Mansikoiden, toffeen, keksimurupohjan ja kermavaahdon yhdistelmä on jotain niin hyvää! Tämä mansikoilla höystetty banoffeen tyyppinen herkku oli tässä muutama päivä sitten mein jälkiruokana. Syöjiä oli vain viisi, ja kakku teki ennätysnopean katoamisen. En tiedä, uskallanko edes kertoa tarkkaa aikaa, mutta sanotaan vaikka näin, että kyllä, piirakka katosi siltä istumalta!

Manoffee on siis kuten hyvin tunnettu banoffee, mutta tässä versiossa banaanit on korvattu mansikoilla. Mansikat tuovat muutoin makeaan kokonaisuuteen ihanaa raikkautta. Tässä maistuu kesä!

Vaikka piirakka hipoi jo tällaisenaan täydellisyyttä, en malttanut olla miettimättä muutosehdotuksia. Syödessäni nimittäin mietin, että tähän sopisi loistavasti myös punaherukat. Pelkistä punaherukoista tehty punoffee on myös äärettömän herkullista, mutta pelkistä punaherukoista tehtynä se saattaa joillekin syöjille olla liiankin kirpsakka. Mansikoiden ja punaherukoiden yhdistelmä sen sijaan olisi todella toimiva. Ei liian kirpsakka, mutta kuitenkin todella raikas. Tätä voi siis varioida miten haluaa. Vaikka mansikoista tehtynä tämä oli todella herkullista, taidan seuraavaksi tehdä tätä mansikka+punaherukkatwistillä, nam!

Mansikka-toffeepiirakka eli manoffee

noin 24 cm (irtoreuna- tai piirakka)vuokaan

Pohja:

200 g Digestive -keksejä

100 g voita

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

1 tlk (á 398 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa (joko valmis tölkki tai sokeroitu kondensoitu maito keitetty itse 2.5 h, ks. vinkkiosio alempaa)

mansikoita (laitoin reilu 1/2 litraa)

2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

lisää mansikoita

(mintun tai sitruunamelissan lehtiä)

Ohje:

Hienonna keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi ja vaniljasokeri. Laita irtopohjavuoan reunat tarjoilulautasella ja painele keksiseos vuoan pohjalle ja nosta hieman myös reunoille. Voit käyttää myös tavallista piirakkavuokaa ja koota manoffeen siihen. Laita pohja kovettumaan jääkaappiin.

Vatkaa sillä aikaa vispikerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Ota mansikoita kannat pois ja puolita ne. Jos mansikat ovat kovin isoja, voit myös viipaloida ne.

Levitä kovettuneen pohjan päälle karamellisoitu eli kinuskiksi keitetty kondensoitu maito.

Ripottele päälle puolitettuja/viipaloituja mansikoita. Levitä mansikoiden päälle kermavaahto.

Ripottele pinnalle vielä lisää pilkottuja mansikoita. Valmis!

Vinkki:

*Kokeile mansikan sijasta piirakkaan muita kirpeitä marjoja kuten punaherukoita tai puolukoita.

* Jos kondensoitu maito on kovin jäykkää, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia tai kunnes se lämpenee ja samalla myös pehmenee hieman.

* Makeutettu kondensoitu maito on helppo keittää itse kinuskiksi: Laita isoon kattilaan kondensoitu maito tölkki ja lisää kuumaa vettä niin, että tölkki peittyy ihan kunnolla. Kuumenna, kunnes vesi alkaa kiehua. Alenna lämpöä ja anna veden porista 2.5 tuntia. Vilkaise välillä kattilaa ja tarkista, että vesi peittää purkit koko keittämisen ajan. Lisää tarvittaessa vettä kattilaan. Nosta kattila pois levyltä ja jätä tölkki kattilaan jäähtymään. Voit samalla keittää useamman tölkillisen, jotta sinulla on aina karamellisoitu kondensoitu maito saatavilla tähän herkkuun. Itsekeitetty kondensoitu maito säilyy jääkaapissa pitkään.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Manoffee eli mansikka-kinuskipiirakka

Piipi

Aivan ihana piirakka! Hupeni samantien, kun sain sen pöytään 😄 Helppo ja nopea, täydellinen mökkijälkkäri!

Suklaapossu

Loistavaa Piipi! Ihana kuulla 😄

Tiisa

Miten tästä saisi laktoosittoman version? Kondensoitua maitoa ei taida olla laktoosittomana.

Suklaapossu

Hei Tiisa! Kaupoista löytyy nykyään myös kondensoitua kookosmaitoa, jonka voi keittää samaan tyyliin kinuskiksi ja joka on siis myös laktoositonta. Sellainen voisi olla yhtenä vaihtoehtona, jos kookoksinen maku ei ole esteenä.

Kyökkikissa

Kiitos sinulle tiedosta, että olemassa kondensoitua kookosmaitoa. Olen silloin tällöin joutunut hylkäämään ohjeita, kun niissä on käytetty kondensoitua maitoa.

Suklaapossu

Onneksi nykyään löytyy jo paljon korvaavia juttuja monelle tuotteelle, kuten tällekin 🙂

Anne

Hei😊
Kinuskin voi myös keittää itse, laktoositon kerma ja fariinisokeri 😋

Suklaapossu

Hei Anne 🙂 Näin on, hyvä vinkki!

Vastaa käyttäjälle PiipiPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *