Suklaapossu

Munaton marenki

Marenki ilman munaa on ilmava ja kuohkea

Munattomia marenkeja? Kyllä vain! Ja helposti ilman ylimääräisiä kikkailuja ja erikoisaineita. Parhaimmillaan nämä munattomat marengit syntyvät vain kahdesta aineesta. Marengit myös maistuvat tavallisille marengeille ja suorastaan sulavat suuhun.

Tein nämä munattomat marengit jo viime syksynä kun olin tekemässä 5-vuotiaan tyttömme synttäreille kakun, jota myös munalle allerginen poikamme voisi syödä. Munaton suklaakakkupohja ja täyte olivat helppoja toteuttaa munattomina, mutta kun aloin miettiä koristelua, törmäsin ongelmaan. Suunnittelin kakun kuorruttamista nimittäin nimittäin kevennetyllä marenkivoikreemillä sekä koristeeksi suunnittelin marenkeja. Kakun kuoruttaminen onnistui hyvin kermavaahto-tuorejuustoseoksella, mutta marenkien tekeminen munattomina meinasi aiheuttaa päänvaivaa. Päköpäänä ei osannut luopua alkuperäisajatuksesta, joten jotenkin niitä marenkeja piti tehdä. Sitten, yhtäkkiä muistin sen. Olin nähnyt netin syövereissä munattoman, marenkimaisen vaahdon ohjeen. Tuohon ohjeeseen tuli valkuaisten sijasta kikhernetölkin lientä eli aquafabaa, jonka tärkkelyspitoisena toimii vaahdotettaessa kuten valkuainen. Ajatus oli sen verran mielenkiintoinen, että pakkohan sitä oli kokeilla. Ja kun eihän mulla ollut muutakaan keinoa munattomien marenkien tekoon…

Netissä ohjeita plaratessani huomasin, että munattomien marenkien ohjeille yhteistä on kikhernetölkin liemen käyttö sekä sokeri. Joissakin ohjeissa on myös jotain happoa (sitruunanmehua tms.) ja niitä on myös maustettu jollain. Sokerin määrissä ja mausteissa on eroja, joten muokkailin eri ohjeista testiä varten tämän ohjeen, joka toimi ihan mahdottoman hyvin!

Kikherneliemi eli aquafaba vaahtoutuu kuten munan valkuainen

Marenki syntyy kikherneliemestä ja sokerista samalla tavalla kuin valkuaisista. Pelkkä kikherneliemi muistuttaa kulhossa nököttäessään yllättävän paljon valkuaista. Siis ulkonäöltään. Tuoksultaan ei, sillä raakana se haisee, noh, aivan herneelle. Vatkatessani aquafabaa ja sokeria yhteen totesin mielessäni: ”Vau, sehän näyttää ihan oikealta marenkimassalta”. Toinen ajatus sen sijaan oli: ”Hmm, se tuoksahtaa herneille. Mitäköhän tästäkin tulee..?”. Valmiiksi vatkattu marenkimassa myös maistuu herneiltä (yih!), mutta uunissa tapahtuu ihme. Kikherneen haju ja tuoksu häviää. Tai ehkä itse olin maistavinani myös tuossa valmiista marengista aivan vienon herneen tapaisen maun, mutta johtuikohan se siitä, kun kerran tiesin mistä ne on tehty. No joka tapauksessa lopputuloksena aivan älyttömän kevyitä, rapeita marenkeja.

Normaalisti pidän pehmeistä ja hieman sitkeistä marengeistä, enkä niinkään rouskuvista versioista. Mutta näiden kohdalla tuo kovuus ja rouskuvuus ei häiritse, sillä nämä ovat niiiin suussasulavia. Siis ihan kirjaimellisesti! Tai eihän näitä voi koviksi sanoa, sillä ovat erittäin murenevia.

Kikherneliemestä syntyy rapea munaton marenki

Pursottelin marenkimassasta nokareita sekä pyöreällä että tähden mallisella tyllalla. Levitin pursotuspussin sisäpuolelle testimielessä myös raidan sinistä pastaväriä. Aluksi pussista tuli ulos valkoista väriä, mutta hetken päästä sininen väri tarttui massaan ja lopputuloksena oli sinivalkoisia marenkeja. Aivan pursottamisen loppupuolella sininen väri oli sotkeutunut koko massaan ja lopulta pussista tuli ulos kokonaan sinisiä kokkareita.

Munattomien marenkien kokeiluni jälkeen suuntasin takaisin netin ihmeelliseen maailmaan ja pienen surffailun jälkeen huomasin monien tehneen aquafabasta myös muitakin marenkipohjaisia munattomia herkkuja mm. macaronsseja, voikreemiä, pavlovaa jne. Jostain näistä olisi kiva kokeilla myös.

Munattomat marengit

Aineet:

1.75 dl kikhernetölkin lientä (käytin Rainbow-merkkistä)

2 dl sokeria

1 tl sitruunan mehua

2 tl vaniljasokeria

Ohje:

Kaada kikhernetölkin liemi siivilän läpi vatkauskulhoon. Vatkaa lientä hetki (n. 2-3 minuuttia), kunnes se on kevyttä vaahtoa.

Lisää joukkoon sokeria vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää myös sitruunan mehu ja vaniljasokeri. Seos paksenee nopeasti. Jatka vatkaamista, kunnes seos on todella paksua. Tähän kuluu aikaa vatkaimen tehoista riippuen n. 5 minuuttia.

Munaton marenkivaahto on jäykkää ja hyvin pursotettavissa

Lusikoi marenkimassa pursotuspussiin. Jos haluat väriraitoja marenkeihin, sivele pussin sisäpuolelle kunnolla pastaväriä.

Marengeista saa kaksivärisen levittämällä pussin sisäpuolelle väriä

Pursottele massaa leivinpaperoiduille uunipellille.

Paista pieniä marenkeja 100 asteessa n. 45 minuuttia, vähän isompia 1 tunti ja vieläkin isompia pidempään. Laita paistamisen jälkeen uuni pois päältä ja jätä pelti uuniin vielä noin puoleksi tunniksi/tunniksi. Marengit ovat hyviä, kun ne tuntuvat sormin koitettuna kiinteiltä. Ne kovettuvat vielä lisää uunista poisottamisen jälkeen. Anna marenkien jäähtyä kokonaan ennen kuin irroitat ne leivinpaperista.

Vinkki:

* Käytä tölkistä ylijääneet kikherneet vaikkapa salaattiin tai jauhelihakastikkeen joukkoon.

* Marenkimassaa tulee todella paljon ja siitä saa paljon marenkeja! Varaa paistamiseen siis aikaa.

* Säilytä valmiit marengit hyvin suojattuna, jotta eivät kerää kosteutta ympäriltään ja kostu suottas.

* Jos haluat marenkeihin väriraitoja, sivele haluamaasi pastaväriä pussin sisäpuolelle raidoiksi.

* Joissakin kikhernetölkeissä saattaa olla vähemmän lientä. Vähennä silloin sokerin määrää samassa suhteessa.

Pst. Nämä marengit päätyivät loppujen lopuksi Frozen-kakun päälle. Lopulta olisi ollut parempi, että olisin jättänyt ne kokonaan pois, sillä marenkien lisäämisen jälkeen kakku näytti siltä, kuin se olisi saanut päälle linnun läjiä. Mielikuva ja totuus eivät siis aivan kohdanneet. Ja tuostakin saan syyttää päköpäätäni, sillä epäilin kakkua koristellessa marenkin yhteensopivuutta hyvinkin vahvasti ja sehä osoittautui todeksi. Otin kakusta kuitenkin kuvia jo ennen lopullista koristelua ja ne päätyivät Frozen-postaukseen. Lisäsin munattoman marengit reunoilla kuvien ottamisen jälkeen. Näillä munattomilla marengeilla koristellusta kakusta löytyy kuvat postauksesta, jossa kerron yhteenvedon omaisesti tarkemmin synttäritarjottavista.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Munaton marenki

Senni

Heippa. Olisin kysynyt että pitääkö siis pelti jättää uuniin vielä sen jälkeen kun uuni on laitettu pois päältä. Jäi tuo kohta vähän epäselväksi.

Suklaapossu

Heippa Senni! Hyvä kun kysyit, mulla oli näimmä tullut kirjoitusvirhe tuohon kohtaan. Eli siis juuri näin. Pelti kannattaa jättää uuniin vielä jälkilämmölle, niin marengit kuivuvat vielä lisää. Uuninluukun voi välillä avata pariksi sekunniksi, niin kosteus pääsee paremmin haihtumaan uunista ja marengeista tulee rapeampia.

Tanja

Heippa! Voikohan näitä paistaa kiertoilmalla useamman pellillisen yhtäaikaa?

Suklaapossu

Heippa Tanja! En ole kokeillut, mutta uskoisin että onnistuu 🙂

Ruut

Minkä merkkistä ja väristä pastaväriä olet käyttänyt näissä? Sopivat hyvin Frozen-teemaan! 🙂

Suklaapossu

Hei Ruut 🙂 Käytin tähän Wiltonin pastaväriä. Muistelisin, että tuo värisävy on nimeltään Sky blue. En ole 100%:n varma, sillä en näimmä merkinnyt tuota väriä ylös. Toinen vaihtoehto olisi ”teal”, mutta se on jo enemmänkin turkoosi.

Katri

Maistuuko samalle kuin kananmunan kanssa?

Suklaapossu

Heippa Katri! Ei maistu. Näiden koostumus ja maku on hieman erilaiset kuin kananmunaa sisältävissä marengeissa.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *