Suklaapossu

Mansikka-mustaherukka-juustokakku lasten yhteisille synttäreille

pojan ja tytön yhteiskakku

Tämä mustaherukka-mansikkakakku piristää syksyisen pimeyden keskellä ja tuo vielä pilkahduksen kesästä ja kesäisitä mauista mieleen.  Kakun raikkaan värisen ja makuisen mustaherukka-mansikkamoussen alla on herkullinen Marie-keksi + valkosuklaa -kerros ja päällä kerros valkosuklaaganachea.

Tämä kakku päätyi 3 lapsemme yhteissynttäreille, jota juhlittiin lähisukuni kanssa jokin viikko sitten. Koska kakun piti sopia sekä tytöille että pojalle, toteutin koristelupuolen molemmille sopivana, sinisellä kuorrutteella, värikkäillä itsetehdyillä marengeilla ja karkkilaarista haalituilla karkeilla. Vähän kuin sirkusteemalla. Itse kakkuosa oli luonnostaan tuollainen kauniin pinkki. Tytöt tykästyivät kakkuun heti sen nähtyään ja huokailivat ääneen ihastuksesta. Ihania lapsia 🙂

valkosuklaaganache

Testailin kakun kuorruttamiseen siniseksi värjättyä valkosuklaaganachea. Kuten huomaatte, kuorrute valui aika pahannäköisesti kakun reunoilta pikkuhiljaa alaspäin. Kuvaamisen jälkeen kuorrute jatkoi vielä valumistaan, kunnes parin tunnin päästä, se meinasi jo tipahtaa kakkulautaselta alas. Kuorruttamista pitää siis selvästi vielä harjoitella ja etsiä toimivammat suhteet valkosuklaan ja kerman välille, tai sitten jäähdyttää sitä vielä tintummaksi, mitä tällä kertaa tein.

Valkosuklaaganache käyttäytyy valumakakuissa eri tavalla kuin tummasta suklaasta tehdyt ganachet. Tummaa suklaata sisältävät ganachet laitetaan kakun päälle lirumpina ja ne jähmettyvät helpommin kuin valkosuklaiset kuorrutteet. Tässä kuorrutteessa mulla oli valkosuklaan ja kerman suhde 2 : 1, mutta valumisesta päätellen parempi suhde saattaisi olla 3 : 1. Netistä eri lähteistä lukemissani vinkeissä kerrotaan myös, että valkosuklaissakin on eroja, eikä ganachen koostumuksesta välttämättä tule kaiken merkkisillä valkosuklailla samanlaista, vaikka kermaa olisikin aina suklaaseen verrattuna samassa suhteessa.

marenkitikkari

Kakun täyteosassa eli mustaherukka-mansikkamoussessa ei ole juurikaan lisättyä sokeria. Makeus tulee ainoastaan vaniljakastikkeesta ja pienestä määrästä vaniljasokeria sekä marjojen omasta makeudesta. Täyte on miedosti kirpsakka, mutta sekä pohjassa että kuorrutteessa oleva valkosuklaa tuo siihen mukavasti lisämakeutta ja kokonaisuus on samaan aikaan raikas, mutta myös sopivan makea.

Laitoin täytteeseen mansikoita ja mustaherukoita suhteessa 50:50. Näin tehden molemmat maut maistuivat kakussa, mutta ehkä mustaherukka tuli hieman selvemmin esille. En huomannut ottaa liivatteen määrässä huomioon sitä, että täytteessä oli melko paljon mustaherukkaa, joka vähentää liivatteen määrää. Liivatetta olisikin voinut olla vaikka hieman vähemmänkin ja muutinkin liivatteen määrän suoraan ohjeeseen paremmaksi.

mustaherukka mansikkamousse kakku

Omien lasten synttärikakut tuppaavat olemaan mulle näimmä harjoituskakkuja. Valkosuklaaganachen lisäksi kokeilin päälle tulevien marenkien tekemistä sveitsiläisestä marengista. Niiden tekeminen ei kuitenkaan sujunut niin kuin Strömsössä, sillä marenkimassa jäi syystä x liian löysäksi eikä marenkien kuviot olleet omaan makuuni tarpeeksi terävät. Tämän vuoksi en laita testaamaani marenkin teko-ohjetta vielä tänne.  vaan vasta sitten kun olen saanut testattua sen onnistuneesti uudestaan. Tässä tulee kuitenkin kakun ohje.

