Suklaapossu

Mehevä sitruunainen kakkupohja (munaton)

Helppo mehevä sitruuna-kakkupohja

Tämä ihanan pehmeä ja mehevä sitruunainen kakkupohja valmistuu helposti ja nopeasti vain yhdessä kulhossa ja ilman vatkaimia. Tämä sopii monien erilaisten täytteiden kanssa yhteen, kuten mustikkamoussen, mansikkamoussen ja vaikka liivatteettoman vadelmatäytteen. Ohjeen pohjana toimii mehevä, munaton ja maidoton vaalea kakkupohjataikina, jonka muokkasin miedon sitruunaiseksi. Nam, kuinka hyvää tästä tulikaan!

Munaton sitruunainen kakkupohja

Mieleni on tehnyt jo pitkään sitruunaisia leivonnaisia. Juuri kun olin suunnitellut leipovani jotain sitruunaista, meille saapui miltei kahden vuoden väistelyn jälkeen k*r*na. Sillä hetkellä, kun sain tietää sairaana olevan lapseni altistuneen koronalle ja toisen perheemme henkilön saaneen positiivisen tuloksen, tein vanhimmalle tytölle listat+ohjeet seuraavan parin viikon sapuskoista, sillä pelkäsin/tiesin sairastuvani itse niin kovin, etten jaksaisi laittaa ruokaa. Mulla kun jo perusflunssa vetää sängyn pohjalle, ja usein todella pitkäksi aikaa. Tiesin myös, tai ainakin kuvittelin hyvin voimakkaasti jo itse saaneen tuon pöpön ja saavani ensimmäiset oireet ihan just. Ja niinhän siinä kävikin. Pian alkoi kurkkukipu, jonka jälkeen voimat hupenivat, lämpö nousi ja makuaisti lähti. Huh! Vaikka tuosta on jo jonkin verran aikaa ja pahin ohi, ei voimat ole vieläkään palanneet sairautta edeltävälle tasolle. Makuaistin kuitenkin (ja onneksi!) sain takaisin parisen päivää sitten.

Ja siitä se ajatus sitten lähti. Kun makuaistikin jo taas pelissä mukana (edes osittain), kaivoin sitruunat esille ja tein tämän mehevän, sitruunaisen pohjan valmiiksi seuraavaa jaksamispuuskaa eli täyttöhetkeä silmällä pitäen.

Sitruunainen kakkupohja

Kuten jo mainitsin, tämä on ihana pohja! Koostumus on hieman mutakakkumainen, mutta selvästi kiinteämpi ja kuivempi. Kuiva se ei kuitenkaan ole, vaan pikemminkin mehevä. Pohja toimii hyvin kakuissa ilman kostuttamista, mutta jos pitää kosteammista kakuista, voi pohjaa kostuttaa hieman.

Mehevä munaton sitruunainen kakkupohja

Sitruunaisen makunsa pohja saa sitruunan kuoriraasteesta, jota tässä on kahden sitruunan verran. Jos haluaa voimistaa sitruunan makua entisestään, voi taikinaan raastaa vielä kolmannen sitruunan kuoren. Vaikka voisi kuvitella, itse sitruunanmehu ei tuo sitruunan makua kovinkaan hyvin esille, joten sen kanssa ei tarvitse lutrata liikoja. Kannattaa siis suosia kuoriraastetta, joka korostaa sitruunaisuutta.

Tein tästä lopulta yhden kakun, jossa maistui sitruunan lisäksi mustikka. Siitä lisää lähipäivinä. Tässä ens alkuun kakkupohjien ohje.

 

Mehevät sitruunaiset kakkupohjat (munaton)

2 pohjaa 16-18 cm vuoassa TAI 1 pohja 20-22 cm vuoassa paistettuna

Aineet:

2 isohkon sitruunan hienoksi raastettu kuori

2.5 dl sokeria

0.5 dl sitruunan mehua

1.25 dl rapsi- tai rypsiöljyä

3.5 dl vettä

5 dl vehnäjauhoja

0.75 tl (meri)suolaa

1.5 tl leivinjauhetta

0.75 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen.

Pese sitruunat kunnolla. Raasta kahden sitruunan uloimmat, keltaiset kuoret hienolla raastimella. Mittaa leivontakulhoon sokeri ja sitruunan raastettu kuori. Hiero sitruunan kuoriraaste sokerin joukkoon. (Olen lukenut, että näin tehden sitruunan aromit irtoavat raasteesta kunnolla).

Lisää sitruuna-sokerin joukkoon sitruunan mehu, öljy ja vesi. Sekoita.

Sekoita toisessa kulhossa loput kuivat aineet ja kaada ne nesteiden joukkoon. Vatkaa vispilällä kunnolla sekaisin, kunnes kaikki jauhopaakut ovat hävinneet.

Voitele kaksi noin 16-18 cm irtopohjavuokaa (TAI yksi noin 20-22 cm vuoka) kevyesti esim. vuokaspraylla. Kaada taikina tasaisesti molempiin vuokiin.

Paista keskitasoa hieman alemmalla tasolla 160 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät. Kokeile kypsyys tikulla. Kun keskelle pohjaa tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Pohjien ei tarvitse saada väriä pintaansa.

Kypsät sitruunakakkupohjat

Nosta pohjat jäähtymään. Poista vuoan reunaosa ja peitä pohjat hyvin esimerkiksi leivinliinalla. Jäähdytä kokonaan ennen täyttämistä. Kun pohjat ovat jäähtyneet, leikkaa ne 2-3 osaan (ks. vinkkiosio).

Vinkki:

* 16 cm vuokaan tehdyt pohjat ovat noin 3.5 cm korkeita, joten ne pystyy leikkaamaan 2-3 osaan. 18 cm vuoassa paistetut ovat aavistuksen matalampia, joten ne saa leikattua hyvin ainakin 2 osaan. Noin 20-22 cm vuoassa paistetun pohjan saa leikattua 2-3 osaan. Isommassa vuoassa paistoaika saattaa olla erilainen, joten tarkkaile tilannetta!

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehevä sitruunainen kakkupohja (munaton)

Pirita

Tuli kuin tilauksesta, etsin juuri muutama päivä sitten ohjeita nimenomaan täytekakkuun soveltuvasta sitruunapohjasta. Kiitos.

Suklaapossu

Hei Pirita! Hienoa! 😀 Toivottavasti pohjasta tuli mieluinen 🙂

gluttari

Hei! Onnistuisiko tämä gluteenittomana? Miten vaihtaisit jauhot

Suklaapossu

Hei gluttari! Hmm. Gluteenittoman ja munattoman yhdistelmä saattaa olla hieman haastava, mutta jos innostut, voit kokeilla miten käy 🙂 Mulla on myös suunnitteilla testailla tätä (tai tämän tapaista) gluteenittomana, sitten kun on löydän puutarhahommilta hieman enempi aikaa.

Johanna

Oletko koskaan itse testannut tätä tuohon ø 20 cm -vuokaan? Tein nimittäin äsken poikani 2-vuotiskakkupohjaksi tämän täysin ohjeen mukaan, ja kohosi upeasti ja vaikutti kaikin puolin kuohkealta. Mutta kun otin uunista, ei mennyt kuin 10 min kun oli jo keskeltä lässähtänyt ja lopulta keskelle muodostui kraatteri, jonka pohjalla lillui täysin raaka taikina. Olin toki kokeillut tikulla, mutta tulitikku puoleen väliin tuikattuna ei ylety raakaan saakka. Suuri pettymys!
En tiedä menikö luottoni tähän reseptiin kokonaan, vai jaksaisinko kokeilla vielä nostamalla vähintään 180:een, mikä mielestäni on minimilämpö kakun paistoon. Mikä näissä ainesosissa puhuisi tuon matalan lämmön puolesta?

Irina Lisinen

Hei Johanna! Itse paistan tämäntyyppiset, mehevät, sekoitettavat kakkupohjat miedommassa lämmössä. Tällöin kakut nousevat tasaisesti. Isommalla lämmöllä pohjat saattavat nousta keskeltä reunoja voimakkaammin ja samalla reunat voivat kuivahtaa liikaa.

Juuri tätä ohjetta en ole paistanut 20 cm vuoassa, mutta ohje on hyvin samanlainen, kuin niissä pohjissa, joita olen paistanut tuon kokoisessa vuoassa. Kuullostaa siltä, että pohja tosiaan olisi paistunut liian vähän aikaa ja olisi kaivannut vielä lisäpaistamista. Kypsyys kannattaa aina kokeilla sellaisella tikulla, joka ylettää pohjaan asti.

Otan tämän varmuudeksi kuitenkin testauslistalleni, jotta pääsen varmistamaan onnistumisen myös isommassa vuoassa.

Merja

Hei, tein 20cm vuokaan ja tuli aivan täydellinen kakkupohja 👌 paistoin 45min 160 asteessa ja on todella mehevän oloinen pohja. Ja hyvin sain kakkusahalla kolmeen osaan. Kiitos mahtavasta ohjeesta!

Irina Lisinen

Moi Merja! Hienoa! 🙂

HM

Hei ja kiitos tosi hyvästä reseptistä 😊! Leivoin kerroskakun ja käytin tätä ohjetta pohjiin ystäväni vinkkaamana: alempaan pohjaan tuplasin ohjeen ja paistoin 26 cm:n vuuassa n. 1 h ja 15 min ja ylempään pohjaan tein yksinkertaisen annoksen ja paistoin 20 cm:n vuuassa n. tunnin. Pohja oli mehevä ja sopi erittäin hyvin kerroskakkuun eikä tarvinnut kostuttaa pohjia ollenkaan. Ihan superhelppoa ja maukasta!

Irina Lisinen

Hei HM! Kiitos, onpa ihana kuulla! 😊 Herkullista kesänjatkoa!

Karoliina

Hei! Jos tekisin kakkupohjan torstaina ja täyttäisin lauantaina (juhlat sunnuntaina) niin säilyisikö kakkupohja huoneenlämmössä ennen täyttämistä vai pitäisi laittaa jääkaappiin? Mietin vain kostuuko kakkupohja liikaa jääkaapissa?

Irina Lisinen

Hei Karoliina! Säilyttäisin pohjan varmuudeksi jääkaapissa hyvin suojattuna, vaikka se saattaa hieman kostua siellä lisää. Kosteus pohjassa ei tosin haittaa, sillä se vaan mehevöittää sitä lisää, eikä erillistä kostutusta tarvita. 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *