Suklaapossu

Mustaherukka-suklaajuustokakku, maidoton, gluteeniton ja munaton

Maidoton ja munaton juustokakku on ihanaa

Suklaa ja mustaherukka ovat nappipari ja maistuvat ihanilta myös tässä maidottomassa, gluteenittomassa ja munattomassa juustokakussa. Ilman liivatetta valmistuva makea suklaamoussekerros on tuhdin suklainen ja kuohkea mustaherukkamousse tasapainottaa suklaisuutta kirpsakkuudellaan ja raikkaudellaan. Mustaherukkafanina tässä on kakku minun makuuni.

Helppo mustaherukka-suklaajuustokakku ilman maitoa ja munia

 

Gluteenittoman, maidottoman ja munattoman kakun tekeminen on ollut mielessäni jo pitkään. Tämän vuoden keväällä päätin, että sen aika koittaa viimeistään sitten kun vietämme lastemme yhteissynttäreitä ja pensaat ovat täynnä marjoja. Se hetki koittikin tämän kuun alussa. Sillä hetkellä mustaherukat olivat kypsyneet poimittaviksi, joten se oli luonnollinen valinta kakun toiseksi makumaailmaksi. Suklaa valikoitui mukaan siitä syystä, että se vain sattuu olemaan hyvä makupari mustaherukalle.

Mustaherukka-suklaajuustokakku

Olen jo aiemmin tykästynyt maidottomaan Kaslinkin kauravispiin, joka on miedon makuinen, hieman makea maidoton vispivalmiste, josta tulee paksu ja ilmava vaahto. Se päätyi myös molempiin mousseihin kuohkeuttavaksi elementiksi. Koska kauravispi on hieman makeaa, se ei vaadi niin paljon sokeria, mitä tavalliset vispikermat. Esim. suklaamoussekerrokseen ei tule yhtään lisättyä sokeria, vaan suklaan oma makeus riittää. Suklaamousse valmistuu ilman liivatetta, mutta hyytyy tästä huolimatta suklaan ansiosta hyvin. Itse asiassa tämän kakun ainut keksimäni miinus olikin siinä, että suklaamousse oli koostumukseltaan tiiviimpää kuin mustaherukkamousse. Aikomuksenani onkin tehdä kakku joskus vielä uudestaan ja saada suklaaosiosta aivan yhtä pehmeän höttöinen kuin mustaherukkamoussestakin. Siis kun kerran täydellisyyteen on aina pakko pyrkiä. Kakku oli ihanaa tästäkin huolimatta, joten uskallan julkaista ohjeen näinkin 🙂

 

Juustokakku viinimarjoista ja suklaasta

Rakastuin kaura- ja vehnähiutaleista tehtyyn rapeaan juustokakun pohjaan punaherukka-juustokakun yhteydessä niin paljon, että tein tämänkin pohjan samalla tavalla, mutta ainoastaan kaurahiutaleista. Pohjasta tuli tälläkin kertaa herkullinen, mutta se oli miedomman makuinen, kun joukossa ei ollut voimakkaamman makuisia vehnähiutaleita. Näin myös täyte pääsi paremmin oikeuksiinsa, eikä pohja jyrännyt liikaa suklaan ja mustaherukan makua.

 

Herkullinen juustokakku

Sekä suklaan että mustaherukan maut ovat tässä kakussa voimakkaita. Itse rakastan mustaherukkaa sekä suoraan pensaasta poimittuna että leivonnaisissa, ja pidin tämäkin kakun makupaletista juuri tällaisenaan. Uskaltaisinkin väittää, että mustaherukan ystäville tämä on herkkukakku voimakkaiden makujen takia.

Herkullinen mustaherukkamousse kakussa

Välttääkseni viime hetkien kiireen päivää ennen juhlia, tein kakun osittain pakkaseen odottamaan viimeistelyä. Tein kakkuvuokaan valmiiksi sekä kauramurupohjan että suklaamoussen. Niiden jälkeen laitoin kakun pakkaseen. Otin kakun pakkasesta vuorokautta ennen juhlia ja viimeistelin sen lisäämällä päällimmäiseksi mustaherukkamoussekerroksen. Tosin huomasin suklaamoussea tehdessäni, että kakun olisi voinut hyvin ehtinyt tehdä kokonaan vasta päivää ennen juhlia, sillä suklaamousse hyytyi välittömästi levittämisen jälkeen ja mustaherukkamoussen olisi voinut lisätä päälle samantein ilman odotteluja. Suklaamoussekerros kuitenkin kesti pakastamisen mainiosti, joten eipä siitä haittaakaan ollut. Muuta kuin se, että kerran pakastettua kakkua ei saa pakastaa enää uudestaan, joten jouduimme syömään loppukakun melko nopeasti pois. Voi voi mikä uhraus 🙂

