Suklaapossu

Muhkeat amerikkalaiset suklaamuffinsit

Muhkeat suklaamuffinssit

Mielessäni on jo pitkään pyörineet, yllätys yllätys, suklaiset leivonnaiset, mutta keski-ikäisen muista kiireistä johtuen leipominen on saanut odottaa hieman aiottua pidempään. Kun lopultakin pari päivää sitten vihdoin pääsin leivontapuuhiin, olivat vuorossa nämä ihanan muhkeat, amerikkalaistyyliset suklaahippumuffinssit. Nämä valmistuvat helposti ja nopeasti ilman vatkaimia tai vispilää. Näistä tuli kyllä ihania ja suklaanhimokin haihtui, hetkeksi.

Ohjetta miettiessäni kaivoin esille Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan ohjeen, jolla tulee kakkupohjan lisäksi ihan supermehevät muffinssit. Matkan varrella ohjeeseen tuli jonkin verran muutoksia, sillä yksinkertaistin ohjetta. Ohjeeseen jäi kuitenkin ne tärkeimmät osat eli muun muassa se, että rasvana kannattaa käyttää juoksevassa muodossa olevaa rasvaa, esimerkiksi öljyä. Tällöin muffinssien pehmeys säilyy myös jäähtyessään ja ne tuntuvat mehevämmiltä. Myös maitotuotteilla kuten ranskankermalla on kostuttava ja mehevöittävä vaikutus.

Lisämehevyyttä muffinsseihin tuo taikinaa lisättävä tumma suklaa. Suklaan palat on hyvä jättää isohkoiksi, sillä mitä pienempää suklaarouhe on, sitä helpommin se sulaa taikinaan. Isompi suklaarouhe jää muffinsseihin ihaniksi suklaasattumiksi. Katso vaikka yllä oleva kuva, eikö näytäkin herkulliselta 🙂 Jos haluaa ottaa varman päälle, voi muffinsseihin käyttää valmiita suklaahippuja.

Muffinsseista saa helposti maidottomat, kun korvaa maitotuotteet maidottomilla tuotteilla. Kurkkaa tähän lisävinkkejä vinkkiosiosta ohjeen alapuolelta.

Amerikkalaiset suklaamuffinssit

Tässäpä vihdoin tämä ohje.

Amerikkalaistyyliset muhkeat suklaahippumuffinssit

12 kpl

Aineet:

1 dl rypsi- tai rapsiöljyä

1.5 dl maitoa

1 dl ranskankermaa

2 munaa

4 dl (260 g) vehnäjauhoja

1 dl (50 g) tummaa hyvää kaakaojauhetta

2.5 dl (240 g) sokeria

1 tl leivinjauhetta

0.75 tl soodaa

0.75 tl suolaa

2 tl vaniljasokua

150 g tummaa suklaata pienemmäksi pilkottua

Lisäksi:

Amerikkalaisia muffinssivuokia

Ohje:

Pilko suklaa vajaan sentin kokoisiksi paloiksi tai käytä valmiita suklaahippuja.

Sekoita kuivat aineet suklaata lukuunottamatta keskenään noin 2 litran vetoisessa kulhossa ja märät aineet toisessa kulhossa. Kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita miltei kokonaan sekaisin. Kääntele pilkotut suklaat tai suklaahiput taikinan joukkoon.

Lusikoi taikina 12 muffinssivuokaan.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes muffinssit ovat kypsiä. Älä suottas paista liian kauan, jotta muffinssit eivät kuivu liikaa. Jäähdytä muffinssit liinan alla peiteltyä ja eikun nauttimaan!

Vinkit:

* Saat muffinsseihin vaihtelua, kun korvaat osan tummasta suklaasta valkosuklaalla

* Jos kaipaat vieläkin suklaisempia muffinsseja, laita enemmän tummaa kaakaojauhetta ja vähennä samassa suhteessa vehnäjauhoja.

* Jos muffinssit leviävät liikaa ja haluat niiden nousevat keskeltä muhkeammiksi, vähennä seuraavalla kerralla maidon määrää 0.25 dl tai lisää taikinaan hieman lisää jauhoja.

* Jos kaipaat maidottomia suklaamuffinssseka, korvaa maito esimerkiksi kauramaidolla, ranskankerma kaurapohjaisella jogurtilla ja käyttää suklaana maidotonta suklaata (esimerkiksi Brunberg).

Suklaamuffinit

Ps. Jos olet huomannut, on blogissa ollut aiempaa hiljaisempaa lähiaikoina. Syy tähän on siinä, että viime kuukaudet ovat olleet melkoista härdelliä. Oma jaksaminen onkin ollut todellisella koetuksella, kun on yrittänyt pärjätä töiden, arjen, lasten, blogin sun muiden asioiden ja vielä talonrakentamisen kanssa.

Tuossa viimeisessä ei tosin ole ollut enää pariin kuukauteen muuta kuin sähkösuunnitelmien, valojen sekä materiaalisen miettimistä. Valaisus saatiin lyötyä lukkoon pari päivää sitten, joten nyt on vuorossa se kivoin vaihe, nimittäin materiaalien valinta. Olen kuitenkin huomannut, että kun jaksaminen on kortilla, on tällaisten kivojenkin asioiden tekeminen yllättävän haasteellista.

Omakotitalosuunnitelmissa tämä tarkoittaa erityisesti lattian värivalintaa, sillä sitähän ei niin vain muuteta. Talonrakentaminen, tai pikemminkin rakennuttaminen, on nyt onneksi siinä vaiheessa, että ehkä ajatuksia ja energiaa riittää vähitellen taas muidenkin puuhien pyörittämiseen. Kokonaisvauhtia on kuitenkin pakko hidastaa, sillä olen huomannut, että myös kivat tekemiset verottavat jaksamista, kun ei osaa ottaa rennosti ja levätä tarpeen tullen tarpeeksi.

Tällainen purkaus tällä kertaa 🙂 Tästä saisi vaikka kokonaan oman postauksensa, mutta pysyn ainakin toistaiseksi leivonnan ihmeellisessä maailmassa. Onneksi suklaassa on paljon piristäviä aineita ja ne saavat mielialan kohoamaan hieman masentavampanakin päivänä 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muhkeat amerikkalaiset suklaamuffinsit

Mie vaan

Hei!
Voiko ranskankerman korvata muulla maitotuotteella?

Suklaapossu

Hei Mie vaan. Ranskankerman sijasta voisi laittaa esimerkiksi smetanaa, turkkilaista ja kreikkalaista jogurttia. Myös vähempirasvaimmat hapanmaitotuotteet kuten piimä tai maustamaton jogurtti voisivat toimia.

Vastaa käyttäjälle Mie vaanPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *