Suklaapossu

Mansikka-sitruunamacaronit

Tässä hieman jälkijunassa viime vuoden nenäpäivän leivontasatoa. Lupauduin leipomaan nenäpäivän myyjäisiin jotain pientä, helposti käteen sujahtavaa herkkua. Mieleen juolahti testailla pitkästä aikaa macaron-leivoksia. Tällä kertaa kuoret saivat makua mansikkatomusokerista ja sisään päätyi kirpeähköä lemoncurdia.

Nämä macaron-leivokset matkasivat myyjäisiin samassa rasiassa herkullisten mokka-kaakao-macaronien kanssa. Tein lisäksi vielä aivan ihastuttavia piparminttu-suklaamacaroneja. Noiden kahden muunkin ohjeet ovat tulossa blogiin aivan lähipäivinä.

Käytin näihin hyväksi havaitsemaani italialaiseen menetelmään perustuvaa macaron-ohjetta, jolla olen onnistunut ranskalaista paremmin. Siitä huolimatta näistä tuli jostain syystä onttoja. En tiedä voiko syy olla pastavärissä. Yleensä värjäämiseen suositellaan tomuväriä tai pastavärejä. Itse olen aina käyttänyt pastavärejä, mutta nyt kun tarkemmin mietin, ovat onnistumiset tulleet juuri silloin, kun olen jättänyt värin vähemmälle tai kokonaan pois. Eli mitä enemmän väriä olen laittanut macaron-massan joukkoon, sitä todennäköisemmin valmiista kuorista on tullut onttoja. Hmm. Tätä pitää testailla lisää. Mutta onneksi tuota onttoutta ei juurikaan huomaa, kun täyttää macaronit valmiiksi ainakin vuorokautta ennen tarjoilua. Näin kuoret hieman pehmenevät ja sitkistyvät ja rapea ulkokuori sitkeän sisuksen alla ei enää murene samalla tavalla kuin täysin tuoreena. Ja mautkin tasoittuvat, mmmm!

Näissä ensimakuna oli mansikan hento maku. Sitruunatäytteen kirpeys tuli esille hieman jälkijunassa. Tykkäsin 🙂

Mansikkaiset sitruuna-macaronit

n. 40 kpl

Aineet:

150 g mantelijauhoa

50 g mansikkatomusokeria

100 g tomusokeria

60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista (punaista/rose pastaväriä)

60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista

35 g sokeria

150 g hienoa sokeria

50 g vettä

 

Lemon Curd-täyte (tästä tulee yli tarpeen):

  1 dl sitruunan mehua (n. 2 pienehköä sitruunaa)

1 dl sokeria

4 keltuaista

50 g voita huoneenlämpöisinä palasina

 

 Ohje:

Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokerit kulhoon ja siirrä odottamaan. Mittaa mukiin 60 g valkuaisia ja jätä manteli-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan vuoroaan.

Mittaa 60g valkuaisia isoon vatkauskulhoon ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.

Mittaa 150 g hienoa sokeria ja 50 g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).

Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää 35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft peaks). Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.

Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauhoseokseen ja lisää mahdollinen väri. Väri saa olla aika voimakas, sillä se laimenee kun massan sekoittaa valkuaisvaahtoon.

Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva tasoittuu n. 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (n. 2.5 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna taikinan levätä 15-30 min ennen paistamista, kunnes pinta kuivuu kosketusta kestäväksi.

Paista alatasolla (keskitasoa alempana, ei kuitenkaan alimmalla) 165°C:ssa koosta riippuen n. 11 min. Macaronit ovat kypsiä, kun niiden jalka on kiinnittynyt hattuun. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

Tee täyte sekoittamalla kaikki aineet kattilassa sekaisin vispilällä. Kuumenna seosta jatkuvasti vispilällä pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se alkaa kiehua. Keitä miedolla lämmöllä hetki jatkuvasti voimakkaasti vatkaten, kunnes seos paksenee. Tähän menee aikaa n. 1 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja jatka vatkaamista vielä n. minuutin ajan. Jäähdytä se kylmää vettä sisältävässä altaassa. Lusikoi nokare sitruunatahnaa macaronkuorien sisäpintaan ja paina toinen kuoriosa päälle.Vinkki: * Voit säilöä lopun sitruunatahnan myöhempää käyttöä varten. Sitruunatahna säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa. Sitruunatahna on aivan ihanaa vaikkapa rahkan kanssa syötynä.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikka-sitruunamacaronit

Anne-64

No just, kertakaikkisen täyellisen kauniita macaronsseja <3 Määki niitä täsä kerrattain halusin testata ja niistä tuliki älyttömän kauniita, mää en vaan niitten mausta tykkää, mutta sainpahan kokkeilla. Täsä taannoin oisin niitä sitte kakun koristeeksi muutaman tarvinnu ja aattelin, että no määpä tekasen… kolome taikinasatsia meni roskiin, ei ainuttakkaa valamista, jotenka mun piti hakia kaupasta pakastealtaasta Pirkka-Macaronsseja ja ne vasta hirviän makusia oli, mutta kauniita. Että ei ne nii vaa aina onnistu 😀 😀

Joskus oon kyllä miettiny, että ku kehtais testata, että palijonko niitä mantelijauhoja vois korvata jollaki (ja mitähä se vois olla?), iliman että niitten ulukomuoto kärsii, ku ne on kuitenki hirmu viehättävän näkösiä… syttyykö sulla yhtään lamppu pääsä, millä sitä korvausta vois kokkeilla, tomusokerin määrän lissäämine ei varmaa oo ratkasu, mutta joku jonka koostumus ois lähellä sitä mantelijauhua??

Suklaapossu

Kiitti Anne! 🙂 Mä jotenkin tykkään macaroneista. Tai riippuu täytteistä. Kirpeät sitruunatäytteet on tosi ihania ja myös piparminttuinen suklaatäyte on kans tosi hyvä. Makeampian kanssa en niinkään välitä. No voih, olipas sulla huono tuuri macaronien kanssa, höh! Ne on kyllä jänniä leivonnaisia, kun välillä onnistuvat ihan täydellisesti ja välillä, noh, vähemmän täydellisesti. Aina hieman jännitystä ilmassa lopputuloksen suhteen 🙂

Hmm. Tomusokeri ei varmaan toimisi kovinkaan hyvin, sen pitäisi olla jotain "jauhomaisempaa". Jostain joskus olen lukenut, että ainakin osan jauhoista voisi korvata hasselpähkinäjauholla. Tykkäisitköhän sitten? Tai kuulemma myös kookosjauhoilla.. Eli ilmeisesti mikä vain hieman rasvainen jauho kävisi mantelijauhojen tilalle. Sopiskohan vaikkapa hienoksi jauhettu pellavansiemenkin? Hmm. Noit oiskin muuten kiva kokeilla itsekin. Jos innostut joskus testailemaan, niin kerrohan ihmeessä kummosia tuli 🙂

Pienet Herkkusuut – Maiju

Aivan uskomattoman kauniita macaronsseja! Täydellisen näköisiä! Voi kun osaisin itsekkin… En ole uskaltanut edes vielä kokeilla, vaikka sain siskoltanikin joululahjaksi macaron-silikonimaton jotta rohkenisin kokeilla….

Suklaapossu

Voi kiitos Maiju! Olen tapellut macaronien kanssa aika monta kertaa metsästäen sitä täydellistä lopputulosta. Melkein aina ne ovat näyttäneet juuri tällaisilta, mutta useimmiten niissä on ontto sisusta, mistä olen koittanut päästä eroon. Toisaalta, eipä se onttous makuun vaikuta, ja hyvin ovat kelvanneet sellaisenaankin muillekin. Mutta leivontaan liittyvissä jutuissa koen olevani melko perfektionisti ja kokeilen juuri niin monta kertaa, että onnistun tasan tarkkaan haluamallani tavalla. Oho, tulipas sepustusta. Mutta siis eivät nämä vaikeita ole, ainakin jos tuo ulkonäkö ja maku ovat pääasiassa, eikä kiinnitä niin paljon huomiota mahdolliseen sisustan onttouteen. Eli kokeile ihmeessä sinäkin! 🙂 Ja tärkein meinasi jäädä sanomatta. Eli itse ainakin ole pitänyt tuosta italialaiseen marenkiin pohjautuvasta ohjeesta. Sillä en ole epäonnistunut juurikaan, vaan sisustakin on ollut täyttä tavaraa. Kannattaa siis kokeilla ehdottomasti sitä 🙂

nami-hiiri

Hienosti olet onnistunut, kuvat myös erittäin houkuttelevia!
Oletko koskaan koittanut sveitsiläistä marenkia? Minä teen sillä.

Suklaapossu

Kiitos nami-hiiri piristävästä kommentista 🙂 Ja myös hyvästä vinkistä! Itse asiassa tuo sveitsiläinen marenki käväisi mielessäni jokin aika sitten, mutta en ole ehtinyt testailemaan sitä vielä. Sveitsiläisen marengin lisäksi mulla on eräs toinenkin (tätä italialaista helpompi) tapa vielä kokeilematta, mutta "pakkohan" se on jossain vaiheessa pistää koekeittiö pystyyn ja testailla molemmat 🙂 Tulen ehkä kurkkimaan blogiisi mahdollisia vinkkejä tuohon sveitsiläisen versioon.. 😉

Birgit Bikken pilttuusta

Voi ei… mikä maku yhdistelmä!! Mulla on iso pussi mantelijauhetta odottamassa makarooni innostusta.. Mutta minut on peloteltu oikein kunnolla niiden onnistumis prosentista….

Suklaapossu

Kiitoksi Birgit! 🙂 Mansikka ja sitruuna on kyllä tosi hyvä yhdistelmä. Tässä mansikka oli melko miedon makuinen ja sitruuna se hallitsevampia. Mutta hyviä olivat silti 🙂 Kesällä tuonne väliin voisi pilkkoa vaikka tuoreitakin mansikoita, nams! Testaile ihmeessä näitä. Tuo italialaiseen marenkiin perustuva ohje on huomattavasti parempi onnistumisen kannalta kuin ranskalainen versio. Vaikka siinä on hieman enemmän töitä sokeriliemen keittämisen takia, niin se kannattaa. Itse ainakin olen tällä ohjeella välttänyt sen onton sisustan, joka tuli aina kun käytin ranskalaista menetelmää. Eli eikun leipomaan vaan 😉

Jatta

Voisiko näihin käyttää kokonaan mansikkatomusokeria, vai muuttaako se macaronien rakennetta jotenkin? 🙂

Suklaapossu

Uskon myös, että halkeilu johtui siitä, ettei pinta ollut kuivunut tarpeeksi. Joskus kuivahtamisessa kestää hieman pitempään, riippuu ihan ilman kosteudesta ja lämpötilasta. Mutta hienoa, että kuoret muuten onnistuivat ja valmiit macaronit maistuivat täytettä myöten 😀 Mulla on ollut aina sama vika ranskalaisten kanssa, ulkoa nättejä, mutta sisältä onttoja. Mutta tällä ohjeella on onnistunut liki poikkeuksetta 🙂

Kiitos vielä sinullekin, kun tulit kertomaan kokemuksesi ja ajatuksesi 🙂 Nämä kommentit ovat ihan kullanarvoisia 🙂

Jatta

Tein näitä tänään, ja laitoin mansikkatomusokeria 100g ja tavallista 50g. Onnistuivat muuten hyvin, mutta osa rupesi halkeilemaan uunissa, minkä luulen johtuvan siitä, etteivät ne ehtineet kuivua kunnolla ennen uuniin laittoa. Annoin niiden levätä 30 min, mutta silti ne eivät olleet pinnalta täysin kuivuneet.. Macaroneista ei kuitenkaan tullut onttoja, vaan koostumus oli juuri hyvä, vaikka ulkonäkö osassa vähän kärsikin. En kuitenkaan usko, että mansikkatomusokerin käyttö vaikutti uunissa halkeiluun, jos sinulla ei ollut siinä mitään ongelmaa. 🙂 Lisäksi tein ensimmäistä kertaa macaroneja italialaisella menetelmällä, kun ennen olen tehnyt ranskalaisella tavalla. Ranskalaisella menetelmällä ulkonäkö on aina ollut onnistunut, mutta sisältä ne ovat olleet onttoja!

Kaiken kaikkiaan macaronit olivat todella hyviä, kuorissa maistui sopivasti mansikka, ja lemon curd oli täytteenä ihanan raikas! Kiitos sinulle loistavasta ohjeesta! 🙂

Suklaapossu

Hmmm. Nyt piti oikein miettiä. Kävin kaivamassa tavallisen tomusokeripaketin ja mansikkatomusokeripaketin kaapista ja suunnittelin vertaavani niiden sisältöä, mutta eipä siellä ollut niin tarkkaa tieto esim. tärkkelyksen määrästä, että olisin saanut paremman käsityksen. Varmaksi en osaa sanoa, mutta epäilen, että sillä olisi kovin suurta merkitystä, käyttääkö tavallisen sijasta kokonaan mansikkatomusokeria. Itsekin korvasin osan alkuperäisohjeen tomusokerista suoraan mansikkaversiolla. Macaroneista tosin tuli onttoja (mitä ei tällä ohjeella yleensä ole tullut), mutta en tiedä johtuiko se mansikkatomusokerista, vai käyttämästäni pastaväristä. Jos innostut testailemaan pelkällä mansikkatomusokerilla, niin olisi hienoa kuulla, miten kävi 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *