Suklaapossu

Marmoroidut mokkapalat, munaton ja maidoton

Parhaat mokkapalat ovat pehmeät ja kuohkeat

Ovatkohan nämä parhaat mokkapalat ikinä? Ainakin jos helppoutta, mehevyyttä ja kuohkeutta ajattelee, niin mielestäni ovat! Tulisiko tästä uusi kestosuosikkimokkapalaohje myös sinun keittiöösi?

Mokkapalojen tuunaus jatkuu tällä marmoroidulla mokkapala-ohjeella. Mainitsin Pätkis-mokkapalapostauksessa tehneeni korisjoukkueen myyjäisiin myös toisenlaisia tuunattuja mokkapaloja.  Koska tuunasin Pätkis-mokkiksissa tavallisten mokkapalojen makua, päätin tuunailla näistä toisista mokkapaloissa vähän jännemmän näköisiä marmoroimalla sekä taikinan että kuorrutteen, mutta jättämällä makumaailman ennalleen. Tai itseasiassa sekin kokin pienen muutoksen, mehevyyden ja pehmeyden muodossa. Minun ja muiden perheen maistelijoiden mielestä näistä tuli tosi hyviä. Siis tosi hyviä! Ja ihan älyttömän meheviä, pehmeitä, kuohkeita, maukkaita, herkullisia ja kaikkea sitä mitä voisin parhailta mokkapaloilta kuvitella vaativani.

Marmoroitu mokkapala on kaunis tarjottava leivonnainen

Nämä ovat ihania myös helppotekoisuutensa takia, sillä pohjan aineet vain sekoitetaan nopeasti kahdessa kulhossa sekaisin ilman vatkaimia tai muita ylimääräisiä vehkeitä. Tämän jälkeen taikinat sekoitetaan kevyesti keskenään uunipellillä ja paistetaan. Näin pohja on valmis. Päällinen valmistuu miltei normitapaan tavallisen mokkapalakuorrutteen kanssa. Jollen olisi itse puuhaillut näitä keittiössä, niin enpä olisi maistettuani uskonut näitä mokkapaloja maidottomiksi saatika munattomiksi. Koostumus kun enemmän muistutti kuohkeudeltaan muna-sokerivaahdosta syntyvää taikinaa, mutta tämä oli samaan aikaan myös ultra mehevä.

Munattomat ja maidottomat mokkapalat ovat pehmeitä ja maistuvat ihanilta

Kuorrutetta olen ennenkin marmoroinut mm. munattomien ja maidottomien mokkapalojen ohjeessa, mutta pohjaa en koskaan aiemmin. Tavallisesti mokkapaloihin tulee kaakaoinen, tumma pohja. Tuulomantorttu on mokkapalojen vaaleapohjainen sukulainen, jonka päälle voi mokkapalakuorrutteen sijasta levitellää usein esim. suklaakuorrutetta ja joidenkin lähteiden mukaan peräti kinuskikuorrutetta. Nam, ei yhtään hullumpi idea tuo kinuskikaan, vai mitä?! Kuitenkin näistä marmoroitujen mokkapalojen päällisestä löytyy mokkapaloille tuttu mokan makuinen, makea kuorrute, ja pohja on kuin tumman mokkapalan ja vaalean Tuulomantortun sekoitus. Toimi kyllä kivasti tuo sekoitus.

Helppo leivonnainen valimistuu nopeasti ilman vatkaimia

Ohjeessa on peräkkäin tumman ja vaalean taikinan ohjeet ja molemmissa käytetään miltei samoja aineita. Aineet on siis mainittu tuplana ja ainesosaluettelo näyttää tämän vuoksi tosi pitkältä. Sitä ei siis kannata pelästyä. Ainoat erot löytyvät kaakaojauheesta ja sokerin määrästä. Vaalea taikina muistuttaa samalla myös blogista jo löytyvää vaaleaa munatonta kakkupohjaa (nam!).

Mokkapala ja tuulomantorttu yhdessä

On tällainen marmorointi vaan näppärä tapa tehdä leivonnaisen ulkonäöstä erilainen. Ja musta tosi nätti tapa 🙂

Näistä muuten tuli niin ihania, että jos kysyisit mielestäni parasta mokkapalaohjetta, vastaisin samantein että tässä se on!