Edit. 24.8.2019 Ohjeeseen oli eksynyt painovirhe suklaiden osalta. Ohjeessa luki yhtenä ainesosana maitosuklaa, vaikka se oli vain vaihtoehto heille, jotka eivät tarvitse maidotonta ohjetta. Kiitos tarkkaavaisen lukijan, nyt ohje on korjattu maidottomaksi ja maitosuklaata sisältävän kakun ohje kerrottu vinkki-osiossa alempana 🙂

 

Mustaherukka-suklaajuustokakku rapealla pohjalla

n. 22 cm  vuokaan, noin 12-15 syöjälle

Pohja:

n. 70 g maidotonta rasvaa (TAI voita, mikäli maidottomuudelle ei tarvetta)

3 dl kaurahiutaleita

0.5 dl sokeria

n. 30 g voita

Suklaamousse:

2.5 dl Kaslink-kauravispiä

150 g Violife 100% Vegan Creamy Original

225 g (maidotonta) tummaa suklaata (ks. vinkki-osio alempaa)

Mustaherukkamousse:

2.5 dl Kaslink-kauravispiä

250 g = n. 2.5 dl mustaherukoita soseutettuna

75 g Violife 100% Vegan Creamy Original

1 rkl vaniljasokeria

n. 3-5 rkl (maun mukaan) sokeria

1.5 tl liivatejauhetta (TAI 3 liivatelehteä)

1.5 rkl vettä

Ohje:

Aloita pohjan teolla. Sulata n. 70 g rasvaa/voita pannulla. Sekoita joukkoon sokerit ja kaurahiutaleet. Paahda hiutaleita pannulla muutama minuutti tai kunnes ne alkavat tuoksua, saavat väriä pintaansa ja kaikki rasva on imeytynyt niihin. Muista sekoittaa hiutaleita koko paahtamisen ajan, etteivät hiutaleet kärvähdä. Lisää loput n. 30 g voita pannulle ja anna sen sulaa. Levitä hiutaleseos tasaisesti leivinpaperilla vuoratun vuoan irtopohjavuoan pohjalle ja painele kevyesti tasaiseksi. Jätä vuoka sivuun jäähtymään.

Juustokakun rapea kauramurupohja on paras pohja

Kun pohja on kokonaan jäähtynyt tee suklaamousse. Voitele vuoan reunat ensin kevyesti öljyllä, niin kakku irtoaa nätisti. Vatkaa kauravispi paksuksi vaahdoksi. Pilko suklaat mikron kestävään kulhoon ja lämmitä mikrossa noin 15 sekunnin välein sekoitellen, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet. Vatkaa kauravispivaahdon joukkoon Oatlyn kasvislevite sekä sulaneet suklaat. Vatkaa aineet kunnolla sekaisin. Nyt ole nopea, sillä täyte jähmettyy todella nopeasti. Kaada täyte kauramurupohjan päälle ja tasoita nopeasti tasaiseksi reunoja myöten. Laita kakku jääkaappiin mustaherukkatäytteen tekemisen ajaksi.

Maidoton suklaamousse

Tee mustaherukkamousse. Vatkaa kauravalmiste paksuksi vaahdoksi. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon Oatlyn kasvislevite. Mausta vaniljasokerilla ja sokerilla ja tarkista maku. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota pari minuuttia. Sulata liivateseos mikrossa n. 15 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada mustikkamousse suklaamoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Maidoton mustaherukkamousse

Kun kakku on hyytynyt, nosta kakku tarjoilulautaselle ja poista vuoan reunat. Koristele haluamallasi tavalla esim. mansikoilla ja syötävillä kukilla.

Kakku koristeltu syötävillä kukilla ja mansikoilla

Vinkki:

* Suklaamoussesta saa myös ihanan helpon, maidottoman ja liivatteettoman jälkiruoan. Lusikoi/pursota valmis suklaamousse laseihin ja murustele päälle keksiä. Jälkiruoka on valmis.

* Käytä kakkuun gluteenittomia kaurahiutaleita, joissa ei ole jäämiä muista viljatuotteista. Muista myös, että kakku on gluteeniton sillä varauksella, että kaura sopii.

* Pst. Jos maidottomuus ei ole pakollista, voit korvata 60 g tummasta suklaasta 85 g:lla maitosuklaata eli käytä tällöin yhteensä 165 g tummaa suklaata ja 85 g maitosuklaata. Saat täytteestä hieman makeamman ja miedomman suklaisen.

* Ohjetta muokattu lukijan vinkistä: Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty Oatlyn Påmackan -levitettä. Tuossa levitteessä on ”erittäin alhainen gluteiinipitoisuus”, mutta se ei ole täysin gluteeniton. Tällöin kakku ei välttämättä käy keliaakikolle. Muutin tuorejuuston korvaavaksi tuotteeksi Violife 100% Vegan Creamy Original.

 

Juustokakku maidottomana ja munattomana

PS. Kakku oli toinen lastemme yhteissynttäreillä tarjotuista kaksikerroksista juustokakuista. Tuon toisen juustokakun ohje tulossa blogiin lähipäivinä.

PS 2. Tässä mietiskelen, että on se kumma, kun aina pitää kokeilla juhliin kaikkea uutta ilman testaamista. Tämäkin kakku oli oikein testikakku ja sain jännittää onnistumista siihen asti, että pääsin itse ottamaan lusikallisen kakkua.

Toisaalta krooninen aikapula ei anna kovin helposti periksi sillekään, että testaisi kaikki ohjeet etukäteen. Aina kun leipoo ensimmäisen kerran jotain, on olemassa suuri riski, ettei kaikki mene aivan putkeen. Niin kävi tämänkin kakun kanssa. Tein suklaakakkuosion ensin kertaalleen, kunnes huomasin, että siitä tulee aivan liian ohut. Päätin tehdä lisäannoksen jäljellä olevista aineista. Jo vuokaan levitetty täyte kuitenkin jämähti niin nopeasti, ettei se sulautunut nätisti toisen suklaamoussekerroksen kanssa yhteen, vaan reunoille jäi ikävät rajat eri kerrosten välille. Toisaalta, kyse on vain ulkonäöstä eikä tällä ole vaikutusta makuun. Pienet ulkonäköjutut kuitenkin harmittavat silloin, kun on ollut selvä visio siitä, miltä kakku tulee näyttämään. Tässä tuo visio ei kohdannut, mutta onneksi maku oli vähintään yhtä hyvä kuin odotin. Nam.

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustaherukka-suklaajuustokakku, maidoton, gluteeniton ja munaton

Maidoton leipuri

Kuulostaa herkulliselta kakulta ja taidan kokeilla tilaisuuden tullen.
Kakku vain ei ole maidoton kun suklaaosiossa käytetään maitosuklaata

Suklaapossu

Hei Maidoton leipuri ja hyvä kun huomasit! 🙂 Ohjeeseen oli jäänyt maitosuklaata sisältävä vaihtoehto. Maidottomaan kakkuun tulee pelkästään maidotonta tummaa suklaata. Muokkasin ohjetta tuolta osin ja siirsin maitosuklaa-ohjeen vinkki-osioon. Kiitos! 🙂

Marja-Leena

Hei.
Kummankin moussen ohjeessa ei mainita kasvilevitteen lisäämisestä mitään.

Suklaapossu

Hei Marja-Leena ja kiitos huomautuksesta! 🙂 Olin kirjoittanut ohjeeseen Oatlyn kauravalmiste ja viitannut sillä tuohon kasvislevitteeseen. Muokkasin kuitenkin ohjeeseen tuon saman kasvislevite-sanan, on paljon selkeämpi näin.

Leena

Heippa Suklaapossu! Minäkin ehdin tänne pitkästä aikaa. Tämä kakku iski minuun heti. Nams! Voinko korvata kauravispin ja kasvislevitteen normituotteilla? Meillä juhlaputki menossa niin uusia juttuja tekee mieli kokeilla. Meillä on pikku prinsessa ja juuri oli ristiäiset. Ja syyssynttäreitä kolmet. Leipoa on saanut mutta tänne blogimaailmaan ei tahdo usein ehtiä. ❤️terkuin, Leena-muori😊

Suklaapossu

Ihana kuulla pitkästä aikaa sinusta Leena-muori! 🙂 Ja oikein paljon onnea pikkuprinsessan johdosta <3

Tekisin tämän kakun suklaaosion tavistuotteilla liivatteettomana kolmen suklaan juustokakkuohjeen (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/ihana-kolmen-suklaan-liivatteeton-juustokakku/) mukaan eli korvaamalla kauravispin 2.5 dl flora vispiä, kasvislevitteen 200 g maustamatonta tuorejuustoa. Suklaaksi laittaisin noin 150 g tummaa 50% suklaata (tai 100 g tummaa + noin 50 g maitosuklaata).

Mustaherukkaosiossa korvaisin kauravispin vatkattavalla Flora vaniljalla ja kasvisleviteen sijasta laittaisin n. 125 g mascarponea (tai maustamatonta tuorejuustoa). Sokerin voisi tällöin luultavammin jättää pois, sillä vaniljakastikkeesta tulee makeutta kivasti. Moussea tulee ehkä hieman enemmän vaniljakastiketta käytettäessä, mutta mahdollisen ylimääräisen moussen voi vaikka nauttia sellaisenaan 😛

Synttärit ovat aina ihania tilaisuuksia testailla kaikkea uutta. Meillä on nyt syksyllä tulossa yhdet synttärit, mutta niihinkin saa kokeilla useampaa erilaista juttua. Vielä kun osaisi päättää niistä kaikista vaihtoehdoista mitä tällä kertaa testailisi 🙂 Kiva kun piipahdit ja kuullaan taas. Ihanaa alkanutta syyskuuta! <3

Leena

Kiitos paljon, Suklaapossu, toivotuksista ja muunnosvinkeistä! <3 Ihanaa syksyä myös sinulle ja perheellesi! <3

Leena

Täytyy vielä palata kommentoimaan. Tämä oli niin ihanaa! Vieraatkin tykkäs. Tuo pohja on minusta tosi kiva ja hyvä. Käytin ihan kuohukermaa niitten florien sijasta. Tämä jää kyllä mieleen, nam!😍

Suklaapossu

Hienoa! 🙂 Vähän jo jännitinkin, että mitä tykkäätte, joten tämä oli todella ihana kuulla. Oon käyttänyt tuota pohjaa jo ainakin neljässä juustokakussa, ja se on aina vain ollut yhtä hyvä. Välillä vaihtelen hieman hiutaleita, niin saa silläkin tavalla hieman vaihtelu makumaailmaan. Ja se on kiva myös silloin, jos ei jaksa lähteä hakemaan keksejä kaupasta, mutta tekee mieli tehdä kakku 🙂

Suklaapossu

Kiitos paljon Leena <3 Ja kivoja juhlia teille! 🙂

Sanna

Hei!
Maistoin kakkua kummitytön synttäreillä ja olipa hyvää ja maistui mainiosti myös perheen 2-vuotiaalle. Tämä kakku päätyy nyt meidän joulupöytään, maidottomana tietenkin.
Kiitos!

Suklaapossu

Hei Sanna! Ihana kuulla, että maistui, myös pienelle 2-vuotiaallekin 🙂 Ehdin vasta nyt vastailemaan, joten toivotan samalla ihanaa alkanutta vuotta 2020! 🙂

Heidi

Hei,
Osaatko sanoa, jähmettyykö mustaherukkatäyte agar agarilla? Näin kakusta saisi myös vegaanisen.

Suklaapossu

Hei Heidi. Uskoisin, että täyte jähmettyy myös agar agarilla, mutta harmittavasti sopivaa määrää en osaa kertoa. Jos innostut kokeilemaan, kuulisin mieluusti miten kävi 🙂

Pipsa

Moikka. Minulta löytyisi agar agaria ja vegegeliä marjatäytteeseen, mutta ei mitään hajua paljon niitä laitetaan 😬

Suklaapossu

Vegegel-pussin kyljessä on ohjeistus, että 1 pussi vegegeliä vasta 1-3 liivatelehteä. Tämän mukaan 1 pussi riittäisi mustaherukkaosion hyydyttämiseen.

Mutta se on toinen juttu, miten vegegeliä käytetään. Keitetäänkö se ensin mustaherukkasoseen joukkoon ja lisätään kuumana (?) muiden ainesten joukkoon? Osaakohan joku neuvoa paremmin?

Miltsi

Hei.
Jos kakussa käyttää ohjeen mukaisesti Oatlyn Påmackan -levitettä, niin tällöin kakku ei välttämättä käy keliaakikolle, sillä Oatlyn tuotteet eivät ainakaan keliakialiiton mukaan ole täysin gluteenittomia. Olen itse käyttänyt jotain muuta maidotonta levitettä.

Irina Lisinen

Hei Miltsi! Hyvä ja tärkeä huomio, kiitos! Muokkaan tekstiä tältä osin.

Minze

Moikka! Osaatko sanoa, voiko tätä kakkua pakastaa ja sitten tarjoilla sulatuksen jälkeen? 🙂

Irina Lisinen

Moikka Minze! Itse pakastin tämän aikoinaan mustaherukkakerrosta lukuunottamatta, mutta uskoisin, että kestää pakastamisen myös mustaherukkakerroksen kanssa.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *