Mansikkakakku (munaton)

Tämä munaton mansikkakakku sai alkunsa, kun mein 5-vuotissynttäreitään viettävä poika toivoi synttärikakukseen mansikkakakkua reilu pari viikkoa sitten. Hänen muna-allergiansa on helpottanut viime vuosina melkoisesti, mutta vähänkään isommilla annoksilla oireita ilmaantuu edelleen. Tämän takia halusin leipoa hänelle kokonaan munattoman kakun, jotta hän voisi syödä sitä halutessaan lusikallista isomman palan.

Blogista löytyy jo ihanan munattoman kakkupohjan ohje. Se on helppo ja valmistuu ilman vatkaimia. Se on niin hyvä, että vaikka usein muutankin ohjeita leipoessani jollain tavalla, tuon ohjeen olen tehnyt juuri tuollaisenaan, ja monen monta kertaa.

Muistin kuitenkin nähneeni jossain tekstinpätkän, että munattoman kakkupohjan voisi tehdä myös aquafabaa eli kikhernesäilyketölkin lientä käyttäen. Aquafaballahan pystyy tekemään myös munattomia marenkeja, joten miten kakkupohjan kanssa mahtaa käydä. Tuo oli niin mielenkiintoinen ajatus, että sitähän oli pakko päästä testaamaan!

Vatkasin aquafaban ja sokerin valkoiseksi, paksuksi vaahdoksi, aivan kuten marenkia tehdessä. Lisäsin joukkoon hieman öljyä matkimaan keltuaisen rasvaisuutta ja lopuksi myös jauhot. Tuossa vaiheessa keittiössä haisi hetken aikaa etikka ja kikherneliemi. Noiden ”tuoksujen” takia kuvittelin jo muutamaan otteeseen leipovani jotain suolaista, kunnes muistin, että sehän oli makea kakkupohja, jota tässä yritetään väsätä. Nuo hajut kuitenkin häipyivät melko nopsaan, eikä kumpaakaan maistanut paistetusta pohjasta lainkaan.

Miten pohjan kanssa sitten kävi? Pohjasta tuli aika hyvä korvike normaalille sokerikakkupohjalle. Se oli ilmakuplia täynnä ja koostumus oli pehmeä. Ainakin tuoreeltaan. Jäähtyessään pohja hieman kuivui (vaikka suojasin sen kaikin mahdollisin keinoin), mutta kuivumisesta pääsi eroon kostuttamalla pohja ennen käyttöä. Maku muistutti sokerikakkupohjaa.

Pohja ei myöskään noussut aivan niin paljon kuin alunperin kuvittelin. Testailin taikinaa kaksi kertaa, ja molemmilla kerroilla lopputulos oli sama. Joka tapauksessa olen kuitenkin, ainakin toistaiseksi, sen verran tyytyväinen pohjaan, että laitan ohjeen tänne blogin puolellekin ylös.

Mutta mutta. Vaikka pohja toimikin ihan hyvin, loppupeleissä en ole aivan varma, maksaako vaivan tehdä kakkupohja tällä tavalla vai kannattaako suosiolla pitäytyä aiemmassa, aineet-vain-sekaisin -tyyppisessä taikinassa. Tämän pohjan tekeminen vie enemmän aikaa kuin sekoitettavat taikinat, eikä koostumus silti yllä täysin sokerikakkupohjan tasolle. Lopputulos ei siis suinkaan ollut huono, vaan kakku maistui kokonaisuudessaan tosi hyvälle. Ihanalle mansikkakakulle.

Olen kuitenkin sen verran kriittinen leivonnaisten (ja ehkä muidenkin juttujen suhteen), etten voi olla sanomatta, että jäin kaipaamaan sokerikakkupohjan tietynlaista pehmeyttä ja kuohkeutta. Ehkä vika on vain ohjeessa, joten tätä pitänee testailla vielä uudestaan joku toinen kerta, sitten kun täydellisen munattoman kakkupohjan metsästys on taas ajankohtaista. Toisaalta, voiko munattomasta kakkupohjasta ikinä saada täydellisen kuohkeaa pohjaa, joka on myös kevyt…?

Joka tapauksessa, tässä on ohje sellaisena kuin sen tein. Ja tämä oli juuri ihana tällaisenaan, juuri tähän hetkeen. Tuoreet mansikat ja (rahkalla maustettu) kermavaahto sopivat kakkuun kuin kakkuun.

 

Mansikkakakku (munaton)

n. 16 cm

Pohja:

1.5 dl aquafabaa (400 g painoisen Kikhernetölkin liemi)

1 tl omenaviinietikkaa (tai 1 tl sitruunan mehua)

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

3 rkl rypsi- tai rapsiöljyä

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Täyte:

2 dl vispikermaa

250 g maitorahkaa

2 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

Lisäksi kakun väliin ja päälle:

n. 250 g tuoreita mansikoita

Kostutukseen esimerkiksi:

noin 0.5-1 dl (pohjan kuivuudesta riippuen) maitoa, vaniljamaitoa, spriteä…

Ohje:

Tee pohja. Kaada aquafaba kulhoon. Vatkaa sitä, kunnes se on alkaa vaahtoutua. Lisää vaahdon joukkoon etikka (tai sitruunan mehu) samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahton syntyy melkein teräviä huippuja. Tähän kuluu aikaa vatkaimen tehosta riippuen noin 1-5 minuuttia. Vatkaa edelleen ja lisää sokeri ja vaniljasokeri vajaa ruokalusikallinen kerrallaan. Jatka vatkaamista niin kauan, että sokeri on liuennut ja vaahto on paksua eli vatkaimen tehoista riippuen noin 1-4 minuuttia.

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Vaihda vatkain nuolijaan tai lusikkaan. Lisää jauhoja neljässä erässä ja kääntele ne varovasti vaahdon joukkoon. Vältä ylimääräistä sekoittamista eli sekoita vain sen verran, että kaikki jauhot ovat sekoittuneet joukkoon. Taikina löystyy sekoittaessa hieman.

Kaada taikina kahteen kevyesti voideltuun n. 16 cm vuokaan ja tasoita varovasti.

Paista 175 asteessa 25 minuuttia tai kunnes pohjat ovat keskeltä koitettuina kypsiä.

Jäähdytä pohjat hyvin esim. kelmulla suojattuna.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, tee täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka sekä sokerit. Vatkaa hyvin sekaisin, kunnes vaahto on tarpeeksi jämäkkää pysyäkseen kakun sisällä.

Poista mansikoista röntit ja leikkaa 2-3 osaan. Nosta toinen kakkupohja tarjoilulautaselle. Kostuta pohja kevyesti maidolla. Levitä vajaa neljännes täytteestä kakun päälle. Laita pinnalle pilkottuja mansikoita.

Levitä päälle vielä ohut kerros kermarahkaa. Nosta päälle toinen kakkupohja ja kostuta. Levitä loput täytteestä päälle.

Asettele päällimmäiseksi kerros mansikoita. Koristele vielä esimerkiksi syötävillä kukilla ja sitruunamelissan lehdillä tai mintulla.

Vinkki:

* Kakkupohjaksi sopii myös munaton kakkupohja, joka valmistuu ilman vatkaimia.

 

 

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Mansikkakakku (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X