 

Mansikka-mustaherukka-juustokakku lasten yhteisille synttäreille

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

15 Marie-keksiä

75 g valkosuklaata

Täyte:

200 g mansikoita

200 g mustaherukoita

2.5 dl Flora Vanilla

150 g ranskankermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 1.5 rkl vaniljasokeria

3 tl liivatejauhetta

3 rkl vettä

Valkosuklaaganache-kuorrutus:

100 g (Pandan) valkosuklaata

0.5 dl kuohukermaa (ks. vinkit-osio alempaa)

Koristelu:

värikkäitä marenkeja, erivärisiä karkkeja

Ohje:

Tee ensin pohja. Rouhi Marie-keksit pienemmiksi. Laita ne esimerkiksi kestävään pakastepussiin ja runno pussia kunnolla, kunnes keksit ovat murskaantuneet pienemmäksi. Keksejä ei tarvitse saada ihan hienoksi, vaan riittää, että ovat hieman pienempää murskaa. Isommat kökkäreet jäävät kivoiksi rapeiksi sattumiksi. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita keksimurska sulan valkosuklaan joukkoon. Aseta n. 20 cm irtoreunavuoka tai irtopohjavuoan reunaosan keskelle tarjoilulautasta ja voitele sisäpuoli kevyesti. Keijun Spray on tähän tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksi-valkosuklaamurska vuoan pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle.Voitele irtopohjavuoan reunat (tai vuoraa reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Laita jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
valkosuklaa marie keksipohja

Hurauta mansikat ja mustaherukat sauvasekoittimella soseeksi. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi. Lisää vaahdon  joukkoon kreikkalainen jogurtti, notkistetut tuorejuustot, vaniljasokeria ja mansikka-mustaherukkasose. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Täyte saa jäädä kirpeähköksi. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuutti. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa n. 10-15 sekuntia, kunnes liivate on sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten.

Kauho täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

mansikka mustaherukka moussa

Kun täyte on hyytynyt, irroita vuoan reunat (ja reunakalvot).

Tee kuorrutus. Pilko valkosuklaa mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kuohukerma. Kuumessa mikrossa välillä sekoitellen n. 10-15 sekunnin erissä, kunnes kaikki suklaa on kokonaan sulanut. Värjää valkosuklaaganache sinisellä pastavärillä. Odota, että ganache on melko paksua, mutta edelleen juoksevaa. Kaada kuorrute kylmän kakun päälle ja levitä varovasti esim. palettiveitsellä kakun päälle. Anna kuorrutteen valua hieman reunoilta alas. Laita kakku jääkaappiin

valkosuklaaganachea

Koristele kakku hieman ennen tarjoilua marengeilla ja karkeilla.

Vinkit:

* Mansikoiden ja mustaherukoiden suhdetta voi muuttaa oman makunsa mukaiseksi. Kannattaa muistaa, että mitä enemmän mansikkaa täyte sisältää, sitä enemmän liivatetta tarvitaan, kun taas vastaavasti mustaherukan kanssa liivatteen määrä on pienempi.

* Valkosuklaaganachen koostumus saattaa vaihdella eri merkkisillä suklailla. Jos ganache on liian löysän tuntuista, sulata sen joukkoon lisää suklaata. Liian kovan ganachen joukkoon voi lisätä hieman lisää kermaa.

värikäs synttärikakku lapsille

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikka-mustaherukka-juustokakku lasten yhteisille synttäreille

Eve

Hei!
Tämä vaikuttaisi tosi kivalta ohjeelta kokeilla.
Mietin tosin, että onkohan liivatetta mahdollista korvata vegaanisella agar agarilla tai vegegelillä? Tai lähinnä, että missäköhän suhteessa… 😀

Suklaapossu

Hei Eve! 🙂 Kiva, että innostuit tästä 🙂 Itse en ole (vielä) kokeillut Vegegeliä, mutta ohjeiden mukaan yksi pussi vastaa 3 liivatelehteä. Tässä ohjeessa on 3 tl liivatejauhetta, mikä vastaa 6 liivatelehteä… Tosin olen jostain lukenut, että Vegegeliä käyttämällä pitäisi nesteeksi laskea kaikki mahdolliset nesteet, joita tässä onkin sitten 10 desin verran. Tämä vastaus ei näimmä auta päättämään tarkkaa määrää, mutta tästä saa ainakin jotain suuntaa määrille, jos vaikka innostut testailemaan 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *