Suklaapossu

Munattomat ja maidottomat donitsit uunissa

Munattomat ja maidottomat uunidonitsit

Tässä tulee ohje maailman parhaisiin uunidonitseihin, tällä kertaa munattomina ja maidottomina! Taikina valmistuu nopeasti yhdessä kulhossa vispilällä tai lusikalla sekoittaen. Taikina kypsyy muutamassa minuutissa donitsipellillä ja pienen rasvauksen ja sokeroinnin jälkeen nämä herkut ovat valmiita maisteltaviksi. Jos kaapista ei löydy donitsipeltiä, voi taikinan paistaa vaikka tavallisella muffinssipellillä. Muffinssipellillä paistettuihin donitseihin saa näppärästi reiän keskelle omenaporalla tai sitten muffarit voi nauttia sellaisinaan, reiättöminä, jolloin murustakaan näistä ei mene hukkaan. Ohje on muokattu blogini Vapunajan suosituimmista ohjeista eli vaatimattomasti Maailman parhaat donitsit-ohjeesta.

Donitsimeri

Nämä munattomat versiot ovat sen verran höttöisiä, että imevät rasvaa helpommin kuin munaa sisältävät donitsit, joten rasvassa kastamisen sijaan riittää pelkkä rasvalla voitelu ja lopputulos on ihanan mehevä ja suussasulavan herkullinen. Jos kaipaat höttöisten donitsien sijasta tiiviimpiä (mutta silti pehmeitä ja meheviä) donitseja, lisää jauhoja 0.25 dl yhteen annokseen.

Kaneli-sokeri-kuorrutetut donitsit ovat helppoja ja nopeita tehdä

Taikinaan tulee etikkaa ja soodaa, mutta ei mitään hätää, jos kaapissa ei satu olemaan niitä. Taikinan voi tehdä myös ilman niitä. Toki tällöin koostumus hieman muuttuu tintummaksi, mutta ainakaan tuoreissa donitseissa tuota eroa ei juurikaan huomaa.

Tomusokerista saa herkullisen kuorrutteen, kun siihen lisää hieman voita

Maisteltiin näitä tekopäivää seuraavana päivänä veljen tytön synttäreillä. Donitsit olivat yllättävän hyviä seuraavanakin päivänä, vaikka olivatkin hieman ottaneet kosteutta alapintaansa. Voisinkin sanoa, että nämä voi hätätapauksessa tehdä valmiiksi jo päivää ennen tarjoilua, kunhan kuorruttaa vasta syömispäivänä.

Munattomat ja maidottomat donitsit uunissa

Aineet:

1 dl sokeria

0.5 tl suolaa

2.75 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0.25 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl kardemumma

0.5 dl rapsi- tai rypsiöljyä

1.5 dl vettä

2 tl (omenaviini)etikkaa

Lisäksi voiteluun:

noin 50 g maidotonta rasvaa

Päälle, vaihtoehto I, kaneli-sokerikuorrutus:

n. 1 dl sokeria

1-2 tl (maun mukaan) kanelia

Päälle, vaihtoehto II (kuorrutetta tulee reilusti, mutta näin dippaaminen on helpompaa), tomusokerikuorrutus:

25 g maidotonta rasvaa (tai voita, jos maidottomuudella ei ole väliä)

2 rkl vettä

n. 3 dl tomusokeria

(pinkkiä pastaväriä tai Progelväriä)

(nonparelleja)

Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää joukkoon öljy, vesi ja etikka. Sekoita aineet keskenään sekaisin nopeasti. Sekoita vain sen verran, että kaikki ovat juuri ja juuri sekoittuneet, älä siis vaivaa taikinaa. Lusikoi taikina pursotuspussiin (tai paksuhkoon pakastepussiin). Leikkaa pussin kulmaan reikä. Pursota taikinaa kevyesti voidellun donitsipellin koloihin noin puoleen väliin saakka.

Donitsitpelti on näppärä uunissa valmistuvien donitsien apuväline

Paista 200 asteessa koosta riippuen noin 7 minuuttia, kunnes donitsit tuntuvat kevyesti koitettuna kiinteiltä. Varo kuitenkin paistamasta liikaa, etteivät ne kuivu suotta. Donitsit jäävät uunissa paistettaessa vaaleiksi, mutta niihin saa väriä ja makua esim. kaneli-sokerikuorrutteella tai tomusokerikuorrutteella.

Uunissa valmistuvat donitsit

Sulata maidotonta rasvaa ja voitele paistetut donitsit kevyesti sulalla rasvalla.

Sekoita kaneli ja sokeri keskenään ja pyörittele rasvatut donitsit seoksessa. TAI tee (pinkki) kuorrutus sulattamalla rasva ja sekoittamalla siihen vesi ja tomusokeria niin, että saat paksuhkon, mutta donitsin päällä pysyvän tahnan. Voi halutessasi värjätä tomusokerikuorrutteen pasta- tai ProGelväreillä. Ripottele tomusokerikuorrutetun donitsin pinnalle heti nonparelleja, niin ne tarttuvat kiinni ennen kuin kuorrute kovettuu liikaa.

Vinkki:

* Tomusokerikuorrute jää ilman värjäämistä hieman kellertäväksi, joten suosittelen sen värjäämistä.

* Jos tomusokerikuorrute jää pintaan röpelöiseksi, lämmitä sitä hetki mikrossa, niin se notkenee ja levittyy donitsin päälle kauniimmin.

Maailman parhaat donitsit, ehdottomasti

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Munattomat ja maidottomat donitsit uunissa

Sini

Hei,

Montako donitsia tästä taikinasta tulee?
Pitäisi tehdä paljon donitseja synttäreille ja ohje vaikuttaa hyvältä.
Mietin vain, että montako kertaisena tämä täytyy tehdä, että saan oikean määrän. 🙂

Suklaapossu

Hei Sini! 🙂 Donitsien määrä riippuu pitkälti niiden koosta. Teetkö keskikokoisia (n. 8cm halkaijaltaan olevia) donitseja vai minikokoisia? Noita isompia saa tällä noin 12 kpl, kun taas minidonitseja tulee ainakin omalla donitsipellilläni helposti jopa 4 -kertainen määrä. Mukavia leivontahetkiä ja synttärivalmistuja 🙂

F

Niiiin hyvää 🥰

Tähän mennessä parhaat vegaaniset leivonnaiset, joita olen tehnyt. Minimuffinsipellillä tuli 24 palleroa ja ne tulivat syödyksi hujauksessa.

Suklaapossu

Voi kuinka ihana kuulla F! 🙂 Pienet pallurat ovat juuri ihania suupaloja, ja katoavat kyllä aina niiiin nopsaan 🙂

SS

Aivan loistava ohje! Voisikohan donitseja pakastaa ja kuorruttaa sulatuksen jälkeen?

Suklaapossu

Hei SS! Jes, kiva, että tykkäät! 🙂 Pelkäänpä, että näistä donitseista tulee hieman vetisiä pakkasessa. Toisaalta, jos ne paistaa hieman ”ylikypsiksi” eli noin minuutin pidempään kuin tavallisesti, niin silloin ne saattavat kestää pakastamisen ihan hyvin.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *