Liivatteeton juustokakku
Liivatteeton, keksimuruilla hyytyvä juustokakku on todella helppo ja nopeatekoinen tarjottava erilaisiin tilanteisiin. Keksejä vaihtamalla kakkujen makumaailmaa pystyy säätämään helposti oman maun mukaiseksi. Aiemmin olen tehnyt tällaisen keksi-pohjaisen juustokakun Oreo-kekseistä sekä piparkakuista. Tällä kertaa kakussa makua tuo mintun makuinen Domino-keksi. Keksejä löytyy reilusti sekä pohjasta että itse täytteestä. Kuten edeltäjänsäkin, herkkua tämäkin! Minttu tuo kakkuun ihanaa raikkautta ja kakkua tekee mieli napata ekan palan jälkeen toinen, ja ehkä kolmaskin…
Juustokakku ilman liivatetta

Liivatteettomissa kakuissa hyytyminen voi tapahtua joko näin keksien avulla tai esim. suklaan tai sitruunan voimin. Kun liivate ei ole tukemassa juustokakkumassaa, myös rakenne saattaa olla erilainen. Blogini yhden suosituimman kakun eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun koostumus sukeltaa melko lähelle liivatteellista kakku, vaikka hyytyminen tapahtuukin sitruunan happamuuden ansiosta. Myös ihanan nopea ja pehmeä Kahden suklaan juustokakku on rakenteeltaan aivan käsittämättömän ihana. Se on pehmeä, moussemainen, mutta leikaantuu myös nätisti. Ja maistuu taivaalliselle.

Domino juustokakku

Tämä keksimuruja sisältävän juustokakku on hieman höttöisempi ja leikatessa ”mössömäisempi”, kuin suklaa- ja sitruunajuustokakun tai tavallisten liivatteellisten juustokakkujen koostumus.  Tämä domino-juustokakku pysyy kyllä mahtavasti koossa kun se nököttää kokonaisena lautasella, mutta eron rakenteessa huomaa leikatessa. Ja myös syödessä. Juustokakusta oli äärimmäisen hankala saada leikattua kunnollista, siistireunaista palaa. Juustokakkumassa tahmaantui kakkulapioon sen verran kiinni, että leikatun palan reuna oli epäsiisti. Toisaalta, syötäväksi nämä kakku on tarkoitettu, ja makuhan se on pääasia. Ja maku oli ihana! Eritysesti tuo minttusuklainen pohja, mmmm.

Nopea ja helppo

Vein kakun töihin synttärikakukseni aiemmin kesällä. Mieleeni juolahti yhtäkkiä illalla päivää ennen synttäreitä, että voisin tehdä kakun töihin. Kakun piti olla tosi nopea ja helppoa, ja sitähän tämä olikin. Koristelin kakun pikapuoliin tuoreilla mansikoilla, dominokeksin paloilla, marengeilla, mintun lehdillä ja Confetista testattavaksi saamallani pronssisella Rolkem -efektisävyllä värjätyillä marengeilla. Koristelun voi tehdä oman maun ja vuodenajan  mukaan muullakin tavalla, mutta kannattaa käyttää ainakin keksejä tuomaan lisätekstuuria.

Töissä sain kuulla kehuja kakusta. Mm. ”Nam, olipas ihanan makuista mössöä”. Tyhjentävästi sanottu 😉

 

Kakku on muuten myös munaton, tosin sillä varauksella, että keksit saattavat sisältää munaa.

Tämä domino-juustokakku sekä aiemmin mainitsemani sitruuna– ja suklaajuustokakku ovat kaikki ihanan helppoja ja nopeita tehdä. Suosittelen testaamaan!

 

Helppo ja nopea Domino-juustokakku, liivatteeton 

n. 23 cm vuokaan
Pohja:
n. 270 g (n. 1.5 pötköä) MinttuDominoita
n. 2 rkl maitoa
Aineet:
6 dl vispikermaa
375 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g mascarponea
n. 2.5 rkl vaniljasokeria
n. 2.5 rkl tomusokeria
n. 245 g (n. 1.5 pötköä) MinttuDominoita
Koristeluun mm.:
Minttu Dominoita
Marengeja
Mintun lehtiä
jne.
Ohje:

Murskaa pohjaa varten 260 g eli n. 1.5 pötköä Dominoita hienoksi vaikkapa tehosekoittimessa. Lisää maitoa vähitellen n. 2 rkl, kunnes keksimurska alkaa pysyä koossa, kun niitä puristaa kämmenessä. Laita n. 23 cm vuoan irtoreuna tarjoilulautaselle ja laita sisäpuolelle reunakalvot tms. Voitele kalvot kevyesti esim. öljyllä. Voit tehdä kakun myös ilman reunakalvoja. Voitele tällöin irtoreunavuoan reunaosan sisäpuoli. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan nätisti. Painele keksiseos tarjoilulautaselle vuoan reunojen sisäpuolelle. Laita tarjoilulautanen jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, mascarpone sekä sokereita makusi mukaan. Vatkaa kunnolla sekaisin, kunnes täyte hieman paksenee. Pilko n. puolitoista pötköä Dominoita n. 1.5 cm x 1.5 cm kokoiseksi murskaksi. Lisää täytteen joukkoon.Vatkaa vielä kunnolla sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle, painele kunnolla reunoille ja tasoita. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunaosa. Koristele. Ja eikun nautiskelemaan!