Munattomat letut ja sitruunainen raparperi-mansikkahillo

Munattomat letut, lätyt onnistuvat todella hyvin

Pikkuletut, lätyt, rieskaleet.. Onneksi lettujen tekeminen onnistuu hienosti myös munattomina! Todettiin tämä tässä yksi päivä, kun leipomisesta innostunut 8v. tyttömme halusi tehdä lättyjä ihan itse. Olen viime aikoina testaillut paljon erilaisia munattomia juttuja (kakkupohjia, makaroonilaatikkoa ja jopa pannaria) poikamme allergian takia. Nyt kun tyttö innostui tekemään lettutaikinan, päätin muokata siitä samantein munattoman. Olen aina kuvitellut, että letut/lätyt/räiskäleet vai miten niitä nyt kukin haluaa kutsua, suorastaan vaativat kananmunia pysyäkseen koossa. Kuinka väärässä olinkaan! Munattomat letut onnistuivatkin hienosti! Ja maistuivatkin mahtavasti meidän makuraadille.

Nämä munattomat pikkuletut pysyivät ehkä jopa paremmin koossa, kuin munalliset versiot.

Koostumus oli muutenkin jees. Siinä ei ollut omassa (eikä tyttöjen) suussa mitään valittamista, vaikka suutuntuma olikin aavistuksen erilainen kuin munia sisältävissä letuissa. Ero johtunee ainakin osittain rasvasta, jota löytyy keltuaisesta. Tehtiin näitä kahteen otteeseen miltei peräkkäisinä päivinä ja testailin rasvan osuutta taikinassa. Ekalla kerralla laitoin vain ”lorauksen” ja toisella kerralla pari lorausta eli puolisen desiä. Jälkimmäisen kerran lettujen suutuntuma olikin selvästi parempi, eikä eroa normiversioon juurikaan huomannut.

Tyttökin innostui letunkääntöpuuhista kunnolla. Tämä oli ensimmäinen kerta kun hän heilui lastan ja lettupannun kanssa. En saanut auttaa enää lettujen kääntämisessä sen jälkeen, kun hän sai ensin yhden käännettyä, sitten toisen, ja yhtäkkiä se alkoi sujua 🙂

Lettujen kanssa maisteltiin sitruunaista raparperi-mansikkahilloa. Hillo syntyi kun kävin noukkimassa vähän aikaa sitten viimeiset raparperin varret pois maasta ja mietin mitä niistä tekisin. Yllättävän pitkään niitä varsia sieltä puskikin tänä vuonna! No mutta niiden varsien käyttöä miettiessäni ja aamupalarahkaa syödessäni muistin, että hillovarastot ovat tyhjillään elikkä siinäpä se idea tulikin. Upotin hilloon reilusti raparperin kanssa täydellisesti yhteen sopivia mansikoita sekä testimielessä hedelmäkulhossa olevat pari sitruunaa. Valmiissa hilloa maistuikin eniten mansikka, mutta myös raparperi ja sitruuna antoivat oman säväyksensä. Ja se sopi hienosti yhteen myös näiden munattomien lättyjen kanssa yhteen.

Itse en tykkää kovin makeasta hillosta, joten laitan sokeria suositeltua vähemmän ilman, että lisään muita säilymistä edistäviä tuotteita. Yleensähän suositellaan, että sokeria laitetaan vähintään puolet marjojen määrästä. Tämän lisäksi umpioin hillot purkkeihin ja säilyttelen niitä varmuuden vuoksi jääkaapissa. Näin ne säilyvät hyvin ennen uutta hillonkeittovuoroa, eli seuraavaa syksyä. Tästäkin hillosta tuli oikein maukas ja hitusen peräti raikas.  Ja vaikken yleensä välitä (ylimakeista) hilloista kakun välissä, niin uskon, että tämä (aavistuksen kirpsakka) hillo maistuisi ihanalta myös siellä!

Raparperi mansikkahillo ja munattomat letut

Meillä nämä pikkuletut upposivat kuin häkä ja tytöt kauhoivat miltei kilvan lettuja lautasilleen. Pikkujätkäkin oli tyytyväinen, kun sai eteen omat plättynsä ja pääsi maistelemaan samoja herkkuja kuin muutkin. Ensimmäisellä kerralla tosin nenän eteen laitetut letut aiheuttivat pojalle melkoisesti ihmettelyä, mutta toisella kerralla hän jo osasi nauttia niistä.

Nämä oisivat hyviä varmaan myös isompina lettuina, nams!

Munattomat letut ja sitruunainen raparperi-mansikkahillo

Munaton lettutaikina:

1 litra maitoa

5 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

n. 0.5 dl juoksevaa rasvaa/rypsiöljyä/voita sulatettuna

+ paistamiseen rasvaa

Hillon aineet:

800 g raparperin paloja

1200 g mansikoita

n. 1.5 dl (2 sitruunan) sitruunanmehua

2 sitruunan hienoksi raastettu kuori

n. 750 g hillosokeria

Ohjeet:

Munattomat letut: Kaada kulhoon noin puolet maidosta. Sekoita joukkoon vehnäjauhot sekä sokeri ja suola. Lisää loppu maito sekä rasva. Anna taikinan turvota n. 20 minuuttia. Paista letut miedolla lämmöllä pienessä rasvassa.

Hillo: Laita kaikki aineet kattilaan ja sekoita. Lämmitä pikku hiljaa kuumaksi välillä sekoitellen. Keitä n. 10 minuuttia. Kuori mahdollisesti pinnalle tuleva vaahto pois. Kaada valmis hillo hyvin pestyihin purkkeihin ja laita kannet tiiviisti kiinni. Jäähdytä kunnolla ja säilytä jääkaapissa/viileässä.

Vinkit:

* Letuista saa munattoman lisäksi myös maidottomat, kun korvaa maidon esim. kauramaidolla tai vedellä.

* Säädä sokerin määrä omaan makuun sopivaksi. Paista ensin vain muutama lettu ja maista. Lisää halutessasi hieman sokeria. Muista ottaa huomioon myös lettujen kanssa tarjolla olevat lisukkeet ja niiden makeus.

* Hillon tekeminen onnistuu hienosti myös pakastemarjoista.

* Halutessasi käytä lasipurkkeja, jotka voi umpioida. Umpiointi pidentää hillon säilymisaikaa.

 Mainitsin aiemmin tehneeni myös pannaria munattomana. Sekin onnistui yli odotusten. Vaikka blogini onkin enemmän leivontapainotteinen eikä pannari ehkä kuulu selvästi leivontaan, niin tulen laittamaan tuon munattoman pannarin ohjeen blogiin vielä lähiaikoina. Niin hyvää se oli. Meidän maistelijoista yksi mainitsi sen olleen peräti maailman parasta pannaria koskaan 🙂

Kommentit (2)

Voiskohan tuota varioida erimakuisella tuorejuustolla tai lisäämällä muuta makua, esim suklaata?

Apua meni väärään reseptiin..

Kommentoi juttua: Munattomat letut ja sitruunainen raparperi-mansikkahillo

Vastaa käyttäjälle Ellu Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X