Mehevät marmoroidut mokkapalat (munaton, maidoton)

uunipellillinen (n. 35 cm x 40 cm)

Tumma taikina:

2.5 dl vehnäjauhoja

1.75 dl sokeria

1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

0.5 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl (valkoviini)etikkaa

0.75 dl öljyä

2 dl vettä

Vaalea taikina:

2.5 dl vehnäjauhoja

1.5 dl sokeria

0.75 dl perunajauhoja

0.5 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl (valkoviini)etikkaa

0.75 dl öljyä

2 dl vettä

Kuorrutus:

100 g (maidotonta) margariinia sulatettuna

3 rkl vettä + 3 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI 3 rkl tosi vahvaa kahvia)

2 tl vaniljasokeria

n. 6.5-7 dl tomusokeria 

2.5 rkl tummaa kaakaojauhetta

Ohje:

Ota esille kaksi leivontakulhoa. Mittaa toiseen kulhoon tumman taikinan kuivat aineet ja toiseen vaalean taikinan kuivat aineet. Sekoita. Lisää kulhoihin myös nesteet ja sekoita molemmat taikinat erikseen nopeasti sekaisin. Älä kuitenkaan sekoita taikinoita enempää kuin tarpeen. Tumma taikina on paksumpaa ja vaalea litkumpaa.

Laita uunipellille leivinpaperi ja lusikoi tummaa taikinaa sinne tänne makusi mukaan isompia tai pienempiä kasoja.

Kaada vaalea taikina tyhjiin kohtiin.

Mokkapalojen ja Tuulomantortun taikinat yhdistettynä

Marmoroi pinta vetelemällä esim. veitsellä tai muulla välineellä tummien ja vaaleiden kohtien läpi niin kauan, että pinta on marmoroitunut oman makusi mukaan.

Taikinan marmoroiminen onnistuu veitsen avulla

Paista 200 asteessa 12 minuuttia, kunnes piirakan pinta tuntuu keskeltä koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Marmorikuvio säilyy uunissakin nättinä, joten tämän voisi miltei tarjoilla tällaisenaan.

Marmoroitu taikina

Mutta kun nyt ollaan tekemässä mokkapaloja, niin lisätään päälle vielä mokkapaloista tuttu mokkakuorrute. Ja sekin vielä marmoroituna. Sulata kuorrutteen rasva vaikkapa mikrossa. Lisää joukkoon vesi ja pikaespressokahvijauhe (tai tosi vahvaa kahvia) ja sekoita kunnolla sekaisin. Sekoita joukkoon myös vaniljasokeri ja tomusokeria. Ota seoksesta noin 1/3 toiseen kulhoon. Sekoita jäljelle jääneeseen (2/3) osaan kaakaojauhe. Jos seos on kovin jäykkää ja paksua, lisää joukkoon hieman (n. 1-3tl) vettä. Varo kuitenkin lisäämästä liikaa vettä, että seos pystyy jämähtämään jäähtyessään. Levitä tumma mokkakuorrute lämpimän pohjan päälle ja levitä jotenkuten pinnalle. Lusikoi vaaleaa kuorrutetta sinne tänne.

Kaksivärinen mokkapala

Tee kuorrutteelle sama kuin taikinalle eli vetele veitsellä vaaleiden kohtien läpi kunnes kuvio miellyttää silmääsi. Napauta peltiä muutama kerta pöytää vasten, niin pinta tasoittuu.

Mokkapalakuorrute

Anna vielä jäähtyä kunnolla kylmässä, että kuorrute kovettuu hieman, niin palojen leikkaaminen onnistuu helpommin.

Vinkit:

* Huomaa, että pohjan paistoaika on riippuvainen uunista. Tarkasta kypsyys heti, kun se vaikuttaa olevan kypsää. Älä suotta paistaa liikaa, jotta pohja ei kuivu.

* Mitä enemmän marmoroit pohjataikinaa, sitä tasaisemmin tummia ja vaaleita kohtia on jokaisessa valmiissa mokkapalassa. Jos jätät marmoroinnin vähemmälle, mokkapaloista tulee epätasalaatuisempia tummien ja vaaleiden kohtien suhteen. Tämä ei toki ole yhtään huonompi asia. Tällöin osa mokkiksista muistuttaa enemmän vaaleita Tuulomantorttuja ja osa tummia mokkapaloja.

* Kuorrutteen voi tehdä myös yksivärisenä. Lisää silloin koko kaakaojauhemäärä kaiken kuorrutteen joukkoon.

Helpot ilman vatkaimia valmistuvat mokkapalat ovat meheviä

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marmoroidut mokkapalat, munaton ja maidoton

Kaura

Onpas veikeän näköisiä. Tiikerimokkapaloja 🙂 Voisi kokeilla tätä, kiva idea. 🙂

Suklaapossu

Kiitos Kaura 🙂 Suosittelen kokeilemaan. Meillä ainakin tykättiin näistä 🙂

Dani

Ei helppoja eikä toimiva ohje. Syötiin kuitenkin.

Suklaapossu

Harmin juttu Dani, ettei ohje ollut mieleesi. Toki olisi aina kiva tietää mikä meni pieleen ja missä voisi parantaa.

Ilona

Heips,
Huikea ohje ja loistava lopputulos myös gluteenittomista jauhoista!
Kiitos paljon ohjeesta, näistä riitti herkuteltavaa koko viikonlopulle!
Teen takuulla toistekin 🙂

Suklaapossu

Heips Ilona 🙂 Loistavaa! Oli ihan mahtava lukea tätä viestiä. Hienoa, että tykkäsit ja tosi hyvä tietää, että onnistuu myös gluteenittomina! 🙂 Kiitos Ilona kun kerroit kokemuksesi.

Leena-muori

Vautsi! Näitä testaan takuulla heti lähiaikoina. Hieno idea! 🙂

Suklaapossu

Kiitos Leena <3 Mä niin tykkään tällaisista marmorointijutuista 🙂 Niillä saa niin nätinnäköisiä leivonnaisia pienellä vaivalla. Tässä tuo pohja oli vielä supermehevä ja maku muutenkin kohdillaan. Eipä muuta kuin kokeilemaan! 🙂

Leipuri

Hei, voiko öljyn tilalla käyttää sulatettua voita/margariinia tai Oivariini juoksevaa?

Suklaapossu

Hei Leipuri! 🙂 Öljyn tilalla voi käyttää muitakin rasvoja, mikäli maidottomuus ei ole välttämätöntä. Kovilla rasvoilla koostumuksesta tulee tintumpi ja pehmeillä pehmoisempi. Mainitsemistasi vaihtoehdoista suosittelisin siis juoksevaa Oivariinia, jonka kanssa koostumus pystyisi suht samana kuin öljyllä tehdessä. Tuossa juoksevassa Oivariinissa taitaa olla hieman suolaa(?), joten suolan määrää voi samalla tiputtaa hieman 🙂

Leipuri

Kiitos vinkistäsi. Tein nämä Flora Culinesseen (laktoositon) ja käytin veden tilalla laktoositonta maitoa. Olivat aivan mahtavan pehmoisia ja maistuivat hyvälle. Pakastin osan ja nyt niitä vieraille tarjotessa olen huomannut, että kuorrute on todella ”tahmeaa” sulamisen jälkeen.

Suklaapossu

Jes, mahtavaa kuulla että onnistuivat myös ”maidollisilla” tuotteilla. Kuorrutteen tahmaisuus pakastamisen jälkeen johtunee siitä, että se on muutenkin hieman tavallisten mokkapalojen kuorrutetta pehmeämpi ja kostuu sulatessaan hieman lisää. Toivottavasti tahmaisuus ei haitannut syöjiä liikaa.

Elina

Oli hyviä! Ja helppoja ja nopeita! Mikä on etikan merkitys taikinassa? Jätimme pois kun ei löytynyt kotoota.. 🙂

Suklaapossu

Hei Elina! Hups, tämä viesti oli hukkunut ja näin se vasta nyt. Ihana kuulla, että maistuivat 🙂 Etikan tarkoitus on saada sooda toimimaan kunnolla ja auttamaan näin taikinan kuohkeuttamisessa.

Jansku

Namia olivat, vaikka pintamarmoroinnista ei tullut yhtä hienoa kuin sinun kuvissa. Tärkeintä kuitenkin, että maistuvat perheelle!

Suklaapossu

Kiva kuulla Jansku! Ja niin se on: Ei se ulkonäkö, vaan maku 🙂

Vastaa käyttäjälle DaniPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *