Meetvursti-kinkku -voileipäkakku

Voileipäkakku

Ennen kuin siirryn toisten 5-vuotissynttäreiden tarjottaviin, esittelen vielä viimeisen ansimmäisten 5-vuotissynttäreiden tarjottavan. Ja se on tämä meetvursti-kinkku-voileipäkakku. Vaikka kakku oli iso ja syöjiä suht vähä, kakusta oli juhlien jälkeen jäljellä vain noin viidennes. Meillä siis vietettiin tytön 5-vuotisjuhlia kahteen otteeseen. Ensin minun puolelle sukua ja parin viikon päästä miehen puolelle sukua. Tämä on mielestäni monestakin syystä hyvä tapa viettää juhlat. Ensinnäkin, pääsen leipomaan enemmän kaikkia kivoja juttuja! Leivontalistani on jatkuvasti täynnä testattavaa, ja juhlat ovat aina hyvää paikka lyhentää tuota listaa. Toisaalta usein käy niin, että kun saa yhden testattua, tulee tilalle vähintään kaksi uutta ihanaa leivontaideaa, jolloin odotan taas uusia juhlia.. Vieraat pitävät huolen siitä, ettei kaikkia herkkuja tarvitse itse tuhota. Ja onhan tässä kahdessa juhlintakerrassa myös se hyvä puoli, että vieraiden kanssa ehtii viettää enemmän aikaa, kun ehtii edes hetkeksi pysähtymään paikoilleen.

Testausinnossani on myös huonokin puoli. Ainakin kun testaan miltei aina jotain uutta juuri juhliin. Aina kaikki ei onnistu halutulla tavalla ja se jää kaivertamaan mieltä. Esim. tämä meetvursti-kinkku-voileipäkakku oli sellainen. Se oli kyllä hyvänmakuinen, ja tykästyin tuohon koristeluunkin. Mutta se jäi kaivertamaan mieltä, että maku oli liian paprikainen. Olin jo tehnyt täytteen eli hienontanut meetvursti ja kinkun täytettä varten ja sekoittanut ne yhteen tuorejuuston ja ranskankerman kanssa. Maistelin täytettä ja se oli hyvää. Mieleeni kuitenkin juolahti, että hurauttaisin joukkoon myös paprikaa, jotta täyte saisi hieman raikkautta. Tein kuten muulle täytteelle eli laitoin paprikan monitoimilaitteen kulhoon ja hurautin sen terällä hienoksi mössöksi muun täytteen kanssa. Mausta tuli kertaheitolla todella paprikainen! Hienonnettu paprika maistuikin lopulta täytteessä enemmän kuin ajattelin. Eihän se kuitenkan paha ollut, mutta se tunne, kun lopputulos ei olekaan sitä mitä piti.. Ja tuskin se muidenkaan mielestä mikään kovin huono oli, sillä tästä miltei 30 cm pitkästä voileipäkakusta oli juhlien jälkeen jäljellä vain noin viidennes. Kahdeksan aikuista tuhosi kakkua muiden tarjottavien ohella melkoisesti. Uskallankin laittaa ohjeen blogiin. Mutta laitan samalla ohjeeseen vinkiksi, että paprika kannattaa kuitenkin pilkkoa käsin pieniksi paloiksi, eikä hurauttaa ihan mössöksi.

Tällaisia täytteitä tehdessä kannattaa täyte maistella aina omaan makuun sopivaksi. Tässä maistuu melko voimakkaasti meetvursti.. Ja myös se paprika, mikäli sen soseuttaa joukkoon.. Meetvurstin ja kinkun suhdetta voikin muutella oman maun mukaiseksi. Myös tuorejuustoilla saa erilaista makua täytteisiin, joten jos pidät enemmän esim. ruohosipulin makuisesta tuorejuustosta kuin paprika-chilin makuisesta, käytä sitä rohkeasti. Voit myös tehdä pari päivää ennen virallisen kakun tekemistä pienen testiannoksen täytettä ja maistella sen iltapalaksi leipien päällä. Näin pääset jyvälle sen makumaailmasta ja ehdit vielä muokkaamaan sitä.

Aika usein voileipäkakkujen kostutukseen käytetään lihalientä, mutta tämä kostutin maidolla, sillä täyte itsessään on jo todella suolainen. Tässäpä ohje vihdoin tulee.

Meetvursti-kinkku -voileipäkakku

n. 30 cm pitkä kakku, riittävyys n. 20 hengelle

Meetvursti-kinkkutäyte:

n. 300 g palvikinkkua (ks. vinkki-osio alempaa)

n. 150 g meetvurstia (ks. vinkki-osio alempaa)

200 g Paprika-chili tuorejuustoa

200 g kevyt (10%) ranskankermaa

1 kpl (100 g) suippo, makea paprika

Lisäksi:

n. 14 paahtoleivän siivua

reilu 1 dl maitoa

Kuorrutus:

1 dl vispikermaa

200 g ruohosipulituorejuustoa

Koristeluun:

meetvurstia

kinkkua

viikuna

oregano, timjamia, salaattia yms.

Ohje:

Kakku kannattaa täyttää vähintään vuorokausi ennen tarjoamista, jotta maut ehtivät tasoittua ja kakku mehevöityä. Tee ensin täyte. Hurauta kinkku ja meetvursti hienoksi soseeksi esim. tehosekoittimessa tai vaikka sauvasekoittimella. Jos ne eivät millään meinaa soseutua, laita joukkoon tuorejuusto ja hurauta nyt uudestaan. Lisää myös ranskankerma ja hurauta vielä kunnolla sekaisin. Itse soseutin joukkoon myös paprikan. Paprika maistuu täytteessä todella voimakkaasti, jos se soseutetaan. Ja haluat vähemmän paprikaisen lopputuloksen, leikkaa paprika käsin pieniksi paloiksi ja sekoita lopuksi joukkoon. Maista täytettä ja lisää makusi mukaan mausteita esim. pippuria.

Leikkaa leivistä ohuelti reunat pois. Reunoja ei tarvitse heittää pois vaan voit säästää ne myöhempää käyttöä varten (ks. vinkki alempaa). Laita 3 kokonaista ja puolika leivänpalaa tarjoilulautaselle. Kostuta kevyesti maidolla. Levitä päälle kolmannes täytteestä. Laita päälle uusi leipäkerros niin, että saumat menevät eri kohtiin. Jos siis laitoit ensimmäiseen kerrokseen ensimmäiseksi kokonaisen leivän ja viimeiseksi puolikkaan leivän, laita nyt ensimmäiseksi puolikas ja viimeiseksi kokonainen leivänsiivu.

Kostuta, laita puolet jäljellä olevasta täytteestä ja laita päälle lisää leipiä.

Laita uusi leipäkerros taas niin, että saumakohta jää kokonaisen leivän alle. Jos saumat ovat aina samassa kohdassa, voi valmis voileipäkakku sortua.

Jatka: Kostuta ja levitä täyte. Päällimmäiseksi tulee kerros leipiä. Muista kostuttaa vielä päälimmäinen kerroskin.

Laita kelmu tiiviisti kakun ympärille ja kakku jääkaappiin ainakin seuraavaan päivään.

Poista kelmut. Leikkaa reunoja tarvittaessa hieman suoremmiksi. Vatkaa kuorrutteen kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Levitä kerma-tuorejuustoseos kakun päälle ja reunoille. Koristele halutessasi kakun reunat vetämällä niihin pystysuoria viivoja esim. pienellä palettiveitsellä tai leveäkärkisen veitsen kärjellä.

 

Koristele vielä esim. meetvurstilla, kinkkurullilla, salaatilla, persiljalla, timjamilla, viikunalla…

Vinkit:

* Älä heitä leivänreunoja pois, vaan tee niistä esim. pullavanukkaan tapainen herkku.

* Maistele täytettä! Näillä määrillä täytteessä maistuu melko voimakkaasti meetvursti. Voit säätää kinkun ja meetvurstin suhdetta makusi mukaan.

Viikuna koristeena

 

Instagram

  • Elämäni ensimmäinen prinsessakakku! Onkohan ikä tehnyt tehtävänsä, mutta tässä myös marsipaani maistui ihmeen hyvältä. Vai olikohan kakku vaan niin älyttömän hyvää muuten.. Kakku päätyi mein pikkuprinsessan synttärikakuksi. Ohje löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-suklaapossun-tyyliin-nro-1/ #suklaapossu #prinsessakakku #vadelma #vaniljakiisseli #kakku #6vuotias #tyttö #synttärit #birthday #cake #girl #6yearsold #suklaapossublogit
  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Vieläkö teillä on omenoita jäljellä? Tämä supermehevä omenapiirakka on helppo ja nopea tehdä, ja niin mehevä, että!!! Jos kaipaat vielä omppuohjetta, niin kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supermeheva-omenapiirakka-kauramurulla-munaton/
#suklaapossu #omena #piirakka #munaton #omenapiirakka #mehevä #moist #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kommentoi juttua: Meetvursti-kinkku -voileipäkakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X