Suklaapossu

Mansikka-punaherukkapiirakka rapealla murupäällisellä

Siivilöin vihdoin ja viimein alkusyksystä aloittamastani mansikkalikööristä mansikat pois. En halunnut heittää mansikoita roskiin, joten ajattelin hyödyntää ne jotenkin. Marjat olivat imeneet itseensä sen verran paljon alkoholia, että pelkiltään syönyinä olivat melkoisen tujua tavaraa (jopa aikuisten jälkiruoka-annoksia ajatellen). Kuvittelin mielessäni, että kun ne heittää kuumaan uuniin, alkoholikin haihtuu pois. Tuolla ajatuksella kaivoin pakkasesta hieman punaherukoita aloin leipomaan pehmeäpohjaista piirakkaa rapealla murupäällisellä. Sellainen siitä tulikin! 🙂 Mutta ne mansikat.. 😉

 

 

 

Noh, kaikki ei siis mennyt aivan kuin pienessä päässäni olin ajatellut. Alkoholi kyllä haihtui pois (ainakin maun perusteella), mutta ainoastaan piirakan reunojen lähettyvillä olevista mansikoista. Maistoin yhden pienen palan piirakan keskustaa ja toisesta palasta olisin jo luultavasti saanut pienen mukavan humalan.. Piirakkaan ei siis kannata käyttää alkoholissa lilluneita mansikoita, ellei vartavasten halua maistella viinapiirakkaa.

 

Piirakka oli ilman tuota ylimääräistä viinanaromia ihanan makuinen. Pohjan koostumus oli mielettömän pehmeä ja mehevä, välistä löytyi marjaisaa makua ja päällä vielä rapeaa murua. Nams!

Mansikka-punaherukka piirakka murupäällisellä

n. 20 x 30 cm pellille

Pohja:

3 kananmunaa

1.75 dl sokeria

1.5 dl öljyä

2 dl maitoa

0.5 tl suolaa

1 rkl vaniljasokeria

4.5 dl vehnäjauhoja

2.5 tl leivinjauhetta

Päälle:

n. 3.5 dl  mansikkaa (osittain survottuna)

2 dl (puolijäisiä) punaherukoita

Pinnalle:

75 g juoksevaa margariinia

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Ohje:

Sekoita pohjan aineet sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa suotta. Kaada taikina leivinpaperoidulle n. 20 x 30 cm uunipannulle. Lisää päälle puoliksi survotut mansikat ja ripottele päälle punaherukat.

Sekoita pinnalle tulevan aineet keskenään, kunnes seos on murumaista. Ripottele murut marjojen päälle.Paista 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes piirakka tuntuu kevyesti keskeltä painettuna kiinteältä (mutta pehmeältä).

Vinkit:

* Voit tehdä piirakasta helposti myös maidottoman korvaamalla maidon mehulla tai vedellä

* Mansikoiden ja punaherukoiden sijasta voi käyttää muitakin marjoa, mutta osan on hyvä olla happamia. Esimerkiksi puolukka kevyesti survottuna tai vadelma-mustikka-seos sopisivat hyvin.

* Mansikoina ei kannata käyttää liköörissä lilluneita mansikoita, sillä keskellä piirakkaa olevista mansikoista alkoholi ei ehdi kypsymisen aikana haihtua tai mikäli haihtuu, niin maku jää! Ellei sitten vartavasten halua viinanmakuista piirakkaa..

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikka-punaherukkapiirakka rapealla murupäällisellä

Nanne

Häpeäkseni tunnustan että en ole vielä koskaan leiponut mitään punaherukoista. Mutta…nyt on pihalla kasvamassa yksi punaherukkapensas. Pistän siis tämän ohjeen visusti talteen ja mikäli pensas antaa satoa jo ensi kesänä pääsee tämä ohje kyllä varmasti testaukseen!!

Suklaapossu

Tämä oli kyllä hyvä piirakka, siis ilman sitä "pientä" alkoholin makua 😉 Punaherukat tässä maistuivat melko vähän, joten niitä voi makunsa mukaan laittaa enemmänkin. Tuo muruseos on kuitenkin sen verran makea, että piirakkaan sopii hyvin tuollaiset kirpeät marjat 🙂

Mä tykkään käyttää punaherukoita piirakoissa, vispipuuroissa ja hilloissa ja niiden lisäksi niistä saa aikaiseksi ihanaa likööriäkin 🙂 Mulla on yleensä syksyllä suurin osa marjoista päätynyt suoraan pakkaseen, enkä ole raaskinut käyttää niitä heti. Sitten keväämmällä on alkanut kova tuhoamisurakka, kun on pitänyt saada pakkaseen tilaa uudelle marjasadolle 😉 Nyt oon ottanut itseäni niskasta kiinni ja koitan käyttää niitä tasaisempaa tahtia pitkin vuotta. Mikäs sen ihanempaa kuin saada nauttia kesänmauista näin syksyn hämärissä ja talven kylmyydessä 🙂

Tita

Viinapiirakkaa …. 😀 😀 Näyttää ihan mahdottoman hyvältä. Miten loppupiirakan kävi, uskalsitko syödä enempää kuin sen yhden palan? Vois olla pikkujouluissa hyvä tarjottava 😉

Suklaapossu

Jeps, viinapiirakkaa tosiaan! 😉 En testannut viinansietokykyäni sen enempää tällä kertaa, vaan kaivoin piirakasta vähemmän mansikkaa sisältävät palat omaan suuhuni (nams, ne olivat hyviä) ja loput heitin suosiolla roskiin. Oli kuiteskin "hieman" liian tujunmakuisia ne mansikat, munkin makuun 😉 Pikkujouluissa voisikin olla menestys 😉

Kirsi

Tein kesällä vähän vastaava piirakkaa raparperista ja mansikoista Huom! mansikoista ilman alkoholia 😉 ja hyvää oli! Tuo punaherukka kuulostaa kivalta mansikan kanssa… taidanpa kokeilla! =)

Suklaapossu

Mmm. Mansikat ja raparperi sopivat ihan mahtavasti yhteen! Mutta niin myös mansikat ja punaherukatkin! 🙂 Suosittelen kokeilemaan sitäkin yhdistelmää 🙂 Mä tykkään tosi paljon punaherukka-mansikkahillosta, ja sitä pitää löytyä kaapista aina. Siinä on varmaan taas se makean ja happaman liitto mikä houkuttaa 🙂

Bettina’s Food Dreams

Hei, liityin lukijaksesi, koska sinulla on kauniita reseptejä. Blogissani olisi muuten haaste sinulle, jos vain aikaa ja halua riittää 🙂

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Onpa mukava saada uusia lukijoita. 😀 Kiitti myös haasteesta. Katsotaan josko aika riittää vastaamiseen 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *