
Mehevä munaton raparperipiirakka kauramurupäällisellä
Helppo ja nopea munaton raparperipiirakka valmistuu ilman vatkaimia. Mehevän pohjan päällä on kerros rapeaa kauramurua.

Raparperipiirakkaohjeita ei voi koskaan olla liikaa. Ei ainakaan minusta. Jokainen kevät mietin, että nytpä teen jotain aivan jotain muuta, mutta niimpä vain löydän itseni väsäämästä jotain piirakkaa, jota en ennen ole (muistaakseni) leiponut.

Tätä piirakkaa miettiessäni halusin leipoa jotain munatonta, jotta myös kuopus pystyy syömään sitä ilman pelkoa vatsavaivoista. Kaivoin siis esille yhden ensimmäisistä leipomistani munattomista raparperipiirakkaohjeistani eli helpon ja mehevän munattoman ja maidottoman raparperipiirakka-ohjeen (jonka huomasin olevan miltei samanlainen kuin helpon, pehmeän ja mehevän omenapiirakan). Lisäsin pohjaan vain hieman enemmän jauhoja, jotta kostea raparperi ei painuisi niin helposti pohjaa. Lisäksi humpsautin joukkoon myös kardemummaa tuomaan pientä pullamaista makumaailmaa.
Kardemumman maku oli mieto, mutta tunnistettavissa. Itse en ole aivan varma, sopiiko se tähän aivan niin hyvin kuin alunperin kuvittelin, mutta muut maistelijat tykkäsivät makumaailmasta, joten uskalsin jättää kardemumman ainesosien joukkoon. Lisävehnäjauhon ansiosta raparperit pysyivät pinnalla aiempaa paremmin, mutta samalla pohjasta tuli vähän tiiviimpi. En oikein osannut päättää kumpi on parempi tapa, joten jätin ohjeeseen vaihtoehdot molemmille tavoille.

Piirakan päälle halusin tehdä kauramurun, koska se on niiiiin hyvää. Siihen nappasin määrät Helgan helposta omenapiirakkaohjeesta. Se on ihanan rapea elementti muuten pehmeässä herkussa.

Piirakassa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta tätä teen mieluusti uudelleenkin helppoutensa takia. Erityisesti, jos munattomille piirakoille on tulevinakin vuosina tarvetta.

Tässä tulee tämä helpon ja nopean ilman vatkaimia valmistuvan kesäherkun ohje.
Munaton raparperipiirakka kauramurupäällisellä
1 pellillinen (n.35 cm x 40 cm)
Pohja:
8-9 dl vehnäjauhoja (ks. vinkkiosio alempaa)
3 dl sokeria
1 tl suolaa
1.75 rkl leivinjauhetta
1.5 rkl vaniljasokeria
4.5 dl vettä
2 dl auringonkukkaöljyä (tai rypsi- tai rapsiöljyä)
(1.5 tl kardemummaa)
Päälle:
1.5 l (= noin 750 g) raparperia pienemmäksi pilkottuna
Kauramuru:
5 dl kaurahiutaleita
150 g sulaa maidotonta sinistä Keijua
1.5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1.5 tl kanelia
(2 rkl vehnäjauhoja)
Ohje:
Tee pohja: Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää vesi ja öljy ja se sekoita sen verran, että kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Älä vaivaa. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Pese ja tarvittaessa kuori raparperit. Pilko ne noin 1 sentin kokoisiksi paloiksi. Ripottele raparperin palat piirakkapohjan päälle.
Sulata kauramurun voi. Sekoita joukkoon loput aineet. Ripottele kauramuru raparperin palojen päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Lykkää koko komeus uuniin. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakka tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä, eikä siihen tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa. Älä paista liikaa, jottei piirakka menetä mehevyyttään.
Anna jäähtyä kunnolla. Nautiskele sellaisenaan, jäätelö kanssa tai lorauta päälle vaikka hieman vaniljakastiketta.
Vinkit:
* Piirakkapohja saa pullamaista makua kardemummasta, mutta halutessaan sen voi jättää pois.
* Vehnäjauhojen määrä riippuu siitä, kuinka pehmeän/tintun pohjan haluat. Isommalla määrällä tulee tintumpi (mutta silti tosi mehevä) pohja, jolloin raparinpalat pysyvät pinnalla paremmin. Pienemmällä jauhomäärällä raparit uppoavat helpommin taikinan sisälle, mutta pohjan koostumus on hieman pehmeämpi/höttöisempi.
* Päälle tulevaan kauramuruun voi lisätä myös vehnäjauhoja, jotka tekevät kauramuruun hieman erilaisen koostumuksen.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mehevä munaton raparperipiirakka kauramurupäällisellä