Suklaapossu

Marbled Mint Chocolate Fudge / Marmoroidut minttusuklaafudget

Itsetehdyt fudget ovat ihania ja niiden makua pystyy muokkaamaan lähes rajattomasti. Käytän fudgen tekoon kondensoitua maitoa, jonka avulla nämä namit ovat kaiken lisäksi naurettavan helppoja tehdä. Tällä kertaa löysin netistä herkullisen näköisiä minttusuklaa-fudgeja täältä. Nämä namit löytyivät juhlapöydästä.

EDIT 7.1.2014: Piparminttuaromin määrää voi säätää makunsa mukaan. Itse laitoin 0.5 tl ja mintun maku oli melko mieto, joten aromia kannattaa laittaa ainakin 1 tl. Se tuli esille lähinnä jälkimakuna. Lukijalta saamani kommentin perusteella testasin fudgejen tekoa lisää. Liiallinen piparminttuaromin lisääminen valkosuklaan joukkoon tekee massasta öljyisen. Suurin määrä piparminttuaromia, jolla valkosuklainen massa pysyi hyvänä, oli 1 tl. Tummaa suklaata sisältävä seos kesti piparminttuaromin lisäyksen huomattavasti paremmin. Lisäsin aromia pelkästään tummaan suklaan joukkoon 2 tl, ja massan koostumus pysyi hyvänä. Ja mausta tuli ihana! 🙂

Johtopäätös: Mikäli haluaa fudgen joukkoon kunnolla piparmintun makua, kannattaa sitä lisätä valkosuklaan joukkoon korkeintaan 1 tl ja laittaa lisäksi tumman suklaan joukkoon 1-2 tl. Korjasin suoraan ohjeeseen määrät paremmiksi!

Toinen testauksen kohde oli sulattaa suklaat mikrossa. Ensimmäisen mikrotuksen valkosuklaaerä ei päätynyt vuokaan asti liiallisen piparminttuaromin vuoksi, joten testasin asiaa uudestaan vähentämällä määrää. Sulatin suklaan mikrossa ja sekoitin joukkoon kondensoidun maidon. Tumma suklaa onnistui näin hienosti, mutta kuten etukäteen hieman arvelin, valkosuklaa jämähti muutamassa sekunnissa. Suuri määrä kondensoitua maitoa madalsi suklaan lämpötilaa liian nopeasti, joten se ehti kovettua liikaa. Kondensoidun maidon esilämmittäminen olisi auttanut, mutta siinä olisi liikaa puuhaa siihen verrattuna, että sulattamisen tekisi suosiolla kattilassa. Suosittelen siis kattilassa sulatusta. Suklaa kannattaa tällöin rouhia mahdollisimman pieneksi, jotta suklaa sulaa nopeasti, eikä seosta tarvitse lämmittää kovin kauaa..

EDIT. 3.4.2015 Muutin kondensoidun maidon suhteet vieläkin paremmiksi. Ennen tumman suklaan joukkoon tuli 2.33 dl kondensoitua maitoa ja loput valkosuklaan joukkoon. Nyt valkosuklaan joukkoon tulee hieman enemmän.

Marbled Mint Chocolate Fudge / Marmoroidut minttusuklaafudget

n. 42 kpl

Aineet:

1 prk kondensoitua maitoa (ei keitettyä)250 g tummaa suklaata (n.50%)

2 tl vaniljasokeria

1-2 tl piparminttuaromia200 g valkosuklaata

1 tl piparminttuaromia

Lehden vihreää pastaväriä (ei pakollinen)

Ohje:

(Halutessasi voit katsoa kuvalliset ohjeet marmoroitujen piparminttufudgen ohjeesta.) Vuoraa n. 20 x 20 vuoka leivinpaperilla. Rouhi suklaat pieniksi.Ota esille kaksi kattilaa. Laita toiseen kattilaan 1 dl kondensoitua maitoa sekä rouhittu valkosuklaa. Laita toiseen kattilaan loput kondensoidusta maidosta sekä rouhittu tumma suklaa ja vaniljasokeri. Laita molemmat kattilat levylle ja lämmittele seoksia sekoitellen kunnes suklaat sulaa. Lisää valkosuklaaseoksen joukkoon 1 tl piparminttuaromi ja halutessasi vihreää pastaväri. Lisää tummaan suklaaseokseen 1-2 tl piparminttuaromia. Maista tummaa suklaaseosta ja lisää vielä tarvittaessa hieman piparminttuaromia.

Toimi nopeasti. Ota tummasta suklaaseoksesta erilleen n.4 rkl. Kaada loput vuokaan ja levitä nopeasti pohjalle. Levitä päälle valkosuklaaseos ja tiputtele sen päälle sivuun ottamasi tumma suklaaseos nokareittain. Vetele heti veitsellä pintaan kuvioita. Jos pinta jää röpölöiseksi, napauta vuokaa voimakkaasti pöytää vasten, niin pinta tasoittuu. Laita jääkaappiin hyytymään n. 2 tunnin ajaksi tai kunnes levy on tarpeeksi jähmettynyt leikkaamista varten. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Säilytä fudget jääkaapissa. Fudget kestävät myös pakastamisen.

Vinkit:

* Kondensoitu maito on sokeroitua maitotiivistettä, jota löytyy tölkeissä useimpien markettien hyllyiltä. Usein ne löytyvät samasta paikasta missä on muutkin tölkit (eli mm. tomaattimurskan ja kookosmaidon lähettyvillä), mutta joissakin kaupoissa ne sijaitsevat leivontatarvikkeiden lähellä. Joskus olen löytänyt niitä myös kylmähyllystä (vaikka ne säilyvät huoneenlämmössä).

* Toimi todella nopeasti sen jälkeen kun olet saanut suklaat sulatettua. Seokset jämähtävät äkkiä, ja pinnasta tulee helposti röpelöinen. Voit tasoittaa pintaa jälkikäteen esimerksiksi laittamalla päälle leivinpaperin ja silittämällä sen päältä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marbled Mint Chocolate Fudge / Marmoroidut minttusuklaafudget

Taru

Mun on pakko kokoajan kommentoida täällä, kun teet niin ihania juttuja aina! ;D Nämäkin on aivan ihania! Ja niin kauniin värisiäkin 🙂

Suklaapossu

Kiitos Taru 🙂 Musta on tosi kiva kun mun juttuja kommentoidaan! Näitä on aina niin mukava lueskella 🙂 Itsekin haluaisin ehtiä hieman enemmän kommentoimaan muiden blogijuttuja, mutta yleensä tulee vain katottua pikaisesti kuvat ja ohje läpi ja siirryttyä seuraavaan blogiin.. Paitsi sun blogissa on niin paljon sellasia leivonnaisia kuin itsekin teen, niin niitä tuleekin tosi helposti kommentoitua.

Ihastuin alkuperäisohjeen kuviin ja niihin raikkaisiin väreihin, ni pitihän sitä päästä itsekin tekemään. Nämä olivat ihan huippuhelppoja ja maistuivatkin tosi ihanilta, kuten suklaaherkut yleensä :)!

sokeri aurinko

Aivan ihania itsetehtyjä karkkeja 🙂 Taitaakin tänä vuonna sukulaisille lähteä joululahjaksi karkkeja kun näin ihania ohjeita löysin 🙂

Anonyymi

Heips! Kokeilin näitä joululahjoiksi. Tein yhteensä kolme settiä, joista yksi onnistui jotenkuten. Huomasin, että suklaa pitää hienontaa todella pieneksi, jotta se sulaa nopeasti, eikä seoksia tarvitse kuumentaa liikaa. Kahdella kerralla palastelin suklaan paloiksi ja sulattaminen kesti kauan. Seos ehti paksuuntua ja massan levittäminen oli hankalaa, marmoroinnista puhumattakaan. Laitoin ekaan settiin yhden teelusikan piparminttuaromia, eikä se maistunut kovin runsaasti. Kolmanteen settiin laitoin kaksi lusikallista ja se teki massasta öljyisen ja pilasi rakenteen. Pinnan tasoittamiseksi laitoin massan päälle leivinpaperin ja silittelin tasaiseksi. Muuten se olisi jäänyt todella karkeaksi. Maku ja rakenne valmiissa tuotteessa oli hyvä ja sai paljon kehuja. Valmistaminen vain vaatii nopeutta ja onnea 😀 Jatkan näiden tekoa, kunnes saan täydellisen lopputuloksen!

Suklaapossu

Heips ja kiitti kommentistasi! Ainakaan sua ei voi yrittämisen puutteesta moittia 😉 Harmi vaan, että epäonnistumisia on noinkin paljon. Itselläni taisi olla tuuri, että sain namit onnistumaan heti ensimmäisellä kerralla. Vikkelä tosiaan sai olla tuossa marmoroinnissa.

En ole koskaan koittanut, mutta tuli mieleen, auttaisikohan näihin, jos suklaat sulattaisi ensin mikrossa ja lisäisi vasta sitten kondensoidun maidon..? Näin seosta ei tarvitsisi kuumentaa niin paljon kattilassa. Mutta miten se sitten mahtaa jähmettyä.. Hmm. Pitää itsekin koittaa näitä vielä uudestaan. Ja laittaa sitä piparminttu-aomia hieman reilummin niin näkee tosiaan itsekin miten seos käyttäytyy. Tomusokerilisä saattaisi ehkä auttaa, jos aromi tekee seoksesta öljyisen, siis ehkä.. Ja varmistan nyt vielä, ettet käyttänyt valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa? Huomasin, ettei ohjeessa lukenut tuosta maidosta tarkemmin, lisäsin nyt että kyseessä on keittämätön kond.maito. Tulehan taas kertomaan, jos löydät varmempia keinoa näiden tekemiseen ennen mua 🙂

Herkuttelija

Aivan mielettömän upeita ja varmasti maukkaita! Näitä on pakko kokeilla 🙂

Suklaapossu

Hyviä olivat ja suosittelen kokeilemaan 🙂

Maiju

Voi, löydän kokoajan sun blogista lisää ihania ohjeita ja testattavia herkkuja. Nämäkin näyttävät niiiiin hyviltä. Ei auta kuin etsiä taas jostakin aikaa testata näitäkin. No ainahan on hyvä syy herkutella =) Tuo kondensoitu maito on mulle uus juttu, en siis ole koskaan kokeillut, vaikka monessa ohjeessa niitä vilkkuukkin…

Suklaapossu

Hih 🙂 Onpa hienoa kuulla, että löydät täältä enemmänkin kaikenlaista testattavaa 🙂 Tämä on yksi syy, minkä takia blogin pitäminen on niin mukavaa. On kiva jakaa muiden kanssa hyväksi havaitsemia ohjeita ja vielä hienompaa saada palautetta miten ne onnistuvat muilla 🙂

Nämä ovat tosi ihania, suosittelen ehdottomasti koittamaan 🙂

Anonyymi

Hei!

Oletko kokeillut miten apteekista ostettu piparminttuöljy toimii näissä? Sehän on erittäin vahvaa, joten pari tippaa voisi riittää..

Suklaapossu

Moikka! En ole kokeillut, mutta ajatus on pyörinyt mielessäni sen jälkeen ku ostin piparminttuöljyä. Uskoisin kuitenkin, että toimisi erittäin hyvin, sillä sen ei pitäisi vaikuttaa suklaa koostumukseenkaan samalla tavalla kuin aromi. Pari kolme tippaa olisi varmaan riittävästi, on sen verran tujua ainetta 🙂 Koitan ehtiä testailemaan Joulun lähestyessä, mutta jos innostut testailemaan ennen minua, kuulisin mielelläni miten kävi ja millaisia tuli 🙂

Kipakka

Kiitos reseptistä, hyviä olivat! Postasin tänään blogissani ohjeen ja mainitsin blogisi reseptin lähteenä. Tää taitaa ollaki jo toinen sulta kokeilemani ohje.. ;D

Suklaapossu

Kiva, että maistuivat 🙂 Näitä tuli meilläkin usein nyt Joulun aikaan. Kokeilin myös muita makuja mintun sijaan ja hyviä nekin 🙂 Tulen pian blogiisi vilkaisemaan minkänäköisiä teit 🙂

wenla kantola

Nam <3 Pitää kokeilla!! jos kiinnostaa käykää katsomassa minun blogia wenlascupcake.blogspot.com

Suklaapossu

Kokeilepas ihmeessä, nämä ovat tehneet hyvin kauppansa kaikkialla missä olen näitä tarjonnut, nami! 🙂 Pitääkin käytä tutustumassa blogiisi 🙂

Red Dragon

hih, onnistuin polttamaan valkosuklaan pohjaan, kun unohtui levylle. hyvä minä. ja piti äidille antaa tänään lahjaksi. Viittisköhän antaa pelkkiä tumma suklaa paloja XD

Suklaapossu

No niimpä! Aijai! Tuo sun leikkurionnettomuutesi kuullostaa hurjasti paljon pahemmalta kuin tällainen pelkkä kynsi. Tämän vuodon sai sentään loppumaan kuitenkin suht hyvin, muutaman laastarin kanssa. Harmittaa vaan vieläkin, etten voinut laittaa juhliin testiksi ostamiani teipattavia tekokynsiä 😉

Ohoh! Olivatpas ne sitten hyviä, tosi mahtava kuulla! 😀 Fudgeille kävi siis vähän samalla tavalla kuin meidänkin nameille, jotka katoavat yleensä salaperäisesti 😉 Nykyään laitankin osan samantein pakkaseen piiloon, siellä säilyvät vähän pidempään 🙂

Red Dragon

Onneksi ei kuitenkaan yhtä sormea vähemmän ;). Itse olen leikannut pyöröleikkurille vas käden etusormesta palan pois.. Eivät saaneet verentuloa tyrehtymään sairaalassakaan. Viimeinen lause oli: "jospa yön aikana tyrehtyy. Jos ei, niin aamulla terveyskeskukseen." Ja ensiapuun tosiaan menin. Onneksi tyrehtyi. Eikä edes iso pala lähtenyt,mutta edelleen on muistomerkki tapahtuneesta :D.

En kerennyt antamaan, kun isäntä ja lapset olivat ne syöneet :D. Lähdin käymään kaupassa ja sillä aikaa olivat hävinneet. Palaute oli: Ne, kun olivat vaan niin hyviä 🙂

Suklaapossu

Väsyneenä ei tosiaankaan kannattaisi touhuta keittiössä mitään, huomasin tuon saman taas eilen illalla leipoessani kun pilkoin ruohosipulia. Nimim. yksi kynsi vähemmän sormessa 😉 No mutta annoit jo varmaan suklaat äidille? Tuo jalkakylpysuola kuullostaa ihanalta rentouttavalta lahjalta 🙂

Red Dragon

Niin mä ajattelin tehdä :D. lisäksi jalkakylpysuolaa. ei pitäisi väsyneenä mitään tehdä 😀

Suklaapossu

Voi ei! Noh, sellaista sattuu. Eikä tuosta niin paljon haittaa ollut, jos vain tumma osio onnistui! Elikkä anna ihmeessä lahjaksi ne tummat suklaapalat, hyviä nekin 😛

Anonyymi

Hei, minulla on apteekin piparminttuöljyä, josta apteekkari varoitteli että on todella tujua, ja sanoi että vain tippa tai kaksi. Oletko käyttänyt itse kyseistä öljyä? Pullo on pieni, saman kokoinen missä on eteerisiä öljyjä yleensä.

Suklaapossu

Heips! Minultakin löytyy apteekista ostettua tujua piparminttuöljyä ja olenkin tehnyt näitä myös siitä 🙂 Ohje täällä http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/11/marmoroidut-minttusuklaafudget.html . Tippa tai pari piparminttuöljyä ei mielestäni riitä tähän määrään. Itse laitoin koko massaan peräti 15 tippaa öljyä, ja kyllähän niistä sitten tulikin kunnolla piparminttuisia 😉 Hieman vähemmänkin olisi riittänyt, ehkä sellaiset 5-10 tippaa, eli kannattaa maistella itselleen sopiva määrä 🙂

Herkkusuu

Hei! Kauanko säilyvät, jos joululahjaksi ajatteli tehdä?☺️

Suklaapossu

Hei Herkkusuu! 🙂 Näillä nämä häviävät aina niin nopsaan, etteivät ehdi pilaantua, mutta arvioisin, että ainakin viikon säilyvät hyvinä, luultavammin jopa kaksi. Pidempiaikaisessa säilytyksessä fudget kannattaa pitää jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa ja jos ovat huoneenlämmössä, niin silloinkin suojaaminen on tarpeen kuivumisen ehkäisemiseksi.

Vastaa käyttäjälle HerkkusuuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *